Başarılı GirişimcilikGüncel Ekonomi Haberleri

Fintech Teknolojisine Dayalı Girişimler

Finans ve teknoloji kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terim olan fintech teknolojisine dayalı girişimler, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyor. Daha ucuz maliyetler ve şeffaf ücretlendirme sistemi ile alternatif çözümler üreten fintech girişimlerinin yakın gelecekte daha da artacağı öngörülüyor. Para transferi, sermaye fonlama, mobil ödemeler, alım satım platformları gibi birçok alanda çözüm üreten Türkiye’nin gelecek vaat eden 11 girişiminin büyüme planlarını araştırdık.

Fintech Girişimleri

Özellikle dijital ekonomi çevrelerinin dilinden düşürmediği ‘fintech’ yani finansal teknoloji odaklı girişimler, yükselişini sürdürüyor. Finans ve teknoloji kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terim olan fintech, teknolojiye dayalı finansal servislerin genel adı aslında.

Küresel fintech pazarında ivme hızlı bir şekilde yükseliyor. Rakamlar da bunu destekler nitelikte… 2017’nin ilk üç ayını 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşen fintech yatırımlarının ikinci çeyrekte 8,4 milyar dolarlık değere ulaştığı ifade ediliyor, işlem değeri 5,9 milyar doları bulan küresel birleşme ve satın almalar, fintech pazarının büyümesinde etkili oldu.

KPMG’nin ikinci çeyrek Fintech Raporu’nda fintech alanına yönelik kurumsal risk sermayesi yatırımının, 2015 toplamına yaklaştığı belirtiliyor. 2017 ikinci çeyrek sonuna kadar kurumsal katılımla 2,6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bu oran 2016’nın tamamında 9 milyar dolardı. Bunun nedeni mega işlemler oldu. Fintech işlemlerine kurumsal ölçekte katılım hacmi arttı. 2016’da yüzde 17 olan katılım 2017’de yüzde 21’e yükseldi.

KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve şirket ortağı Sinem Cantürk, “Fintech yatırımları yılın ikinci üç aylık döneminde büyük bir atılım yaptı. Sonuçlar ABD ve Avrupa’daki yatırımcıların yeniden harekete geçtiğini gösteriyor. Şirketler, fintech alanında her geçen gün hacmi artan, önemli yatırımlar yapmaya başladı. Finans kuruluşlarının müşteri deneyimini dijitalleştirme, maliyet yönünden daha etkin hale gelme ve yeni gelir artış kaynakları bulma ihtiyacı düşünüldüğünde, bu trendin azalmasına ihtimal yok” diyor.

fintech teknolojisine dayalı girişimler
fintech teknolojisine dayalı girişimler

10 yılda 5 bin girişim

Bu trend fintech alanında girişim sayısının artmasını tetikliyor, diyebiliriz. Zira Kleiner Per-kins Caufield & Byers yöneticisi Noah Knauf, fintech ekosisteminde son 10 yılda 5 binden fazla gi-rişimin çıktığını ve 60 milyar dolara yakın yatırım aldığını söylüyor. Knauff, 36 girişiminse 1 milyar dolardan daha fazla değerinin olduğunu belirtiyor. Rakamların büyüklüğü konusunda ise Knauf, henüz yolun başında olduğumuzu düşünüyor. ilk unicornlar arasında yer alan Paypal’ın değerinin 83 milyar dolar olduğuna değinen Knauf, yıllar önce kurulan ve marka bilinirliği bulunan AmEx’in değerinin ise 82 milyar dolar olduğuna dikkat çekiyor.

Daha ucuz maliyetler ve şeffaf ücretlendirme sistemi ile alternatif çözümler üreten fintech girişimlerinin yakın gelecekte çok güçleneceği aşikar. Fintech’in finans-üzerindeki etkileri ise sayısız. Bankacılıktan para transferine, kurumsal ve kişisel kredilerden yatırımlara kadar her konuda fintech geleneksel finansa alternatif çözümler sunuyor. Fintech ekosistemde çok farklı iş modelleri de karşımıza çıkıyor. Para transferi, sermaye fonlama, mobil ödemeler, alım satım platformları bunlardan sadece birkaçı… Haberimizde bu alanda öne çıkan Türk girişimlerini ve büyüme hedeflerini araştırdık.

“Avrupa’ya açılıyoruz”
MOBVEN KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU SERTER VAROL

“Mobven 2012 yılında Serter Varol ve Emre Yılmaz tarafından kurulmuş olan bir mobil uygulama şirketi. Şu anda Türkiye’nin en büyük fintech alanında mobil projeler yapan firmalarında biriyiz. Mobven olarak hizmet vermekteyiz- Uçtan uca mobil uygulama geliştirme, Mobven Labs ile finans teknolojileri alanlarında mobil cüzdan, mobil ödeme, mobil kredi ve mobil para biriktirme gibi ürünleri hayata geçirdi.

Bunun yanında pazardaki büyük oyuncaların mobil test otomasyonu hizmetini ‘Momentum’ ürünüyle destekleyerek hizmet veriyoruz. 3’üncü alanımız ise Mobven Studio ile müşterilerimize kullanıcı deneyimi tasarlanması, Ul ve UX desteği vermek. Örneğin Türkiye’de sunduğumuz perakende çözümlerinde İBeacon ile kampanya önerme ve sepete ekleme özelliği öne çıkarıyor.

İngiltere’de Sainsbury’s, Tesco, Coop, Morrisons gibi pek çok süper markette kullanıcılar ürünün barkodunu okuttuğunda önce ürüne karşı herhangi bir alerjisi olup olmadığını görebiliyor ve eğer ürün uygunsa ürünü sepetine ekleyebiliyor. Bugün İstanbul, İzmir ve Londra ofislerimizle yaklaşık 60 kişilik ekibimizle hizmet veriyoruz. Son üç senede yaklaşık 10 kat büyüdük. Çeşitli yerli ve yabancı oyuncular ile işbirliği halindeyiz ve şu anda Ortadoğu pazarında bu sayede projeler gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıl karlılıkta 2 kat, ciroda yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda 3’üncü pazarımızı ve 4’üncü ofisimizi yine bir Avrupa ülkesinde açmayı hedefliyoruz.”

“New York’ta pilot çalışmalara başladık”
JOKERMENU KURUCUSU GÖKER TOPLU

“Yeme-içme dikeyinde bir fintech girişimi olan, JokerMenu ile kullanıcılarımızın, restoranlarda sipariş vermek için garson veya sıra beklemeden, restorana giderken dahi ödemesini online yaparak siparişlerini zaman kaybetmeden kolayca verebilmelerini sağlıyoruz. Masanın diğer tarafında olan restoranlar için ise, JokerMenu akıllı bir dijital garson görevi görmekte ve restoranların mevcut insan kaynakları ile daha fazla sipariş alabilmelerini sağlıyor. Şu an 20 bine yaklaşan kullanıcımıza, 100’den fazla restoranda, sıra dışı bir yemek siparişi deneyimi sunmaktayız.

Aktif olarak sahada çalışmaya başladığımız Aralık 2016’dan bugüne, restoranlarımıza toplam değeri 500 bin TL’yi aşan, 20 bin kadar sipariş ilettik, ilerleyen günlerde, çalışanların zamanın yanı sıra ekonomik olarak da tasarruf etmelerini sağlayacak olan kurumsal üyelik paketlerimizi çıkaracağız. 2018 sonuna kadar 500 işletmeye ve 100 bin kadar kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Hali hazırda, New York’ta pilot çalışmalarına başlamış durumdayız. Ayrıca Londra ve Dubai içinde çeşitli fırsatları kovaladığımızı söyleyebilirim.”

“Merkezi platform olacağız”
PARAŞÜT KURUCU ORTAĞI SEAN YU

“Paraşüt, KOBİ’lere yönelik bulut tabanlı, web ve mobil uygulamalarıyla hizmet veren yenilikçi bir online ön muhasebe programı. Bizim amacımız, KOBİ’lerin defter yada excel tabloları, ile ön muhasebe tutarak kaybettikleri vakti kazandırmaya yönelik kolay arayüzlü, kurulum ve İT masrafı gerektirmeyen bir uygulama sunmak. Bu amaca yönelik çalışan 45 kişilik bir ekibimiz var. Kurulduğumuz 2013 yılından bu yana genç ve dinamik bir ekiple istikrarlı ve hızlı bir şekilde hizmet veriyor ve büyüyoruz.

Şu anda 6 bini aşkın abonemiz var. Geçtiğimiz mayıs ayında StockMount ve Salyangoz markaları ile hayata geçirdiğimiz e-ticaret entegrasyonu iş birliktelikleriyle, N11, Hepsiburada, Gittigidiyorgibi pazaryerlerinde veya kendi internet siteleri üzerinden satış yapan KOBİ’ler, satışlarını toplu olarak Paraşüt’ün içerisine aktarabiliyor ve faturalarını oluşturabiliyor; stok takibinden fatura kesmeye kadar bütün finansal işlemleri tek bir ekranda görüp kolayca muhasebeleştirebiliyorlar. Paraşüt olarak en büyük hedefimiz, bir işletme sahibinin ticari işlemlerini yapabildiği, takip edebildiği ve doğru yönetebildiği merkezi bir platform haline gelebilmek.”

“Bîr yılda 170 ülkeden ödeme aldık”
İYZÎCO CEO’St BARBAROS ÖZBUĞUTU

“Kolay ve güvenli ödeme hizmetleri şirketi olarak, Türkiye’de farklı alanlarda hizmet veren çeşitli büyüklükteki e-ticaret şirketlerine yenilikçi çözümler üretmek amacıyla 4 yıldır çalışıyoruz. Karmaşık sanal POS başvuru işlemleri ve uzun bekleme sürelerini ortadan kaldırarak, şirketlere tamamen dijital başvuruyla, hızlıca ödeme alabilmeleri için farklı çözümler sunuyoruz.

Kart saklama ve tek tıkla ödeme hizmetlerimizle son kullanıcının ödeme işlemini çok kısa bir süreye düşürüyoruz. 100 kişilik uzman ekibimizle birlikte e-ticaret dünyasında önemli bir boşluğu dolduruyoruz. 2017’nin ilk yarısında 13 binin üzerinde aktif üye iş yerine ve pazar yerleri altında 250 binden fazla aktif satıcı hesabına ulaştık. Her ay yüzlerce yeni üye işyeri ve kişisel satıcı iyzico ile çalışmaya başlıyor. Türkiye’den tüm kart aileleri ile ödeme alma imkânına sahibiz. Son bir yılda 170 ülkeden ödeme aldık.

Son iki yılda işlem sayımızı yüzde 800, işlem hacmimizi ise yüzde 540 artırdık. Bugüne kadar aldığımız toplam yatırım ise 24 milyon dolara ulaştı. Yakın dönemde iki yeni ürünümüz olan iyziLink ve izyillp’ı devreye aldık. iyziLink ve iyzillp üzerinden yüzbinlerce yeni alıcı ve satıcıyı Türkiye e-ticaret ekosistemine kazandırmak için çalışıyoruz. 2018 sonuna kadar 100 kişilik ekibimizi 180 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Yakın coğrafyalardaki ödeme problemlerini düzenli olarak inceliyor, gelişim planlarımıza dahil ediyoruz.”

“İşlem adetlerimizde 9 kat artış hedefliyoruz”
COMPÂY KURUCUSU İRFAN ASLAN

“ComPay bankaların dijital bankacılık uygulamalarını kullanarak başta ödemeler dünyası olmak üzere farklı finansal işlemlerdeki deneyimi kolaylaştıran yenilikçi bir girişim. ComPay’in ilk ürünü olan online alışverişte internet bankacılığından ödeme ile pazarda ilk kez müşteriler, bankasının dijital bankacılık kanallarına bağlanarak doğrudan kendi bankasından ödemesini yapabiliyor.

ComPay müşterilerin internette alışveriş yaparken, kendi bankasının internet bankacılık kanalları ile güvenli bir sistemle ödeme yapmasına yardımcı oluyor. 8 büyük banka ile anlaşma sağladık. Önde gelen 70’e yakın online alışveriş markası ile de anlaştık. Ortalama olarak işlem adetlerimiz her ay yüzde 86 artıyor. Şu an anlaşmalı bankalarımızın toplam 16 milyon müşterisi yeni bir üyelik ya da şifreye ihtiyaç duymadan bankasına bağlanarak ödeme yapabilir durumda, işbirliği yaptığımız banka ve üye işyeri sayısını artırarak işlem adetlerimizde 9 kat artış hedefliyoruz.

Yurtdışındaki online alışveriş sitelerinde müşterilerimizin banka hesabından ödeme yapabilmesini sağlamak istiyoruz. Bu konuda hazırlıklarımız neredeyse tamamlanmış durumda. Çok yakında müşterilerimiz yurtdışı online alışveriş sitelerinde kredi kartına ihtiyaç duymadan ödemesini Türkiye’deki bankasından para transferiyle yapabilecek. Diğer bir hedefimiz de Türkiye’de bankaları da yanımıza alarak oluşturduğumuz bu iş modelini dünyanın farklı ülkelerinde de hayata geçirmek.”

“Avrupalı finans kuruluşlarından biriyle görüşüyoruz”
NKOLAYOFİS KURUCU ORTAĞI CEM TAYLAN EKİNCİ

“NKolayOfis işletmelerin ofis işlerini optimize ederek bu işletmelerin verimliliklerini ve sürdürülebilirliklerini arttıran bulut tabanlı bir mini ERP. Bu platform üzerinden KOBİ’ler ön muhasebe işlemlerini gerçekleştirirken, NBox dosya koruma altyapısı ile dosya ve evrak yönetimi yapabilirler. Bunların yanı sıra birim dönüşümlü envanter ve stok yönetimi yapabiliyor; banka entegrasyonu ürünü BankFIX ile de anlık finans hareketlerini takip edebiliyorlar. BankFIX Türkiye’nin önde gelen 11 bankasıyla entegre oldu.

Kullanıcılar tüm banka hesaplarındaki finansal hareketlerini tek bir platform üzerinden anlık olarak görebiliyor ve banka hareketlerini kolaylıkla cari hesaplarla eşleştirebiliyorlar. Kullanıcı sayımızda yüzde 100 artış yaşadık. Avrupa’nın önde gelen finans kuruluşlarından biriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Uzun vadede yurtdışında Körfez ülkelerini hedefleyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ürünümüzün global versiyonunu ilk önce bu pazara açacağız.”

“500 sigorta acentesine ulaştık”
BİSİGORTACİ.COM KURUCU ORTAĞI METİN ÖNGÜÇ

“Bisigortaci.com, sigorta teklifi almak isteyen kişiler ile lisanslı sigortacıları buluşturan sigorta pazar yeri girişimi. Öncelikle sigorta acentelerinin müşteri kazanım maliyetlerini yüzde 90 oranında düşürerek dijital mecralarda daha çok müşteriye ulaşmasını sağlıyoruz. Ayrıca sigorta acentelerine tanımlayacağımız sanal pos çözümleri ile müşterilerinden herhangi bir kredi kartı bilgisi almadan online olarak poliçe tahsilatlarını yapabilecekler. Ekim 2016’da 3 girişimci ile faaliyete başlayan bisi-gortaci.com bu süre boyunca 500 sigorta acentesine ulaştı. Bİ’Sigortacı şuan İTÜ Çekirdek’te faaliyet gösteren girişimler arasında yer alıyoruz.

İTÜ Çekirdek’e girdikten sonra altı aylık gibi bir sürede sigorta acente sayımızı 2’ye katladık. 45 ilde bulunan aktif 520 sigorta acentesi ile beraber şuan günlük 120 ye yakın sigorta talebine cevap veriyoruz. Türkiye genelinde bin sigorta acentesini dijitale taşımayı ve 2018 yılında 360 bin kişinin sigorta talebini karşılamayı hedefliyoruz. Fransa, ispanya ve İtalya gibi ülkelerde başlangıç yapmak istiyoruz ama ilk hedefimiz Fransa. Yakın zamanda ise KKTC operasyonumuzu başlatıyor olacağız.”

“Seedstars VVorld’de Türkiye’yi temsil edeceğiz”
PAYM.ES KURUCU ORTAĞI ŞEHLEM AKBULUT

“2017 Mayıs ayında, Türkiye’nin önde gelen girişimcilik platformlarından StartersHub’ın tohum yatırım desteğiyle birlikte şirketimizin kurulumunu gerçekleştirdik. Sosyal ağlar aracılığı ile gerçekleşen satışı güvenli ve yasal hale getirmek adına geliştirilen Paym.es, kullanıcılarına anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden, online alış-satışın güvenli ve pratik halini sağlıyor.

Paym.es’de kullanıcılar, bir arkadaşları ile konuşuyor gibi dört soruya cevap vererek, ürünlerini saniyeler içerisinde satışa çıkartabiliyor. Startup Chile ve StartersHub Xo gibi Latin Amerika’nın ve Avrupa’nın en iyi hızlandırıcılarının içerisinde ürünümüzü geliştirme şansı bulduk. Seedstars Türkiye ve Smartcon 2017’nin en beğenilen girişimi olarak seçildik. Önümüzdeki aralık ve nisan aylarında Seedstars Mena ve Seedstars World’de Türkiye’yi temsil ediyor olacağız. Ürünümüz, Ağustos ayından bu yana kullanıcılarımıza hizmet veriyor. Paym.es iki ayda 4 binden fazla kullanıcıya hizmet verdi.

Paym.es aracılığı ile listelenen ürünlerin sayısı şimdiden bini geçmiş durumda. Kullanıcılarımızın Paym.es’e yüklediği her altı üründen biri 15 dakika dolmadan Paym.es aracılığı ile satılıyor. Şu anda Azerbaycan’da Beta olarak yayındayız. Kasım ayının sonu ile birlikte tam anlamıyla Azerbaycan operasyonumuzu canlıya alıyor olacağız. Önümüzdeki yılın ilk çeyreği ile birlikte, Rusya, ispanya açılımlarına başlamış olmayı hedefliyoruz.”

“Tasarruf etmeye yönlendireceğiz”
HESAPÖDER KURUCUSU ERMAN KAYA

“Hesapöder, cüzdanınızdaki yemek kartı banka kartı ve kredi kartları yerine kullanabileceğiniz bir cüzdan uygulaması ve işletmelerin ödeme almak için kullanacakları bir pos uygulaması (Hesapöder Kasa) uygulamasından oluşuyor. Kullanıcılar telefonlarına indirdikleri uygulamaya kredi ya da banka kartlarını tanımladıktan sonra cüzdan taşıma derdi olmadan üye işyerlerine uygulamada oluşturduğumuz karekodu göstererek ödemeyi tamamlayabilirken; ödeme sonrasında e-fatura ya da e-arşiv’lerine uygulama içerisinden ulaşabiliyor.

Aynı zamanda şirketlerin çalışanlarına yemek hakkı da tanımlayabildikleri uygulamada; son dönemde gazetelere de yansıyan diğer yemek kartlarının yüzde 10’a varan komisyonları ve 30-40 günlük vadelerine de son veriyor. Esnafımız bugün sattığı yemeğin parasını ertesi gün O komisyonla alabiliyor. Amacımız 2016’daki 587 milyar TL’lik toplam kartlı alışveriş tutarının yüzde 88.3’ünü oluşturan fiziksel pos ödemelerini mobile taşımak ve bunu yaparken de kullanıcılara daha fazla para harcamak yerine tasarruf etmeye yönlendirmek.’’

“Mobil cüzdan çözümümüzü global pazara sunacağız”
TAGLETTE KURUCUSU VE CEO’SU MEHMET İMRAK

“TagPay adında yenilikçi bir ödeme sistemi geliştirdik. TagPay, tüm akıllı telefonlarda çalışan ilk mobil cüzdan teknolojisi. Bu teknoloji mevcut ödeme teknolojilerinden farklı olarak NFC, Bluetooth veya QR kod okuma gerektirmiyor. Geliştirdiğimiz “Görünmez Elektronik Mürekkep” teknolojisini kullanıyoruz. Bu teknoloji sayesinde müşteriler cep telefonlarının ekranına dokundurarak kolay ve güvenli ödeme yapabilirken, görünmez elektronik mürekkep teknolojisi kredi kartları ve banka çekleri üzerinde de kullanabiliyor ve bu da bankacılıkta sahtecilik ve hırsızlığın önüne geçilmesini sağlıyor.

Türkiye’nin önde gelen bankalarından 1 yıldır otantikasyon sistemimizi güvenlik testine tabi tuttu ve daha önceden güvenlik açığı yaşadığı banka çeklerini doğrulamada görünmez elektronik mürekkep teknolojisini banka çekleri üzerinde kullanma kararı aldı. Akaryakıt istasyonları için mobil ödemeyi kolaylaştıracak ve sadakat uygulamalarını yeniden şekillendirecek bir çözüm ile piyasaya girmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz; öncelikli olarak mevcut mobil ödeme sistemlerindeki mobil otantikasyon teknoloji sağlayıcısı olmak. Sonraki aşamada ise kendi mobil cüzdan çözümümüzü global pazara sunmayı hedefliyoruz.”

“Zaman kaybını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz”
KOBAKÜS KURUCU ÛRTAĞ! DOĞUKAN GÖZETEN

“Büyük ölçekli ve KOBİ işletmelerin finansal asistanı olmak için yola çıkarak, web uygulaması ile hizmet vermeye başladık, işletmelerin hesap hareketlerinin anlık, Online olarak takip edilmesini sağlayan KOBAKÜS, birden çok banka ve banka hesabına sahip işletmelerin gelen ve giden tüm ödemelerini farklı bankalara ait olsalar bile internet bankacılığı şifrelerine ihtiyaç duyulmadan tek ekranda görmesini sağlıyor, işletmelerde yaşanan personel kaynaklı işlem hataları ve bankalar arası hesapların takibi sırasında ortaya çıkan zaman kaybını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

2017 yılının son çeyreğinde E-GÜVEN şirketi ile yapacağımız anlaşma neticesinde müşterilerimize e-imza ile ödeme emirleri verebilme imkanı da sunacağız. İTÜ Çekirdek programına katıldığımız ilk günden itibaren, ciddi bir destek aldığımızı belirtmek isteriz. Öncelikle, geniş ağ desteği ile beraber, görüşmek istediğimiz kişi veya kurumlara mentörler veya İTÜ Çekirdek aracılığı ile kolay bir şekilde ulaşabildik.

Kobaküs olarak sadece ürünümüzün geliştirilmesine odaklanmış durumdayız. Kobaküs’ün içerisinde yakın zamanda kurumsal firmaları büyük ölçüde rahatlatacak ve onların finansal asistanı olacak yapay zeka modülleri geliştiriyoruz. Bu modüllere ek olarak blockchain üzerine büyük yatırımlarımızda olacak. 2018’in ilk yarısında 100 -150 kurumsal müşteriye ulaşmayı planlıyoruz. Yurtdışında ilk olarak Ingiltere’yi hedefliyoruz.”

Fintech girişim kuracaklara 7 öneri

Finansal analist Nikolai Kuznetsov, fintech dünyasına adım atmak isteyenler için yedi maddelik bir liste hazırladı. Liste şöyle:

  1. Regülasyonlar: Finansal hizmetlerin en zorlu yanım regülasyonlar olarak nitelendiren Kuznetsov, diğer sektörlerdeki girişimlerin aksine bu konuda uzman mali danışmanlar ve avukatlara ihtiyaç duyacağınızı belirtiyor. Fintech’in halen yasal düzenlemeler konusunda gri bir alanda bulunduğuna dikkat çeken Kuznetsov, Avrupa’da yürürlüğe girecek PSDg gibi düzenlemelerin dikkate alınmadığı bir gMşimin ileride başarısızlığa uğrayabileceğine değmiyor.
  2. Rekabet: Bankaların fintech şirketlerinin oluşturduğu etkiyi kabullendiklerini belirten Kuznetsov, bu kurumların halen varlıkları büyük ölçüde kendilerinde tuttuklarım söylüyor. Yine buna karşın yeni girişimleri desteklemek için çeşitli fonlar oluşturup satın alma ya da geliştirme programları başlattıklarına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Bir girişim olarak büyükleri alma konusundaki hedeflerinizin gerçekçiliğini düşünmek ve bunun kararım en baştan vermek zorundasınız.”
  3. Müşteri güveni: Aslmda sektör bağımsız her şirket müşterilerinin güvenini kazanmalı. Ancak konu fintech olduğunda bu şirketlerin elinde tuttuğu kişisel veriler siber saldırıların öncelikli hedefi konumunda. Kuznetsov, en ufak bir kuşku durumunda müşterilerin o fintech girişimini kullanmaktan vazgeçeceğinin altım çizerken, 8016 yılında yapılan bir anketle sadece yüzde 8’lik bir kesimin finansal hizmet sunan kurumlara güvendiğinin ortaya çıktığım ekliyor.
  4. Güçlü ekip: Fintech’in diğer teknoloji şirketlerinin aksine daha güçlü bir ekip talep ettiğini belirten Kuznetsov, bu “İ ekibin finans, teknoloji ve işletme yönetimi konularında uzman olması gerektiğini ifade ediyor.
  5. Benzersiz ve değerli hizmet üretme: Sektördeki şirket sayısının her geçen gün arttığım kaydeden Kuznetsov, farklılaşmak ve daha yüksek fayda sağlamak adına neler yapabileceğinizi önceden belirlemeniz gerektiğini söylüyor. Kuznetsov, herkesin tüketicilerin sorunlarına çözüm bulmak için çalışırken, “ben de varım…” yaklaşımının işe yaramayacağım, kopyalama yerine özgün bir çözüm sunulması gerektiğini ifade ediyor.
  6. E Teknoloji seçimi: Yapay zeka, makine öğrenimi, robo-danışman gibi teknolojilerin, geleneksel finansal hizmetlere meydan okumayı sağladığım belirten Kuznetsov, bununla birlikte Blockchain temelli hizmetlerin de öne çıktığım kaydediyor. Kuznetsov bu tür hizmetlerin bulut bilişim platformları üzerinde verildiğini ve yeni girişimlerin de çalışacakları bulut platformunu, uzun yıllar boyu birlikte çalışabilecekleri yerler olarak seçmeleri gerektiğini ve bunu daha yolun başındayken belirlemeleri gerektiğim vurguluyor.
  7. Finansman: Bir fintech girişimi kurmanın hiç de ucuz olmadığının altım çizen Kuznetsov, girişimin ortakları arasında alanlarında uzman isimler yoksa yetkin isimleri bünyenize katmanız gerektiğini söylüyor. Bu noktada fintech girişimlerinin yetenekli insanları kapma konusunda bankalarla bir yarışa girmesi gerektiğini belirten Kuznetsov, bununla birlikte bankalar ve aracı kurumlarla yapılacak entegrasyonların hiç de ucuz olmadığım kaydediyor. Fintech’lerin finansman bulma konusunda genelde çok zorluk yaşamadığım söyleyen Kuznetsov, buna karşın yatırım sermayesi şirketlerinin geçmişe oranla çok daha seçici davrandığının da altını çiziyor.

Fintech en çok ABD’de buyuyor

KPMG’nin ikinci çeyrek Fintech Baporu’ndan öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

■ Düzenleyici teknoloji yatırımı (Regtech) 2017 ikinci çeyrekte önemli ölçüde arttı. 2017’nin ilk yarısında yapılan 591 milyon dolarlık yatırım, 2015’in tamamında yapılan 683 milyon dolarlık yatırım tutarım aştı. Bu yılın, 2016’mn toplam yıl sonu hacmini geride bırakması bekleniyor.

■ ABD, 2017’nin ikinci çeyreğinde 2 milyar dolar fintech yatırımı aldı. Dünya genelinde ilk 10 fintech işleminin 5’i ABD’de gerçekleşti: AvidXchange (300 milyon dolar), Bright Health (160 milyon dolar), Pos Portal (158 milyon dolar), Fast Matah (163 milyon dolar) ve Addepar (140 milyon dolar).

■ Güçlü özel sermaye ve risk sermayesi yatırımları, ABD’de fintech finansmanındaki yükselişi etkiledi. 105 işlem içinde risk sermayesi yatırımı 1,5 milyar doların üzerine çıktı.

■ Avrupa’da fintech finansmanı genel olarak artış gösterdi; ancak risk sermayesi finansmanı ciddi biçimde düştü.

■ Bu yılın ikinci çeyreğinde Avrupa’da fintech alanında 2 milyar dolar yatırım yapıldı. 2015 son çeyrekte zirveye çıkan 5,8 milyar dolarlık yatırımın çok altında olmasına rağmen yüksek bir son çeyrek performansı oldu. Bölgede işlem hacmi üç aylık dönemde 110’dan 90’a gerilemesine karşın tarihi olarak güçlü seyrini sürdürdü.

■ Asya’da ise mega işlemlerin eksikliğine rağmen istikrar sürüyor. Toplam fintech finansmanı üç aylık dönemde istikrarını nispeten korudu. İkinci çeyrekte 51 işlemde 760 milyon dolar yatırım yapıldı. 2017 ilk çeyrekteki oran ise 56 işlemde 790 milyon dolardı.

■ Çin, değeri toplamda 282 milyon dolar olan 9 işleme imza attı. Böylece 2017 ilk çeyrekteki7 işlemden fazlası gerçekleştirilmiş oldu. Hindistan, işlem değerindeki gerilemeye karşın toplam 19 işlem kaydederek fintech yatırımlarında etkileyici bir yıl geçirmeye devam etti.

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA DERNEĞİ (ÖDED) BAŞKANI BURHAN ELİAÇIK
“Ülkemiz bölgesinde etkin bir fintek üssü olmalı”

“Ülkemizde 2013 yılında yürürlüğe giren 6493 sayılı Kanun ile faaliyetlerini kendilerine özel mevzuatla sürdüren ve sayısı 40’a ulaşan ödeme ve elektronik para kuruluşları ÖDED tarafından temsil ediliyor. Bu kuruluşlar, doğrudan düzenlenen fintek şirketleri olarak geniş yelpazede sayıları 300’ü aşan tüm fintek şirketlerine liderlik ediyor.

ÖDED’in analizlerine göre; ödeme ve elektronik para kuruluşları 8016 yılında 20,4 milyar TL hacme ulaşmış, 13,3 milyon kişi ve 80 bin kadar işletmeye hizmet sundu. Mevcut düzenlemeler ödeme hizmeti sunulmasını düzenlediği ve bu tanımın içine elektronik para ihracı, mobil ödeme, para transferi, ödeme sağlayıcı, tedarik zinciri ödeme hizmetleri ve fatura ödeme gibi hizmetler girdiği için büyüme özellikle bu alanlarda.

ÖDED olarak “ülkemiz bölgesinde etkin bir fintek üssü olmalı” diyoruz. İstanbul Finans Merkezi vizyonu, tek bir dernek ya da bahsedilen bileşenlerden herhangi birinin tek başma gerçekleştirmesinin mümkün olmadığı, dolayısıyla birlikte ulaşılması gereken bir hedef. Bu nedenle kamu, düzenleyici, yatırımcı, girişimci ve tüketici sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerden oluşan bir fintek çalışma grubu kurulmasına öncülük ederek koordinasyonun sağlanmasına katkıda bulunmak istiyoruz.”

Burcu Tuvay

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu