Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

İnovasyon Nedir? 50 Soruda İnovasyon

İçeriğe Ait Başlıklar

39-) Yaratıcı Bir Fikrin İnovasyona Dönüşmesini Engelleyebilecek Faktörler Nelerdir?

Bunlar arasında projenin maliyetinin yüksekliği, bütçe yetersizliği, rakibin benzer bir hizmeti yıllar önce denemiş olması ve başarısızlığı, çok uluslu firmanın başka ülkelerdeki iştiraklerinin bu fikri uyguladığında başarısız olmuş olmaları fikrin marka imajını zorlayacak olması, fikir ile ilgili patentin daha önce alınmış olması (bu bir engel olmayabilir, çünkü patent sorunun aşmak genellikle mümkün olabiliyor), fikrin firma ve pazarlama stratejilerine ters düşmesi, dış müşterilerin veya firma çalışanlarının fikri benimsemeyeceği düşüncesi gibi birçok endişe fikrin öldürülmesine neden olabilir.

40-) Patent Bilgilerine Nasıl Erişebilirim?

Ülkemizde patentlerle ilgili en iyi bilgiyi Türk Patent Enstitüsü’nün vvebsitesi olan www.turkpatent. gov.tr’dan edinebilirsiniz. Ayrıca, ep.espacenet.com, www.uspto. gov/patft/index.html, www. freepatentsonline.com, vvebsiteleri dünyadaki en geniş ve önemli patent veri bankaları ve herkes tarafından erişilebiliyorlar. İlki Avrupa Patent Ofisi’nin resmi web sayfası ve buradan Avrupa bazlı patentler hakkında bilgileri edinebilirsiniz.

İkincisi ise ABD Patent ve Marka Ofisi’nin (US Patent & Trademark Office) ve ABD bazlı patentler için en geniş veri bankasını sunuyor.

41-) Bulduğum Fikrin Patenti ASlınmışsa Yine De Kendi Patentimi Alabilir Miyim?

Bu özellikle şu anda yenilikçilik konusunda atılım yapmakta olan birçok kurumun karşılaştığı önemli bir sorun. Çünkü, birçok sektörde patenti ilk alan kendisinin fikirden yararlanması isteği kadar diğer kurumların bu fikirden yararlanmaması amacıyla patent alıyor. Yine de eğer patent çok ustaca alınmamışsa (ki patent metninde mutlaka açıklar olabiliyor) kendi patentinizi almak mümkün olabiliyor.

42-) Firma Yöneticileri ve Çalışanları Neler Yapmalıdır?

Firma içerisinde mutlaka ödüllendirme, teşvik mekanizması olmalı ve inovasyon iklimi oluşturulmalıdır. Örneğin, çıkan fikirlerin acımasızca öldürülmeden önce yaşatılması için, eksiklerinin giderilmesi için uğraşılması gerektiğinin bilincinin yaygınlaştırılması gerekli. Özünde en önemli konular ise: Üst yönetimin bu konuda taahhüdünün ciddi ve sürekli olduğunu tüm çalışanlara hissetirmesi, firma içinde inovasyonun öncelikli bir konu olduğunu hem gündemleri, hem performans değerlendirme süreci ve hedef verilmesi açısından, hem de ödüllendirme sistemleriyle desteklemeleri, firma çalışanlarına bu konuda perspektif vermeleridir.

43-) Bunun Kategorileri Var Mı?

İnovasyon genellikle iki kategoriye ayrılıyor. Ülkemizde “Artımsal inovasyon” diye bilinen, İngilizcesi de “Incremental İnnovation” olan kategori ürün, hizmet veya sürecin toplam katma değerinde birden ve çok çarpıcı bir artışı değil, yüzde 1, yüzde 3 seviyelerinde bir artışı ifade ediyor. Şu anda, dünyada yapılmış ve yapılmakta olan inovasyonların büyük çoğunluğu bu tür inovasyonlar oluşturuyor. Diğer kategori olan “Çarpıcı (Radikal) İnovasyon” ise gerçekleştirmesi son derece zor bir kategori. Çarpıcı İnovasyonlar katma değerde önemli artışları beraberinde getirebilmek için yeryüzündeki 6.5 milyar kişinin (ve daha önce yaşamış kişilerin) düşünemedikleri, uygulayamadıkları bir farklılığı yaşama geçirmeniz ve bundan çok ciddi kâr elde etmeniz gerektiği anlamına geliyor. Jet motorları, transistörler, cep telefonları, internet, deterjansız çamaşır makinaları, flotal camlan ortaya çıktıları dönemlerin Çarpıcı inovasyon örnekleri olarak belirtebiliriz.

44-) Hangi Tür İnovasyonu Başarmak Daha Zor?

Çarpıcı inovasyonu gerçekleştirebilmek diğerine göre kesinlikle ve kesinlikle çok daha zor. inovasyonda katma değerdeki artış çarpıcı bir fikrin ortaya çıkartılabilmesi ve daha da önemlisi uygulamaya konularak başarılı olabilmesinin zorluğuyla doğru orantılı.

45-) Süreç Nasıl İşliyor?

Bir fikir ilk konsept aşamalarında ham bir kaynaktır ve işlenmesi gereklidir. Yapılacak çalışmalar sonucunda fikrin eksiklikleri doğurabileceği mahsurlar genellikle Artımsal inovasyon adımlarıyla çözülmeye çalışılır, ister süreç konusunda iyileştirme, ister ürün veya hizmet olsun lansman sonrasında, yani gerçek uygulamada denenerek olası ufak aksaklıklar da giderilir. Ancak, esas sorun bir süre sonra başlıyor. Sürekli sorgulama ve iyileştirmelerle Artımsal inovasyon başarılarına ulaşsanız bile bir süre sonar tıkanıyorsunuz. Çünkü firmalar farkında değiller ama “sistemlerinin doğal limitlerine” ulaşıyorlar.

46-) Firma Doygunluk Aşamasında İlerleyemezse Ne Olur?

Eğer Çarpıcı inovasyon aşamasına gelmiş, ama bir türlü yeni bir sisteme, ürüne, hizmete sıçrayamamışsanız bir süre sonra rakiplerin iyice artması ve fiyat rekabeti nedeniyle toplam katma değeriniz (satürasyon aşamasından sonra) düşüşe geçebiliyor.

47-) Çarpıcı ve Adımsal İnovasyon Ayrımı  Uygulamada Net Mi?

Katma değer olarak ayrım belli ve kategorizasyon yapılırken üzerinde genellikle mutabakat sağlanabiliyor. Ancak, ürün, hizmet ve proseslerdeki iyileşme süreçleri iki kategori arasında birbirleriyle çok iç içe geçmiş durumda. Ayrıca, ortaya atılan bu tür radikal fikirlerin uygulamaya geçirilmesinde mutlaka sıkıntılar olduğu için, Çarpıcı inovasyon yaratacak çok parlak fikir genellikle farklı birçok kişi ve kuruluşun fikre katkıda bulunmasıyla (yani Çarpıcı inovasyon’un temelindeki fikir üzerine Artımsal İnovasyon eklemeleriyle) uygulama başarısı elde edilebiliyor.

Örneğin, kablolu telefon dünyasında cep telefonu lansmanı özünde Çarpıcı bir inovasyon olgusudur. Ancak cep telefonu fikri ve onunla ilgili protokoller uzun yıllar boyunca birçok farklı ülkeden birçok farklı kuruluş ve kişinin Artımsal inovasyon türündeki katkısıyla katma değeri yüksek bir ürün haline gelebilmiştir.

48-) Çarpıcı İnovasyonu Pazar Lideri Mi Gerçekleştiriyor?

Her zaman değil. Bu aslında tamamen firmanın kültürü ile ilgili bir konu. 3M, Cargill, DuPont gibi firmalar lideri oldukları sektörlerde birçok Çarpıcı inovasyon gerçekleştirebildiler.

49-) Yurtdışında Durum Nasıl?

Aslında, yurtdışında da durum çok farklı değil. GM, Ford ve Chrysler gibi büyük Amerikan otomotiv devleri (zamanında ellerindeki bol olanaklara rağmen) geçmiş başarılarının da sarhoşluğuyla tüketici eğilimlerindeki değişimleri ve talep farklılaşmasını (örneğin daha az yakıt tüketen araçlara olan potansiyel talebi) fark edememelerinin sıkıntılarını yaşıyorlar. Toyota, Honda ve Hyundai, sadece uluslararası pazarlarda da değil, bizzat ABD içerisinde Amerikan sanayicilerini inovasyonları ve uygulama üstünlükleriyle öldürüyorlar. Amerikalı üreticiler hatalarını bir ölçüde anladılar ama bu sefer de maliyet kısmaktan (cost cutting) projelere kaynak bulamıyorlar.

50-) Çarpıcı Fikir Mevcut İşimizi, Ürünümüzü Veya Hizmetimizi Baltalarsa Ne Olacak?

Dünyada Çarpıcı inovasyon’un önündeki en önemli engel bu endişedir. Bu nedenle, sektörün mevcut firmaları çarpıcı inovasyon fikirlerine çok tereddütlü yaklaşıyorlar. Deterjansız çamaşır makinası inovasyonları beyaz eşya üreticilerinden önce Sanyo ve Samsung gibi elektronik firmalarından gelmiştir. Poloroid, fotokopi makinası gibi çarpıcı inovasyon örnekleri hep sektör dışından gelmiş, sektörlerinin mevcut veya o sektöre yakın olabilecek firmalar bahsettiğimiz endişeler nedeniyle bu fikirleri atlamışlardır.

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu