Başarılı Girişimcilik

Keçi Çiftliği Kuran Kadın Girişimcinin Başarısı

Battalı Gıda, yurtdışına açılıyor

keci ciftligiİzmir Seferihisar’daki 100 dönümlük arazisinde keçi sütü ve ürünleri üreten Baltalı Gıda, gösterdiği performans ile sektörünün son dönemde en çok konuştuğu şirketler arasında yer alıyor. Kurucu Funda Özer Baltalanın önderliğinde yurt içinde etkin konuma gelen Baltalı, yönünü ihracata çevirdi. Geçen yılın son aylarında KKTC, Azerbaycan ve Kuveyt’e ihracat yapan şirket, gözünü ABD pazarına dikti.

Baltalı Gıda’nın kurucusu Funda Özer Baltalı’nın iş dünyasına giriş ve başarı öyküsü, birçok kadın girişimciye örnek olacak cinsten. Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Baltalı, avukatlık stajının ardından 3 yıl boyunca bankacılık sektöründe çalışıyor. Kızı Türkan Baltalı’nın doğumunun ardından çalışmaya ara veren Funda Özer Baltalı, “Kızım 3 yaşına geldiğinde, deri saraciye satmak üzere bir şirket kurarak tekrar iş hayatına döndüm.

Sonraki 11 yıl bu işi yaptım” diyor. Ancak Baltalı, gönlünde yatan aslanın her zaman tarım ve hayvancılık olduğunu söylüyor.

Türkiye’nin tarım ve hayvancılıktaki potansiyeline her zaman çok inandığını vurgulayan Baltalı, “Gıda ve hayvancılık yatırımı yapmaya karar verince, 11 yıllık şirketimi satarak yeni yatırıma soyundum” diyor.

Baltalı’nın süt ve süt ürünleri yatırımında karar kılmasında ise bir anne olarak çocuğunun sağlıklı beslenmesi konusundaki hassasiyeti belirleyici oluyor. Baltalı, “Keçi sütünün anne sütüne en yakın değerlerde olması beni süt sektöründe özellikle keçi sütüne çok yaklaştırdı. Ancak Türkiye’de çok sayıda inek çiftliği yatırımı yapılmış olmasına karşın keçi konusunda bir yatırım yapılmadığını, hatta ihmal edilen bir alan olduğunu gördüm. Öncelikle işe bir keçi çiftliği kurarak ve süt keçi ırkı geliştirmek üzere yola çıktık” diye konuşuyor.

Üretim Seferihisar’da

keci ciftligi kurmakÜretim için İzmir Seferihisar’ı tercih eden Baltalı, iki yıllık ön hazırlık sonrasında sağlıklı ve yüksek süt verimi olan bir çiftlik inşa etmeyi başarmış. 0 günleri anlatırken ilk günkü gibi heyecanlı olduğunu dile getiren Baltalı, “Süt ve süt ürünleri üretmek özere yüksek hijyen ve standartları olan ama geleneksel mandıra tatlarından ödün vermeyecek şekilde bir tesis kurduk. Bu süreçte sağlıklı yüzde 100 keçi sütü tedarikimizi güçlendirmek için bu alanda yapılan yatırımlara destek vererek sözleşmeli çiftliklerin kurulmasına destek olduk’’ diye konuşuyor. Baltalı yeni yatırıma ilişkin yaklaşımlarını şu şekilde dile getiriyor:

“Günlük pastörize süt, 200 ml ve 1 litre olmak üzere uzun ömürlü UHT sütlerimizi ve 11 çeşit peynir ve son ürünümüz olan evde sağlıklı kolay yoğurt üretimine imkan veren Kolay Yoğurt ile raflarda yüzde 100 keçi sütünden hiçbir katkı ve koruyucu içermeyen ürünlerimizle tüketicilerimizle buluşuyoruz.’’

Sözleşmeli çiftlikler

Şu anda İzmir Seferihisar’da binin üzerinde hayvanla üretime devam eden Baltalı Gıda tesisleri, bin 200 sağılan hayvan kapasitesine sahip. Ancak Baltalı Gıda, bu konuda diğer üreticilerin aksine farklı bir yol izliyor. Bölgedeki çiftliklere de üretim siparişi vererek destek olduklarını belirten Baltalı, “Günde toplamda 5 ton işliyoruz. Ama işletmemiz 10 ton süt işleme kapasitesine sahip. Kendi çiftliğimizden 1,5 ton, 17 farklı çiftlikten ise 3,5 ton süt alıyoruz” diyor. Şirketin süt miktarının böylelikle hiç düşmediğine dikkat çeken Funda Özer Baltalı, “Sütümüz aynı noktada sabit kalıyor, hayvanlarımızı senkronize ediyoruz. Bizde şu anda 600’ün üzerinde sağılan hayvanımız var. Aşağı yukarı 600 civarında hayvanı sağıyoruz. Standardı tutturmaya çalışıyoruz ve her sene de süt aldığımız çiftliklerin sayısını artırarak devam ediyoruz” şeklinde konuşuyor.

Pazar sürekli büyüyor

keci kasariArtık toplumda insanların giderek daha doğal, daha sağlıklı ürünlere yöneldiğine dikkat çeken Baltalı, Türkiye’nin bu alandaki ilerlemeleri biraz geç yakaladığını ifade ediyor. Daha düne kadar Türkiye’de keçi sütü ile ilgili bir pazar bulunmadığını hatırlatan Baltalı, “Keçi sütü bizimle raflarda 12 ay bulunabilen süt ve çok çeşitli peynirler ile yerini aldı. Bu da pazarın hızla gelişmesini sağladı. Bulunmayan, tedarik edilemeyen bir üründe doğal olarak pazar payının büyümesinden bahsedilemezdi” diyor. Her geçen gün hem keçi sütünün, hem de keçi sütünden yapılan ürünlerin tüketiminin arttığına işaret eden Baltalı, “Pazara yeni yatırımcıların girmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Pazarın büyüyeceğine inanıyorum, zaten baktığınızda da bir büyüme ivmesinin olduğunu görüyorsunuz. Önümüzdeki dönemde pazarda yeni oyuncular göreceğimizi düşünüyorum. Hatta belki yabancı yatırımcıları da görebiliriz pazarda” diye konuşuyor.

Keçi Sütünden Bisküvi Yapacak

Baltalı Gıda, 2013’te 8,5 milyon TL’lık ciroya imza attı. Funda Baltalı, “2013 yılı sonu itibariyle başladığımız ürünlerimizin ihracatına 2014 yılında dalıa çok ağırlık vererek toplam satışlarımızın yüzde 10‘luk payını ihracat kısmının oluşturmasını planlıyoruz” diyor. Şirket ayrıca 2014 yılında yüzde 100 keçi sütünün kullanılacağı bisküvi ve kurabiyeleri de pazara sunmaya hazırlanıyor. “Tüketicilere yeni lezzetler sunarak ürün gamımızı geliştirmeye devam, edeceğiz” diyen Baltalı, yakın zamanda bebek maması ve dondurma üretimine de başlayacaklarını ifade ediyor. Baltalı, “Ayrıca Türkiye’de ilk defa taze meyve püresi ve sağlığa faydalı bir kakao türü kullanarak meyveli ve kakaolu günlük pastörize sütlerimizi raflara çıkaracağız” diye konuşuyor.

10 Kadına 10 Keçi

Çiçeği burnunda kadın girişimcilere ilham veren isimlerden biri olan Punda Özer Baltalı, mesleksiz köylü kadınlara yönelik bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmek istemiş ancak başarılı olamamış. Kendi ağzından dinleyelim: “’10 Kadına 10 Keçi’ projem vardı fakat maalesef ilerleyemedi. Amacım özellikle köylerdeki kadınların arka bahçelerinde bu keçileri besleyip bakarak sütlerini alsın ve bize satsm, böylelikle para kazansmdı. Keçinin parasım sütle geri ödeyeceklerdi. Ama maalesef pilot uygulama yaptığımız birçok yerde erkekler, ‘illa kadının adına tescil edilecekse edilsin ama bu benim keçim olsun, karımın eline para geçerse bana karışır, hatta çenesi çıkar’ dedi. Kahvelerde kadınları topluyoruz toplantı için kocaları da arkaya dizilip dililiyordu. O nedenle bu proje ilerleyemedi.”

Aram Ekin Duran

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Merhaba Funda HANIM sizinle ilgili haberleri merakla okuyorum . Bende keçi yetiştirmek istiyorum ama şuan sıfırım nasıl olur neler yaparım düşünüyorum sizde düşüncelerime destek olurmusunuz acaba neler yapabilirim şimdiden tşk ederim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu