Güncel Ekonomi Haberleri

Ev perakendesi sektörünün büyüme planları

ONLİNE’DAN FİZİKSEL MAĞAZAYA

Sektöre mobilya e-ticaret şirketi olarak giren Vivense, 2017 yılını 25 mağazayla tamamlamaya hazırlanıyor. 2017 yılı Vivense için yatırım yılı oldu. Şirketin halihazırda 12 şehirde 19 şubesi bulunuyor. 2018 sonunda ise 18 şehirde 25 şubeye ulaşılması hedefleniyor. 2017 yılım yurtiçinde mağazalaşma yılı ilan ettiklerini söyleyen Vivense Başkan Yardımcısı Engin Göndiken, “2018 yılında yurtiçindeki yatırımlardan çok yurtdışı yatırımlarımız olacak. 2018’de yatırım atağımızı yurtdışında sürdüreceğiz” diyor.

Elizabeth, Brezza, Ekosi gibi markalarla perdelik kumaş, zebra, stor perde alanlarında faaliyet gösteren Köseoğlu, 2015 yılı sonlarında Moderona markasıyla perakende işine girdi. Şirketin Moderona markasıyla Türkiye genelinde 10 mağazası bulunuyor. 2018 yılı sonuna kadar bu rakamın 15’e çıkarılması hedefleniyor. Piyasalarda istikrarın devam etmesi durumunda 2018 yılı için 500 bin dolarlık yatırım hedeflediklerini söyleyen Köseoğlu Genel Müdürü Hadi Köse-oğlu, yurtdışı için de fizibilite çalışmalarının devam ettiğini ifade ediyor.

ANADOLU’DA BÜYÜYECEK

Yeni mağaza konseptiyle mağazacılıktaki gücünü artıran Porland, 28 noktada hizmet veriyor. Bu yıl Ankara’da üç, İstanbul’da iki, Edre-mit’de bir olmak üzere toplam altı yeni mağaza açılışı gerçekleştirildi. 2017 yılı sonuna kadar üç yeni noktada daha var olmayı hedeflediklerini söyleyen Porland Pazarlama Grup Müdürü Ümran Ünsal, 2018 yılı sonuna kadar ise 10 mağaza daha açmayı planladıklarını belirtiyor. Şirket, 2016 yılında yaptığı ürün, tasarım ve yeni mağaza açılışı yatınmlanyla bu yılın üçüncü çeyreğinde ciro bazında yüzde 35 büyüdü. Ünsal, Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve özellikle Anadolu’da yeni konseptli mağazalaşma sürecinin devam edeceğini söylüyor.

1965 yılında kurulan Nazik Brode Tekstil, başta ev tekstili, iç giyim, dış giyim ve her türlü aksesuar sektörlerine yarı mamul ve tam mamul ürün hizmeti veren bir şirket. 2009 yılında aldığı karar doğrultusunda marka-laşmaya karar veren şirket, Royal Nazik, Hobby Nazik ve son olarak 2017 yılında kurduğu Baby Nazik markalarıyla mağaza-laşıyor. Türkiye genelinde şu anda 115 adet satış noktası bulunan şirket, 2018 sonunda ise bunu 150’ye çıkarmayı hedefliyor.

Nazik Markalar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eren Nazik, 2018 yılında 12 milyon TL yatırım planlandıklarını söylüyor.

ÜRETİME YATIRIM YAPACAK

Mutfak, sofra ve küçük ev aletleri alanında uzmanlaşan Korkmaz, son yıllarda perakende mağazacılıkta iyi bir ivme yakaladı. Şirketin Korkmaz Shop adı altında 40 perakende satış noktası bulunuyor. 2018 sonuna kadar bu rakamın 50’ye çıkarılması hedefleniyor. Yurtdışında 20 şubesi bulanan şirket, Afrika, Brezilya, Nikaragua, El Salvador ve Rusya’da büyümeyi planlıyor. 2016 yılını 276 milyon TL’lik ciroyla tamamladıklarını söyleyen Korkmaz Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Korkmaz, “2017 yılında ise ciromuz 325 milyon TL’ye ulaşacak. Üretim tesislerimize yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.

Tantitoni, renkli ve eğlenceli mutfak ürünleriyle öne çıkan bir marka. Türkiye genelinde 53 mağazası bulunuyor. 2018 sonuna kadar bu rakamın 6l’e çıkanlması planlanıyor. Franchise sistemiyle büyüyen Tantitoni’de toplam franchise yatırım bedeli, metrekare ve lokasyona göre, 200-250 bin dolar arasında değişiyor. Aylık royalty bedeli alınmıyor. Şirketin yurtdışında İran’da üç, Suudi Arabistan’da iki ve Kıbrıs’ta bir adet olmak üzere toplam altı mağazası var. İnter Mutfak Genel Müdürü Lütfü Küçük, 2018 sonuna kadar yedi mağaza daha açacaklarını söylüyor.

İHRACATI İKİYE KATLADI

Hisar, züccaciye sektöründeki hem üretici hem de perakendeci markalardan biri. Mağaza sayısı 30’a ulaşan şirket, önümüzdeki dönemde hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyümeye devam etmeyi hedefliyor. Hisar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Erdoğan, 12 franchise mağazaları olduğunu ve doğru noktalara yatırıma devam edeceklerini söylüyor. 2017-2018 yılları için 3 milyon Euro’luk modernizasyon yatırımı planlanıyor. Hisar’ın yurt-dışında iki mağazası ve 30 ülkede 100’ün üzerinde satış noktası bulunuyor. Bu yıl ihracatı geçen yıla göre iki kat artan şirket, Körfez ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrupa’da büyümeyi hedefliyor.

2009 yılında Alman Schafer’ın 80 ülkedeki isim hakkını alan Aslan Ticaret, 2012 yılında müşterilerden gelen talep üzerine perakende işine yatırım yapma kararı aldı. Şu anda sekizi franchise olmak üzere yurtiçinde 43 mağazasıyla faaliyet gösteriyor. Scha-fer Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Aslan, “Türkiye’de mağaza açarken bayilerimize zarar vermemeye dikkat ediyoruz. Bayilerimiz bizi Türkiye’nin her yerinde temsil ediyor. Onların kanalıyla Türkiye’deki tüm ilçelerde varlığımızı sürdürüyoruz” diyor.

ZÜCCACİYECİLER DERNEĞİ BAŞKANI (ZÜCDER) ÖMER ERTUĞRUL ERDOĞAN

“AVMİERİN OLUMLU ETKİSİ OLDU”

“Ülkemizde hane başına yıllık bin 500 ila 2 bin TL arasında züccaciye harcaması düştüğü tahmin ediliyor. Millet olarak, misafir ağırlamayı seven, modaya ve yeniliğe açık, satın almayı seven bir toplumuz. Biz de sektör olarak dünya trendlerini yakından takip edip, her yeni gelişmeyi tüketiciye sunuyoruz.

Züccaciye dükkanlarının son yıllarda AVM’lerde açılması, markalaşmanın artması, kalite ve trend olgusunun gelişmesi zücaciyeye olan ilgiyi de artırmış durumda. Bu markalaşma ve zincir mağazaların artmasıyla çeşitli mecralardaki züccaciye reklamları da arttı, insanlar da evlerinde züccaciye ürünlerini uzun yıllar kullanmaktan ziyade, artık daha sık değiştirmeye ve trendlere uygun moda renk, desen, model ve işlevsellikteki ürünleri kullanmaya başladılar.”

MUDO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖMERTAVİLOĞLU

“ORTAKLIK MODELİYLE BÜYÜYORUZ’

“Türkiye genelinde 130 mağazamız bulunuyor. 2018 yılında 10-15 arası mağaza açmayı hedefliyoruz. 2015 yılında hayata geçirdiğimiz ‘bayi değil ortaklık’ projesiyle büyüyoruz. Bu modelde mağaza yatırımlarını mülk sahipleri üstelenirken Mudo işletiyor. Bu model yatırımcılar için daha sağlıklı bir iş modeli haline geldi. Bugün itibariyle bu iş modeliyle açılmış mağaza sayısı 20’ye ulaştı. Yurtdışında üç mağazamız var. Turquality desteği ile Lübnan, Fas, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Romanya ve Ukrayna pazarlarında büyümeyi hedefliyoruz!’

JLLTÜRKİYE ÜLKE BAŞKANI AVİALKAŞ

“2018’DE PAZAR HAREKETLENECEK’

“Ülkemizde 10 yılda 15 milyon yeni konut inşa edilmesi planlanıyor. Ev perakende pazarındaki hareketliliğin en önemli nedeninin bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu kadar yeni ev aynı zamanda yeni mobilya, yeni perde, yeni beyaz eşya demek. Bu alanda hizmet veren tüm sektörleri modern bir AVM’de, tek çatı altında toplamayı amaçlayan ‘ev merkez’ projeleri yeni ev sahibi olanların ya da evlerini yenileyenlerin hayatını kolaylaştıracak bir yenilik. Konut projeleri pazarı biraz hareketlendirdi. 2017’de kısıtlı ölçüde yansıdı ama önümüzdeki dönem için yansımanın daha yüksek olacağını düşünüyorum. Mevcut ve pazara yeni giren markaların önümüzdeki dönemde daha hızlı büyüme göstermesi beklentisi var. Dolayısıyla 20l8’de biraz daha hareketlenme görülecektir”

ÖZDİLEKYÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİNÖZDİLEK

“30 MAĞAZA AÇACAĞIZ”

“Ev tekstili denilince akla gelen ilk markalardan biriyiz. Biz hem üretici hem de perakendeciyiz. Türkiye genelinde 95 mağazamız var. Bayilerle birlikte toplam satış noktamız 295’e ulaşıyor. 20l8’de yurtiçinde 30 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. Yurtdışında da büyüyoruz. Halihazırda yurtdışında 20 mağazamız var. İran, Balkanlar, Ortadoğu ve Rusya’da büyüyoruz. Doğru bir iş ortağı bulursak yurtdışında büyümemiz devam edecek. 20l8’de 9 bin tonluk ev tekstili ürünü satmayı hedefliyoruz”

BERNARDO YÖNETİM KURULU BAŞKANI NURETTİN SÖZEN

“10 MİLYON TL YATIRIM YAPACAĞIZ”

“Bernardo markasıyla 2004 yılında konsept mağazalar açmaya başladık. Bugün Türkiye genelinde 115 mağazamız var. 2018 yılı sonuna kadar bu rakamı 140’a çıkarmayı hedefliyoruz. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda 10 milyon TL’lik yeni yatırım planımız var. Bernardo, franchise sistemiyle büyüyen bir şirket.

Franchise verirken iki koşula dikkat ediliyor, ilki mağazanın şirketin belirlediği Bernardo standardında yönetilmesi, diğeri ise çalışma koşulları gereği alınan ticari teminatlar.

Yurtdışında da büyüyoruz. Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler bizim için öncelikli pazarları oluşturuyor!’

Ayşegül Sakarya Pehlivan

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu