Gıda ve Restoran Bayilikleri

Kırkpınar Lokantası Franchise Veriyor

Türk lokantası Kırkpınar’a yurt dışı göründü

Uno’nun kurucusu Kemal Duygu, avukat Mehmet Eratlı ve mühendis Mustafa Taşan, pazardaki boşluğu görerek çağdaş esnaf lokantası fikriyle yola çıktı ve Kırkpınar Lokantası’nı kurdu. Gördükleri ilgi üzerine büyümeye hız veren Kırkpınar Lokantası, 2013’te 25 olan şube sayısını 40’a, cirosunu 40 milyon TL!den 60 milyon TL’ye çıkartmayı hedefliyor.

kirkpinar lokantasiUno Ekmek’in kurucusu Kemal Duygu, avukat Mehmet Eratlı ve mühendis Mustafa Taşan’ın yeme içme sektörüne yönelik yatırım trendini çok önceden görerek 2004 yılında kurduğu Gruppo, çağdaş Türk lokantası konsepti Kırkpınar’la Türkiye’de yayılmayı sürdürürken, 2014’te ise yurtdışına açılmayı planlıyor.

Gruppo’nun temeli Amerika’da yaşarken, restoran işletmeciliğinin bireyler tarafından değil, ciddi kuruluşlar tarafından yapıldığını fark ederek bu alana yatırım yapmaya karar veren Mustafa Taşan tarafından atıldı. Türkiye’ye dönerek bu işi araştırmaya başlayan Taşan, süreci şöyle anlatıyor: “Birkaç arkadaşımla bu işi nasıl yapabileceğimizi düşünürken Uno Ekmek projesinin kurucularından, Doruk Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Duygu ile yollarımız çakıştı. Onun da restoran işletmeciliğine girmeyi düşünüyordu.”

Böylece Kemal Duygu, Mehmet Eratlı ve bu işe yatırım yapmak isteyen arkadaşlarını da dahil ederek Gruppo’yu kurdular.

Et Edirne’den Turşu Ankara’dan

The Bow Bells, Karada Balık, II Brigente, Saolibre, Brusketta gibi farklı konseptler geliştiren grup, 2006 yılında beyaz yakalı çalışanlara yönelik geleneksel Türk yemeklerinin olduğu çağdaş bir Türk lokantası kurmaya karar verdi.

Türk mutfağını temsil eden markalar olduğunu ancak bunların bir-iki şubeli yerler olduğunu söyleyen Gruppo Genel Müdürü Mustafa Taşan, her şubesinde aynı standardı sunan bir zincir oluşturma fikriyle yola çıktıklarını söylüyor.

Böylece 2006’da Kırkpınar’ın Ar-Ge çalışmaları başladı. “Araştırmalar bizi Edirne’ye götürdü. Türkiye’nin en pahalı ve kaliteli etleri Edirne’de. Edirne’de Balkanların yansımaları var. Oradaki insanlar sıcak, ürünler kaliteli. Böylece markanın adının Edirne Kırkpınar Lokantası olmasına karar verdik” diyor Taşan ve şöyle devam ediyor: “Edirne’de yerel bir üreticiyle anlaşıp etleri oradan almaya başladık. Diğer ürünler için de işini iyi yapan ama çok büyümemiş olan yerel üreticilerle anlaştık. Mesela turşu Ankara Çubuk’tan geliyor.”

Yeni bir konsept geliyor

Bu süreçte Kırkpınar büyük ilgi görünce Gruppo ekibi ona odaklanmaya başladı. Kırkpınar’ın şube sayısı 25’e ulaştı. 2013 sonuna kadar mağaza sayısını 40’a çıkarmayı hedefleyen şirket, 40 milyon TL olan cirosunu ise 60 milyon TL’yi taşımayı hedefliyor.

Gruppo, şu sıralar Kırkpınar Lokantası için yeni bir konsept üzerinde çalışıyor. Son dönemde sayısı hızla artan iş merkezi ve plazaların altında orada çalışan beyaz yakalılara özel lokantalar açmayı planladıklarını söyleyen Taşan, “Levent’te iş Kuleleri’nin altındaki lokantamız çok iyi iş yapıyor. Burada beyaz yakalı müşterilerimiz var, onların isteklerini beğenilerini anladık. Bizim müşterilerimizin önemli bir kısmını onlar oluşturuyor. Bize de bu yönde talep geldi. Rönesans’ın Mecidiyeköy’deki ofis binasının altına ilk olarak yeni konsepti açacağız” diyor. Şirketlerden çok talep geldiğini söyleyen Taşan, şirketlerin büyük catering şirketleriyle anlaşmak, yemekhane kurmak yerine Kırkpınar’ı tercih ettiklerini belirtiyor. Talebe göre farklı ödeme sistemleri geliştirmeyi planlıyor grup. Yeni konseptin adına henüz karar verilebilmiş değil.

Ayrıca Gruppo Fransız Amerikan brasserie tarzı modern bir konsept geliştirdi. L’express isimli bu konsept için birkaç yerle görüştüklerini söyleyen Taşan, bu konsepti tam anlamıyla seneye hayata geçirebileceklerini dile getiriyor.

2014 yurt dışı gündemde olacak

Franchise sistemiyle büyüyen Kırkpınar Lokantaları için yurt dışından da çok sayıda teklif geliyor. İran, Azerbaycan, Almanya, Romanya gibi ülkelerden yatırımcılarla görüştüklerini vurgulayan Taşan, “Alt yapımızı oluşturduk. 2014’te yurtdışına açılabiliriz diye düşünüyorum” diyor. Grup, hem Anadolu’da hem de yurtdışında kuvvetli yerel partnerler arıyor.

Franchise bedeli 40 bin Euro

Franchise sistemiyle büyüyen Kırkpınar’ın hali hazırda 16’nın üzerinde franchise şubesi var. 2013’te 12 franchise şube açmayı hedefleyen şirket, franchise fee olarak 40 bin Euro talep ediyor. Royalty ücreti ise yüzde 4. Öncelikle olarak büyüme hedeflenen şehirler Samsun, İzmir ve Ankara olarak sıralanıyor.

Ayşegül Sakarya Pehlivan / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu