Kariyer ve İş

İk Politikaları Kuşaklar Arası Uyum İçin Yenden Gözden Geçirilmeli

MCT Türkiye CEO’su Tarıyer Sönmezer, dönemsel yönetim çözümlerine yönelik projeleri hakkında şu örnekleri veriyor: “Türkiye’de yapı kimyasallan alanında dünya lideri olan uluslararası bir grup şirketinin Türkiye’de bir aile şirketini satın alması sonucunda, şirket süreçlerinin global yapıya entegre edilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Yönetim; süreçlerin ve organizasyonun yeniden yapılandırılması için destek almaya ihtiyaç duydu. Şirket kültürünü dönüştürmek ve ERP sisteminin etkili şekilde çalışması hedeflendi. 6 ay boyunca dönemsel yönetici, genel müdür ile çalışarak, fabrika operasyonunun ve ekiplerin sorumluluğunu üstlendi. Mevcut sorunların kökenlerini ve operasyonun aksayan taraflarını belirleyerek, sorunları giderecek çözümleri uygulamaya aldı. Böylelikle ERP kullanımının verimli şekilde kullanılmasını, kritik süreçlerin yeniden tasarlanmasını, organizasyonel yapının iyileştirilmesini, şirketin performans göstergelerinin tanımlanmasını gerçekleştirdi. Bir diğer örneğimiz ise Avrupa’da faaliyet gösteren lider bir otomotiv yan parça ve sistem tedarikçisi şirket ile ilgili… Bu şirket, üretim tesislerinden birinde önemli sorunlar yaşıyordu. Üretim tesisindeki satışlarda önemli bir düşüş belirlenmişti ve yıllık projelendirilen ciroda yüzde 40’lık bir eksiklik oluşmuştu. Müşteriler, kalite ve hizmetten memnuniyetsizdi. Tesis performansı grup içindeki diğer üretim tesislerinden aşağıda kalmıştı. Grup yönetimi, tesiste hızlı küçülme ve önemli maliyet azaltma yönünde karar almıştı. Dönemsel yönetici, mevcut fabrika müdürünün yerine geçti ve 9 ay içinde gerekli olan operasyonel dönüşümü sağladı. Proje süresinin sonunda ise yüzde 40 oranında iş gücünde azaltma ve yüzde 30 oranında sabit giderlerde azaltma ile 1 milyon Euro’nun üzerinde maaliyet tasarrufu sağlandı. Müşteri memnuniyeti önemli oranda yükseldi. Proje sonunda, fabrikada maliyetleri artırmadan üretimi artırma hedefi gerçekleştirildi.”

ODGERS BERNDTSON TÜRKİYE YÖNETİCİ ORTAĞI AYŞE ÖZTUNA BOZOKLAR

“ORTAK AKİL İLE HAREKET EDEBİLMEK ÖNEM KAZANDI”

Gelişen teknoloji, yapay zeka ve dijital-leşme ile birlikte, artık ölçek ekonomilerinin de evrikliğini ve dönüştüğünü, hiyerarşik yapılanmalann ise yok olduğunu dile getiren Odgers Bemdtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, “Küresel rekabet ortamında performans ve değişen paydaş (müşteri, çalışan, hissedar) beklentilerine cevap verebilmeleri için kurumlanır, organizasyon yapılan, kültürleri, liderlik pratikleri ve iş modellerini dönüştürmeleri kritik önem arz ediyor. Kurumlann artan kar maşıklık ve belirsizlik ortamında adaptif stratejiler ve öğrenen organizasyon yaklaşımlarıyla mevcudu gözden geçirerek, yenilikçi iş modellerini devreye almaları gerekiyor. Bu kapsamda, önce kurumlann sonra bireylerin faaliyet gösterecekleri ve katma değer yaratabilecekleri ana iş alanlannı tanımlayabilmeleri, iş açısından firsadan, riskleri ve gelişim alanla-nnı analiz ederek farkmdalık ve bilinçle çalışma modellerini tasarlamalan, eğer yapamıyorlarsa, bir uzman görüşüne başvurmaları son derece önemli. Bunu gerçekleştiremeyen kurum ve bireylerin ise dezavantajlı bir konumda olabileceğini ve bu değişim-dön üşüm ortamında kendilerine yer bulamayacaklannı ifade edebiliriz. Emiı-komuta zincirinin olduğu hiyerarşik organizasyonel yapılanmaların, sonraki kuşaklar için pek de uygun olmadığını görüyoruz. Artık ekonomik sorunlara çözüm bulmamız gereken, sürekli değişen ve öııgöıüleme-yen bir ortamda yaşıyoruz. Performansın da sürekli izleniyor olması, sağlıklı ekip çalışması/kültürü ile bireylerin farklı paydaşlarla en iyi uygulamaları hayata geçirebilmek üzere ‘ortak akıl’ ile hareket edebilmesi artık çok daha önemli hale geldi” diyor.

ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ FARKLI KUŞAKLARI ÇÖZÜMÜNÜN BİR PARÇASI OLMAYA YÖNELTİYOR

Küreselleşme ve dijitalleşme ile birlikte, hiyerarşik yapılanmalardan ziyade ‘esnek’ çalışma modellerinin ortaya çıktığım söyleyen Bozoklar, “Global ekonomide yaşanan bu transformasyon sürecinde, kurumlann sürdürülebilir perfonnans ve rekabet avantajını da koruyabilmeleri için daha hızlı, daha çözüm odaklı, daha entegre ve daha esnek hareket etmeleri zorunluluk haline geldi. Bu gereklilikleri hayata geçirmeye çalışan kurumlann hiyerarşik ve katmanlı yapılanmalardan yatay organizasyonlara doğru evrilmeleri kaçınılmaz hale geldi. Yeni oluşmakta olan görevler için sttatejik ve katma değer üretebilen yönetici yetenekleri bünyesine kazandı-rabilen kurumlar, bu dönüşüm sürecini daha iyi bir şekilde yönetebiliyor ve sürdürülebilir performans ortaya koyabiliyor. Verimlilik artışı için teknolojinin gelişmesi ile devam eden bu değişimdönüşüm sürecinde artık performans yönetimi, her zamankinden daha da fazla önem kazandı. Artık ölçek büyüklüğü gibi unsurlardan ziyade hız, esneklik ve hızla değişen çevreyle entegrasyon ve adaptasyon becerisi öne çıkıyor. Bu alanlarda fark yaratmak için de maddi kaynaklardan ziyade gayri maddi unsurlar yani ‘insan katkısı/insan merkezli yaklaşımlar’ın kritik okluğunu belirtmemiz gerekiyor. Esnek çalışma modelleri, kurumlann yatıranının geri dönüşünü garanti altına alması ve üretkenliği artırmasının yanı sıra serbest çalışanları veya uzman kadrolan organizasyon dışında tutarak onlardan ihtiyaç olduğu zaman ve ihtiyaç olduğu miktarda hizmet almayı içermesi itibariyle süreci çok daha verimli ve hesaplı hale getirebiliyor. Esnek çalışma modelleri uzmanlığı olan bireyleri bir araya getirerek, farklı kuşaklanır birlikte çalışmasına ve çözümün bir parçası olmalanna olanak sağlıyor” yorumunda bulunuyor.

ODGERS BERNDTSON TÜRKİYE YÖNETİCİ ORTAĞI AYŞE ÖZTUNA BOZOKLAR: “HIZLA GELİŞEN DÜNYADA ARTIK BİRÇOK ALANDA PAYLAŞIM EKONOMİSİ HÜKÜM SÜRÜYOR. DOLAYISIYLA ŞİRKET BİRLEŞMELERİ VEYA SATIN ALMALARI GİBİ ÜST DÜZEYDE ELE ALINMASI GEREKEN VE FARKLI UZMANLIK İSTEYEN KONULARIN, PROJE BAZLI/SÖZLEŞMELİ (BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ/ DANIŞMA KURULU ÜYESİ) PROFESYONELLER TARAFINDAN YÜRÜTÜLMESİ HEM MALİYET HEM DE VERİMLİLİK AÇISINDAN KURUMLARA CİDDİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR. ODGERS BERNDTSON TÜRKİYE OLARAK PEK ÇOK FARKLI SEKTÖR VE İŞ KOLUNDAN PROFESYONELLERİN DEĞERLENDİRMELERİNİ YAPIYORUZ”

PageGroup

“TÜRKİYE’DE İLAÇ SEKTÖRÜNDE, ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLERİN GENEL MÜDÜRLÜKLERİNDE VE BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE ESNEK İŞ GÜCÜ UYGULAMALARI HIZLA ARTIYOR”

Esnek iş gücü kavramının öne çıkmasını tetikleyen en önemli faktörün, gelişen teknoloji olduğunu söyleyen PageGroup Türkiye Ülke Müdürü Hugo Campo, “Laptop ile başlayan, tablet ve neredeyse bilgisayann yerini alan akıllı telefonlar, birçok işi ofiste fiziksel olarak bulunmadan yapmayı sağlıyor. Aynca Y ve Z jenerasyonlannm, alışılmışın dışındaki çalışma stili ile farklı beklentilerin de bu akımı etkilediğini söyleyebiliriz. Bir önceki nesil olan anne-babalannm esnek olmayan, katı çalışma koşullarından duyduklan memnuniyetsizliği ve iş-yaşam dengesizliğim gören yeni nesil, aynı sorunları yaşamak istemeyerek teknolojinin de desteğiyle bunu değiştirebileceğini fark etti. Şirketlerden ve işverenlerden bunu talep etti. Esnekliğin olmadığı kuruma bağlı olmadığını gösterdi ve talep arzı yarattı diyebiliriz” eliyor. Dünyada ofis ortamında fikir üreten ve tasanın, teknoloji, inovasyon alanında çalışanlann ağırlıklı olarak esnek iş gücü çalışmasına eğilim gösterdiğini ifade eden Campo, “Diğer yandan sektör bağımsız olarak, satış ve pazarlama alanında çalışanların bir bölümü de esnek saatlerde çalıştıklarında verimli sonuçlar elde edebiliyor. Türkiye’de ilaç sektöründe ve üretim yapan firmaların genel müdürlüklerinde esnek iş gücü uygulamalarının gittikçe arttığını gözlemliyoruz. Globalde olduğu gibi esnek iş gücünün Türkiye’deki öncüsü yine IT firmaları… Üretim tarafında ise esnek iş gücü henüz pek mümkün değil. Esnek ofis uygulamalarını da sıkça görmeye başladık. Aslında bu uygulamayı başlatan ve benimseyenlerin başında teknoloji firmaları geliyor. Bazı firmalar giriş-çıkış saatlerini belirliyor. ‘08.00-10.00 saatleri arası istediğiniz saatte gelin; ancak çıkışınızı da ona göre ayarlayın’ diyor. Bu uygulamayı da yine daha çok global şirketlerde görüyoruz” yorumunda bulunuyor.

PAGEGROUP TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ HUGO CAMPO’-“TÜRKİYE’DE ESNEK ÇALIŞMA HENÜZ KONTRATA YANSIMIŞ BİR UYGULAMA DEĞİL UYGULAMALAR HİÇBİR ZAMAN KONTRATTA YAZMIYOR. BU DA BU UYGULAMALARIN HER ZAMAN ŞİRKETİN İNİSİYATİFİNDE OLDUĞUNU VE İSTENDİĞİNDE KALDIRILABİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR. BU UYGULAMALAR TÜRKİYE’DE SON 5 YILDIR VAR.

YAVAŞ YAVAŞ GLOBAL FİRMALARIN ÖNCELİĞİNDE BAŞLADI ANCAK ESNEKLİĞE VERİLEN ÖNEM TÜM FİRMALARDA GİDEREK ARTIYOR”

KORN FERRY

ORGANİZASYONEL ÇEVİKLİĞE ARTI DEĞER KATABİLECEK STRATEJİK BİR İNİSİYATİF

1980’lerin ikinci yarısından bugüne bakıldığında finansal darboğazların sayısının arttığını, sürelerinin uzadığını ve dolayısıyla her türlü finansal planlamanın giderek zorlaştığını gördüğümüzü vurgulayan Korn Ferry Kıdemli Direktörü Deniz Ergene, “Günümüz iş dünyasının önündeki zorluklar yalnızca finansal yönetim alanında değil… Giderek muğlaklaşan (coğrafi) sınırlar, globalleşme, dijitalleşme, big data, segmentasyon, endüstri 4.0, Gen X-Y-Z derken, alışılagelmiş klasik yönetim modellerinin garantili sonuçlar getirmediği bir çağa girmiş durumdayız. Kısaca VUCA olarak adlandırılan bu dünyada yaşayabilen ve rekabetçiliklerini sürdürülebilir kılan şirketlerin ortak noktası hem iş stratejilerinin hem yetenek yönetimi stratejilerinin hem de operasyonel uygulamalarının esnek ve çevik olmasıdır.

Esneklik; durumun ihtiyacına cevap verecek ve nispeten öngörülebilir dış etkenlere ve kısa dönemli adaptasyona işaret ederken, çeviklik; bu adaptasyon becerisinin uzun vadeye yayılan bir davranış biçimi haline gelmesi olarak özetlenebilir. Bu anlamda esnek iş gücü, belli süreli insan kaynağı ihtiyaçlarına cevap verecek taktiksel bir yaklaşım, doğru uygulandığı taktirde ise kurumlann organizasyonel çevikliklerine büyük artı değer katabilecek bir stratejik bir inisiyatiftir” açıklamasında bulunuyor. 2010’lara geldiğimizde ise VUCA dünyasının giderek şiddetlenen dalgalanmaları karşısında yalnızca özel sektörün değil, kamu kuruluşlarının da zorlanmaya başladığını dile getiren Ergene, “Kamu=vadeli iş güvenliği olarak değerlendirilen birer kariyer destinasyonu olmaktan vazgeçmek, bir anlamda çağı yakalamak durumunda kaldılar. Bir yandan yönetim yaklaşımları ve çalışma ortamları şekil değiştirirken, diğer yandan da süregelen dijital dönüşümün hızlanarak devam etmesi, liderlik kavramının bu süreç içinde oldukça evrilmesi, Y ve X Kuşağı çalışanların kariyer yönetimine daha ‘değer odaklı’ yaklaşmaları gibi faktörler, ‘insan kaynağı ve yetenek yönetimi’nin tanım ve tarifini değiştirdi. Sonuç ise ‘Workforce 3.0’: Esnek çalışma modellerinde etkinliklerini kaybetmeyecek iş gücü ihtiyacı ve bu iş gücünün içinde çeviklikleri ile kendilerini farklılaştıracak yeteneklerin yükselişi. .yorumunda bulunuyor.

KORN FERRY KIDEMLİ DİREKTÖRÜ DENİZ ERGENE

KORN FERRY KIDEMLİ DİREKTÖRÜ DENİZ ERGENE: “DANIŞMANLIK VERDİĞİMİZ ŞİRKETLERİN İHTİYAÇLARINA GÖRE KİMİ ZAMAN EN UYGUN INTERİM (ARA DÖNEM) ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN VEYA YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YA DA ŞİRKETLERİN İLERİDE İHTİYAÇ DUYACAKLARI (DIŞ) YETENEKLERİN ŞİMDİDEN BELİRLENMESİ OLARAK ÖZETLEYEBİLECEĞİMİZ YETENEK HARİTALARININ OLUŞTURULMASI GİBİ ÖZEL PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

REED TÜRKİYE GENEL MUDURU ASİYE ÖZÇELİK YILDIRIM
KRONİKLEŞMİŞ KAYIT DIŞI İSTİHDAM SORUNUNA CİDDİ BİR ÇÖZÜM

Türkiye’de kronikleşmiş kayıt dışı istihdam sorununa ciddi bir çözüm olacağına inanılan ‘esnek çalışma modeli’nin, çalışanların ve çalışan haklarının kayıt altına alınacağı yeni bir sistem olarak karşımıza çıktığını söyleyen Reed Türkiye Genel Müdürü Asiye Özçelik Yıldırım, “Batı ülkelerinde olduğu gibi genç nüfusa legal esnek çalışma imkanları ile tanışma zemini hazırlıyor. Kadınların iş gücüne katılımını kolaylaştıracak esneklikler getiren model, Türkiye iş Kurumu’nun (İŞKUR) yetersiz kaldığı pozisyon ve işler konusunda özel istihdam bürolarını da konuya dahil ederek ekonominin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunulmasına imkan tanıyor. Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması, 20.05.2016 tarihli ve 29717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6715 sayılı, ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile yasalaşmıştı. Söz konusu yasal düzenleme kapsamında özel istihdam bürolarının kurulması ve faaliyetleri ile incelenmesine, kontrolüne, denetim ve teftişine ilişkin usul ve esasların belirlenmiş olduğu ‘Özel istihdam Büroları Yönetmeliği’ ise 11.10.2016 tarih ve 29854 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Geçici iş ilişkisi kurma yetkisi özel istihdam bürolarına münhasıran verildiğinden bu hizmeti almak isteyen kurum ile yazılı olarak geçici işçi sağlama sözleşmesi yapılacak. Bu tür sözleşmelerde; sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihi belirtiliyor olacak, işin niteliği, hizmet bedeli ve özel maddeler var ise onlar belirtilecek. Hizmeti sağlayabilmek için çalışılacak olan özel istihdam bürosunun da İŞKUR’dan lisans alması gerekiyor. Yeni düzenlemeye göre; dönemsellik arz eden, işletmenin günlük işlerinden sayılmayan aralıklı dönemlerdeki ihtiyaçlarında, doğum iznine ayrılan, doğum izni sebebi ile kısmi çalışmalardaki iş gücü ihtiyacında, askerlik sebebi ile işine devam edemeyen personelin yerine, iş güvenliği ve sağlığı açısından acil olan işlerde, işletmenin hizmet ve mal üretim kapasitesinin arttığı ve dönemsellik arz eden durumlarda geçici ilişkisi kurulabiliyor olacak” diyor.

RANDSTAD TÜRKİYE PAZARLAMA VE İLETİŞİM MÜDÜRÜ
“DÖNEMSEL ROLLERDEKİ YAN HAKLAR İLGİ ÇEKİCİ HALE GETİRİLMELİ”

Esnek iş gücü ile birlikte pek çok şirketin İK politikalarını revize edeceğini dile getiren Randstad Türkiye Pazarlama ve İletişim Müdürü Seçil Alp Sönmezer, “Esnek iş gücü, Türkiye’de bir süredir konuşuluyordu ve en son Mayıs 2016 itibariyle yasa olarak yürürlüğe girdi. Esnek iş gücünde çalışanların belirli bir süre çalışsalar bile, şirket kültürlerine uyum sağlaması gerekecek. Bu da İK tarafında çalışanların oryantasyon sürecine önem vermelerini gerektirecek. Agile çalışma sistemi, prosedür, politikaların geliştirilmesi, esnek çalışanların, şirket çalışanları gibi adapte olması için çalışmalar, işveren markası çalışmaları sadece uzun değil, dönemsel çalışanları da cez-betmeli. İK ekiplerindeki business partner rolü biraz daha öne çıkacak. Esnek iş gücü iş tanımları özenle tasarlanmalı ve HR business partner’lar, işin yöneticisine bu konuda destek olmalı. Devredilen işin tanımı ve sorumlulukları çok net olmalı. Dönemsel rollerdeki yan haklar da ilgi çekici hale getirilmeli. Randstad özellikle Avrupa ve Amerika kıtasındaki operasyonları üzerinden her yıl yüz binlerce kişinin dönemsel olarak istihdam edilmesini sağlıyor. Randstad stratejisindeki Tech&Touch vizyonu çerçevesinde, en doğru adaya en hızlı sürede ulaşabilmek ve her iki tarafın memnuniyetini sağlamak adına çeşitli teknolojik yatırımlar yapıyor. Ayrıca ticari veri tabanlarından bağımsız olarak, kendi veri tabanındaki aday havuzu ile süreci çok daha hızlı yürütüyor. Türkiye’de dönemsel olarak en fazla aranan rollerin; resepsiyo-nist, asistan, muhasebe elemanı, perakende sektöründe ürün tanıtım görevlileri, İT alanında geliştiriciler, danışmanlar ve proje bazlı çalışan analistler olduğu görülüyor” diyor.

Expertera

EXPERTERA SATIŞ VE İŞ GELİŞTİRMEDEN SORUMLU ŞİRKET ORTAĞI HAYAL KOÇ

EXPERTERA SATIŞ VE İŞ GELİŞTİRMEDEN SORUMLU ŞİRKET ORTAĞI HAYAL KOÇ: “SON DÖNEMDE EN ÇOK PERAKENDE, TEKNOLOJİ, TELEKOMÜNİKASYON VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SEKTÖRLERİNE ESNEK VE PROJE BAZLI ÇALIŞABİLECEKLERİ UZMANLAR SAĞLIYORUZ. PROJELER, ŞİRKETLERİN İHTİYACINA GÖRE SAATLİK, GÜNLÜK, HAFTALIK, AYLIK VEYA PROJE BAZLI OLABİLİYOR. MÜŞTERİLERİMİZ AĞIRLIKLI OLARAK TÜRKİYE VE YURT DIŞINDAKİ ÖNDE GELEN KURUMSAL ŞİRKETLER…”

150 Yİ AŞKIN SEKTÖRDE BİNİ AŞKIN UZMAN EŞLEŞTİRMESİ İLE ÖNE ÇIKIYOR

“Önümüzdeki 20 yıla nasıl ki Endüstri 4.0 devriminin damgasını vurmasını bekliyorsak, bu yapısal dönüşümün ayrılmaz bir parçası da kaçınılmaz olarak tüm uzmanlık alanlarında esnek iş gücü olacak” diyen Expertera Satış ve İş Geliştirmeden Sorumlu Şirket Ortağı Hayal Koç, Expertera olarak her sektörden firmanın, en üst düzey uzmanlık ve bilgi birikimine erişmesini, bu uzmanlan ihtiyacı kadar, esnek bir şekilde kendi iş gücü olarak değerlendirmesini sağladık-lannı ifade ediyor. Geleceğin iş modeli olan esnek iş gücü devrimini hayata geçimıek üzere 2013’te Türkiye ve bölgenin ilk ve tek uzmanlık platfonnu olan Expertera’yı kuıduklanm belirten Koç, nasıl bir farkındalık yarattıklan-nı ise şöyle anlatıyor: “Kurumlar, kendi bünyelerinde sürekli bulunduramaya-caklaıı veya erişemeyecekleri uzmanlarla artık proje bazlı çalışabiliyor. Böylece en doğru bilgi ve uzmanlık ile karar alırken, maliyet avantajı da sağlıyorlar. Dijital çağ, talep-üzerinde ekonomisi (on-demand economy) ve gelişen teknoloji, esnek iş gücü modeline hızlı ve kolay erişim sağlıyor, kullanımını da teşvik ediyor. Platfonmımuz sayesinde şirketler o andaki ihtiyaçlan doğrultusunda, uzmanlarla esnek süre ve bütçelerde, proje bazlı çalışabiliyor. Bu projeler saatlik, günlük, haftalık, aylık ya da proje bazlı olabiliyor. Bu alanda Türkiye’de faaliyet gösteren ilk ve tek kuruluşuz. Kısa sürede dünyanın önde gelen kurumsal şirketleri, danışmanlık firmalan ve özel sermaye fonları ile çalışmaya başardık. 150’yi aşkın sektörde, bini aşkın uzman eşleştirmesi gerçekleştirdik. Platfomıumuzu tekrar kullanan müşteri oranının yüzde 90’m üzerinde olması, bu çalışma modelinin aıtık benimsenmeye başlandığının kanıtı… Kuramlara, 24-72 saat içerisinde doğru uzmanları sağlayabiliyoruz. Platformumuzda her sektör, konu ve coğrafyadan 15 bini aşkın uzman bulunuyor. Bu uzmanlar sadece Türkiye’den değil; Amerika, Avrupa, Uzak Doğu gibi birçok ülkeden geliyor.”

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu