Başarılı Girişimcilik

Kendi e-ticaret sitesini kuran kadın girişimciler

ModaSor.com

HOBİ OLARAK BAŞLADI

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Deniz Ulus çok genç bir girişimci olarak üniversite yıllarından beri e-ticaretle uğraşıyor. İlk olarak hobi amaçlı Amerika’daki bazı markaların sitelerinden alışveriş yapmaya başlayan Ulus, sonrasında bu markaların bazı ürünlerini Türkiye’ye getirtip farklı modeller üzerinden satmaya başlıyor. Ulus, “Zamanla iş büyüdü ve toplamda bu yolla 2 bine yakın ürün sattım. Bu yıllarda benim için bu iş hem hobiydi hem de amatör bir girişimcilik hikayesi oldu” diyor. ModaSor.com 2013 yılından beri faaliyette olan bir moda platformu. Kullanıcılar tüm mağazalardaki fiyatları ve indirimleri takip etmekte, ayrıca aradıkları ürünü bulmakta zorluk yaşıyorlar. Aynı şekilde internet siteleri de kendi ürünlerinin alıcısı olan kitleyle buluşmakta zorluk çekiyor ve yüksek maliyetlere katlanıyorlar. ModaSor sektördeki bu iki ihtiyaca birden çözüm getiriyor.

50’NİN ÜZERİNDE MAĞAZA

Site, Türkiye’nin önce gelen 30 mağa-zasını ve 300 bin ürünü tek noktada toplayarak Online alışverişçilerin aradıkları tüm ürünlere tek noktadan ulaşmalarını sağlıyor. Aradığınız ister bir kırmızı elbise olsun ister hayalinizdeki Superga ayakkabı, moda ile ilgili tüm sorularınıza sadece ModaSor.com’da cevap bulabiliyorsunuz. “Bu işe ilk başladığımızda tabii ki mağazaları iş modelimize inandırmaya ve bizimle birlikte çalışmaya ikna etmemiz uzun bir süreç aldı. İlk online olduğumuzda sadece beş mağazayla başlamışken şu anda 50’nin üzerinde mağazayla beraber çalışıyoruz” diyen Ulus, sitede her gün sayısı değişmekle beraber yaklaşık bin 500 marka ve 180 bin ürünü bulmanın mümkün olduğunu söylüyor.

ipekhanim.com

İŞE BLOGLA BAŞLADI

Pınar Kaftancıoğlu genç yaşta gelen annelik sorumluluğu, diğer yanda ise çalışıp para kazanma zorunluluğu derken eğitimini tamamlayamayan kadınlardan. Ancak bu durum kendisinde üzüntüden çok heyecan yaratmış. “Böyleee amfilerin dışında kalan ‘gerçek dünyaya’ bir adım önden katılabildim” diyen girişimci, yapmakta olduğu işi sonradan e-ticarete dönüştürmüş aslında. Kaftancıoğlu, profesyonel iş yaşamının ardından, Aydm’da kurduğu İpek Hanım’ın Çiftliği’nde tarımsal üretim yapmaya başlıyor. 2006’da ise çiftlikteki yalm hayatını anlatan bir blogla işe başlıyor. Sonrasında ise İpekhamm.com isimli bu bloğa gelen talepler doğrultusunda çiftlikteki ürünleri talep eden daimi müşteriler oluşmaya başlıyor. Yaklaşık 10 yıldır çiftliğinde yetişen ürünleri Türkiye’nin her yerine göndermeyi başaran Kaftancıoğlu, “Geride kalan dokuz yılın sonunda ürün çeşitleri 574’e, hala ilk günkü sistem ile gönderdiğim haftalık listelerin alıcıları da 45 bin kişiye ulaştı” diyor.

HARADA 2 BİN SİPARİŞ

îpekhanim.com’un her Cumartesi gecesi doğrudan 45 bin, dolaylı olarak 100 bine yakın kullanıcıya ulaşan bir e-posta ağı var. “Her hafta içeriği güncellenen bir ürün listesi ile birlikte o hafta olanı biteni, hissettiklerimi, gördüklerimi, dinlediklerimi anlattığım kendimce bir yazı yazıyorum. Bunun dışında profesyonel bir tanıtım faaliyetimiz, sosyal medya kullanımımız ve hiçbir reklam stratejimiz bulunmuyor” diyen Kaf-tancıoğlu, profesyonel bir müşteri ilişkileri sistemi kullanmadan bugünlere geldiklerini belirtiyor. Sitede siparişler e-posta üzerinden almıyor. Mevsimlere göre değişmekle birlikte her hafta ortalama 2 bin civarında sipariş alınıyor. Bu siparişler ağırlıklı pastane ürünlerinden geliyor. “Vergilendirilmiş ciromuz yıllık 10 milyon TL dolayında” diyen Kaftancıoğlu, İpekhanım.com’un bugün çok sayıda teze konu olmakla birlikte Yale Üniversite-si’ne kadar ismini duyurduğunu aktarıyor.

Giysicini.com

SANAL DOLAP FİKRİ TUTTU

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden mezun olan Didem Yeni, üniversite son sınıftayken ortağı Gökay Borulday ile katıldığı bir iş planı yarışması ile Giysicini fikrini geliştirmeye başlıyor. Giysicini bir sanal dolap: kendi giysilerinizin fotoğraflarını yükleyerek ya da uygulama içindeki markaların ürünlerinde seçerek dolabınızı oluşturabiliyorsunuz. İsterseniz kendi giysilerinizle, isterseniz markaların ürünleriyle kombinler yapabiliyor, o gün giydiğiniz giysilerin fotoğrafını ekleyebiliyorsunuz. Siz uygulamayı kullanmaya devam ettikçe hangi tarzda giysileri tercih ettiğinizle ilgili profil oluşuyor. Amaç, siz alışverişteyken dolabınıza uygun ürünler önerebilmek ve markaları doğru hedef kitlesiyle buluştu-rabilmek.

“Önceleri yalnızca kullanıcıların günlük giysi seçimleriyle ilgili ihtiyaçlarına çözüm ararken, devam eden süreçte markalarla yaptığımız görüşmelerde, doğru hedef kitlesine ulaşma yollarmda ve müşterileriyle ürünlerinin ilişkileri konusunda eksikliklerin olduğunu fark ettik. Hem kullanıcıyı sevdiği ürünlerle buluşturacak hem de markanın doğru hedef kitlesine ulaşmasını sağlayacak çözüm önerileri geliştirmeye başladık” diyen Yeni, Kaan Boyner ve Önder Öztarhan gibi melek yatırımcılardan da destek aldıklarını söylüyor. 2012 Temmuz ayında 170 bin TL yatırım aldıklarını ardından bir sene sonra geliştirdikleri birkaç özelliği daha test etmeyi sürdürebilmek için 60 bin TL’lik bir tur daha yaptıklarım ekliyor.

HEDEFTE OFFLINE PAZAR VAR

Giysicini’nin bir diğer özelliği ise oyunlaştırma üzerine kurulmuş olması. Kullanıcıların aktiflikliğini artırmak amacıyla, yapılan her paylaşım için rozet kazanma şansı veren sitede o günden bu yana yapılan günlük kombin sayısı üç katına, sezon süresi ise iki katma çıktı. Yakın zamanda offline pazarda da yer almayı hedefledik- f lerini söyleyen Yeni, “Kullanıcılara alışverişleri sırasında dolaplarına uygun ürünler önerebilecek akıllı bir sistem sunmayı hedefliyor ve markalara hedef kitlesi doğrultusunda kullanıcı yönlendirmeyi amaçlıyoruz” diye ekliyor. Kullanıcı sayısı 60 bini geçen, şimdiye kadar yaklaşık 55 bin kombin yapılan sitede kullanıcılar dolaplarına 87 binden fazla ürün ekledi. Site aylık olarak yaklaşık 120 bin trafik alıyor.

Organickidwear.com

YÜZDE YÜZ ORGANİK

Amerika’da North Carolina Üniversitesi Tekstil Tasarımı Bölümü’nden mezun olan Merve Akıncı, New York’ta düzenlenen bir haute couture defilesinde asistanlık yaparak profesyonel iş hayatına başlamış. 2008’de asıl işi iplik ve ku maş üretimi olan ve ailesinin yöne tim kurulunda bulunduğu Top kapı İplik’in hazır giyim bölümünün başına geçen Akıncı, bu görevdeyken kurduğu profesyonel ekiple iç pazara yönelik bay, bayan ve çocuk hazır giyim ürünleri tasarlayıp üretmiş. 2012’de kızının doğumuyla birlikte, bebek hazır giyim sektörüyle daha yakından ilgilenen Akıncı, ailesinin de desteğini alarak, Orga-nicKid markasını hayata geçirmiş. “Organik bebek kıyafetlerinin satışı konusunda Türkiye pazarı yurtdişından çok farklı ve geride. Mağazalaşma konusunda Türkiye’de sayacağınız örnekler bir ya da iki olur ve bu markaların mağazaları sadece İstanbul’da bulunuyor. Güçlü bir satış ağından bahsetmek mümkün değil” diyen Akıncı, bu işi yapabilmek için en güzel platformun internet olduğunu söylüyor. Sitede 0-6 yaş grubu için yüzde 100 organik bebek tekstil ürünleri satılıyor. Ayrıca klasik organik ürün algısını (farklılaştırarak, 600’ün üzerinde renk ve model alternatifi sunuluyor.

İÇERİK DE VAR

Organickid, kız, erkek ve unisex gruplardan oluşuyor. Bebek tulumlarından şapkalara, body’ler-den önlüklere, eldivenden battaniyeye varıncaya kadar yüzlerce alternatifin yer aldığı koleksiyonda canlı sarılar, şeker pembeler, kırmızılar, morlar ve her renk tonundan ürünler bulunuyor.

Uluslararası GOTS sertifikasına sahip marka için, sadece ürünler değil ambalajdan etikete, fermuardan düğmeye kullanılan her şey organik. Hatta iş ortakları da buna göre seçiliyor. “Sitede bloggerlar, anneler ebeveynler, modacılar bu platform üzerinde buluşsun istiyoruz. Sadece ürün satışı değil, bilgi paylaşımı da olsun diyoruz” diyen Akıncı, organik ürünlerin herkesin ulaşabileceği fiyatlardan sunulduğunu söylüyor.

Tesettür giyimin adresi

Kanada’da Seneca College’ın Fashion Art Bölümü’nde moda eğitimi alan Oya Okur Erciyeş, 12 yıl Kanada’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapma kararı almış. Kanada’da yaşadığı süreçte yaşam tarzına uygun ürünler bulamama sorunu yaşamış. Erciyeş, Türkiye’de ise tesettür giyim alanındaki ürünlerin pahalı ve yetersiz olduğunu fark ederek bu alanda hizmet veren bir e-ticaret sitesi açmaya karar vermiş. Muhafazakar kesime uygun, yenilikçi ve ihtiyaca cevap verebilecek bir e-ticaret sitesi kurmak için ağabeyi Mehmet Metin Okur ile çalışmalara başlayan Erciyeş, 2012 Martında Sefamerve.com’u hayata geçirmiş.

“Aynı yaşam tarzına sahip insanların birbirlerine görüşlerini ve yorumlarını da iletebilecekleri özgün ve şeffaf bir platform olmayı amaçladık” diyen Erciyeş, örtünmeyi seven kadınları bir araya getiren ve birbirlerinin yorumlarını okuyabildikleri bir marka olduklarını ve sitenin zaman içerisinde 4.3 milyonu aşkın kadını buluşturan bir mecra haline geldiğini söylüyor. Sefamerve.com’a aylık 6 milyona yakın ziyaret gerçekleşiyor. “Ürünlerimizin piyasada kopyalanmasından, büyük keyif alıyoruz ve bu ürünlerin daha çok kişiye ulaşması bizi mutlu ediyor” diyen Erciyeş, dikişsiz tesettür boneleri ve tesettür eşofmanlarla sektöre yenilik getirdiklerini aktarıyor. Facebook üzerinden 4.3 milyon üyeye sahip olan Sefamerve sektördeki yatırım almadan kar edebilen birkaç firmadan biri. “Karlı bir firma olduğumuz için yatırım almayı hiç düşünmedik” diyen Erciyeş, ancak teknolojik ve lojistik olarak avantaj sağlayabilecek bir yatırımcıyla yollarının kesişebileceğini söylüyor.

Fas ve Hollanda’da ofisler açtıktan sonra Malezya ve Endonezya’da da ofis açmak için girişimlere başlayan kurucular, sektörde Türkiye’nin ilk küresel e-ticaret markası olmayı hedefliyor. Firma, sektörde girişimci olmak isteyen kadınlara yol gösterebilmek için Sefamerve Design Akademi adında bir proje de geliştirmiş. “Sektöre yeni bir boyut kazandırabilmek için girişimci kadınlara eğitim desteği vereceğiz” diyen Erciyeş, sitesinin adını dünyaya duyurmaya kararlı.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu