Başarılı Girişimcilik

Kendi e-ticaret sitesini kuran kadın girişimciler

E-ticaretin kadın patronları

Kadınlar bugüne dek müşteri olarak e-ticarete önemli katkı sağladılar; şimdi sırada girişimcilik var. Kendi e-ticaret sitesini kuran kadın girişimcilerin sayısı hızla artıyor. Moda, tekstil, çocuk giyim, dekorasyon tarafında kadınların yarattığı başarı örnekleri dikkat çekici…

BUGÜNE dek kadınların hep e-ticareti ne kadar sevdiği, internetten alışverişi erkeklere oranla çok daha hızlı benimsediği ve yine tüketici olarak erkeklere oranla çok daha fazla hacim yarattığı konuşuldu. Ancak e-ticarette müşteri olarak değer yarattıkları için gündeme gelen kadınlar, artık girişimcilik cesaretleriyle konuşulmayı hak ediyor. Sektörde kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artarken, kadınların özellikle moda, dekorasyon, ev tekstili, kozmetik, bebek ve çocuk giyimi üzerine oldukça başarılı işler ortaya koydukları gözleniyor.

e ticarette kadin

E-ticaretin girişimcilere daha esnek bir ticaret ortamı yarattığı bir gerçek. Iş dışında da çocuk bakımı, ev işleri gibi pek çok sorumluluk üstlenen kadınlar için önemli kolaylıklar sağlayan sektör, hala yeni girişimcilere ve yatırımlara açık. “Iş dünyasında kadın istihdamı hâlâ bir sorun olarak konuşuluyor. Girişimci olmak isteyen ama ailevi, ekonomik ve benzeri sebeplerden esnek bir çalışma ortamına ihtiyaç duyan kadınlar için e-ticaretin çok önemli olduğunu ve müthiş bir çeviklik kazandırdığını düşünüyorum” diyen Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, e-ticaretin kadınlara hem sosyal hem de ekonomik açıdan pek çok avantaj sağladığını düşünüyor. “İşinizi belli bir ortama bağlı kalmadan, sizin için uygun olan zaman ve mekânda yürütme imkânı tanı-yabilen e-ticaret kadınlar için önemli bir avantaj sağlıyor” diyen Büyükdemir, bu iş için gereken sermayenin de diğer iş alanlarına göre daha düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Bu avantaj işini kurup geniş bir kesime ulaşmak isteyen, fakat gerekli sermayeyi bir araya getirmekte zorlanan pek çok kadın için önemli bir imkân yaratıyor. Zaten bu avantajların yansımalarının kadınların kurduğu yeni e-ticaret girişimleriyle hayata geçirildiğini görüyoruz.

YENİ ÖRNEKLERİN ÇOĞU KADIN

“Mevcut e-ticaret sitelerinin kaçta kaçı kadın girişimcilere ait?” sorusunu sorduğumuzda rakamsal olarak bu yönde net bir veri yok. Ancak ETİD (Elektronik Ticaret işletmecileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun’dan aldığımız bilgilere göre, hem ilk 10 e-ticaret şirketi içinde birçok kadın yöneticiye rastlıyoruz, hem de birçok yeni girişimde kadınları görüyoruz.

Girişimcilik konusunda sektörümüzde kadınlar ile erkekler yaklaşık olarak aynı orana sahip. E-ticarette başarılı şirketlerin birçoğunun arkasında kadınlar var. Bu sayı giderek artıyor” diyen Orhun, sektörün büyüme rakamlarından yola çıkarak kadınlar için çok büyük fırsatlar olduğu yorumunu yapıyor. Orhun’dan aldığımız bilgilere göre, 2014’te Türkiye’de e-ticaret yaklaşık yüzde 30 oranında büyürken, e-ticaret hacmi 18 milyar TL’ye yaklaştı. Sektörün toplam perakende içindeki payı ise yüzde 2 düzeyinde. Bugüne kadar 12 milyonu aşkın kullanıcının e-ticareti deneyimlerken ayda ortalama 5 milyonu aşkın insanın e-ticaret sitelerini kullandığı da yine tahminler arasında. Orhun, kadınların sektörde güçlerini giderek artırdığını söylüyor ve “E-ticaretin yaygınlaşması için yeni örneklere ihtiyaç var. Yeni örneklerin birçoğu da kadınlardan çıkıyor.”

“KADINLAR GENELİ GÖRÜYOR”

Peki kadınların e-ticarette girişimci olarak öne çıkmasının nedenleri neler? Burak Büyükdemir, kadınların genel resmin detaylarını görmekte çok başarılı olduğunu, özellikle daha az kişiyle yürütülen e-ticaret faaliyetlerinde bu ince düşünme kabiliyetinin yapılan hataları büyük oranda azalttığını söylüyor. “Üstelik kadınlar hayal güçleri yüksek olsa da hayalci değiller. Daha gerçekçi değerlendirmelerde bulunabiliyorlar” diyen Büyükdemir, “Dolayısıyla e-ticaret, kesinlikle girişimci kadınları çok daha yoğun bir biçimde görmek istediğimiz bir alan” diye ekliyor.

KADIN GİRİŞİMCİ AVANTAJLI

Türkiye e-ticaret sektörünün yıldız firmalarını incelediğimizde hedef kitlesini kadınların oluşturduğu özel alışveriş ku-1 lüpleri ve giyim, ev-mutfak eşyaları, elek- ‘ trikli küçük aletler, dekorasyon, parfüm ve’aksesuar gibi ürünlerin satıldığı siteler olduğu görülüyor. Tüketici olarak sektörü derinden etkileyen kadınlar, girişimci olarak neden söz sahibi olmasın?

Girişimci Fabrikası Kurucu Direktörü Ihsan Elgin, bu sorudan yola çıkarak dünya genelinde de online alışverişlerin yüzde 80’inde kadınların söz sahibi olduğunu, bu durumun e-ticareti tüketici olarak kadınların yönlendirdiğini ve gelecek dönemlerde de kadınların etkin rol oynayacağını net olarak gösterdiğini söylüyor. Kadın girişimciler açısından pozitif gelişmeler olduğunu da belirten Elgin, Türkiye’deki tüm kadın girişimci sayısına bakıldığında son beş yılda yüzde 40 artış ile 109 bin gibi oldukça yüksek bir rakama ulaşıldığına dikkat çekiyor. Bunun genel eğilimde iyileşmeyi gösterdiğini aktaran Elgin, “Neredeyse tüm müşterilerinin kadın olduğu bir pazarda kadın girişimci olmak aslında çok daha avantajlı bir durum. Her işte olduğu gibi e-ticarette de müşterinizi tanımak ve onun davranışlarım anlamak işin en temel özelliklerinden. Bu sebeple bir kadın olarak içgüdüsel şekilde müşterinizi zaten tanıdığınız için daha ilk günden önde başlıyorsunuz işe. Buna cesaret eden kadınlarımız başarılı olacak” diyor.

Biz de bu gelişmelerden cesaret alarak kendi girişimlerini kurmayı başarmış ve bu yolda emin adımlarla ilerleyen e-ticaretin kadın girişimcilerini derledik…

vitringez.com

HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Vitringez.com kurucusu Natali Yeşilba-har, kendi girişimini kurmadan önce uzun yıllar iş hayatında çeşitli girişimlerde bulunmuş bir isim. Üniversitede iletişim eğitimi aldıktan sonra yurtdışmda marka, internet, teknoloji gibi konular üzerine kendini geliştiren Yeşilbahar, bu süreçte uluslararası birçok firmada deneyim kazanmış. Xing, Groupon gibi çok sayıda şirkette yöneticilik yaptıktan sonra moda arama motoru Vitringez.com’u kuran Yeşilbahar, girişimini her şeyden önce kendi ihtiyaçlarından ve yakın çevresinin taleplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiği bir hayal olarak tanımlıyor. Online alışveriş kullanıcılarının doğru ürünlerle ve e-ticaret siteleriyle buluşmalarını sağlayan ve bir tür arama motoru olan Vitringez.com, kullanıcıların aradıkları ürüne pratik şekilde ulaşmasına yardımcı oluyor. Sitede, ayakkabıdan tokaya, çantadan ev dekorasyona, çocuk giyimden ev elektroniğine kadar detaylı kategorilerle 11 bin 400 marka ve 120’den fazla e-ticaret sitesi ile 3.1 milyondan fazla ürün sunuluyor.

AYDA YÜZDE 137 BÜYÜDÜ

“Kasım 2013’ten bu yana aylık ortalama yüzde 137 büyüme gösteren Vitrin-gez.com, kısa sürede kullanıcıların ve markaların en çok tercih ettiği online alışveriş arama motoru haline geldi” diyen Yeşilbahar, sitenin Türkiye’nin en büyük alışveriş ve moda arama motoru olduğunu iddia ediyor. Site, bugüne dek muhtelif girişimci destekleme programlarında öne çıkmayı başardı. Örneğin, Endeavor Türkiye Ofisi, Türk Telekom’un girişimleri hızlandırma programı olan PİLOTT programı, E-fikir yarışması Vitringez.com’u ödüllendiren programlardan bazıları. Site, yine dergimizin de sponsor olduğu yaratıcı genç girişimcileri ödüllendirmek üzere JCI Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından düzenlenen The Creative Young Entrepreneur Award (CYE-A) Yaratıcı Genç Girişimci Ödülleri 2014’de, birinci seçildi. Son olarak ‘GRE-AT Startup’ yarışmasında ‘Kadın Teknoloji Girişimcisi’ kategorisinde birinci seçilerek, Birleşik Krallık’ta iş yapmakta olan kişi ve şirketlerle tanışma, fikir alışverişinde bulunma ve danışmanlık hizmeti alma hakkını kazandı.

1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu