Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Her yıl 400 bin saz, 150 bin gitar satılıyor

Her yıl 400 bin saz, 150 bin gitar satılıyor

Gelir dağılımının artması müzik aletleri sektörüne de yarıyor. Yıllık satış hacmi son yıllarda ortalama yüzde 15’lik büyümeyle 200 milyon liraya çıkan sektörde 400 bin adetle her yıl en çok satılan alet saz. Onu 150 bin adetlik satışıyla gitar izliyor. Nefesli çalgılar sektörün son yıllarda adeta büyüme dinamosu konumunda.

saz gitarMüziksiz bir eğlence eksik kalmış demektir. Asırlardır Afrika’dan Asya’ya, Amerika’dan Avustralya’ya her türlü eğlencenin asli unsurunun müzik olması bundan. Dinsel bir gizemi de var müziğin. Tabii dinsel ya da eğlence için yapılan müziklerde kullanılan aletler toplumdan topluma, gelişmişlik düzeyine farklılık gösterir. Örneğin Afrika’da iki tahtanın birbirine ritmik vurulmasıyla da bir tür dinsel totem müziği yapılıyor. Vatikan’da yüzlerce ton ağırlığındaki orglarla da. Bugün büyük rock konserleri için taşman müzik aletleri ve ekipmanlarının onlarca Tl’R’la taşındığını biliyoaız. Mütevazı toplulukların üç çalgı ile yaptıkları muhteşem müzikler de var tabii ki…

Bütün bu cangıl, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir ekosistem yaratıyor. Türkiye’de de bu alanda son yıllarda büyük bir çeşitlilik ve gelişim gözleniyor. Sektörde kuşkusuz dinamo görevini gören hobi sahibi olan ya da profesyonel anlamda müzikle uğraşan bireysel kullanıcılar. Ancak son yıllarda sektörün gelişimini tetikleyen başka unsurlar da oluşmaya başladı.

YAMAHA ÖNDE

Akustik piyanonun yıllık satış hacmi 2 hin 500 adet. Bu satışın 750 adedini Yamaha marka piyanolar kapsıyor. En pahalı piyanoların ise Alman ve Avusturya yapımı piyanolar olduğu ifade ediliyor. Bu piyanoların satış fiyatları da yaklaşık 130 bin Euro civarında. Bunun yanı sıra yine Alman ve Çek markası piyanoların da tercih edildiği belirtiliyor.

Nefesli çalgılarda ise en çok satışı yapılan aletler flüt, saksafon ve klarnet. Türkiye’nin büyük bir flüt kullanıcısı olduğunu söyleyen Özyürek, özellikle okullarda flüt derslerinin bu satışta etkisi olduğunu belirtiyor ve “Yamaha’nın Avrupa’da en çok blok flüt sattığı ülkeyiz. Türkiye’deki satış rakamlarına şaşıyorlar. Yıllık 125 bin adet flüt satıyoruz” diyor.

Bunun yanı sıra nefesli enstrümanlar, müzik aletleri sektörünün büyümesindeki en önemli oyuncular diyebiliriz. Zira nefesli enstrümanların en büyük alıcısı Türk Silahlı Kuvvetler (TSK). Deniz, Kara ve Hava Kuvvetle-ri’nin bandoları için her yıl ihale açan TSK, yıllık yaklaşık 3 milyon TL’lik nefesli çalgı alımı yapıyor. Bu enstrümanların düzenek, yağ, ağızlık gibi yedek parçaları da göz önüne alındığında TSK’nın bu aletler için harcadığı bütçe yıllık 5 milyon TL’yi bulunuyor.

BELEDİYELERİN ETKİSİ

Sektörün diğer büyük oyuncularından Zuhal Müzik ise 60’a yakın markanın distribütörlüğünü yapıyor. Fender marka gitarların Türkiye distribütörü olan Zuhal Müzik’in Türkiye genelinde 230’a yakın bayisi bulunuyor. Zuhal Müzik Mağazalar Satış Müdürü Özcan Erkişi, “Yıllık 2 bin 500 adet gitar, bin 500 adet org ve piyano, 700’e yakın keman, 250’e yakın yan flüt ve 500 ile bin adet arasında muhtelif aksesuar satışımız bulunuyor. Bu yıl 40’ıncı yılımızı kutluyoruz” diyor. Sektörde en büyük alımı barların yanı sıra, TSK, bireysel kullanıcılar ve okulların yaptığını ifade eden Erkişi, şöyle devam ediyor:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent orkestrasına uzun bir süredir enstrüman almıyordu. Bu yıl için bir ihale açtı ve ihaleyi biz kazandık. Bu ihale, belediyelerin her zamanki yaptığı alımdan daha büyük bir alimdi.”

YENİ MÜŞTERİLER

Özyürek ise her hafta bir belediye bandosu ihalesine katıldıklarını ve özellikle Ege bölgesindeki belediyelerin bu ihaleleri sıklıkla açtıklarını belirtiyor. Denizli Belediyesi’nin bando takımı için geçtiğimiz aylarda 100 bin TL’lik alım yaptığını ifade eden Özyürek, artık otellerin de özellikle piyano alımlarıyla sektöre giriş yapmaya başladıklannı söylüyor ve şu örneği veriyor:

“Taksim’deki Martı Oteli bizden yaklaşık 40 bin TL’lik Yamaha C6 marka piyano aldı. İstanbul’da hiçbir otelde olmayan büyüklükte bir piyano bu. Düzenli olarak otelde piyano resitalleri düzenliyorlar. Otel müşterilerimiz eskiden bu kadar fazla değildi. Otel yatırımları arttıkça, piyanoya olan ilgi de artıyor.”

HER OKULA PİYANO

Özcan Erkişi, son yıllarda devlet destekli projelerle birlikte sektörün gelişimini olumlu yönde bir ivme kazandığını kaydediyor. ‘Her okula bir piyano’ kampanyasının özellikle piyano satışlarını olumlu yönde etkilemeye başladığına dikkat çeken Erkişi, bununla birlikte bireysel kullanıcıların sayısının da artmasıyla müzik aletleri sektörünü hem hobinin hem de kamunun büyüttüğünü ifade ediyor.

Konser, festival gibi müzik aktivi-telerinin sayısındaki artışın da sektörün büyümesinde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Erkişi, “Bunun yanı sıra eğitim kurumlan da artık müziğe oldukça önem vermeye başladı. Bu da piyano, keman, flüt gibi satışları olumlu etkiliyor” diyor.

Sektör yetkilileri, müzik aletleri kullanımının okullarda hızla yaygınlaştığını belirtiyor. 1980’lerin sonuna kadar flüt ve mandoline dönük ilginin zaman içinde kaybolduğuna dikkat çeken sektör yetkilileri, “Ancak son yıllarda okullarda ilgi doruğa çıkmış durumda. Müzik aletlerinde halen yüzde 18 olan KDV oranlan düşürülmeli. Eğitim aracı olarak kabul edilen müzik aletleri, KDV indirimi ile birlikte okullarda daha çok talep görecektir” diye konuşuyor.

Türkiye’nin en büyük kültür, sanat, hobi ve eğlence perakendecisi D&R, toplam sekiz mağazasında müzik aletleri satşı yapıyor. Müzik aletleri ürün gamının, satşını yaptıkları diğer ürün grupları ile yarattığı güçlü sinerji sayesinde müşterilere keyifle alşveriş yapabileceği bir konsept sunduklarını söyleyen D&R Genel Müdür Yardımcsı Betül Gümüş, penadan, gitar teline, mızıkadan piyanoya kadar hem aksesuar, hem de müzik aletlerini birçok marka çatısı altında topladıklarını belirtiyor. Gümüş, “Ürün grubunun doğası gereği satşı için geniş bir alana ihtiyacımız oluyor. Hem mevcut mağaza alanlarının yeniden organizasyonu, hem de yeni mağazaların planlaması yapılırken mağaza büyüklüğüne, lokasyona ve müşteri profiline göre müzik aletlerine yer açarak satş noktalarımızı artırmayı planlıyoruz” diyor.

Burcu Tuvay / Ekonomist Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Yamaha gerçekten kullandığı malzemeler ve ses bakımından çok kaliteli bir marka. Dolayısıyla önde olmasına şaşırmadım. Paylaşım için teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu