Başarılı Girişimcilik

Girişimci Yetiştiren Okullar

TÜRK TELEKOM’UN PİLOTT’U!

Türk Telekom, girişimcilere farklı alanlardaki ihtiyaçlarına cevap verecek eğitimler veriyor. Eğitimler arasında Lean Startup (Yalın Yeni Girişim), müşteri geliştirme, iş modeli geliştirme, yatırımcı sunumu eğitimi, girişim finansı, diksiyon eğitimi, kullanıcı deneyimi eğitimi, dijital pazarlama eğitimi gibi konular yer alıyor. Eğitimler PİLOTT girişimi olmaya hak kazanmış bilişim sektöründeki girişimcilere özel olarak veriliyor. Türk Te-lekom’un girişimleri desteklemek, girişimcilik ekosistemini büyütmek ve yenilikçi fikirleri Türkiye’ye katma değer sağlayacak işlere dönüştürmek amacıyla hayata geçirdiği PİLOTT programı kapsamında seçilen ekiplere çekirdek sermayesi, mentorluk, eğitim ve ofis alanı gibi birçok olanak sunuluyor. Yılda 90-100 arası girişimciye eğitim veriliyor. Ortalama 60 kişi mezun oluyor.

5 MİLYON TL’LİK DESTEK

Sabancı Üniversitesi, Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörlüğüne bağlı olarak 2013 yılında ‘Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kuralu’nu hayata geçirdi. TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen Girişimcilik Sertifika Programı, Akbank Girişimci Geliştirme Programı ve Sosyal Yatırım Programı ile farklı alanlardaki girişimcilere eğitim veriliyor. Akbank Girişimci Geliştirme Programı’nda her yıl 50 inovatif KO-Bİ’ye bir haftalık eğitim ve sertifika programı veriliyor.

Boğaziçi Mezunlar Derneği Business Angels (BUBA), her yıl, altı modül kasım ayında ve altı modül mayıs ayında olmak üzere toplam 12 modül, ücretsiz girişimci eğitimleri düzenliyor. Kontenjanlar öncelikle BUBA portföyünde yer alan girişimlerin ekip üyelerine, sonrasında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına, en son olarak da dışarıdan herkese açılıyor. Eğitimlerini tamamlayan kişiler projeleriyle birlikte BUBA’nın girişimci programlarına başvurabiliyor. Erken aşama girişimlerini destekleyen Vo-dafone FikirÇarkı programı kapsamında, girişimcilere başlangıç sermayesi dahil olmak üzere birçok destek mevcut. GarantiPartners programları kapsamında bu yıl 5 milyon TL’lik bir destek girişimcilere sunulacak.

BU FABRİKADA GİRİŞİM VAR

Özyeğin Üniversitesi kapsamında bulunan Girişim Fabrikası’nın Hızlandırma Programı, girişime dönüştürmek istenilen fikri ya da halihazırda kurulu olan girişimleri yenilikçi, rekabetçi ve sürdürülebilir hale getirip daha çok kişiye fayda sağlayacak iş modellerine dönüştürmeyi amaçlıyor. Başvurular arasından seçilen girişimciler, Girişim Fabrikası tarafından yürütülecek olan beş haftalık hızlandırma programına katılmaya hak kazanıyor. Program boyunca çalıştaylar, grup çalışmaları, sunumlar ve girişimci-mentor çalışmaları sonucu geri bildirimler yapılıyor.

Erken evre teknogirişim şirketi kurucuları, istifa etmiş ve fikrini hayata geçirmek isteyen beyaz yakalılar, ürün geliştirmiş ama ticarileştirememiş girişimciler ile ölçeklenme potansiyeli olan her tür girişim programa dahil ediliyor. Yılda altı programda 120 kişiye eğitim verilmesi hedefleniyor. Bu yıl 16 girişim mezun etme hedefi bulunuyor.

İTÜ’NÜN GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ

İTÜ ise geçen yıl kurduğu Gt-NOVA Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde eğitimler veriyor. ITU-GINOVA Müdür Yardımcısı Zeynep Erden Bayazıt, bu merkezde kısa süreli eğitim ve atölye çalışmaları olduğunu söylüyor. Bayazıt, “Ayrıca tüm üniversite dördüncü sınıf öğrencilerine açık KOSGEB destekli girişimcilik dersimiz sürüyor. Önümüzdeki yıl, ikinci sınıf öğrencilerine yönelik ve dördüncü sınıftaki bu derse hazırlık niteliğinde başlangıç seviyesi yeni bir ‘Girişimcilik ve İno-vasyona Giriş’ dersini açmak için hazırlanıyoruz” diyor.

İTÜ ARI Teknokent’te özellikle iki program kapsamında girişimcilere ve start up’lara eğitim veriliyor. Bu eğitimler İTÜ Çekirdek programı ile girişimcilere şirketleşme süreci boyunca verilen eğitimler ve İTÜ GATE programı ile daha ileri aşamadaki start up’lara uluslararası ağlara açılma süreci boyunca verilen eğitimler olarak ikiye ayrılıyor. İTÜ Çekirdek sürecinin sonunda girişimcilerin projelerine Big Bang adı verilen bir etkinlikle ödül veriliyor. Big Bang etkinliğinde başarılı bulunan ekipler, Çekirdek sermaye olarak 2015 için 1 milyon TL ve İTÜ ARI Teknokent’te tüm altyapı hizmetlerine sahip ücretsiz bir ofis kazanıyor. İTÜ GATE sürecinde ise global pazarlara açılmayı hedefleyen teknoloji firmalarının ABD pazanyla buluşturulması hedefleniyor.

İTÜ Çekirdek’te bu yıl 400 girişimciye eğitim verileceğini söyleyen İTÜ ARI Teknokent Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Tunçalp, “Girişimcilik seminerlerine dışarıdan katılım da kabul ettiğimiz için aslında ÎTÜ Çekirdek’in bilgi ve eğitim sunduğu girişimci sayısı bu yıl 1000’e ulaşacak. İTÜ GATE programında ise her eğitim döneminde 20 firma seçiliyor ve yıl boyunca 60 özel firmaya uluslararası hızlandırma eğitimi veriliyor” diyor.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Kadir Has Üniversitesi, geçen yıl kurduğu İNEO Teknoloji Transfer Ofisi’yle girişimcilik ve yenilikçilik sertifika eğitimleri vermeye başladı. Sertifika eğitimleri, kurumun halihazırda çeşitli fakültelerinde verilen girişimcilik ve yenilikçilikle ilgili 10’dan fazla dersin içeriğinden yararlanılarak yedi hafta sonu toplam 42 saat olarak tasarlanmış durumda. Eğitimin amacı, girişimci adaylarına konunun temel kavramlarıyla birlikte iş, teknoloji, tasarım, iletişim ve hukuksal boyutlarını da öğretebilmek.

İNEO Girişimcilik Yenilikçilik ve Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü İsmail Hakkı Polat, 2015 sonbaharında açacakları ikinci dönem program için KOSGEB ile finansal destek programı için görüştüklerini söylüyor. Polat, “Sonbaharda hayata geçireceğimiz kuluçka merkezimizle birlikte öğrenci, mezun ve akademisyenlerimiz için mekan desteği de sunmaya başlayacağız” diyor.

KOÇ’TAN AÇIK EĞİTİMLER

Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde ekosistemi geliştirmeye yönelik eğitimler yıl boyu açık katılımla veriliyor. Geçtiğimiz dört aylık dönemde 3 bine yakın girişimciye eğitim verdiklerini söyleyen Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırmaları Merkezi Yönetici Direktörü Enis Er-kel, “İstanbul’un merkezinde Şiş-li’de kurduğumuz Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde ülkemizin teknoloji girişimciliği kapasitesini arttırmayı hedefleyen bir program oluşturduk. Program çağrısı tüm ülke girişimcilerine açıktır” diyor.

Merkezin bünyesinde hızlandırıcı/kuluçka programı bulunuyor. Bu programa seçilmiş girişimciler için üç aşamalı özel bir eğitim programı uygulanıyor.

KADIN GİRİŞİMCİ OKULU

Garanti Bankası, TOBB ile birlikte düzenlediği Genç Girişimci Buluşmalarının ilkini Boğaziçi Üniversite-si’nde gerçekleştirdi. Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tarafından hayata geçirilen ‘BUMED Business Angels’ (BUBA), melek yatırımcıların oluşturduğu yatırımcı ağı sayesinde, genç girişimcilere destek vermeyi amaçlıyor. İşbirliği dahilinde, eğitim olanakları, finansman modelleri ve özel bankacılık hizmetleriyle, melek yatırımcıların ekosistemin içine dahil edilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda girişimlerin hayata geçirilmesini hızlandıracak Garanti-Partners ile yatırım alma ve büyüme potansiyeli olan her ölçekten ve sektörden erken aşama girişimlerin, KOBİ’lerin ve büyüyen girişimlerin desteklenmesi, projelere ivme kazandırılması hedefleniyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, şu bilgileri veriyor: “KAGİDER ile birlikte düzenlendiğimiz Kadın Girişimci Buluşmaları, 2008 yılından bu yana 31 ilde 6 bini aşkın kadın girişimciye ulaştı. Buluşmalarda, iş hayatında fayda sağlayacak temel başlıklarda bilgilendirme yapılıyor.”

TEB ANADOLU’YA YAYILIYOR

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Türkiye’de girişimciliğe yatırım yapan bankalardan biri. Girişimcilere verdiği kredi limiti 960 milyon TL’yi geçen banka, Ataşehir’de bulunan TEB Girişim Evi’nde ve eğitimleri Anadolu’ya yaymak için TİM ortaklığıyla açılan Gaziantep ve İzmir’deki merkezlerde girişimcilere finansal tablo hazırlamaktan strateji oluşturmaya kadar pek çok konuda eğitimler veriyor. TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz, bu eğitimlerle yılda ortalama 4 bin kişiye ulaştıklarını söylüyor.

Banka, 2015’te teknokent firmalarına özel olarak hazırlanmış bir ticari hızlandırma programı olan ‘TEB Start Up Incubation & Level Up Ac-celaration Programı’na başlıyor. Altı aylık program süresince girişimcinin işini geliştirmek ve büyütmek için ihtiyaç duyduğu tüm bilgi, yöntem ve network desteklerinin yoğun bir şekilde sunulması planlanıyor. Bu programın Teknopark İzmir, EBİL-TEM, Depark, Yıldız Teknopark, Çukurova Teknokent, Fırat Teknokent, Hacettepe Teknokent ve Cyber-park’ta başlatılması planlanıyor.

Girişimcilere ve girişimci adaylarına tavsiyeler

İlk adımdan sonrası kola

“Hsr işin başı eğitim. Doğru ve kaliteli yapılandırılmış eğitimler insanları para ve zaman kaybından kurtarıyor. Eğitimimizin zorlayıcı olduğu kesin ama başlayanlar diğer dönem arkadaşlarıyla oluşturdukları sinerji sayesinde devam ediyorlar. Yani ilk adımı attıktan sonra gerisi geliyor.”

Girişimciliğin yüzde 90’ı sosyal sermaye

“Girişimciliğin yüzde go’ı sosyal sermayedir. Eğitim ortamının aynı zamanda netvvorking yapılacak bir yer olduğu unutulmamalıdır. Eğitimlere katılan diğer kişilerle dayanışma içinde olunmalı ve gerek eğitmenlerle gerekse eğitimleri koordine eden kurumla yakın ilişkiler kurulmalı.”

“Eğitiminizi yarıda bırakmayın”

Girişimci adaylarına eğitimlerini kesinlikle yarım bırakmamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bilgi güçtür. Öğrenilen her bilgi mutlaka bir gün bir işe yarar. Bunu da çok başarılı girişimci örneklerinden görüyoruz. Öğrenmeye açık olun.”

“İş planınızı tamamlayın”

“Girişimciler eğitimlere kendi işlerini kurmak amacıyla başlıyor. Eğitim ile bu hedeflere ulaşmak için izleyeceği yol ve gerçekleştirecekleri faaliyetler belirleniyor. Girişimcilere tavsiyemiz eğitim sonrasında kendi işlerini kurmak amacıyla başladıkları yola devam etmeleri, iş planını tamamlayarak KOSGEB’e başvurmaları ve destekten yararlanmaları.”

“Eğitimli girişimciler rakiplerinden önde”

“Girişimcilik eğitimlerinde katılımcıların kendilerinde var olan knovv hovv ile yeni bilgileri birleştirerek planlı bir iş modeli kurgulamalarını sağlayıcı yöntemler uygulandığı için bu eğitimlere katılan girişimcilerin eğitimli girişimciler olarak rakiplerinden çok önde yer alacaklarına inanıyoruz. Yaptığımız anketler eğitime katılanların çok memnun olduklarını gösteriyor.”

“Kararlı ama esnek olun”

“Girişimcilere, girişimciliğin çok zaman alan bir meslek olduğu bilinciyle, sürekli işin üstünde, odaklı bir şekilde doğru iş modelinin ve müşterinin peşinde sahada olacak şekilde çok çalışmalarını ve kararlılıkla ama esnek olarak yolculuğa devam etmelerini öneririm. Başarı kolay ve hızla gelmiyor.”

Eğitimden geçenlerin örnek öyküleri

DİZİLERE KOSTÜM YAPIYOR Kadir Demircioğlu, eğitimin önemine inanan girişimcilerden biri. Okan LJA Üniversitesi’nde Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde okurken iş hayatına atılan ve kurduğu Motif Tekstil şirketiyle sahne ve gösteri elbiseleri üretimine başlayan Demircioğlu, şirketini kısa sürede Muhteşem Yüzyıl ve Kurtlar Vadisi gibi dizilerin yanı sıra çeşitli organizasyonlar için tasarımlar yapan bir şirket haline getirdi. 2015’i yüzde 100’lük büyümeyle kapatmayı hedefleyen Demircioğlu, KOSGEB’den Entrepreneur’s Organization’a farklı kurumlardan eğitimler aldı, iş hayatındaki başarısında aldığı eğitimlerin büyük önemi olduğuna dikkat çeken Demircioğlu, “Mühendislik eğitimim iş hayatında düzenli ve disiplinli olmamı sağlarken girişimcilik eğitimleri sayesinde pazarlamadan satış stratejilerine kadar pek çok önemli konuda bilgi edinmemi sağladı” diyor.

PÜF NOKTALARINI ÖĞRENDİ 2014 Nisan ayında kurulan 5hopinstar.com, Instagram üzerinden kredi kartı ve Paypal L9 kullanılarak güvenli ve kolay alışveriş yapılmasını sağlayan bir platform. Şimdiden 10 bin üyeye ulaşan sitenin kurucusu Şehlem Akbulut, Okan Üniversitesi Bilişim Sistem ve Teknolojileri Bölümü’nde okuyor. İş kurma sürecinde KOSGEB’den eğitim alan Akbulut, “KOSGEB eğitimleri iş kurma sürecinde bize çok destek oldu, iş kurma aşamasında beklenmedik pek çok prosedürle karşılaşıyorsunuz. Aldığımız eğitimler sayesinde bu süreçleri nasıl aşacağımızı ve püf noktalarını öğrendik” diye konuşuyor.

1771 AMERİKAYA ÜRÜN SATACAK Borda Teknoloji, RFID teknolojisini (radyo frekansı ile tanımlama) ftlU kullanarak geliştirdiği sistem sayesinde sağlık sektöründe önemli bir açığı kapattı. Şirket, kendi buluşu sayesinde hastanelerde kritik öneme sahip demirbaşların yanı sıra hastaların ve hastane personelinin durum bilgilerinin gerçek zamanlı olarak takibine olanak tanıyor. Şirket, İTÜ Gate programı sayesinde Amerika pazarına açılma fırsatı yakaladı. Amerika’da önemli bağlantılar kurduklarını söyleyen Borda’nın ortaklarından Erdem Altunbaş, eğitimin ardından yakaladıkları başarıyı şu şekilde özetliyor: “İTU Gate programını tamamladıktan hemen sonra beş potansiyel müşteriye ulaştık. Geniş yelpazede hizmet sunan teknoloji firması Zebra ile bir ortaklığa imza attık ve Amerika’da 2 bin 500’den fazla hastaneye ulaşacak distribütör firma ile anlaşmaya vardık, ileriki dönemlerde hem ABD’de hem de dünyada doğru yatırım alanlarını yakalamayı hedefliyoruz.”

PAZARLAMA ÇÖZÜMLERİ SUNUYOR 2010 yılında hologram sistemlerini Türkiye’ye getirerek Laİ faaliyete başlayan Creaore Creative & Innovative, potansiyel müşterilerin, markaların vaatlerini deneyimlemesi için gerekli olan teknolojik çözüm ve fikirleri yaratan, entegre pazarlama çözümleri sunan bir şirket. Şirketin kurucusu Anıl Yılmaz son olarak Amerika’nın en iyi üniversitelerinden MIT’de girişimcilik eğitimi veren Kenneth Morse’dan “Leading and Building VVorlddass Management Teams” eğitimine katıldı.

Birçok konuda mevcut olan eksiklerini daha fazla çalışarak, daha çok araştırarak, daha çok dinleyerek ve katılabildiği kadar eğitime katılarak kapatmaya çalıştığını belirten Yılmaz, “Alınan eğitimler, doğru kişiler ve doğru konularda olduğunda, alınan kararlartn başarısına doğrudan etki ettiğini söyleyebilirim” diye konuşuyor.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu