Şirket Haberleri

Hollandalı polislere özel giysi üretiyor

İzmir merkezli Narkonteks, global markalara private label üretim yapmamn yam sıra kendi markası Blackspade’i de büyütüyor. Markasmı 22 ülkeye ihraç eden şirket, yurtiçinde mağazalaşmaya da hız verdi. Narkonteks, bazı Avrupa ülkelerindeki güvenlik güçleri için teknik tekstil ürünleri de geliştiriyor. Geçen yıl 80 milyon TL ciro yapan şirket bu yıl 100 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Tekstil ve hazır giyim sektörü, gerek üretimde yaratılan katma değer gerekse ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecindeki birçok ülke için önemli sektörlerden biri. Türk tekstil sektörü de ürün kalitesi, moda ve trendferi belirleme gücüne sahip olması ve yüksek teknolojisiyle global ticarette önemli bir yere sahip. Öyle ki Türkiye bugün Avrupa’nın üçüncü büyük tekstil ihracatçısı, dünyanın ise altıncı büyük hazır giyim ihracatçısı konumunda bulunuyor.

Sektörün bu konuma gelmesinde kuşkusuz tekstil firmalarının payı büyük. İzmir merkezli Narkonteks de bunlardan biri.

2005 yılında Hollanda’da faaliyet gösteren bir şirketin Türkiye’deki stratejik ortağı olarak kurulan Narkonteks bugün üç farklı kolda ilerliyor. Riskleri azaltmak adına private label üretimin yanı sıra teknik tekstile ve kendi markasına da yatırım yapan Narkonteks, teknoloji ve IT altyapısını güçlendirerek büyümesini sürdürüyor.

22 ÜLKEYE İHRACAT

Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, dünya markalarına private label üretim yapmanın yanı sıra kendi tekstil markaları Blackspade ürünlerini de 20’nin üzerinde ülkeye ihraç ettiklerini söylüyor. Narbay, ayrıca 1,5 yıldır kendi markalarıyla mağazalaşmaya başladıklarını ifade ediyor. Toygar Narbay, “Teknik tekstil ürünleri ve koruyucu kıyafetler alanında da varız. Yurtdışında ihalelere giriyoruz. Son iki yıldır katıldığımız ihalelerin toplam değeri yaklaşık 40 milyon Euro ve kilogram başına ortalaması 50 Euro” diyor.

2007 yılında ‘Blackspade’ markasını yaratan şirket, bu marka çatısı altında tüm aile bireylerinin her türlü iklim koşullarında giyebilecekleri giysiler üretiyor. Blackspade’in ürün portföyünde yer alan kadın, erkek ve çocuk kategorilerinde iç giyim, ev giyimi, plaj giyimi, çorap, active ve thermal ürünleri, şirketin kendi mağazalarının yanı sıra Türkiye genelindeki 650 bayi, zincir mağazalardaki cornerlar ve online kanallar vasıtasıyla tüketicilere ulaşıyor.

Blackspade, distribütörler kanalıyla 22 ülkeye ihraç da ediliyor. Bu ülkelerde binin üzerinde noktaya dağıtım yapılıyor. Toygar Narbay, 2011 yılından bu yana markalı ihracat yaptıklarını ifade ediyor.

BEŞ YILDA 50 MAĞAZA

Blackspade’in kendi mağazalarını da açtıklarını dile getiren Toygar Narbay, başlangıçtaki mağaza hedeflerinin daha yüksek olduğunu ancak iç ve dış gelişmeler nedeniyle planlarım revize ettiklerini söylüyor. Bugün 10 mağazalan bulunduğunu ve 2017 sonuna kadar da temkinli büyüme planladıklarını dile getiren Narbay, şunları anlatıyor: “Yıl sonuna kadar birkaç mağaza daha açacağız. Önümüzdeki dönemde büyük şehirler başta olmak üzere tüm Türkiye’ye yayılmayı planlıyoruz. Beş yıl içinde 50 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. îlk birkaç yıl kendi mağazalarımızı açacağız. Sonrasında ise franchise vermeyi planlıyoruz. Bu yıl asıl büyümemizin de perakendeden gelmesini bekliyoruz.”

YURTDIŞINA DA AÇ İLAÇ AK

Perakendede Türkiye’de yeterince yayıldıktan sonra yurtdışına da açılmayı planlayan şirket, öncelikle çevre ülkelerde ve Rusya’da mağazalaşmak için fırsat kolluyor.

Narkonteks, İzmir ve Manisa’daki toplam 17 bin metrekarelik iki üretim tesisinde faaliyet gösteriyor. İki tesis için yaklaşık 10 milyon Euro’luk yatırım yapan şirketin bünyesinde 750 kişi çalışıyor. Şirket, yıllık 10 milyon adetlik üretim gerçekleştiriyor. Toygar Narbay, üretimin yüzde 60’ının Almanya, Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söylüyor. Geçen yıl 80 milyon TL’lik ciroya ulaşan Narkonteks’in bu yılki ciro hedefi ise 100 milyon TL. Şirket bu yıl iç pazarda yüzde 20, ihracatta ise yüzde 10’luk artış bekliyor.

2013 yılında teknik tekstil alanına giriş yapan Narkonteks’in 30 kişilik mühendis kadrosu bu alanda AR-GE çalışmalarına odaklandı. Cirolarının yüzde 1,5‘ini AR-GE’ye ayırdıklarını belirten Toygar Narbay, konuşmasına şöyle devam ediyor: “Bir süre önce teknik tekstil ürünleri ve koruyucu kıyafetler alanında devlet ihalelerine girmeye ve devlet güvenlik birimlerinin özel ihtiyaçlarına yönelik ürünleri geliştirmeye başladık. 2014 ve 2015 yıllarında birçok uluslararası firmanın arasından sıyrılarak önemli ihaleleri aldık. Bu ihaleleri tamamen kendi know how’ı-mızla kazandık. Bunlar 10 yılı kapsayan ihaleler. Mesela Hollanda’da güvenlik birimlerinin ihalelerini aldık. Polis departmanının bazı dış giysi unsurlarını, tene temas eden ve mevsime göre serin tutan veya ısıtan, güç tutuşan kıyafetlerini biz üretiyoruz.”

SEKTÖR TOPARLANIYOR

Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, tekstil sektörünün içinden gelen bir isim. Tekstil mühendisi olan Narbay, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nde (TGSD) başkan yardımcılığı yapıyor. Sekiz yıldır derneğin yönetim kurulunda yer alan Narbay, Ege Hazır Giyim İhracatçıları Birliği’nin de yönetim kurulunda bulunuyor. 2016 yılında 17 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye hazır giyim ihracatının bu yılı geçen yıla yakın bir rakamla tamamlayacağını öngören Narbay, şöyle devam ediyor: “Özellikle geçen yıl tırmanan terör olayları ve 15 Temmuz sonrası yabancı sigorta şirketlerinin Türkiye’ye seyahat sigortası yapmamasının da etkisiyle yabancı alıcılar uzun bir süredir firma ziyaretlerine gelmiyordu. Bu nedenle tüm firmalar aktif pazarlama yaparak bu dönemdeki olası kayıpların önüne geçtiler. Aldığımız duyumlara göre eylül ayından itibaren müşteriler ülkemizi tekrar ziyaret planlarına almış durumda. Bunu 2018 yılı için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. ”

DOĞU AVRUPAYA YATIRIM

Türkiye Hazır Giyim sektörü 2007 yılında AB pazarının ikinci büyük tedarikçisi iken şu anda üçüncülüğe gerilemiş durumda Bangladeş ve Vietnam’ın ucuz işgücü ile rekabet etmekte zorlanan Türk şirketleri yatırımlarını Sırbistan, Arnavutluk, Bulgaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerine kaydırmaya başladı. Yurtiçinde 550 Euro’yıı bulan yemek, servis ve vergiler dahil maliyetlerin Doğu Avrupa ülkelerinde 200-250 Euro seviyesine indiğini belirten Toygar Narbay, “Bu sayede şirketler önemli bir rekabet avantajı sağlamış oldu. Yurtiçinde üretimlerine devam eden ihracatçılarımız ise yatırımlarını özellikle tasarım, markalaşma ve mağazalaşma alanına kaydırarak rekabetçi konumlarım sürdürmeyi hedefliyor” diyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu