Şirket Haberleri

Kurumsal hediye anlayışı değişiyor

Son dönemde kurumsal hediye anlayışı değişiyor. Şirketler kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projelerine yönelip bunların çıktılarını hediye olarak paylaşmayı seçiyor. Kimisi ev kadınlarının el işlerini hediye ederken kimisi de STK’lara bağış yapıyor…

HEDİYE vermek birini mutlu etmenin en kısa ve en basit yollarından biri. Hediyenin ne kadar değerli olduğu, büyüklüğü, küçüklüğü ise çoğu zaman önemsizdir. Firmalar da müşterilerine ya da üçüncü partilerine yönelik olarak yılbaşı ya da bayram gibi özel günlerde hediye veriyorlar. Kalem, defter gibi kırtasiye ürünlerinin yanı sıra çiçek ve çikolata da firmaların en fazla tercih ettiği hediye seçenekleri arasında yer alıyor. Aslında ‘alıyordu’ demek gerek zira firmaların hediye anlayışları da zamanla değişiyor.

Günümüzde çoğu firma hediye olarak sosyal sorumluluk projelerinin ürünlerini göndermeyi tercih ediyor. Örneğin, Sabancı Holding TOÇEV ile işbirliği yaparak geçen yılbaşında hediye gönderecekleri kişiler adma ihtiyaç sahibi çocuklara bot ve mont bağışı yaparken, Netaş kurduğu Şifa Ormanı’mn ürünlerini hediye etti. Bernaylafem İletişim Ajansı’nm hediyesi ise geliri olmayan ev kadınlarının yaptığı el işleri oldu. Kısacası kurumsal hediye anlayışı değişmeye başladı ve gösterilen ilgi bu değişimin devam edeceği yönünde.

“KÜLTÜRÜMÜZDE VAR”

Hediye konusunda Sabancı Holding’in kırmızı çizgileri var. Bu çizgiler kurumsal internet sitesinde şu cümlelerle ifade diliyor: “Rüşvet veya maksadı aşan bedelde hediye vb. ürün ve hizmetler vermeyiz ve kabul etmeyiz.”

Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Filiz Karagül Tüzün, maksadı aşan hediye almadıklarını ve vermediklerini belirtirken “Ancak elbette, özel günlerde biz de hediye vermenin güzelliğini yaşamanın önemli olduğunu düşünüyoruz” diye ekliyor. Kurumsal hediye anlayışında yaşanan değişimi nasıl değerlendirdiklerini soruyoruz Tüzün’e. Toplumsal bir bilinç dönüşümü yaşadığımızı ve daha duyarlı olduğumuzu ifade ederek yanıtlıyor sorumuzu. “Muhtaç dürümdakilere yardım eli uzatmak, bizim kültürümüzde zaten olan, hiç de yabancı olmadığımız bir davranış biçimi. Sadece daha sistematik, hatta kurumlar eliyle yapılmasına daha fazla özen gösteriliyor” diyen Tüzün, paylaşmanın mutlu ettiğinin bilimsel olarak kanıtlandığına vurgu yapıyor: “Örneğin mevcut paranızla kendinize bir çikolata almaktansa, aldığınız çikolatayı bir çocuğa vererek onu sevindirmenin daha derin bir etki yarattığı ispatlanmış bir veri.”

ÇOCUKLARA UMUT OLUYOR

Galata Taşımacılık ve Technogym’nin sahibi Vittorio Zagaia bu tür hediyelerle birebir ilgileniyor. Hediye seçiminde önceliği sosyal sorumluluk projelerine veriyor. Kasımpaşa’da büyüyen Zagaia “Kaç Kutu” projesine katılmış. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı ile birlikte çocukluk çağı kanseri tedavisi gören çocuklara hastanede kaldıkları dönem boyunca ihtiyaçlarının karşılanması için destek oluyor. Gösterişli olmayan, öne çıkmayan “sağ elin verdiğini sol el görmez” düşüncesi ile hareket eden Zagaia sahibi olduğu şirketlerle sessiz sedasız kanserli çocuklara umut oluyor.

ŞİFA ORMANI’NIN HEDİYELERİ

Doğal kaynakların sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak bir proje gerçekleştirmek üzere yola çıkan Netaş yetkilileri bu kapsamda 2015 yılında “Şifa Ormanı” projesini hayata geçirdi. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Gaziköy’de 10 hektarlık alanda yer alan Netaş Şifa Ormam’nda akdut, alıç, badem, ceviz, defne, fıstıkçamı, kara-yemiş, kestane, kızılçam, kızılcık, kocayemiş, kuşburnu, mahlep, muşmula, servi, Trabzon hurması, vişne, yabani elma, yabani eriği gibi 23 meyve türünün yanı sıra adaçayı, biberiye, kekik, lavanta gibi çok çeşitli tıbbi aromatik bitkiler yetişiyor. Ayrıca bugüne kadar 16 binden fazla fidanın dikimi gerçekleştirildi. Buradan elde edilen ürünleri hediye olarak gönderen Netaş da bu davranışı ile yüzleri gülümseten firmalardan biri oldu. Değişen ve güçlenen sosyal sorumluluk anlayışı ve çeşitlenen sosyal sorumluluk projeleri ile birlikte hediye anlayışının da dönüştüğünü ifade 1 eden Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, güçlü mesajı olan kalıcı hediyelere yönelimin arttığından bahsediyor.

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu