Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Link ile ödeme çözümleri

E-ticarette Ödeme Almanın En Kolay Yolu

SON verilere göre global e-ticaret hacmi 4 trilyon dolara ulaştı. 2021’de 4.5 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünyada e-ticarete ilgi katlanırken Türkiye’de de pandemiyle beraber en üst düzeye ulaşmış durumda. Bu da “link ile ödeme” gibi alternatif dijital ödeme teknolojilerine olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. Artık çağa uygun olmayan, hantal ve kullanıcı dostu olmayan yapılar yerine hızlı ve herkese hitap eden sistemler dizayn ediliyor. Tüm bireyleri ticaretin içine alıcı veya satıcı rolünde kolayca görebildiğimiz bu yeni düzende tahsilatın güvenliği de bir o kadar önem teşkil ediyor.

Satıcılar artık tahsilat yapabilmek için bütün bankalarla tek tek anlaşmak yerine, ödeme hizmetleri şirketlerini kullanarak çok kısa sürede ekosisteme entegre olabiliyor, ödeme teknolojileri arasında son zamanlarda en popüler olanı link ile ödeme çözümleri. E-ticaret sitesi sahibi olmadan da ticaret yapmayı mümkün kıldığı için özellikle sosyal medya üzerinden satış yapanların gözdesi. Üstelik bu teknoloji yüz yüze ürün ve hizmet satışlarında da kullanılabiliyor.

Link ile ödeme, bireylerin ya da işletme sahiplerinin ürün veya hizmet için yapacağı tahsilatı güvenli bir internet bağlantısı üzerinden gerçekleştirmesini sağlayan bir ödeme yöntemi. Bu sayede tüketici, SMS veya e-posta ile kendisine gelen ödeme linkini takip ederek ödemesini her an, her yerden yapabiliyor. Hem internet satışlarında hem de yüz yüze satışlarda kullanılabilen bu yöntem, özellikle internet sitesi olmadan sosyal medya üzerinden satış yapmak isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor.

AYNI LİNK İLE BİRDEN FAZLA ÖDEME

Link ile ödeme sisteminin, bireylerin ya da işletmelerin hiçbir entegrasyon süreci ve teknik prosedüre ihtiyaç duymadan güvenli bir şekilde ödeme alabilmelerine olanak sağladığını ifade eden Sipay Genel Müdürü Semih Muşabak, “Bireyler veya işletmeler, aynı link ile birden fazla ödeme alabiliyor. Linkleri stok sayısına göre de ayarlayabiliyor. Sosyal medya üzerinden satış yapanların yanı sıra, evde üretim yapıp gelir elde edenler de internet üzerinden bu teknoloji ile satış yapabiliyor. Ayrıca pazar yerleri üzerinden satış yapanlar ve stant satışı yapanlar da link ile ödeme sisteminden yararlanabiliyor. Bu teknolojiyi e-ticaret sitesi bulunmayanların yanı sıra, fiziksel mağazası olan ya da olmayan, web sitesi olmayan veya olup da aynı zamanda sosyal medya üzerinden satış yapmak isteyenler de kullanabiliyor” diyor.

Mobilexpress özellikle B2B (firmadan firmaya) tahsilatlar için yoğun olarak kullanılan bir çözüm. Coğrafi olarak geniş bir alana hitap eden veya çok fazla tah-, silat noktası bulunan firmaların saha ekibi ve operasyon maliyetlerini minimize etmek için avantaj sunduklarını ifade eden Mobilexp-ress Cpo’su Erhan Ula, “Linkli ödemenin yanı sıra benzer avantajlar sunan Firma Ödeme Portalı çözümümüz de mevcut. Online tahsilatı bulunmayan iş ortaklarımıza birkaç dakikada online tahsilat platformu sağlayabiliyoruz. Platform görsel olarak marka kimliğine göre de tasarlanabiliyor” diyor.

TAHSİLATLARDA ÜST DÜZEY FAYDA

E-ticaretteki büyümenin ödeme teknolojilerine olan talebi artırdığına işaret eden Ula şu bilgileri aktarıyor: “Linkle ödeme, online olarak satış veya tahsilat yapmak isteyip, buna uygun dijital kanallara sahip olmayan kurum ve bireylere fayda sağlayan bir çözüm. Sosyal medyada bireysel ve küçük işletme satışları için fayda sağlamakla birlikte, ekonomik potansiyel açısından kurumlar arası B2B tahsilatların dijitale taşınması noktasında da üst düzey fayda sağlıyor. Bunların yanı sıra, e-ihracat için de potansiyele sahip bir ödeme yöntemi.

Link ile ödeme bu noktada, firmanın sunduğu online ödeme seçeneklerini, ödeyici tarafa kolayca ileten bir kanal konumunda. Uluslararası tahsilatta ödeyici tarafa sunulan seçeneklerin çeşitliliği ve tercih edilirliği büyük önem arz ediyor. Mobilexpress gibi, ülkelerin ve bölgelerin kendine has ödeme alışkanlıkları ve enstrümanları olduğunu gören ve sınır ‘ ötesi ödeme yeteneklerini geliştirici yatırımlara imza atan fintek firmalarının e-ihracata, dolayısıyla ülkemize döviz girişinin gelişimine katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.”

KAPARO ALIMLARINDA KULLANILIYOR

Paymes Kurucu Ortağı Sabrican Zaim ise, 2020 yılı itibariyle sıfır otomobil, gayrimenkul satışı gibi önden tahsilat (kaparo) alanlar, bayilerinden tahsilat yapan tarım makinası üreticileri, el emeği ürünlerini satan bireyler, danışmanlık hizmeti satanlar ve dijital içerik üreticileri gibi farklı hizmetler sunan geniş bir kitlenin sosyal ödeme işlemlerini ödeme linkleriyle gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Linkle ödeme sistemlerinin en büyük avantajının, herhangi bir e-ticaret sitesine, ödeme altyapısına, bilgi birikime sahip olmayanların da saniyeler içerisinde ödeme alabilmesi olduğuna vurgu yapan Zaim, “Paymes 600 bini aşan satıcı kullanıcı sayısı ile Türkiye’nin en fazla satıcı kullanıcıya sahip ödeme platformu. 2020’de pandeminin de etkisiyle finansal teknoloji şirketlerinin sektör olarak birinci önceliği olmayan sektörlerin de Paymes’in ödeme çözümlerini tercih etmeye başladığını söyleyebiliriz. Özellikle tahsilat kabiliyetinin firmalar açısından giderek zorlaştığı 2020 ikinci çeyrekte ülke ekonomisine de bu anlamda değer kazandırdığımızı düşünüyoruz. Tahsilat panellerinde zorlanan kullanıcılarımız için WhatsApp, Facebook Messenger ve web. paym.es platformlarımızda satıcılarımıza bir arkadaşlarıyla mesajlaşma kolaylığında ödeme alma imkanı sağlıyoruz. Geçtiğimiz ay Facebook Commerce programına dahil olduğumuzu duyurduk, Tüm Facebook platformlarına entegre ödeme çözümleri geliştirerek, hem Türkiye’de hem EMEA bölgesinde daha fazla kullanıcıya erişmek istiyoruz” diyor.

Global örneklere baktığımızda Avrupa’da ve MENA’da özelleştirilmiş ve B2B ürünlerin satışında linkle ödeme sistemlerinin çokça tercih edildiğini ifade eden Zaim, Paymes ile 100’e yakın ülkeden ödeme alınabildiği bilgisini veriyor. Yurtdışına ürün ihracatı yapan büyük fabrikalardan, sosyal mecralar aracılığı ile el emeği ürünlerini yurt dışına satan ev hanımlarına kadar birçok e-ihracatçıya ödeme alma hizmeti sunduklarını belirten Zaim, “özellikle alt bayi, sahada satış yapan kişilerin, ana sağlayıcının aldıkları ödemeleri takip edebilmesi, birbirleri adına tahsilat yapabilmesi bu noktada firmaların pandemi dönemi ile birlikte iştahını kabarttı diyebiliriz. Teknolojimiz, e-ticaret sitesi olsun olmasın güvenle ve saniyeler içinde ödeme almak isteyen tüm birey ve kurumlar tarafından tercih ediliyor” diyor.

PAHALI PAKETLERE GEREK YOK

Linkle ödemenin, satıcı için pahalı e-ticaret paketlerine ve kompleks arayüzlere ihtiyaç duymayan hızlı ve pratik yapısının en büyük avantaj olduğuna vurgu yapan PaybyMe Ceo’su Emre Gürsoy, “Geleneksel ödeme metotlarının yanı sıra mobil ödeme, operatör ücretlendirmeleri, kart saklama, abonelik sistemi, bayi tahsilat sistemi, pazaryeri ödeme çözümü, link ile ödeme alma gibi alternatif ödeme metotları geliştiren bir şirketiz. Link ile ödeme her ne kadar ilk etapta butik ve sosyal medya üzerinden yapılan satışlara odaklansa da, büyük e-ticaret platformlarının da çeşitli yapay zeka fonksiyonlarını bu ürünle bir araya getirmeleriyle yeni bir satış kanalı haline geldi. Bunun en güzel örneğini grup şirketlerimizden ZZG, WhatsApp Chec-kout ve Connect gibi ürünler ile PaybyMe’nin linkli ödeme ürününü yapay zekayla harmanlayıp büyük e-ticaret platformlarının kullanımına açarak yaptı” diyor.

Linkli ödeme kurgusunun e-ihracatta kullanılabildiğine değinen Gürsoy, alternatif ödeme metotlarının da bu kurgunun içerisinde kullanılabildiğine işaret ediyor. “İhracata konu olan ülkenin en yaygın kullanılan e-cüzdan, havale, mobil ödeme gibi metotları da PaybyMe linkli ödemenin içinde yer alabiliyor” diyen Gürsoy, linkli ödemelerin küçük, orta ya da büyük ölçekli, e-ticaret sitesi olsun veya olmasın tüm girişimler tarafından kullanılabildiğini belirtiyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Link ile ödemenin elektronik işlemlerin hızlı bir şekilde işlenmesi için uygun maliyetli bir seçenek olduğunu belirten PayCore Kıdemli Proje/Ürün Yöneticisi İsmail Mengü kullanım yöntemiyle alakalı olarak şu bilgileri aktarıyor:

“Birkaç tıklamayla e-posta adreslerine, mesajlaşma uygulamalarına veya müşterilerle iletişim kurulan diğer mecralara bir ödeme bağlantısı gönderilerek ödeme alınabiliyor. Müşteriler, e-posta veya mesajlaşma uygulamasında ödeme isteğinin ayrıntılarını görüyor, bağlantıyı tıklıyor, SSL’li Güvenli ödeme Sayfası’na yönlendirilerek sadece kart bilgilerini girmesi isteniyor ve müşteri, 3D Secure ile güvenli ödeme yapabilmesi için ödeme işlemcisine yönlendiriliyor. Link’in geçerlilik süresi öncesinde belirlenerek, tek kullanımlık veya çok kullanımlık link ile her türlü çevrimiçi ödeme bağlantısı seçeneği sunulabiliyor. Link ile ödeme özellikle sosyal medya üzerinden satış yapan kişiler tarafından tercih ediliyor. Link’le ödeme sayesinde sosyal medya platformları ve mesajlaşma servisleri üzerinden dileyen herkes ticaret yapabilir. Dolayısıyla şimdiye kadar havale yoluyla gerçekleştirilen işlemlerin dijitale taşınması da bu yolla mümkün. Ödeme bağlantıları her iş alanında kullanılabilir. Çevrimiçi satıcılar bunları e-posta veya mesajlaşma bağlantıları üzerinden gönderilen elektronik faturalara ekleyebilir ve müşterilerden ödeme talebinde bulunabilir. Bu bağlantılar perakendede bazı işlemlerin hızını artırmak için OR kodları gibi ödeme işleme yazılımı ile de çalışabilmekte.”

SIFIR TEMAS

Pandemi ve özellikle karantina döneminin, Online ticaret hacminin şu ana kadar görülen en yüksek seviyelere ulaşmasını sağladığını hatırlatan Tarık Tombul PayTR Genel Müdürü, “E-ticaret üzerinden ilk kez işlem yapan 7 milyon adet yeni kartın olduğunu BKM raporlarından biliyoruz. Bu bizi pozitif yönde etkiledi. Hem müşterilerimiz hem de müşterilerimizin müşterilerinden gelen farklı taleplerle karşılaşmaya başladık.

Bu durum ürünlerimizi ve teknolojimizi geliştirmeye yön verdi. 2020 verimli bir yıl oldu bizim için. Link ile ödeme ürünümüzü API ile destekledik, tamamen sıfır temasla ödeme kısmında işletme ve tüketicilere destek olduk, bu ürünümüz aynı zamanda mobil posların apartman boşluklarında çekmeme problemlerini de ortadan kaldırdı” diyor.

Link ile ödemenin e-ihracatta da kullanılabilir olduğuna değinen Tombul, özellikle mail order olarak tabir edilen geleneksel tahsilat yönteminin araç kiralama, otel rezervasyonu gibi kategorilerde daha güvenli bir şekilde link ile ödeme üzerinden yapıldığını aktarıyor.

Yemek Ödemelerinde MultiLink

Multinet Up ve iPara, restoran işletmelerinin hayatını kolaylaştıracak yenilikçi bir hizmete imza attılar. MultiNet üye işyerleri, iPara’nın yeni ürünü MultiLink ile yemek ödemelerini link üzerinden tek bir tıkla alabilecek. Üstelik restoranların bu kolaylıkla tanışması için iki ay boyunca hiçbir bir ücret alınmayacak. iPara’nın MultiNet yemek kartı geçen restoranlarda kullanılabilecek yeni ürünü MultiLink ile müşteriler cep telefonlarına gelen SMS’teki link üzerinden kredi kartı bilgilerini girerek, pos cihazına gerek olmadan ödeme yapabilecek.

İşletmelerin dijital yetkinliğinin artırılmasına katkı sunacak bu hizmeti, iki ay süreyle hiçbir ücret almadan sağlayacaklarını ifade eden Multinet Up CEO’su Demirhan Şener, “Web sitesi üzerinden online ödeme alma imkânı bulunmayan restoranlar, Multinet Up’ın mobil ödeme alma uygulaması MultiPOS ile online ödeme alabilecek” diyor.

Terapistler İyzico Link ile ödeme alabiliyor

İyzico Link Yöntemi ile ödeme, özellikle vergi mükellefi olmayıp online konser veya etkinlik düzenleyenlere, müzik veya farklı dallarda ders vermek isteyenlere, spor, pilates ve yoga eğitmenlerine, psikoterapist ve yaşam koçlarına, ürünlerini satmak isteyen mikro işletmelere ve sosyal medya üzerinden satış yapmak isteyenlere hızlı ve güvenli ödeme alma kolaylığı sunuyor. Hem online hem offline iş sahipleri iyzico Link kullanabiliyor. İyzico Link Yöntemi, bilgi güvenliği için tehdit oluşturan ödeme yöntemlerine alternatif. Dijital ortamda ödeme sürecinin güvenli olmasını sağlayan çözüm, yasal mevzuatlara uygunluğun sağlanması koşuluyla bağışlar için de kullanılabiliyor. Oluşturulan link sosyal medyanın yanı sıra pazar yerlerinden veya diğer dijital platformlardan mecra fark etmeksizin paylaşılabiliyor. Üretilen ödeme alma linkleri, SMS ve VVhatsApp üzerinden paylaşılabiliyor. Farklı para birimleriyle ödeme almayı sağladığı için e-ihracatta da avantaj sağlıyor.

Hakan GONCA / İninal CEO
“Karekod ile ödeme özelliği hayata geçti”

2020’yi işlem hacminde yüzde 85’lik büyümeyle tamamladık. En çok büyüme dijital oyun harcamalarında gerçekleşti. 2021’de mikro kredi, hisse alım-satımı, altın, dolar, euro hesapları ve yurtdışı para transferi gibi temel finansal ihtiyaçlara cevap veren özellikleri de hayata geçireceğiz. Finansal hizmetler alanında temassız ödeme, sanal kart kolaylığı gibi hizmetlerimize ek olarak, 50 bin TL’ye kadar limit artırımı sağlayan İninal Plus Hesap, 7/24 bankaya transfer [EFT/ havale] ve karekod ile ödeme gibi yeni çıkardığımız hizmetler var. Temassız kart ve djjitalr cüzdan kullanım oranının 2021 sonrasında daha da artacağını öngörüyoruz. Parçası olduğumuz Multinet grubuyla yaptığımız işbirliği ile karekoda yatırım yaptık ve 30 bin Multinet noktasında İninal cüzdan üzerinden karekod ile ödeme özelliğini hayata geçirdik.

Refik SARITEPE / Eçözüm Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü
“Turizm, sağlık ve eğitim ön planda”

Link ile tahsilat, farklı lokasyonlarda bulunan müşterileri, bayi ve üyelerden hızlı ve kolay ödeme almak isteyen firmaların son zamanlarda öncelikli olarak tercih ettiği bir yöntem. Ödeme linkini alan bayi veya müşteri kendisi için uygun olan anda ödemesini gerçekleştirebilir. Özellikle turizm, sağlık, eğitim ve hizmet sektörlerinin kullanımda ön planda. Döviz ile tahsilat noktasında özellikle otel ve tur operatörlerince kullanılıyor. 2021 sonunda 2.300’den fazla firmayı online tahsilat ile buluşturmayı hedefliyoruz. Netahsilat ile gerçekleştirilen ödemeler 2020’de toplam 37 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştı. Sektörlere göre işlem dağılımında otomotiv sektörü tahsilat hacminin önceki yıla göre yüzde 21.53 artırarak 7 milyar 945 milyon TL ile liderliğini korudu. Tarım, petrol ve elektronik sektörleri de tahsilat hacimlerini artırarak, en çok online tahsilat yapılan ilk 10 sektör arasında.

Emin Can YILMAZ / Param Kurucusu
“Sosyal medya satışlarında tercih ediliyor”

ParamPOS’un altında link ile ödeme opsiyonumuz var. Bu ödeme yöntemimizde satıcı, alıcının aldığı ürün tutarında bizim sistemimizden bir link oluşturuyor. Sonrasında tüm kart ve taksit seçeneklerini alıcı görüntüleyebiliyor. Bu noktada alıcı, yani müşteri ödeme seçeneğini belirliyor ve 3D güvenliğinden sonra ödemeyi gerçekleştiriyor. Link ile ödeme genellikle Instagram gibi sosyal medya kanallarından satış yapan bireysel girişimcilerce tercih ediliyor. Bireysel girişimcilerin hızla ödeme altyapısı oluşturmasına imkan sunuyor. Link ile ödeme başka alanlarda da kullanılabiliyor. Bayi tahsilatları, okul ödemeleri gibi işlemler de yapılabiliyor.

Uzaktan tahsilat yapılması gereken durumlarda güvenli ödeme modeli olarak tercih ediliyor. E-ihracatta da kullanılabiliyor.

Sedat YAZICI / YSM Yazılım Kurucusu
“Müteahhitler tercih ediyor”

Şirketlerimizin Chark, Pir, Toy, Tay ürün paketlerimizin ön muhasebe ve finans modüllerinde online tahsilat ya da ürün adıyla YSM Pay ve Pir Pay olarak dijital add-on servis olarak sunduğumuz bir sistemimiz var.

Bu sistem diğer e-tahsilat, online tahsilat çözümünü bağımsız satan diğer şirketlerin çözümlerinden farklı. Genellikle KOBİ ölçekli hizmet, ticaret ve üretim şirketleriyle, müteahhitler tercih ediyor. Tek-tuşla tahsilat isteyebiliyorsunuz. Kullanıcı müşterisine e-mail veya SMS ile tahsilat yapılacak linki bildirim olarak gönderiyor. Müşteri ödemesini  yaptığında sistemde banka ödeme kaydı ve cari hesaptan bakiyenin düşmesi otomatik gerçekleşiyor. Şirketinizin finansçısı süreci başlatıyor ve gerisi otomatik devam ediyor.

Ürün Dirier

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu