Sağlık Haberleri

Helyum Gazı Soluduğumuzda Neden Sesimizin Tonu Değişir?

Helyum evrende hidrojenden sonra en bol bulunan ve molekül kütlesi en düşük olan ikinci element. Solunduğunda sesimizin tonunda insanlara komik gelen bir değişime sebep olur. Bu durumun nedenini anlamak için ses dalgalarının nasıl oluştuğunu ve nasıl hareket ettiğini anlamamız gerekiyor.

Ses farklı ortamlarda, örneğin havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler.

Ses dalgaları havada yayılırken havanın basıncında küçük değişimlere neden olur. Hava moleküllerinin yoğunlaştığı bölgelerde basınç yüksekken, seyrek olduğu bölgelerde basınç düşüktür.

Ancak ses dalgaları farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Örneğin 20°Cde havadaki hızı saniyede 344 metreyken (yaklaşık 1240 kilometre/saat), aynı sıcaklıkta helyum gazındaki hızı saniyede 927 metredir (yaklaşık 3340 kilometre/saat).

Yani helyum gazı soluduğumuzda sesimiz havadakinden daha hızlı yayılır. Ancak bu, dalgaların frekansının değiştiği anlamına gelmez. Frekans belli bir zaman diliminde yayılan ses dalgalarının sayısı olarak tanımlanabilir ve genellikle saniyedeki titreşim sayısı yani Hertz birimi ile ifade edilir.

Akciğerlerimizden gelen hava gırtlaktan geçerken titreşen ses telleri sesimizin oluşmasını sağlar. Ses tellerinin saniyede kaç kere titreştiği oluşan sesin frekansını, frekans da sesin tiz mi, kalın mı olduğunu belirler.

Helyum gazı soluduğumuzda sesimizdeki değişimin nedeni daha hızlı hareket eden ses dalgalarının farklı algılanmasıdır.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu