Başarılı Girişimcilik

Filo kiralama maliyetini düşüren girişim

Filo Broker, Türkiye’de henüz çok bakir bir alan olan filo kiralama sektöründe üç aşamada danışmanlık hizmeti sunuyor. Şirketin ortakları, filo kiralama sektörü tecrübesi olan iki isim Okşan Öztürk ve Oytun Gül Malkoç. Ortaklar, “Şirketiler filo kiralama ve filo yönetimi için harcadıkları zaman ve giderlerin çoğundan tasarruf etmek istiyorlarsa danışmanlık hizmeti almalı” diyor. Öztürk ve Malkoç’a göre şirketlerin yaptığı en büyük hata, hizmet yerine fiyata odaklanılması.

Filo kiralama

Filo BrokerlAkıllı Filo Yönetimi ve Danışmanlık şirketi Türkiye’de ilk kez kurumsal firmalara uzun dönem araç kiralama ve filo yönetimi konusunda akıllı filo danışmanlığı hizmeti veriyor. Filo kiralama ile ilgili desteğe ihtiyacı olan her segmentten müşteriler ile çalışıyor. Şirketin yaptığı işin özünde ‘filo kiralama şirketleri ile müşteriler arasında bir köprü görevi’ var. Filo Broker’ın iki ortağı ise Okşan Öztürk ve Oytun Gül Malkoç. Bu iki girişimcinin geçmişinde filo kirala sektöründe birlikte kazandıkları deneyimler var. Uzun yıllar kurumsal müşterilere hizmet veren iki ortak, aralarında iyi bir sinerji olduğunu ifade ediyor. Öztürk ve Malkoç sorularımızı yanıtladı.

Filo Broker’ın hizmet alanını anlatır mısınız?

Kimlere hizmet veriyorsunuz?

Müşterilerimize üç aşamalı hizmet veriyoruz.

Müşterilerimiz hizmetin tamamını alabilir ya da ihtiyaçları doğrultusunda ayrıştırabilirler. Bizim tercihimiz tam fayda sağlayabilmek ve verimliliği artırabilmek adına sürecin başından sonuna yanlarında olmak, ilk aşamada filo analizi, ikinci aşamada ihale ve kontrat danışmanlığı ve üçüncü aşamada filo yönetimi hizmeti sunuyoruz.

Bu alana girme fikri nereden doğdu? Bu alanda iş tecrübeniz nedir?

Filo Kiralama sektöründe toplam sekiz yıllık tecrübeye sahibiz, bu süreçte yaklaşık 700 farklı kontrat imzaladık; buna paralel de yaklaşık 5 bin araç yönettik. Kiralama sektöründe çalıştığımız dönemlerde müşterilerimizin satın alma departmanlarının özerinde ciddi bir iş yükü olduğunu gözlemledik. Aslında fikir de o dönemlerde doğdu. Yaklaşık 200-300 farklı konuda satın alma yapan departmanlara Filo Kiralama konusunda danışmanlık yapabilir miyiz, diye düşünüyorduk. Filo Kiralama satın alınan diğer hizmetlerden farklı olarak satın alındıktan sonra ciddi takip gerektiren teknik bir alım. Aynı zamanda şirketlerin maaşlardan sonraki en önemli gider kalemini araç kiralama giderleri oluşturuyor.

Projeniz ne zaman şekillenmeye başladı?

2008 yıllarıydı, kiralamanın Türkiye’de çok yeni olduğu dönemlerdi. Kiralamaya yeni alışan kurumsal firmaların danışmanlık almak konusunda muhafazakâr davranacaklarından emindik. Avrupa’daki modelleri inceliyorduk ve Türkiye’de henüz istediğimiz sektör olgunluğu için zamana ihtiyacımız olduğuna inanıyorduk.

2014 yılına geldiğimizde inandığımız sektör olgunluğu oluştuğu için projemizi hayata geçirmeye karar verdik ve şirketimizi kurduk.

Türkiye’de şu ana kadar kaç şirkete hizmet veriyorsunuz?

Şirketimizi 2014’ün son çeyreğinde kurmuş olmamıza rağmen, altında 22 farklı şirket bulunan kendi sektörünün lideri global bir firma ile anlaşma sağladık. Şu an tüm şirketlerin sistem entegrasyonunu tamamlıyoruz. Bu kadar hızlı geri dönüş almamız aslında artık verimli filo yönetiminin bir ihtiyaç haline geldiğinin göstergesi. Bunun dışında dört şirketle kontrat aşamasındayız. Her ay bir yeni şirketi müşterimiz yapmak istiyoruz.

Bu alan Türkiye’de ne ölçüde yaygın, dünyada durum nedir?

Avrupa’da oldukça yaygın, kiralama şirketleri kadar danışman şirketler var, diyebiliriz. Kurumsal firmaların çoğu filo kiralama işini danışmanlara devretmiş durumda. Talep artıkça Türkiye’deki yabancı yatırımların da artacağına inanıyoruz. Bu hizmetin her geçen gün büyüyen kiralama sektöründe artan bir ihtiyaç.

Şirketler, filo kiralamada neden danışmanlık hizmeti almalı?

En önemli nedeni, süreci takip ederken müdahale edilmesi gereken noktaların saptanması ve zamanında müdahale edilebilmesi. Biz bu sayede birçok konuda oluşabilecek maliyetleri minimize ediyoruz. Bunun yanında diğer önemli sebepler, insan kaynağının yeterli olmaması, filo yönetim konusunda tecrübenin az olması, işin profesyoneller, tarafsız ve bağımsız bir kuruluş tarafından yönetilmesini istemeleri. Tek konsantrasyonumuz filonun takibi olduğundan oldukça detaylı bir iş çıkarabiliyoruz. Sektörden geliyor olmamız, hem kiralama şirketlerinin beklentilerini hem müşterinin beklentilerini ortak noktada daha kısa sûrede buluşturmamızı sağlıyor. Kısacası şirketiler filo kiralama ve filo yönetimi için harcadıkları zaman ve giderlerin çoğundan tasarruf etmek istiyorlarsa danışmanlık hizmeti almalı. Bu hizmetin de daha önce kiralama sektöründe tecrübe edinmiş danışmanlardan alınması doğru adım olacaktır.

Filo kiralama yapan şirketler, en çok hangi yanlışları yapıyor?

Bizim gözlemlediğimiz en önemli hata, önceliğin hizmet yerine fiyatta olması. Şirketler aslında ihtiyaç duymadıkları birçok hizmeti alıyor ve kiralama maliyetlerinin artmasına neden oluyorlar. Doğru sözleşme müzakeresi yapılamaması ve kullanıcıların sözleşme şartlarına hakim olmamalarından kaynaklı hatalar nedeni ile kira dönemi içerisinde ve sonunda birçok ilave maliyet ortaya çıkıyor.

Türkiye’de filo kiralama sektörünün büyüklüğü nedir?

Sektörün önü oldukça açık, 2014’ün sonuna geldiğimiz şu günlerde yaklaşık 210 bin 000 kiralık araç olduğu tahmin ediliyor. Kiralama, Anadolu şehirlerinde halen çok yaygın değil ve kiralamanın çoğunluğunun üç büyük şehirde toplandığını düşünürsek, büyümeye hala çok açık olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki 5 yıl içinde sektörün yılda yüzde 12-15 arasında büyüyeceği tahmin ediliyor. Kiralama yapıp yapmamak arasında kararsız kalan şirketler için de bağımsız bir kuruluştan danışmanlık almalarının çok kıymetli olacağını düşünüyoruz.

Fifo broker üç aşamalı hizmet veriyor

İlk Aşama – Filo Analizi: Bu sayede firmanın ihtiyaçlarım belirliyoruz. En ucuz fiyata araç kiralamanın doğru bir alım şekli olmadığına inanıyoruz. Her kullanıcıya özel alım yapılması gerektiğine inanıyor, hizmetlerin genelleştirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Artık dünyada şirketlerin yönetim felsefelerinde en çok önem verdikleri değerlerden biri verimlilik. En verimli alımın yapılması için doğru analizin yapılıp ihtiyaçların doğru belirlenmesi gerekiyor. Bizim de tam anlamıyla yaptığımız bu.

İkinci Aşama – İhale ve Kontrat Danışmanlığı: Bu hizmetimizle firmalara zaman kazandırıyoruz. Filo analizi ile belirlediğimiz ihtiyaçlar doğrultusunda kontrat şartlarını belirliyor ve ihale sürecini yönetiyoruz. Tedarikçi belirlemeden, sözleşme müzakeresine ve araç teslimatına kadar uzanan ve departmanlara oldukça zaman kaybettiren aynı zamanda hataya açık olan çok önemli bir süreci devralıyoruz. Üçüncü Aşama – Filo Yönetimi: Bu hizmetimizle tasarruf sağlıyoruz. Operasyonel olarak iş yükü yaratan tüm süreçleri biz takip ediyoruz. KM kullanım taübi, bakım periyodları taldbi, hasar frekansları, kira ve kira dışı tüm maliyetlerin kontrolleri, kronik maliyet yaratan konular vb. Bunun yanı sıra şirketletin ihtiyaçları ve talepleri özelinde hizmetlerimizi şekillendirebiliyoruz. Bunun için ciddi bir yazılım yatırımı yaptık. IT programımız sayesinde tüm süreci sorunsuz takip edebiliyoruz. Ayrıca sahadaM araç kullanıcılarının hayatlarım kolaylaştırmak adına akıllı telefonlarına indirebilecekleri yine sektörde bir ilk olan “Akıllı Filo” uygulaması Ocak ayında hayata geçmiş olacak.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu