Güncel Ekonomi Haberleri

İMKB’de Yatırımcılara Yüksek Temettü Veren Şirketler

TURKCELL ETKİSİ

2012 kârlan sonrasında 2013 temettü Eklentilerine bakıldığında, aracı kurumların yaptıkları analizler ve geçmiş yıl verilerine bakıldığında, şirketlerin 8-9 milyar TL arasında bir nakit temettüyü hissedarlarına dağıtması mümkün olabilecek.

tMKB’nin verilerine göre 2012’de bu rakam 9.4 milyar TL ve 2011’de 9.7 milyar TL seviyesindeydi. Eğer 2012’de buna Turkcell de dahil olursa ki, ‘Üç yıllık temettü rakamının 2.9 milyar TL seviyelerinde olabileceği tahmin ediliyor, rakamın 11-12 milyar TL’lere çıkması mümkün olabilecek. Temettü dağıtan şirketler sayısının da geçen yıl olduğu gibi 120 civarında olabileceği ifade ediliyor.

İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan’ın yaptığı değerlendirmede özellikle Turkcell şirketine vurgu yapıldığını görüyoruz. 2013 yılında yüzde 11.5 temettü verimi sağlaması beklenen Turkcell’i en yüksek temettü ödeyeceği tahmin edilen hisseler sıralamasında en üste koyan Sezan, temettü ödemesine engel teşkil eden hissedarlar arası anlaşmazlıklara da dikkat çekiyor. Bu yıJ içinde anlaşmazlıklann çözülebileceğini ve böylece şirketin 2010, 2011 ve 2012 kârlarından üç kez temettü ödeyebileceğini öngören Sezan, böylece şirketin 2.9 miJyar TL’lik bir rakamı ortaklarına dağıtabileceğini söylüyor.

GRUPLAR ÖNE ÇIKIYOR

Grup bazında bakıldığında Sabancı Grubu, İş Bankası Grubu, Koç Grubu ve Anadolu Grubu’nun beşer şirketinin olduğu görülüyor. Oyak Grubu’nun ise dört çimento şirketi listede yer alıyor. Yine Halkbank, Türk Telekom, Enka İnşaat, BİM Yaşar Grubu gibi borsanın büyük şirketlerinin de listede yer aldığı görülüyor.

Sektörel olarak bakıldığında ise çimento şirketleri açık ara önde. Oyak ve Sabancı Grubu’nun çimento şirketlerinin yanında Bursa Çimento, Göltaş, Bursa Çimento, Konya Çimento ve Nuh Çimento listede yer alıyor. Yine son yıllardaki yüksek performanslarıyla finans şirketleri, telekomünikasyon şirketleri, otomotiv şirketleri dikkat çekiyor. Yine yabancı sermayeli şirketler öne çıkıyor.

TEMETTÜ ÖNEM KAZANDI

Faizlerin tarihi düşük seviyelerden işlem gördüğü günümüzde, şirketlerin temettü getirilerinin ayrı bir önem kazandığını kaydeden Yatırım Finansman Menkul Değerler’in analizine göre önümüzdeki dönemde yüksek temettü verimi olan şirketlerin borsa performanslanmn öne çıkması bekleniyor. Yatınm Finansman, 2012 yıl sonu kâr tahminlerine dayanarak inceledikleri şirketleri kapsayan 2013 yılı temettü dağıtma oranı ve temettü verimi çalışması da hazırladı.

Kurum, çalışmada 2013 yılında en yüksek temettü verimine sahip olacağını tahmin ettiği ilk 10 şirkete yer verdi. Bu şirketleri temettü verimliliğine göre Türk Telekom, Çimsa, Tüpraş, Doğuş Otomotiv, Tofaş, Adana Çimento, Türk Traktör, Ford Otosan, Tekfen Holding, Aksigorta olarak sıraladı.

Sadece bu 10 şirketin beklenen temettü dağıtım miktarını da 4.8 milyar TL olarak hesapladı. Bu 10 şirket arasında en çok dikkat çeken şirket yüzde 9-7 temettü verimliliğine sahip olması beklenen Türk Telekom. Bu şirketin genel kurulun onaylaması du-rumunda dağıtılması beklenen temettü miktan ise brüt 2.4 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

BÜYÜK ŞİRKETLER

Iş Yatınm’dan Emre Sezan, Turkcell haricinde Türk Telekom ve Tofaş’ın da en yüksek temettü ödeyen şirketler listesinde yer alacağını ifade ediyor. Emre Sezan’m inceledikleri şirketler arasında en yüksek temettü verimliliğine sahip olmasını teklediği şirketleri ise Turkcell başta olmak üzere, Doğuş Otomotiv, Türk Telekom, Pınar Et-Un, Tofaş, Tüpraş, Türk Traktör, Ünye Çimento, Çimsa ve Bolu Çimento olarak sıralıyor. Bu şirketlerin piyasa değerleri ile temettü verimlilik oranla-n dikkate alındığında da takribi 7.3 milyar TL’lik bir rakam ortaya çıkıyor.

Yine temettü konusunda analiz yapan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, Turkcell, İş Yatırım, Karkim Sondaj, Türk Telekom, Ford Otosan, Sinpaş GYO ve Tüpraş hisselerini öne çıkanyor. Mutlu, temet-tülerin en geç 31 Mayıs’a kadar dağıtılacağını da ifade ediyor. Kurumun 20 şirket üzerinden yaptığı çalışmada temettü rakamının 8.3 milyar TL’yi bulabileceği görülüyor.

TEMETTÜ HİSSESİ ALINIR MI?

Ata Yatırım’ın değerlendirmesinde de bu yıl bu yıl temettü verimliliği yüksek şirketlerin ön plana çıkacağı kaydediliyor. Kurum; Tüpraş, Tofaş ve Erdemir’in temettü verimliliği yüksek olan ve öneri listelerinde yer alan hisseler arasında olduğunu kaydediyor.

Reel ve nominal faizlerin düştüğü bir ortamda temettü beklentili hisselerin iyi bir alternatif olduğunu söyleyen Strateji Menkul Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, “Türkiye’de şirketler genelde büyüme evresinde, ama temettü verimi yüksek ve düzenli ödeme yapan bir çok şirket de var. Temettü ile birlikte alacağınız reel büyüme de ilave kazanç” diyor.

Piyasadaki dalgalanmalara da dikkat çeken Topbaş, Türkiye’de yatırımcının getiri ortamının inanılmaz bir şekilde değiştiğini, alışageldik standart yatınm araçlarına temettü verimi yüksek şirketlerin iyi bir yatırım alternatifi olmaya başladığını belirtiyor.

ENDEKSTE NE OLACAK?

Kârlar ve temettü ile ilgili hisse baz-lı beklentiler takip edilirken, endekste yaşanan düzeltmenin daha ne kadar süreceği veya yeniden yönün yukarı dönüp dönmeyeceği yatırımcıların en çok sorduğu somların başında geliyor. Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, düzeltme sonrası yatırım için daha uygun bir ortam oluştuğu kanaatinde. Düzeltme sonrası, İMKB’nin F/K oranına göre benzer borsalara göre iskontolu hale geldiğini kaydeden Gerz, “Bize göre Moody’s kredi notu artışı bir nokta hedef değil, bir süreç. Kasım 2012’de Fitch ile başlayan bu süreç, 2013’te Moody’s ile devam ederek piyasaları canlı tutacak” diyor.

TCMB’nin iç talebin kademeli ve kontrollü canlanması teklentisi 2013’te şirket kârlarına destek olacak. Banka kârlarında ise TCMB’nin kredi büyümesine karşı alacağı önlemler nedeniyle 2013’te bir ivme kaybı olabileceğini anlatan Gerz, ancak bunun ilerleyen çeyreklerde hissedileceğini ifade ediyor.

DÜZELTME ARTIK SINIRLI

Yaşanan gelişmelere bakıldığında İMKB’nin gelinen seviyelerde dengelendiği görüşünde olan Galata Menkul Değerler Genel Müdürü Hakan Demirbilek, borsanın bilançoları beklediğini kaydediyor. Endeksin yukarı yönlü beklentisini koruduğu düşüncesinde olan Demirbilek, “Yaşanan gelişmelere bakıldığında bilançolarla birlikte bu seviyelerden yüksek temettü verimliliğine sahip hisselerde pozisyon alınabileceğini düşünüyoruz” diyor. Endeksteki yukarı yönlü trendin bozulmadığı görüşünde olan Bülent Topbaş, bu beklentisinde not artışını da fiyatlamadığını kaydediyor.

Türkiye’nin yüksek potansiyeline dikkat çeken Topbaş, bununla birlikte hem dünyada hem de Türkiye de alternatif getiri araçlarının getirisinin baskı altında olduğunu kaydediyor. Topbaş “Böyle bir ortamda hem yurt dışı tasarruflardan hem de yurt içi tasarruflardan İMKB’ye para girmeye devam edecek. Bu da yukarı trendimizi besleyecek” diyor.

Aşağı yönlü düzeltmelerin de sınırlı olacağı kanaatinde olan Bülent Topbaş orta vadeli ağırlıklı ortalama anlamında bundan sonra ilk etapta 76.000 ve sonrasında da psikolojik olarak 75.000’i önemli buluyor. Topbaş, iki seviyeyi de yukan trendde düzeltme olarak görüyor.

Ekonomist

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu