İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kırsal turizm tesisi kuran kazanacak

HANGİ PROJELERE VERİLİYOR?

Kırsal Turizm Programı kapsamında birçok farklı projenize hibe almanız mümkün. Örneğin, en fazla 25 oda kapasiteli otel, motel ya da pansiyon kurabilirsiniz. Yöresel lokanta, restoran, kafe ya da pastane gibi yeme içme tesisleriyle ilgili tüm projeler de hibe desteği kapmasında. Ayrıca çiftlik ürünlerine yönelik tanıtım stantları kuranlara da destek veriliyor. Bunların yanı sıra çiftlik turizmi tesislerinin kurulması ve geliştirilmesiyle ilgili tüm projeler de destekleniyor.

Turistik açık alan aktiviteleriyle ilgili birçok projenize de destek almanız mümkün. Tüm bunların yanı sıra doğa yürüyüş parkuru kurulması, paintball tesislerinin inşası, tırmanma platformu, dağcılık, hobi bahçeleri, bahçe içi yolların inşası ya da düzenlenmesi, açık yüzme havuzu inşası, dağ bisikleti gezi alanları inşası, rafting parkuru inşası, hah saha tesisi inşası gibi yapım işleri ve düzenlemelere yönelik yatırımlar, at bakımı ve binicilik, balık avlama, havuz filtreleme ve dezenfeksiyon, bisiklet kullanımı ve tamiri, hah saha, aquapark ve safari gibi yatırımlar destek kapsamında.

Programın kapsamı sadece yeni yatırımlarla sınırlı değil. Mevcut bir tesisiniz varsa, bu tesisle ilgili yenileme, restorasyon, kapasite artırımı gibi konularda da proje geliştirebilirsiniz. Ancak bunun bazı koşulları var. Örneğin, işletmenin en fazla 10 çalışanı olmak zorunda.

UYGUNLUK KRİTERLERİ

Program kapsamında en fazla dört kez desteklerden yararlanma şansı var. Dört desteğin hepsi aynı konuda olabiliyor. Proje başvurusu için genel uygunluk kriterleri şöyle sıralanıyor: Hibe desteği kararı alındığında proje sahibi 65 yaşından büyük olmayacak. Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olmak gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi ya da diğer kayıt sistemlerinden herhangi birine kayıtlı değilseniz, son başvuru tarihinden önce kayıt olmanız ve ilgili belgeyi hibe başvurusuyla birlikte sunmanız lazım. TKDK’mn istediği formatta bir iş planı hazırlanması gerekiyor.

Proje sonunda işletmenin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğu iş planında gösterilmeli. Faydalanıcı, ödemenin yapılmasından sonraki beş yıl boyunca yatırımı koruyacağını ve çok önemli değişiklikler yapmayacağını taahhüt etmek zorunda.

Uygun kriterlere göre hazırlanmış projelerinizi TKDK il koordinatörlüklerine teslim etmeniz gerekiyor. İl koordinatörlüklerinde ön kontrolleri yapılan projelerin kontrol işlemleri TKDK merkezinde tamamlanıyor. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan projeler, seçim kriterlerine en yüksek puandan başlayarak sıralanıyor ve ayrılan bütçe dikkate alınarak desteklenmek üzere seçiliyor.

ORMAN KÖYLÜSÜNE KREDİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Orman Köylülerimize Ev Pansiyonculuğu Kredisi” kapsamında orman köylülerine destek oluyor. Bu program kapsamında mevcut evlerini pansiyona dönüştürmek isteyenlere kredi desteği veriliyor. Ev pansiyonculuğu yapacak köylülere verilen kredinin yüzde 25’ini devlet karşılıyor.

Bu program kapsamında Zonguldak, Kırklareli, Tokat’ta 10 projeye toplam 181 bin 500 TL kredi verilmiş. Uygulanan projelerle Kırklareli’nde 30, Tokat’ta 24, Zonguldak’ta ise sekiz yatak kapasiteli pansiyonlar kurulmuş. Ayrıca buralarda kahvaltı ve yemek hizmetleri de veriliyor. Proje ile kurulan pansiyonlar yaz aylarının yanı sıra kışm av mevsiminde de hizmet veriyor. Ev pansiyonculuğundan yıllık 6 bin ile 12 bin TL arasında bir gelir elde ediliyor. Orman Köylülerimize Ev Pansiyonculuğu Kredi-si’nden yararlanmak isteyenlerin orman işletme müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Başvurular yörenin turist potansiyeli, ulaşım durumu, tarihi kültürel ve doğal zenginlikleri ve doğa sporlarına uygunluğu gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Bölge müdürlüğünde hazırlanıp gönderilen projenin genel müdürlükçe değerlendirilmesi 2-3 gün sürüyor. Orman Köylülerimize Ev Pansiyonculuğu Kredisinin üst limiti 21 bin TL. Kredinin vadesi bir yılı geri ödemesiz olmak üzere altı yıl. Faiz oram ise yüzde 1.5. Bu kredi için aracı banka yok. Alınacak kredi bina tadilatı, mefruşat, beyaz eşya ve mobilya alımında kullanılabiliyor. Kredinin yüzde 25’i hibe olarak bakanlık tarafından karşılanıyor.

YÖRESEL EVE 10 BİN TL HİBE

İster köyde isterseniz şehirde, eğer yöresel tarzda bir ev yaparsanız devletten 10 bin TL hibe alabiliyorsunuz. Nasıl mı? Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlı-ğı’na başvurmanız yeterli. Bakanlık, kırsal alanlarda ya da şehir merkezlerinde evini yıktırıp, yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin TL hibe verecek. Dileyen herkes bu programa başvurup hibe desteklerinden yararlanabiliyor. Bakanlığın önümüzdeki birkaç ay içinde başvuruları kabul etmeye başlaması bekleniyor.

Peki, uygulama nasıl yapılacak? Programın detayları henüz açıklanmadı. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, her bölge için 12 tip proje hazırlanacak. Kendi bölgeniz için hazırlanan 12 farklı yöresel modelden dilediğinizi seçebileceksiniz. Karadeniz Bölgesi’nde konuyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Diğer bölgelerdeki örnek projelerin tamamlanması için çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. Bunun için her bölgenin özellikleri ve tarihi yapısına uygun örnek proje modelleri geliştiriliyor. Yöresel mimari kültürünü yaşatmak isteyen Bakanlık örnek projeler de hazırlıyor. Ayrıca kentsel dönüşüm yasası kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen alanlarda bulunan 357 bin bağımsız birim de teşvikten faydalanabilecek. Program Türkiye’nin yedi bölgesinde de geçerli.

Hibe alan projeler

■ Aeneas Butik Otel: Vecdi Güreli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’dan 317 bin TL hibe alarak toplam 2 milyon 500 bin TL yatırımla bu oteli kurdu. Otel, Balıkesir Altınoluk İlçesi Kaz Dağları eteklerinde bulunuyor. Bu yılın ilk aylarında hizmete açılan otel 18 odalı.

■ MK Otelcilik: Nevşehir’de Mustafa Kardeş tarafından kuruldu.

■ Laleligöl Tatil Köyü: Hüseyin Zarif tarafından Ordu’da kurulan Laleligöl Tatil Köyü için 470 bin TL hibe alınmış. Tesiste 35 ağaç ev bulunuyor.

■ Varlıbaş Çınaraltı Uyku Sarayı: İsmail Varlıbaş tarafından Hatay Belen’de kurulan bu tesis Açık Köyü Yaylası’nda bulunuyor. Otel aynı zamanda denize sadece 15 dakika mesafede. Bu tesis İçin 320 bin TL hibe alınmış. Projenin toplam yatırım tutarı 1 milyon 50 bin TL. Tesiste 15 oda var.

Prof. Dr. Veysel EROĞLU / Orman ve Su İşleri Bakanı
Kırsal pansiyonculuk geliştirilmeli

Alternatif turizm ve doğa aktivitelerine katılanların sayısı artıyor. Son dönemde köylerde kalmak isteyenlerin sayısında artış görülüyor. Kırsal alanlarda pansiyonculuk kültürünün geliştirilmesi için bu alana yapılacak yatırımları destekliyoruz. 2014 yılında da turizm potansiyeli yüksek orman köylerinde ev pansiyonculuğu projesini uygulayacağız. Biz hep orman köylümüzün yanında olduk. Uygulamaya koyacağımız projelerle orman köylülerimizin istihdamına katkı yaparak refah düzeylerinin artırılmasına devam edeceğiz.

Nedim ZURNACI / Kırsal Turizm Derneği Başkanı
Henüz yolun başındayız

Türkiye’de yöresel zenginliğe sahip kırsal destinasyonların sayısı oldukça fazla. Buna rağmen kırsal turizm arzu edilen seviyelerde değil.

Bu alan Türkiye’de henüz yaygınlaşmadı. Şehirlere yakın kırsal alanlarda günübirlik etkinliklerle sınırlı kalıyor. Kırsal yerleşimlerde konaklamalı etkinliklere nadiren rastlanıyor. Oysa bu alanda muazzam bir potansiyele sahibiz. Bu turizm çeşidi kırsal kesimde yeni iş ve istihdam olanakları yarattığı için ayrıca önemli. Kırsal yerleşimlerde bir yandan tarımsal faaliyetler sürdürülürken, aynı zamanda turizm amaçlı değerlendirilmesi kırsal dinamizm kazandırıyor.

Destek, AB fonlarından

Kırsal Kalkınma Programı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülüyor. Programın finansmanı AB’nin Katılım Öncesi Yardım Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında sağlanıyor.

Sevinç AKDOĞAN / GeziciYak Genel Koordinatörü
Büyüme potansiyeli çok yüksek

Türkiye’de kırsal turizm faaliyetleri 10 yıl öncesinde bir avuç outdoor meraklısının çabalarıyla başladı. O dönemlerde hiçbir altyapı yoktu. Köy evlerinde misafir olarak kalınıyordu.

Şimdi birçok farklı bölgedeki kırsal alanlarda konaklayabileceğiniz pansiyon ve oteller bulmanız mümkün. Üstelik bu tarz yatırımlar artarak devam ediyor. Pazar çok ciddi bir büyüme trendi yakaladı.

Bu alana yapılan yatırımların artmasında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun etkisi çok büyük. Kırsal turizmde Türkiye yeni bir döneme giriyor. Altyapı sorunları çözülüyor. Ulaşım eskiye göre çok daha rahat. Ancak bir takım tedbirlere ihtiyaç var. Örneğin, bir an evvel Türkiye’nin kırsal turizmiyle ilgili genel bir plan ortaya çıkarılmalı. Turizmin sürdürülebilirliğinin doğa ve çevreye bağlı olduğu unutulmamalı.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

12 Yorum

  1. merhaba sayın yetkili turizm sektörü için 2 yıl boyunca süren yazılım sürecinden sonra http://www.abbasyolcu.com sitemizi kurduk. amma şu an reklam çalışmaları için büyük paralara ihtiyacımız var. Bu Poroje için kosgep desteği alabilirmiyiz teşekkür ederim

  2. Merhaba, adım Lori Dante, güvenilir kredi şirketi oldukları için kredi başvurunuz için Bay Dierk Conrad’la iletişime geçmek için mali yardıma (kredilendirme) ihtiyacınız olan herkesi tavsiye etmek için buradayım.

    * 3% faizli kredi oranı sunuyorlar.
    * Nakitsiz girişimci için sigorta.
    * Para için garanti.

    Intel Finance Firması, iyi kredi puanı ile, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar. Ailem için yeni bir ev almak için $130,000 doların üzerinde krediye ihtiyacım vardı, Bay Dierk Conrad’ın borç için çalıştığı şirketle temasa geçtim ve stres içermeyen bir kredi olduğu için kredimi başarılı bir şekilde alıyorum.

    Bay Dierk Conrad ile kredi için lütfen iletişime geçin! E-posta: (intelfinancefirm@gmail.com)

    Teşekkürler
    Lori Dante.

  3. Selamünaleyküm arkadaşlar aksaray da merkeze 15 km mesafede 67.000 metre arazim var ve tatil köyü şeklinde yüzme havuzlu konaklamalı güzel bir sosyal mekan düşünüyorum yardımcı olabilecek birisi varsa ulaşabilirmi 05324603840

  4. NİGDE NIN ULUKIŞLA ÇİFTEHAN KAPLICARARI ÇİVARINDA 3200MT KARE YERIM VAR PANSIYON VE OTEL OLUR YANIMA DESTEK ARIYORUM YAPACAGIMIZ PROJE BİTTIGINDE GÜNLÜK ÇİROMUZ 10 BİN TL DEN AŞ ŞAGI DÜŞMEZ BUYRUN GELİN KAPLICAYA MAHMUT İLGEN 05396185968

  5. kırsal turizim konuusnda tesisis kurmak istiyorum sosoyal tesisi danışanalık himeti alamk istiyorum beni ararmısınzı05067433842

  6. trabzon akçaabat hıdırnebi yaylasında mera alanında yeme-içme-konaklama tesisi açmak istiyorum.evim var fakat tabusu olmadığı için nasıl ruhsat alabilirim (2003 yılında yapmış olduğum evi makheme kararı ile köy tüzel kişiliği adına muhtara verdiler)

  7. sayın mustafa kayar
    siz kalkınma bakanı falan olsanız ya da maliye bakanı bu hesaplama yeteneği ile memleketin gayri safi milli hasılasını 3 senede uçurursunuz vallahi

  8. doğu anadoluda tavuk çifliği nasıl olmalı ki kış aylarında verim alınabilsin.

  9. özlem kardeşim bende ısparta Candır da düşünüyorum..8 metrede..sıfır par…destekler iyi.Çandır tarih ve doğa ile aynı zamanda katlıamla içiçe..basarılar.Tecrübeleri paylaşalim. usparta@mynet.com

  10. Antalya nin olympos mevkiisinde denize 3km mesafede 15 dönümlük bir tarim arazimiz var.Kirsal Köy turizminde kullanmak istiyoruz.Kendi imkanlarimizla 25 odali pansiyonumuz vardir.bu odalardan 10 tanesi bungalov odasidir.ormanlik icinde portakal ve nar bahcesi ile bir adet sera da vardir.biz bu işletmemizi gelen misafirlerimize köy yaşamının zorluklarını ve bi okadarda doğada yaşamanın keyfini sunmak istiyoruz.yufka ekmeği ve taze köy yumurtası ile kahvaltılarıni yapıp enfes gözleme ve doğal sebze ve meyvelerle damak tatlanmasını istiyoruz.kendi evlerindeymiş gibi kendi bahcelerinde yada serasinda toprakla kaynaşıyormuş gibi geçirmelerini istiyoruz.bize bu yeni oluşan kırsal turizm ve yararlanabilecegimiz hibe programlari hakkinda yardimci olmanızı bekliyoruz.Bizler bu proje ile çok heyecanlık şimdiden teşekkürler.

  11. Kirsal Turizm
    Bu alt tedbirin amacı mikro / küçük girişimciler veya çiftçiler tarafından kurulacak pansiyon, “yatak ve kahvaltı” konaklama ve restoran hizmetlerinin gelişimini, çiftlik turizmi tesislerinin kurulması ve geliştirilmesini ve turistik rekreasyonel faaliyetler (sportif aktiviteler, doğa gezisi, tarihi geziler gibi) için kurulan tesislerin gelişimini desteklemektir

    BAŞVURU KOŞULLARI
    Kamu tüzel kişilikleri hariç olmak üzere, ulusal kanunlarca tanınmış gerçek ve tüzel kişiler (Kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir.) gerekli uygunluk koşullarını sağlamak kaydıyla yatırımı kapsamında yapacağı harcamalardan uygun kabul edilenlerin kamu katkısından karşılanmasını talep edebilir.

    Bu alt tedbir kapsamında, mevcut işletmelerin modernizasyonu ve yeni tesis kurulumunun yanında mevcut tesise yeni üniteler kurulması da desteklenmektedir. Başvuru sahibi, başvurusunun mevcut tesis mi yoksa yeni tesis mi olduğunu aşağıdaki tanımlara göre belirleyecek ve başvuru paketini bu gerekliliklere göre oluşturacaktır.

    İşletmenin Sağlaması Gereken Koşullar
    1. 50 kişiden az çalışanı istihdam eden ve yıllık cirosu ve/veya bilançosu 8 milyon TL’yi aşmayan mikro ya da küçük ölçekli zanaatkârlar ve işletmeler kapsamında olmalıdır.
    2. Ulusal Vergi Sistemine kayıtlı olmalıdır.
    3. Yatırımın uygulacağı yer aşağıda belirtilen illerde uygulanmalıdır.
    Afyonkarahisar,Çankırı,Karaman. Ordu. Ağrı, Çorum Kars. Samsun. Aksaray. Denizli. Kastamonu. Şanlıurfa. Amasya. Diyarbakır. Konya. Sivas, Ankara. Elazığ. Kütahya. Tokat. Ardahan. Erzincan. Malatya. Trabzon. Aydın. Erzurum. Manisa. Uşak, Balıkesir. Giresun. Mardin. Van. Burdur. Hatay. Mersin. Yozgat .Bursa,Isparta. Muş. Çanakkale. Kahramanmaraş . Nevşehir

    4. 5393 sayılı Belediye Kanunu ve pastaneler için 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine uygun üretim ve kayıt sertifikalarına sahip olmalıdır.
    5. Konaklama tesisleri yatırım sonunda en fazla 25 oda kapasitesine sahip olmalıdır.

    IPARD(TKDK) projeniz hazırlanır, anahtar teslim sunulur. Detaylı bilgi için:
    Osman KARABOYUN Ziraat Müh (Zooteknist)
    0542 609 75 08
    http://www.tarimsalhibe.com

  12. az bir parayla düzenli günlük geliriniz olsun istermisiniz ne bayilik parası ne frence parası istemiyoruz bizim çiftlikte dogal organik köy yumurtası üretiyoruz az parası olupta ne iş yapabilirim diye düşünen ve tarıma yatırım isteyipte arazim yok diye düşünmeyin 600 dönüm arazimiz var burada sizde paranız ölçüsünde bize katılabilirsiz verdiniz parada size biri ay gibi kısa bir sürede dönüyor kısaca size bir hesap yapalım
    örneğin bin adet tavuk alıyorsunuz tavuğun tanesi 10 tl 1000×10 = 10 bin tl ediyor köy yumurtasının tanesi 750 krş bin tavuk günlük ortalama 800 yumurta verir 800 x 750 = 600 tl ediyor 600 tlde ayda 18 bin tl ediyor verdiniz para size kısa bir sürede dönüyor ilgilenen arkadaşlar eko tarım doğal ürünler must19_@.com tel 0541 440 81 51 youtubeda çorum/ sungurlu mustafa kayar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu