İş Fikirleri ve İş Kurmak

Marketçilerde Restoran İşletmeciliğine Yatırım Yapmaya Başladı

Restoran modasına marketçiler de kapıldı

kebapİş dünyasından sonra gıda perakendecileri de yeme içme işine merak sarmaya başladı. Pek çok market zinciri, balıktan et lokantasma, kafeden fast food’a kadar farklı konseptlerle hızla şubeleşiyor. Perakendeciler, bir yandan market zincirlerinin sayısını artırırken, restoran alanında da büyüme planları yapıyor.

Son dönemin gözde yatırım alanlarından biri restoran işletmeciliği. Bugüne kadar daha çok bireysel yatırımcıların ve geleneksel işletmecilerin ağırlıklı bulunduğu sektörü yakın zamanda dev holdingler de keşfetti.

Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk’in bu alandaki yatırımları baş döndürücü hızla büyüyor. Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı, Aksa Jeneratör’ün sahibi Kazancı Holding’in Başkan Vekili Cemil Kazancı, Demsa’nın patronu Demet Sabancı Çetindoğan, Yandex Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, iş dünyasının yeme içme alanının sihirine kapılan temsilcilerinden yalnızca birkaçı.

Gıda perakendesi sektöründe de bu saha önemli bir yatırım alanı olarak görülmeye başlandı. Kimisi perakendedeki sıkıntılardan cazip gördükleri bu alana yatırım yaparken, kimi perakende temsilcisi ise iyi bildikleri gıda sahasının deneyimini restoran alanına da aktarmak istiyor. Bazıları ise restoran alanının kârlı oluşunu fırsata çevirmek istiyor.

Altunbilekler’den İdeal Hipermarket’e, Paşalı Marketler’e, Üçler’e kadar perakende sektörünün birçok ismi yeme içme sektöründe zincir-leşme hedefi ile markalı restoran açmaya başladı.

GERÇEK MUTFAĞA

Yeni ve farklı yatırımların da rahatlıkla adapte olabileceği bir pazar bu. Bunun örneklerinden biri Eataly. Restoran market karışımı olarak hizmet veren Eataly’nin konsepti ‘yemek marketi’ olarak adlandırılabilir. Nitekim yatırımcılar da işin bu özelliğinden faydalanıyor. Aynı zamanda iki grup arasında sinerji de yaratılması mümkün olabiliyor.

Türkiye’de bu işe yatırım yapan perakendecilerin büyük kısmı perakende sektöründe uzun yıllar geçirmiş isimler. Bir başka deyişle perakende sektörünün mutfağından gelen yatırımcı ve markalar. Şimdi bu kişiler gerçek anlamıyla mutfak işinde de yer almayı tercih ediyorlar.

resto-1

BALIK HALİYLE GELEN YATIRIM

Örneğin, ideal Hipermarket, İstanbul’da üç adet şubeyle faaliyet gösteriyor. 2007 yılında ideal Hipermarket ile beraber Şile yolu üzerinde Madenler Ümraniye’de ilk ‘Balık ye’ restoranını açan perakende zincirinin bugün Madenler Ümraniye ve Bağlarbaşı Üsküdar olmak üzere iki adet restoranı bulunuyor. Eylül ayı itibari ile İstanbul Şerifa-li’de bir restoran daha açacaklarını ifade eden İdeal Hipermarket Yönetim Kurulu Üyesi Harun Al-tun, “Böylece tüm mağaza lokasyonlarımız Balık ye ile tamamlanmış olacak ve üç adet ideal Hipermarket üç adet Balık ye Restoran olacak” diyor.

Altun, balık ye formatını uygun lokasyonlarda çoğaltmayı ve franchise vererek şube sayısını artırmayı planladıklarını söylüyor. Altun, “25 yıllık balık hali toptan tecrübemizin verdiği güç ve destek, yine sektörde olan ihtiyaç bu süreci zamanla daha da geliştirerek devam ettirme eğilimine getirdi bizi. Bu nedenle restoran yatırımına karar verdik” şeklinde konuşuyor.

RESTORAN VE FAST FOOD

Altunbilekler Marketler, restoran alanında yatırım yapan en büyük gruplardan biri. Altunbilek’in perakendede Ankara’da 69, Kırıkkale’de bir adet şubesi bulunuyor. Grup, restoranlarında her gün 2 bin kişiyi ağırlıyor. Grubun Altunbilek Sofrası restoranlarının yanı sıra Dönerimo isimli fast food işletmesi bulunuyor, ilk restoranını 2007 yılında Ostim’de açan Altunbilekler’in bugün Os-tim’in yanı sıra, Elvankent, Şaşmaz ve Keçiören’de, ayrıca Kırıkkale’de Altunbilekler AVM içerisinde restoranlarının yanı sıra toplam dört tane de Dönerimo fast food işletmesi bulunuyor. Restoranlarda Türk mutfağından yöresel et yemekleri ve kebap çeşitleri sunuluyor.

ALB Gıda Genel Koordinatörü Fikret Ulu, yerel market zincirlerinin son dönemde çok gelişme kaydettiğini ve Ankara’da bu işi ilk yapanlardan biri olarak kendilerinin de pazardan paylarını aldıklarını ifade ediyor.

“MECBURİ HİZMET”

Ankara’da yeme içme kültürünü etkileyen gelişmeler ve eğilimler doğrultusunda, doğru yer alternatifleri oluşursa, yeni restoranlar açmayı düşündüklerini belirten Ulu, şöyle devam ediyor:

“Kentleşme olgusu rotayı nereye çevirirse biz de orada var olmak zorundayız. Tüketiciye bir çeşit mecburi hizmet götürüyoruz aslında. Yönetim kurulu başkanımız Mustafa Altunbilek’in restoran işletmeciliğine özel ilgi duyması ve perakendecilikte yakaladığı başarıyı bu alanda da sürdürebileceği inancıyla bu yatırımları yaptık.”

REKABET URUNU

İstanbul’da yedi şubeyle faaliyet gösteren Paşalı Marketler’in yine İstanbul’da Paşa Sofrası adıyla hizmet veren üç tane restoranı bulunuyor, ilki yaklaşık 13 yıl önce Beykoz’da açıldı. Kavacık’ta hizmet veren iki restoran ise arka arkaya 2009 ve 2010 yıllarında devralındı. Beykoz’daki restoranlarda paça çorbası ağırlıklı olmak üzere kebap ve Osmanlı mutfağı ağırlıklı menüler sunuluyor. Kava-cık’ta ise menü döner ve kebap ağırlıklı.

Restoranlar günde 350-400 kişiyi ağırlıyor. Paşalı Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Paşalı, perakendede discount market forma-tında Beykoz’un 32 mahallesinde şube açmanın yanı sıra, yine Beykoz bölgesinde yeni restoranlar açma hedeflerinin olduğunu belirtiyor.

Paşalı, “Restorancılık aslında bizim işimizin bir parçası, ilk restoranımızı, yanımıza başka bir perakende zinciri şube açmasın diye açmıştık. Ancak zamanla restorancılık işimizin bir parçasına dönüştü. Bu alanda fırsat çıkması halinde büyümeyi düşünüyoruz” diyor.

Burcu Tuvay / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu