Kariyer ve İş

Kariyer Yol Haritanızı Yeniden Çizmek İstermisiniz?

Kariyer Dönüşüm Akademisi

PANDEMÎ, yaşam şeklimizi birkaç açıdan değiştirdi. Bunlardan birisi, hem öğrenciler hem de profesyoneller açısından, evde smart working’e (akıllı çalışma) adapte olmamız oldu. Akıllı cihazlarımızla pek çoğumuz evden çalıştık. Video toplantı platformları artık sosyal medya platformları kadar iyi kullandığımız çözümler haline geldi. Bu süreç işlerimizi dönüştürmemize neden oldu. Kimimiz bu süreçte kariyerimizi dönüştürmeye başladık. Dijitalleşme kendisini tüm iş alanlarında yoğun olarak hissettirirken kariyer dönüşümünde yeni bir yol haritası belirlenmesi gerekiyor.

Bu yol haritasını kendimizin belirlemesi çok zor. Yola çıkarken yön belirlemekte zorluklarla karşılaşan profesyoneller ve yüksek lisans-doktora öğrencileri için ABD’de kurulan Kariyer Dönüşüm Akademisi, farklı yöntemlerle insanların önünde yeni bir pencere açıyor. Kariyer Dönüşüm Akademisi’nin kurucusu Arzu Tekir, akıllı şehir ve teknoloji konularında danışmanlık yapan Miami merkezli Urbanite Venture şirketinin de kurucusu. Tekir, Türkiye’de kurumsal yaşamda akıllı şehirler alanında başlayan kariyerini önce danışmanlığa, ardından hem deneyimlerini aktarmak hem de bu kez sosyal fayda sağlayan bir girişime dönüştürmüş.

FON OLUŞTURMAK İSTİYOR

Üç yıl önce ABD’ye taşman Tekir’in amacı, kurumsal hayatta öğrendiği “fon oluşturma” becerilerini kullanarak kariyer becerilerini dönüştürmekte kararlı adaylara gerçek bir fırsat sunmak. “Ne istediğini bilen profesyonellerin ve girişimcilerin kariyerlerini dönüştürmelerine, özgüvenle yola devam etmelerine ve işlerini büyütmelerine yardım etmek amacıyla bu akademiyi kurdum” diyen Tekir, kariyeri boyunca çalıştığı ilgili profesyonellerle işbirliğine giderek insanlara küçülen dünyada yatırım bulma, uluslararası alana açılma konusuna yardımcı oluyor.

Dört haftalık bir eğitim programı tasarlayan Tekir, pandemi sürecinde tamamladığı “Şimdi Senin Zamanın, Öğrenilmiş Dersler Kitabı/21 Günde Kariyerini Dönüştür” kitabından yola çıktığını belirterek, “21 günde kariyerinizi nasıl dönüştüreceğinizi, hayal ettiğiniz işi yapıp, hak ettiğiniz geliri nasıl kazanacağınıza ilişkin en temel, en gerekli bilgileri ve kendim için de kullandığım ve faydasını gördüğüm yöntemleri bir plana dönüştürdüm. Kişisel bloğum için kariyerini bir alandan tamamen başka bir alana taşıyan Türk kadınlarla yaptığım röportajlar, ardından kadınların pandemiden nasıl etkilendiği ve Türkiye’de iş yaşamındaki cir siyet eşitsizliği konularındaki araştırmalarım bir eğitim programına dönüştü. Halk sağlığı krizi ile harmanlanmış ekonomik krizde kendilerine çıkış yolu arayanlar, bu programla mutlu ve tatmin oldukları bir iş yaşamına sahip olacak, istedikleri dönüşümü başlatabilecek güce ve güvene sahip olup kariyer yolculuklarında edilgenliği bir kenara bırakarak, kendi rotalarını kendileri belirleyecekler” diyor.

“İNGİLİZCE ÇOK ÖNEMLİ”

“Çok uluslu kurumlarda çalışma ve kurduğunuz girişimi dünyaya açma noktasında İngilizce çok kritik. İngilizce aksan düzeltme konusunda Pronounciation Pro’nun kurucusu Annie Ruden, İngilizce etkili ve güvenli konuşmalar yapmak için Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan, Global Public Speaking’in kurucusu Allison Shapira, katılımcıların kendi kişisel markalarını oluşturmada fotoğraf çekimlerini planlamalarında da Neris Studio’nun kurucusu Gözde Çoban ile işbirliği yaptık” diyen Tekir, gerek kendi kariyerindeki tecrübeleri, aldığı liderlik eğitimleri, verdiği mentorlük, danışmanlık, liderlik eğitimleri ve gözlemlerinden yola çıkarak başkalarına da yararlı olmayı amaçladığını söylüyor.

Eğitimde sanal gerçeklik ortaklığı

İki yıl önce blockchain, sanal gerçeklik ve 5G üzerine araştırmalar yapmaya başlayan Arzu Tekir, blockchain teknolojilerinin akıllı şehirlerde uygulamalarını anlatan “Blockchain for Smart Cities, Simplified” (Akıllı Şehirler için Basitleştirilmiş Blockchain] başlıklı bir e-kitap hazırlamış. Tekir’in kurucusu olduğu danışmanlık şirketi Urbanite Venture, film animasyonu teknolojileriyle bilinen Sunovatech ile pandemi sürecinde eğitimi ilgilendiren VR Academi isimli bir projede işbirliğine gitmiş. Tekir, “Eve kapanmak zorunda kalan dokuz yaş ve üzeri çocuklara sanal gerçeklik, üç boyutlu modelleme gibi konularda online eğitim vereceğimiz, eğitimlerin sonunda çocukların kendi masal şehirlerini tasarlayacakları bir proje hayata geçirdik. VR ve AR teknolojileri çok yeni olmamakla birlikte son yıllarda uygulama alanları gelişti. Kullanılan aletler hem hafifleyip görüntü aktarma hızları iyileşti hem de maliyetleri düştü. 5G ile hız daha da artacak. Bu teknolojilerin global ekonomiye katkısının beş yıl içinde 476 milyar dolar, 2030’da da 1.5 trilyon dolar olacağı öngörüleri yapılıyor. Urbanite Venture LLC olarak, Sunovatech’e Amerika’da ve Türkiye’deki iş ortağı olarak yeni pazar ve iş fırsatlarının geliştirilmesi, büyüme stratejileri ve fon ve yatırım geliştirme başlıklarında destek vereceğiz” şeklinde konuşuyor.

Kurumsal yaşamdan sosyal girişimciliğe

Kariyerine İstanbul’daki teknoloji şirketlerine akıllı şehircilik konusunda danışmanlık yaparak başlayan Arzu Tekir, Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) EMBARO sürdürülebilir ulaşım programı ülke ofisini kuran isimler arasında yer alıyor. 2015’te gerçekleşen değişimle, WRI (World Resources InstituteJ’in Sürdürülebilir Şehirler programının global stratejisini oluşturan ekipte yer alarak Türkiye direktörlüğünü yürüttü. İki yılın ardından kurumsal yaşamı bırakan Tekir, ABD’de taşınarak Urbanite Venture’ı, son olarak ise sosyal girişim kuruluşu Kariyer Dönüşüm Akademisi’ni kurdu.

Şule Güner

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu