Güncel Ekonomi Haberleri

Fiyat momentumuna dayalı yatırım stratejisi

Nobel ödüllü Daniel Kahrıeman ve Amos Tversky’nin yaklaşımlarını temel alan momentimi yatırım stratejilerinde yatırım, disiplinli ve sistematik bir şekilde, hisse fiyatlarının endekse göre gücü baz alınarak yapılmalı…

SENE başından bu yana küresel hisse senedi piyasalarında gözlenen ralli de Borsa İstanbul’da en pozitif ayrışan borsalar arasında. Aralık 2016-Ağustos 2017 dönemindeki dokuz aylık soluksuz yükselişin ardından eylül ayında soluklanan endeks ekim ayı itibariyle kaldığı yerden ralliye devam ettiği gibi kasıma da rekorla giriş yaptı. Hâl böyle olunca borsada işlem gören hisselerinin yüzde 90’ma yakını sene başından bu yana farklı oranlarda da olsa yükseliş gösterdi.

Temel analize, yani şirketlerin operasyonel-mali durumları ile değerlemelerine, ağırlık vererek yatırım yapmayı tercih edenler açısından “Değer Yatırımı” olarak tanımlanabilecek şekilde “ucuz” kalan hisseleri bulma arayışı ağırlıklı öne çıkan bir bakış açısı. Ancak, bu tarz ralli yaşanan ve hem hisselerin hem de endekslerin tarihi zirvelerine yaklaştığı durumlarda bir hisse için “ucuz” kararını verebilmek ya da böyle bir hisseyi bulabilmek pek de kolay değil. Dolayısıyla, bu hafta “Değer Yatırımı” yaklaşımı yerine farklı bir bakış açısına odaklanacak ve “Momentum Yatırımı” konusunu ele alacağız.

NOBEL ÖDÜLLÜ İKTİSATÇILARIN YAKLAŞIMI

Momentum stratejileri konusunda yapılan araştırmalar, genellikle, yakın dönemde iyi bir getiri sağlayan hisse fiyatlarının orta vadede de yükselme eğiliminde olduğunu; buna karşın yakın dönemde kaybettiren hisse fiyatlarının orta vadede de düşüş eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bu durumun temel olarak davranışsal finans ve sürü psikolojisi etkisinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Nobel ödüllü Daniel Kahneman ve Amos Tversky’ye göre, farklı yatırımcılar yeni haberleri farklı kaynaklardan almakta ve farklı zaman dilimlerinde farklı şekillerde tepki vermekte. Dolayısıyla, yeni bir bilginin tam olarak kabul edilmesinin yavaş bir şekilde gerçekleştiği düşünülüyor. Buradan hareketle, her bir yatırımcının yeni bilgiye verdiği farklı ve kısmi reaksiyonlar hisse fiyatları üzerinde bir çıpalama ve ayarlama etkisi bırakmakta. Bu durumla ilgili ortaya konulan bir diğer açıklama da kazançta ve zararda olan pozisyonlara verilen asimetrik tepkiler. Yatırımcılar, kazançta oldukları pozisyonda hissenin tam ederine gelmesine beklemeden kârı ceplerine koymak için satış eğiliminde olmalarına karşın; zararda oldukları pozisyonlarda olası yükselişlerle başa baş noktasına gelinebilir umuduyla oldukça uzun süre pozisyonlarını korumaktalar. Bu eğilimler, adeta tam pruvadan esen yapay bir rüzgâr oluşmasına yol açıyor. Yani, yeni ve iyi bir haber açıklandığında, zamanından önce satış veya yeni alımdan kaçınma nedeniyle hisse fiyatları hızlı bir şekilde gerçek değerine ulaşamıyor.

DİSİPLİNLİ VE SİSTEMATİK OLMALI

Momentum yatırım stratejilerim, büyüme yatırım stratejileriyle yani kısa vadede yüksek fiyat hareketi veya genel trendi takip etme eğilimiyle karıştırmamak gerekir. Momentum yatırımı, disiplinli ve sistematik bir şekilde, hisse fiyatlarının endekse göre gücünü baz alarak belirli bir zaman süresince (genellikle altıdan 12 aya), seçilen hisselerde giriş ve çıkış yapılmasını gerektirir.

Tüm diğer stratejilerde olduğu gibi momentumda her zaman pozitif getiri sağlamamaktadır. Yapılan çalışmalarda, bu stratejinin özellikle hisse senedi piyasalarındaki oynaklıkların ciddi ölçüde arttığı dönemlerde kötüye gittiği görülmektedir. Ayrıca, değer yatırım stratejilerine göre daha kısa vadede alım-satım yapılmasını gerektirmesi de al-sat maliyetlerinin (işlem komisyonlarının) görece yüksek olmasına yol açmaktadır.

Özetle, momentuma dayalı stratejileri, genellikle, son altı ay ve/ veya 12 aylık dönemde endekse göre daha güçlü bir fiyat hareketi gösteren hisselerin orta vadede bu eğilimini koruyacağı varsayımına dayanmaktadır. Bu haftaki konumuza uygun olarak seçtiğimiz hisseleri BİST-TOM’de yer alan hisselerin endekse göre son altı ay ve bir yıllık dönemdeki fiyat performanslarını ele alarak belirledik. Hisselere karar verirken, bu şirketlerin fiili dolaşımdaki piyasa değeri büyüklüğü ile mali performansları gibi unsurlar da dikkate aldığımız kriterler arasında yer aldı.

BİM MAĞAZALAR (BIMAS): BIMAS hisse fiyatının endekse göre performansı son altı aylık dönemde yaklaşık yüzde 17, son bir yıllık dönemde yaklaşık yüzde 14 daha güçlü görünmektedir. Hissenin sene başından bu yana son derece istikrarlı ve güçlü bir yükseliş trendi sergilediği görülmektedir. Bu yazının hazırlandığı 2 Kasım 2017 tarihi itibariyle tarihi zirvenin 81.80 TL’ye yükseldiği Jlğglg! görülmektedir. Hissenin grafik üzerinde gösterilen ve sene başından bu yana devam eden yükselen kanal içindeki hareketini sürdürmesi durumunda kısa-orta vadede 83-85 TL’li seviyeleri test etmesi beklenebilir. Mevcut yükselen kanalın devam edeceği beklentisiyle alınacak olası yatırım kararlarında, yaklaşık olarak hem 21 ve 50 günlük basit hareketli ortalamalara karşılık gelen hem de yükselen kanalın alt bandına karşılık gelen 75.50-76.00 TL aralığının zarar kesme seviyeleri olarak takip edilmesi yerinde olacaktır.

ECZACIBAŞI İLAÇ (ECILC): ECILC hisse fiyatının endekse göre performansı son 6 aylık dönemde yaklaşıkyüzde 3, son bir yıllık dönemde yaklaşık yüzde 18 daha güçlü görünmektedir. Mayıs ayı sonunda tarihi zirvesini 5.08 TL’ye taşıyan ECILC hisseleri devam eden dönemde 5.00 TL seviyesindeki direnci birkaç defa test etse de bu seviyeyi üzerinde tutunmayı başaramamıştır. Hisse fiyatlarının eylül ayı boyunca endeksin genelinde gözlenen düzeltme hareketinden nasibini almıştır. Eylül ve ekim ayında test edilen en düşük seviyeler olan 4.03 – 1.06 TL aralığından gelen destekle, yakın dönemde, hissenin yeniden toparlanma eğilimine girdiği görülmektedir.

ECILC hisselerinin kısa vadede 4.60 TL üzerinde tutunmayı sürdürmesi durumunda, kısa-orta vadede 4.74 ve 4.88 TL dirençlerine doğru bir hareket görülebilir. Bu dirençlerin güçlü hacimlerle aşılması durumunda tarihi zirvenin bulunduğu 5.00-5.08 TL aralığı da yeniden radara girecektir. Diğer taraftan, olası geri çekilmelerde katlanılabilecek azami zarar göz önüne alınarak 4.60 TL ve/veya 4.43 TL desteklerinden uygun olanın zarar kesme seviyesi olarak izlenilmesi yerinde olacaktır.

EGE SERAMİK (EGSER): EGSER hisse fiyatının endekse göre performansı son 6 aylık dönemde yaklaşık yüzde 2, son bir yıllık dönemde yaklaşık yüzde 2 daha güçlü görünmektedir. Ağustos ayı ortalarında görülen 5.09 r TL’deki tarihi zirveye kadar oldukça güçlü bir yükseliş performansı gösteren EGSER hisselerinin eylül ayında endeksin genelinde gözlenen satış baskısıyla birlikte 3.94-4.08 TL aralığındaki destek bölgesine kadar gerilediği görüldü. Yakın dönemde bu destek bölgesinin dip edinen hissenin yönünü tekrar yukarı çevirdiği ve açıklanan 2017 üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının ardından bu hareketin hızlandığı görülmektedir. Hisse fiyatlarındaki mevcut yükseliş eğilimin korunması açısından kısa vadeli en kritik destek bölgesi olan 4.49-4.59 TL aralığı üzerindeki seyrin korunması gerekmektedir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda EGSER hisselerini kısa-orta vadede 4.85 TL direnci ile 5.09 TL seviyesindeki tarihi zirvesine yönelmesi beklenebilir. Olası yatırım kararlarında, katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak, 4.49-4.59 TL destek bölgesi ve/veya 4.36 TL desteğinden uygun olanı zarar kesme seviyesi olarak takip edilmelidir.

ODAŞ ELEKTRİK (ODAS): ODAS hisse fiyatının endekse göre performansı son 6 aylık dönemde yaklaşık yüzde 18, son bir yıllık dönemde yaklaşık yüzde 44 daha güçlü görünmektedir. ODAS hisseleri 15 Eylül tarihinde 6.22 TL seviyesindeki tarihi zirvesini test etmesinin ardından 9 Ekim tarihinde 5.20 TL seviyesine kadar gerilemiştir.

Yakın dönemde hissenin 5.45 TL seviyesi üzerinde tutunma eğilimine girdiği görülmektedir. Bu seviyedeki kısa vadeli dip çalışmasının tamamlanması sonrasında görülebilecek olası yukarı yönlü hareketlerde, yaklaşık olarak 21 ve 50 günlük basit hareketli ortalamaya karşılık gelen 5.70 TL direnci izlenebilir. Bu direncin güçlü bir hacimle kalıcı bir şekilde kırıldığının görülmesi durumunda, kısa-orta vadede ODAS’m yeniden 6.00 TL ve 6.22 TL dirençlerini test etme olasılığı güçlenecektir. Olası yatırım kararlarında 5.39-5.45 TL aralığındaki destek bölgesinin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi sağlıklı olacaktır.

SASA POLYESTER (SASA): SASA hisse fiyatının endekse göre performansı son 6 aylık dönemde yaklaşık yüzde 18, son bir yıllık dönemde yaklaşık yüzde 210 daha güçlü görünmektedir. Mayıs ayı sonunda 8.84 TL ile tarihi zirvesini test eden SASA hisselerinin devam eden süreçte 8.50 TL’deki direncini birkaç defa test etmesine karşın bu seviyeyi kıramadığı görülmektedir. Eylül ayında gözlenen sert gerilemenin ardından hisse fiyatlarının ekim ayı boyunca 6.65 TL desteği üzerinde dengelenme eğilimine girdiği görülmektedir. Bu destek üzerinde kalındığı müddetçe, görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde kısa-orta vadede 6.95 TL, 7.22 TL ve 7.45 TL dirençleri takip edilebilir. Olası yatırım kararlarında, kısa vadeli en kritik destek konumundaki 6.65 TL ve/ veya 6.31 TL seviyelerinden katlanılabilecek zarar göz önünde bulundurularak uygun olanının zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi sağlıklı olacaktır.

EROL GÜRCAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu