İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kendinize Uygun İş Fikri Üretmek

Kendinize uygun iş fikrini hayata geçirmeden önce, kendi özelliklerinizi net bir şekilde tespit etmeli ve hedef kitlenizi doğru belirlemelisiniz.

Kendine uygun iş fikri arayanların öncelikle beklentilerinden, sahip oldukları deneyimlerden, kalifikasyonlarından ve hayatta hangi işle uğraşmaktan mutlu olduklarından yola çıkmaları gerekir. Yalnızca iş fikri bulmuş olmak için fikir bulmak, orta ve uzun vadede yeni arayışları gerekli hale getirebilir. Bu nedenle kendi işini kurmak isteyenlerin sermaye birikimlerini değerlendirmeleri, gerçekleştirebilecekleri iş fikirleri arasından seçim yaparken de bireysel özelliklerini doğru şekilde değerlendirmek gerekir. Elbette hedef kitleyi tanımanın ve ihtiyaçlarına yanıt verebilmenin önemi de göz ardı edilmemelidir. İş fikri bulunduğunda girişimcinin isteklerinin karşılanması kadar iş fikrinin ticarileştirilebilmesi de önemlidir.

İş Fikirleri Nasıl Üretilir?

Kendinize Uygun İş Fikri Üretmek
Kendinize Uygun İş Fikri Üretmek

Hem dünyada hem de ülkemizde başarılı iş fikirleri incelendiğinde bu iş fikirlerinin çok büyük oranda gözlemler, ihtiyaçların belirlenmesi ve ihtiyaçların karşılanması yönünde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıktığını belirtebiliriz. Yaşadığımız toplumu tanımak, ihtiyaçları belirlemek ya da yeni ihtiyaçların olduğu konusunda toplumu ikna edebilmek kârlı iş fikirlerinin temelini oluşturur.

Yeni iş fikirleri bulmak için gözlem yapan, hitap edeceği kitlenin görüşlerini öğrenen, onları tanıyan ve beklentilerine yanıt bulmak için çalışan kişiler, karlı iş fikirlerinin öncüleri olabilir. Kısacası “iş fikirleri nasıl üretilir?” sorusunun mucizevi ya da sıra dışı yanıtları yoktur. Objektif kriterlerin düşünüldüğü ve gözlemlere dayandırılan iş fikirleri uzun vadeli başarının anahtarıdır.

Hangi Sektörde İş Fikirleri Daha Şanslı?

Kendinize uygun iş fikrini hayata geçirmek
Kendinize uygun iş fikrini hayata geçirmek

İş fikirlerinin şansından bahsetmekten ziyade potansiyeli üzerinde düşünülmesi gerekir. Her sektör aynı doygunluğa sahip olmadığı için sektörel bazda gelişmeye ihtiyaç duyan alanlardaki iş fikirleri girişimcilerin elini güçlendirebilir. Hangi sektörde iş fikirlerini hayata geçireceğine karar veremeyen girişimcilerin konuya geniş bir perspektiften yaklaşması gerekir. Geleneksel sektörler hacimsel olarak dolu olsa da inovatif bir fikirle girişimciler bu sektörlerde de başarı elde edebilir.

Alternatif olarak geleceği olduğu düşünülen ve para kazandıracağı öngörülen sektörler hakkında da derin düşünmeye başlanabilir. Gelecek yıllarda yıldızının parlayacağı öngörülen sektörlere örnek vermemiz gerekirse Enerji ve Doğal Kaynaklar, Telekomünikasyon, Elektronik, Geri Dönüşüm, Savunma, Havacılık, Teknoloji, Bilişim, Eğitim ve Danışmanlık gibi sektörlerin dikkate alınması gerektiğini ifade edebiliriz. Yine de “şans” faktörünün sektöre indirgenmemesi gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Mutlaka okumanızı önerdiğimiz yazı: Kendi İşinizi Kurmak İçin 8 Öneri
Startup hukuku nedir?
Kendinize uygun iş fikri

Türkiye’de Girişimcilik

Adgager, İTÜ ARI Teknokent işbirliği ile yapılan ve Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin nasıl şekillendiğini ortaya koymak üzere planlanmış araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Firma’nın raporu ile Türkiye’deki lisans öğrencilerinin girişimciliğe bakış açısı ile ilgili çok ilginç sonuçlar elde edildi.

Hedef Girişimcilik

  • Öğrencilerin %65’i mezun olduktan sonra girişimci olmayı hedefliyor.

Yaratıcı Bir Fikrim Var!

  • Girişimci olmayı hedefleyenlerin %33’ü sektör içinde başarı elde edeceğine inandığı yaratıcı bir fikrinin olduğunu savunuyor.

Girişimcilik Eğitimi

  • Öğrencilerin %75’i girişimciliğin öğrenilebilir olduğunu düşünüyor ve girişimcilik eğitimlerinin lise düzeyinde verilmesi gerektiğine inanıyor.

Girişim İle Kendi İşim!

  • Girişimci olmak isteyen öğrencilerin %57’sinin girişim hedefi kendi işinin sahibi olmaktan geçiyor.

Girişim Riski

  • Girişimci olmak istemeyenlerde var. %35’lik oranlar girişimciliği riskli bulduğunu ifade eden öğrenciler de var. Eş değer bir rakamla lisans öğrencilerinin %35’i ise girişimcilik ile ilgili hiç bir fikrinin olmadığını söylüyor.

En Popüler İTİ Çekirdek

  • Kişi sayısı baz alındığında en çok bilinen kuluçka merkezi ise %77’lik bir pay ile İTÜ Çekirdek!

KOSGEB İlk Sırada

  • Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amacıyla oluşturulan destek programlarından en çok bilinen ise KOSGEB!

Öncelikli Alanlar

Girişim hedefinde teknoloji sektörü %25’lik bir oranla diğer sektörlerin önüne geçerken, sektördeki öncelikli alanların sıralaması ise şu şekildedir.

  • Bulut tabanlı %15
  • Machine yüzde %15
  • Donanım %13
  • loT %9
  • AR/VR %8
  • Big Data %7
  • Diğer %36
Şirket yöneticiliği
Kendinize uygun iş fikri

Verimli Toplantının 11 Altın Kuralı

  1. Toplantı ajandasını 1 gün önceden katılımcılara e-mail at.
  2. Toplantı odasına 5 dk. önce gel.
  3. Zamanında başla ve bitir.
  4. Toplantıya katılım tam olsun.
  5. Detayları eksiksiz aktar.
  6. Cep telefonunu toplantıya alma.
  7. Not alacağın kalemin kağıdın yanında olsun.
  8. Söz kesme karşındakini dinle.
  9. Konuşmalarında kısa ve net ifadeler kullan.
  10. Karşındakini değil onun fikirlerini değerlendir.
  11. Toplantı sonrası 24 saat içersinde konuyu takip eden e-mail at.

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu