Makaleler

İnovasyonun Çalışan Mutluluğuna Etkisi

Anadolu Efes, çalışanlarının yenilikçi fikirleriyle 33 milyon dolar tasarruf etti

“Bu çalışmalarla yetenek keşfi de kolaylaşıyor”

inovasyon calisanHer şirketin kendine has öncelikleri ve içinde bulunduğu sektöre dair dikkate alacağı farklı unsurlar olmasına rağmen, süreçlerinde inovasyona ağırlık vermeyen şirketlerin rakiplerine karşı sürdürülebilir rekabetçi avantajını kaybetme, en başarılı çalışanlarını elden kaçırma ve etkin olamama riski taşıdığını söylüyoruz çeşitli haberlerde. Özetle inovasyon, piyasa liderleri ve rakipleri arasındaki ana ayrıştırıcı özelliklerden.

Buradan hareketle, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden Anadolu Grubu’nun kendi sektöründe lider şirketi Anadolu Efes’in inovasyon alanındaki çalışmalarına bir bakalım. 2004’te başlattıkları ‘Efes Kalite Çemberleri’ (EQC) çalışmasıyla çalışanlarının yenilikçi fikirlerini değerlendirmeye alan Anadolu Efes, o günden bu yana çalışanlarına ait projeleri hayata geçirerek 33 milyon dolar tasarruf elde etmiş bir şirket. 2013 yılında Anadolu Efes’in operasyonlarının bulunduğu Türkiye, Rusya, Kazakistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna gibi ülkelerden toplam 191 yenilikçi proje çıktı; program kapsamında her 100 çalışandan yedisi proje çalışmalarına dahil oldu (2013 yılında 600 çalışan). “EQC, iş süreçlerinin kalitesini ve takım ruhunu güçlendirmenin yanı sıra liderlik yeteneklerini geliştiriyor ve motivasyonu artırıyor” diyor Anadolu Efes İnsan Kaynakları Direktörü Burak Gürcan. Böylece yetenek keşfi de kolaylaşıyor.

Günümüzde iş arayanlar ya da değiştirmek isteyenler, inovasyona değer veren ve kendilerini geliştirebileceklerini düşündükleri şirketleri tercih ediyorlar. İnovasyon deyince insanın aklına hep ürün odaklı çalışmalar geliyor. Hata da burada; çalışanın fikirlerini dinleyen, kurumiçi girişimciliği destekleyen, işleyişte yenilikçi yöntemleri benimseyen şirketler de ürün icat eden şirketler kadar inovatif aslında. Yönetici arama/ danışmanlık şirketi Korn/Ferry’nin iştiraki Futurestep’in dünya genelinden 800 insan kaynakları çalışanı ve 4 bin çalışan katılımıyla gerçekleştirdiği bir küresel araştırma, bu konuda çalışanların düşüncelerine tercüman oluyor. Bahsi geçen araştırmaya göre çalışanların yalnızca yüzde 37’si yenilikçi bir ortamda çalıştıklarını düşünüyor ancak yüzde 79’u yenilikçi çalışma yöntemlerinin benimsenmesi durumunda daha motive bir şekilde çalışacağını söylüyor. Benzer şekilde çalışanların yüzde 44’ü şirketin kendilerini yenilikçi çalışmalara dahil etmemesi durumunda kalplerinin kırılıp işten ayrılabileceklerini ifade ediyor.

EQC kapsamında 2005’ten bu yana ortaya çıkan projelerin ortalama yüzde 65’ini hayata geçiren Anadolu Efes de, yenilikçi fikirlere verdiği önemle elde ettiği hatırı sayılır büyüklükteki maliyet avantajının yanı sıra farklı birimlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşmasını, çalışanlar ve üst düzey yöneticiler arasında iletişim kurulmasını sağlayarak çalışan memnuniyetini artırıyor. Süreci daha detaylı anlatalım: Yenilikçi fikirler ülkelerdeki ekipler tarafından geliştiriliyor ve yerel EQC festivalleriyle bir araya gelen tüm ekipler, yılbaşında ülke ekiplerinin oluşturulmasından sonra Ağustos ayında Festival Jürisi’ne sunum yapıyor. Eylül başında düzenlenen EQC Kongresi’nde de en iyi projeleri geliştiren çalışanlar, üst yönetimle bir araya geliyor, fikir paylaşımında bulunuyor.

Gürcan’a göre EQC kapsamında ortaya çıkan fikirler arasında en etkili olanlardan biri, fabrikadaki genel enerji sarfiyatını azaltmak ve doğanın korunmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen bir proje. Soğutma kompresörlerindeki enerji sarfiyatını önlemeyi amaçlayan bu proje sayesinde, geliştirilmiş teknolojik cihaz ve sistemlerden faydalanılarak soğutma kompresörünün mekanik ömrü uzatıldı. Sonuç olarak da elektrik sarfiyatı azaltılarak fabrikada daha fazla enerji tasarrufu elde edilmesi sağlandı. Sunduğu fikre değer ve finansman verilen ekip çalışanları ise şirketin en büyük kazanımı oldu.

Ayşe Merve Kamacı

Sözün Özü: Kurumiçi girişimciliği destekleyen şirketler çalışan bağlılığını da sağlamış oluyor. Çalışanların yüzde 79’u yenilikçi çalışma yöntemlerinin benimsenmesi durumunda daha motive çalışıyor. yazılarımızı Makaleler kategoromizde paylaşmaya devam edeceğiz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu