Kariyer ve İş

Müşteri Can, Çalışan Canan

Nurcan BIÇAKÇI ARCAN / SAS Ortadoğu, Doğu Avrupa, Türkiye Pazarlama Direktörü
“Her ay Ali Hands toplantıları yapıyoruz”

Biz SAS’ta bir iç iletişim planı üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu planın önemli parçalarından biri her ay içinde bulunduğumuz bölgenin tüm çalışanlarını web üzerinden görüntülü olarak aynı toplantıda buluşturduğumuz Ali Hands uygulaması. Bu her ay yaptığımız ve bir saat süren bir toplantı.

Sunumlar sırasında ayın en önemli satışlarını yapan satış yöneticileri, blog yazarları gibi öne çıkan kişilere mutlaka teşekkür ediliyor. Toplantı o ay içinde ofislerdeki eğlenceli fotoğraflardan oluşturduğumuz kısa bir videoyla son buluyor. Bunun haricinde İnsan Kaynakları birimimizle ortak çalışarak SAS değerleri üzerinde aktiviteler, hatta yarışmalar düzenliyoruz.

Uğur OKTAR / Ataiian, CEO
“İç iletişim şirketin DNA’sında”

Atalian’da iç iletişim tüm süreçlerimizle bütünleşik bir şekilde yönetiliyor ve şirketin tüm DNA’sına işlemiş durumda. Kurumsal iletişimi, bir iş destek fonksiyonu olmaktan ziyade iş stratejilerinin oluşturulmasında etkin rol oynayan stratejik bir fonksiyon olarak değerlendiriyoruz.

Biz her çalışanımızın bir değer olduğuna inanıyoruz ve çalışanlarımızın aidiyetini sağlamak adına karar alma süreçlerinde ortak hareket etme bilinci oluşturuyoruz. Düzenli eğitim planlamaları yapıyoruz. Şirket değerlerini tüm çalışanlarımıza aktarabilmek için çeşitli alanlarda görev alan komiteler kurarak her çalışanın elinin değdiği kurumsal sosyal sorumluluk projeleri üretiyoruz. Lider iletişimi, iç etkinlikler ve kariyer günleri katılımları gerçekleştiriyoruz.

Esra GÜLLER / Axa Sigorta İK ve İç İletişim Bölüm Başkanı
“Monolog değil çift yönlü bilgi paylaşımı”

Günümüzde değişen çalışan profiliyle birlikte çalışanlar, süreçlere daha fazla dahil olmak, dahil olamadığı süreçler hakkında en azından bilgi sahibi olmak istiyor. Tabii ki bu iletişimin mutlaka çift yönlü olarak uygulanması, bir monolog gibi bırakılmaması gerekiyor. İç iletişim faaliyetlerimiz kapsamında yapılan çalışmalardan bazıları, tüm çalışma arkadaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz şirket toplantıları, anneler/babalar günü, doğum günü gibi özel gün kutlamaları, eğlence amaçlı şirket içi etkinlikler, spor ve sanat kulüpleri. İç iletişim fonksiyonumuz ile birlikte düzenli olarak çalışan memnuniyetini ölçümlüyor, elde ettiğimiz sonuçlara göre arkadaşlarımızın beklentilerini karşılayacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ortak kurum kültürünün geliştirilmesi adına çeşitlilik ve dahil etme faaliyetleri düzenliyoruz.

Dr. Abdurrahman BAŞ / Saray Holding İK Direktörü
“Çalışan değer önerisi kampanyası yürütülüyor”

Şirketimizde iç iletişim çalışmaları hem rutin çalışmalarımızın bir parçası olarak hem de geliştirme projeleri kapsamında iki koldan yürütülüyor. Şirketimizin aktif intranet sitesinde şirket ve çalışan haberleri güncel olarak paylaşılıyor. Genel müdürümüz aylık olarak öne çıkan fikir sahiplerine özel zaman ayırıyor. Ayrıca düzenli olarak yürüttüğümüz Fikir Fabrikası yarışmamız bulunuyor. Belirlenen tema doğrultusunda geliştirilen önerilerden en uygulanabilir olanı seçici kurulumuz tarafından belirleniyor ve sahibine geniş katılımlı olarak düzenlenen bir törenle özel ödüller veriliyor.

Bir de kurumsal klasiğimiz olan Saray Kurumsal Bülteni üç aylık periyotlarda dergi boyutunda basılıyor. Bültenimiz en çok çalışanlarımızın ailelerine dokunuyor. Dergimizde çalışanlarımız ve aile bireyleri hakkında haberler, resimler ve röportajlar yayınlanıyor. Bu sayede büyük Saray ailesi birbirine daha da yakınlaşıyor. Birimimizin yürüttüğü en önemli geliştirme projesi ise Turquality gelişim projeleri kapsamında. Bu kapsamda Çalışan Değer Önerisi yaklaşımımızın iletişim kampanyasını yürütüyoruz. Bu proje ile global marka olma yolunda ilerlerken her geçen gün daha yetenekli çalışanlar ile kadrolarımızı güçlendirmek ve global arenada güçlü ve değer katan bir duruş sergilemeyi hedefliyoruz.

Ertan AKTOSUN / Cosmopark Clinic, Yeni Evren Akademi İç İletişim Direktörü
“Mesleki yeterlilik için düzenli güncelleme yapıyoruz”

İç iletişim birimimiz oluşturduğu strateji ile merkezlerimiz arasındaki iletişim kanallarını gün boyu dinamik tuttuğu gibi, verdiği meslek içi eğitimlerle de çalışanlarının teorik ve pratik bilgilerini sürekli güncel tutmaya çalışıyor. Mesleki yeterliliği üst seviyede, mutlu ve kendini ifade etmede problem ya da sıkışmışlık yaşamayan çalışan ağına sahip olmak, iş yapma biçimindeki kaliteyi direkt attırıyor. Buradaki en büyük destekçimiz online uygulamalar.

Günlük birim toplantıları, haftalık departman toplantıları düzenlemekteyiz. Ayrıca partnerlerimiz ile sürekli tele-konferans yöntemiyle bilgi paylaşımı yapıyoruz.

Kutlay ŞİMŞEK / Ereteam, CEO
“İki haftada bir İK kahvaltımız var”

Biz bünyemizde olumlu ve olumsuz tüm gelişmeler hakkında çalışanları haberdar ediyoruz. Sene başında ve sene sonunda olmak üzere yılda iki kere tüm çalışanların yer aldığı strateji toplantıları düzenleyerek hedefler ve yenilikleri çalışanlarımızla paylaşıyoruz. Kararların alınması sürecine çalışanların da katılmasına önem veriyoruz. Tüm çalışanların görüşlerini bildirme olanağının varlığı en önemli noktalardan birisi. Çalışanların bilgi ve becerilerini geliştirmeleri açısından iç eğitimler organize ediyoruz.

Çalışanın başarılarının takdir edilmesi süreci ve ödüllendirme sistemimiz mevcut. Özel günlerde tüm çalışanlarımızın da yer aldığı motivasyon ve iç iletişimi kuvvetlendiren organizasyonlar düzenliyoruz. 15 günde bir iletişimi kuvvetlendirmek için gruplar halinde İK Kahvaltıları düzenliyoruz.

Gökhan SAY / Innovera, CEO
“İK bütçemizin büyük bölümü iç iletişime”

Günümüzde ABD’de ilk 200’deki en beğenilen şirketler, iletişim bütçelerinin neredeyse yarısını şirket içi iletişime ayırıyor. Innovera olarak biz de, İK bütçemizin çok büyük bir bölümünü şirket içi iletişimi ve etkileşimi artıracak etkinliklere ayırıyoruz. Çalışanların, şirketin attığı her adımdan haberdar olması, kendilerini şirket ile özdeştirmelerinl ve aidiyet duygusunu artırıyor, İletişim yolu ile yönetim ve çalışanlar ortak bir dil, görüş ve anlayış geliştirdiği sürece şirketin hedeflerine ulaşması mümkün oluyor. Çalışanlar birbirlerini anlayabildikleri zaman daha iyi bir performans gösteriyor. Motivasyonları ra artıyor. Şirket içi Intranet çalışmamızın temellerini attık. Bu hizmet de çok yakın zamanda canlı kullanıma alınacak. Öte yandan, çalışanların görüşleri ve fikirleri yönetim için önem taşıyor. Çalışanlarımızın bu tür paylaşımları, son derece şeffaf ve açık bir politikayla destekliyoruz. Çalışanların bilgi ve becerilerini geliştirebilmesi için eğitimler düzenliyoruz.

M. Ozan AKAT / nll.com İş Destek Genel Müdür Yardımcısı
Happy Hour etkinlikleri

nll.com olarak yılın belirli günlerinde ‘happy hour’ aktiviteleri organize ederek çalışanların çeşitli ikramlar eşliğinde keyifli vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Üst yönetim ile yeni başlayan çalışanları buluşturan tanışma toplantıları organize ediyoruz. Alanında ünlü isimleri davet ederek çalışanlar ile söyleşiler yapıyoruz. Şirket stratejilerimiz hakkında konuşmak ve güncel süreçlerimizi değerlendirmek adına bir araya geldiğimiz şirket toplantılarında performansı yüksek olan çalışanları ödüllendiriyoruz.

Çalışanların birlikte vakit geçirmesi ve daha çok paylaşımda bulunması amacıyla belirli aralıklarla ekiplere özel etkinlikler organize ediyoruz. Ayrıca çalışanlarımızın sosyal hayatlarında da keyifli vakit geçirmelerini sağlamak adına hobi etkinliklerine de destek oluyoruz.

Tuna TURAGAY / British American Tobacco Türkiye ve Kuzey Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü
“Aile günü düzenliyoruz”

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki BAT’de çalışanların her biri şirket içinde izleyici değil, oyuncu konumunda. Doğrudan ve dolaylı 3 bin kişiye istihdam sağlayan BAT Türkiye’de İç iletişim stratejimiz doğrultusunda çeşitli aktiviteler ve etkinlikler düzenliyoruz. Tüm çalışanlarımızın katıldığı ve iş sonuçlarımızı paylaştığımız ‘Ulusal Konferans’ımız ile Türkiye’nin dört bir yanındaki ekiplerimizi bir araya getirerek iletişimimizi güçlendiriyoruz. Samsun fabrikamızda düzenlediğimiz Aile Günü ile yine her sene tüm fabrika çalışanlarımız ve aileleri festival tadında eğlenceli bir gün geçiriyorlar. Cup of Chat ve Kırmızı Koltuk açık iletişim platformlarımız ile liderlik ekibimiz ve çalışanlarımız düzenli olarak bir araya geliyor, samimi bir ortamda sohbet etme fırsatı yakalıyorlar. İlham veren BAT Talks aktivitemizde ise ünlü isimler ile söyleşiler düzenliyor, farklı bakış açılan kazanıyoruz. Ayrıca, yaza merhaba partileri, sürpriz aktiviteler, BAT Türkiye’ye değer katacak ödüllü yarışmalar ile turnuvalar düzenliyoruz.

Nurhan EFENDİOGLU / Bürotime Pazarlama Direktörü
“b.BN ile toplu iletişimi güçlendiriyoruz”

Geliştirdiğimiz b.BN [Bürotime Business Network) iş ağı ile Türkiye’de 60, globalde 40’ın üzerinde yer alan bayi ve çalışanlarını ailemiz olarak görüyor, her yıl grup çalışmaları ve takım aktiviteleri gibi toplu iletişimi güçlendirmeye yönelik faaliyetler organize ediyoruz.

Kurum içi bültenler, dergiler yoluyla şirket içerisindeki güncel konular, sosyal aktiviteler, basında çıkan haberler, işe yeni başlayan personel bilgilerini çalışanlarımızla paylaşıyor, onların duygu ve düşüncelerini açıkça ifade etmelerine izin veriyoruz. Hazırladığımız “Sosyal Medyada Kurumsal Marka ve İtibar Yönetimi” başlıklı rehber ile, sosyal medyada nasıl var olacağımız ve bu mecrada karşılaşabileceğimiz potansiyel risk ve krizleri nasıl yöneteceğimiz konusunda Bürotime bünyesinde yer alan tüm yurt içi konsept ve yurt dışına yayılmış bayi ağlarımız için yol gösterici nitelikte olduğuna inanıyoruz.

Ahmet Bağran AKSOY / Etebal Yönetim Kurulu Başkanı
“Günümüz ballı kahvaltı ile başlıyor”

Etabal ekibi olarak her gün yapmış olduğumuz ballı kahvaltı toplantılarımız ekip ruhunu dinamik tutan en tatlı zamanlarımız arasında. Güne bu şekilde başlarız. Birçok şeyi konuşuruz ballı kahvaltılarımızda. Haftada bir kez yaptığımız büyük bir toplantımız olur ve tüm detayları bu toplantıda ele alırız. Aramızda online gruplar kurup çözüm odaklı iletişimimizi artırıyor, herhangi bir kriz yönetimi söz konusu olduğunda daha hızlı pozisyon alıyoruz. Farklı şehirlerdeki üreticilerimiz ile online görüntülü görüşmeler yapıyoruz.

Blog üzerinden eğitici ve bilgilendirici paylaşımlar yapıyoruz. Üreticilerimiz farklı şehirlerde olduğu için merkezle sürekli iletişim halinde kalmaları, ihtiyaç ve sorunlarını anında görmemiz için kesintisiz online görüşme gruplarımız var.

Özgür ŞENDOGAN / Oyak Renault İletişim Departman Müdürü
“Benim Ailem Benim Fabrikam”

Fabrika içinde tüm departman ve üretim birimlerinden bize destek olan, iletişim çalışmalarına katkı gösteren, diğer müdürlüklerde çalışan iletişim sorumlularından ve gönüllülerinden oluşan yaklaşık 80 kişilik bir iletişim ağımız var. Sektörle ilgili güncel gelişmeler ya da çalışanlarımızın hayatını direkt etkileyecek konularda bilgilendirme seminerleri ya da konferansları düzenlenmesini sağlıyoruz. Kurumsal dergimiz Fabrikam ile çalışanlarımızı şirket içinde hayata geçen ya da geçecek olan yenilikler hakkında bilgilendiriyoruz. İnsan kaynakları departmanının yürütmüş olduğu anket, yarışmalar, ödül sistemi gibi çalışanlarımızı motive eden ve işe bağlılığını sağlayan uygulamalara çalışanların dahil olmasını sağlayacak şekilde iletişim planları oluşturuyoruz. Geçen sene ‘Benim Ailem Benim Fabrikam’ sloganıyla başladığımız aile gezilerimiz ise fabrika içinde çok sevilen bir çalışmamız. Çalışanlarımızın aileleri ile şirket vitrinimizi paylaşıyoruz.

Şerif A. BEYKOZ / Digital Planet, CEO
“Bu yıl Digital Çocuk etkinliği başlıyor”

Yazılım teknolojileri söz konusu olduğunda X, Y, Z kuşakları arası farklılıklar ile kurum içi birliği sağlamak zorlaşıyor ve iletişim çalışmaları daha da önem kazanıyor. Yöneticiler ile birlikte diğer tüm çalışanlar arasında kuşak farklılıklarının öncelikle fark edilmesini sağlamak, kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayacak aktivitelerle birbirlerini yakından tanıma ve güven oluşturmak gerekiyor. “2D1 Kahvaltı” ismiyle iki haftada bir, cuma sabahları gerçekleştirdiğimiz ortak kahvaltı etkinliğimiz var. Bu özel günde çalışanlarımızın birbirleriyle sohbet ederek güzel bir kahvaltı ile güne başlamalarını sağlıyoruz. Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz Digital Çocuk etkinliğimizde, çalışanlarımızın çocuklarıyla birlikte bir günü şirket içinde geçirmelerini sağlayacağız. Çalıştığımız sektörü tanıtacak eğitici workshoplar ile dopdolu bir gün geçireceğiz.

Aylin GEMİCİ / Tadım İnsan Kaynakları Direktörü
“Tadım Yerinde”

2017’nin son çeyreğinde yeni bir iç iletişim stratejisi oluşturduk. Bizi farklılaştıran, ayrıştırıcı yönlerimiz üzerinden kurguladığımız bir iletişim planı ortaya çıktı.

Tadım Yerinde mottosu ile biz Tadımlıların tadını neler yerine getirir diye düşünüp, bu değerleri ortaya koyacak bir kısa film hazırladık. Sadece çalışanlarımızın yer aldığı bu kısa filmin yanı sıra, Tadım’da çalışmanın nasıl olduğunu yine çalışanlarımızın anlattığı eğlenceli videolar çektik. ‘Kendine İyi Bak’ mottosuyla çalışanlarımıza farklı imkanlar sunuyoruz. Haftada bir gün diyetisyen danışmanlığı sağlıyoruz, sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla haftada iki kez pilates ve kick box dersleri düzenliyoruz. Ayrıca çalışanlarımızın kurduğu gruplardan oluşan bir yürüyüş kulübümüz var. Bu sayede hem birlikte eğleniyor hem de Koruncuk Vakfı’na korunmaya muhtaç çocuklar için destek oluyoruz. Bunun yanı sıra Çetin Cevizler adında, farklı spor aktivitelerini deneyimleme fırsatı sunan outdoor kulübümüz ile yazın ve kışın olmak üzere yılda iki kez düzenlediğimiz motivasyonel aktivitelerimiz oluyor.

Handan ERDOĞDU / Kredi Kayıt Bürosu Kurumsal İletişim Müdürü
“Mutlu Pazartesi toplantıları”

Dört yıl önce Yaşam Atölyesi olarak adlandırdığımız sosyal sorumluluk, tiyatro, spor, fotoğrafçılık, gibi kulüpleri içerisinde barındıran kurum içi sosyal aktivite paylaşım platformunu hayata geçirdik. Çalışanlarımızın küçük sürprizlerle haftaya iyi başlamaları için marka işbirlikleri ile gerçekleştirdiğimiz Mutlu Pazartesi uygulamamızı birkaç yıldır düzenli olarak sürdürüyoruz. Bunların yanı sıra her ay düzenlediğimiz sosyal buluşma etkinliklerinde çalışanlarımıza iş ortamındayken müzik eşliğinde keyifli vakit geçirebildikleri bir ortam yaratarak, bulundukları atmosferden uzaklaşma fırsatı sunuyoruz. ‘Biz Olmak’ adını verdiğimiz platformumuz aracılığıyla çalışanların üst yönetim ve birbirleri ile olan iletişim yoğunluğunu arttırarak, şirketin uygulamalarına ilişkin görüş, öneri ve taleplerini özgürce ifade edebilecekleri çeşitli iletişim kanalları oluşturduk. Bu çalışmalar kapsamında Bizim Sesimiz toplantıları düzenliyoruz. Her ay farklı çalışanların genel müdür ile bir araya geldiği ‘Genel Müdür ile Baş Başa’ buluşmalarımızı planlıyoruz. Genel müdür yardımcılarının kendi bölümlerini tanıtan ve iş süreçleri hakkında bilgi paylaştıkları ‘İşin Bu Bölümü’ ve çalışanların İnsan Kaynakları ile sohbet edebildiği ‘İK ile Biz Bize’ toplantılarını düzenli olarak organize etmeye başladık.

Ener ÖZTÜRK / Randstad Türkiye Ticari Müdürü
“Kısıtlı insan kaynağını elde tutmak zorlaşıyor”

İş dünyası, sahip olduğu en önemli ve stratejik kaynağın insan kaynağı olduğu gerçeğini kavradı. Buna karşılık nitelikli iş gücüne ulaşmak ve rekabet ortamında fark yaratmak giderek zorlaşmaya başladı. Değişen çalışan profili, iş yaşamına bakışları, beklentileri ve kurum aidiyetleri mevcut olan kısıtlı kaynağı elde tutmayı da zorlaştırıyor.

Artık firmalar vizyon, misyon ve kurumsal değerlerini sadece dış kaynaklara değil, kendi bünyesinde barındırmayı hayal ettiği çalışanlarına da anlatmak, çalışanları için anlamlı bir marka değeri ve çalışma koşulları sunmak zorunda olduklarının farkında. Kısıtlı olan kaynağı çekmek, elde tutmak ve bu şekilde sürdürülebilir bir başarı elde etmek ancak firma değerlerini ve hedeflerini açık ve anlaşılır bir şekilde çalışanlarına aktarmak ve onların da aynı değer ve hedeflerde birleşmesiyle mümkün olabiliyor.

Ahmet KUMKUMOĞLU / Pfizer Türkiye Kurumsal İletişim Müd.
“Sürpriz Takdir Günü”

Gülümseten keyifli e-postalar, eğlencenin dozunu artıran yarışmalar, renkli iletişim panoları, dolu dolu ve interaktif online iç iletişim dergimiz ve dijital medya aracılığıyla iç iletişimimizde sürekliliği yakalamaya çalışıyoruz.

Birçok aktivitemizi de sosyal sorumluluk anlayışımızla bağdaştırarak, bir sivil toplum kuruluşuna katkı sağlaması için çaba harcıyoruz. Mesela 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, kansere karşı mücadelede KAÇUV ile el ele verdik. Dünya Mutluluk Günü’nde ‘mutlu olmanın formülü mutlu etmekte saklı’ diyerek Hayata Sarıl Derneği’ne destek olduk. Bu yıla, çok önem verdiğimiz bir çalışmayla adım attık. ‘Çalışan Takdir Günü’ kampanyamızı, farklı departmanlardan seçilen kıdemli çalışanlarımızın, sabah vakti üst yönetim ekibi tarafından otomobille evlerinden alınarak, kendilerine merkez ofisimize kadar eşlik edilmesi üzerine kurguladık.

Bu yolculuk öncesinde otomobillere kameralar yerleştirdik. Çalışanlar için bu sürprizin gizli tutulmasına özellikle dikkat ettik. Sabah işe gitmek için evlerinden çıkan ve karşılarında direktörleri gören çalışanlarımızın şaşkınlığını ve mutluluğunu kameralar aracılığıyla görmeyi hedefledik. Böylece yol boyunca aralarında gerçekleşen diyaloglara da şahit olduk. Yolculuk sonundaysa çalışanlarımıza mikrofon uzatarak bu sürpriz hakkında neler hissettiklerini sorduk. Yılın devamında yine çalışanlarımızın kendini özel hissedecekleri, motive olacakları, özel günlerden keyif alacakları sürprizlerle dolu iç iletişim faaliyetlerine imza atacağız.

Asiye YILDIRIM / Reed Türkiye Genel Müdürü
“Doğru strateji ile risk alan çalışan profili oluşturulabilir”

Doğru kurgulanan bir iç iletişim stratejisi başarıya giden yolu kısaltıyor. Kurumların geliştirdiği iç iletişim projeleri ve söylemleri ile ana amaç, aidiyet duygusunu arttırmak, çalışan vizyonunu kurum vizyonu ile eşlemek ve mevcut düzendeki eksikleri tespit etmek. Bu stratejinin uygulandığı şirketlerde belirli bir sorunu çözmek ya da hedefe ulaşmak için risk alabilen çalışan profili yaratmak mümkün. Çalışanlar onlara biçilen değerden hareketle hem mevcut görevlerini yerine getirmenin daha etkili yollarını buluyor hem de söz konusu görevleri iyileştiren nitelikli bir problem çözücü olarak çalışıyor.

Sevda SOLAK / Time PR Ajans Başkanı
“Milyar dolarlar harcanıyor”

Geçtiğimiz son iki yıl işgücü demografisi için bir dönüm noktası oldu. Z kuşağının iş hayatına adım atmasıyla beraber daha fazla işbirliği, şeffaflık ve geri bildirim bekleyen bir çalışan profili hakimiyeti ele geçirdi. Soru soran, kurum hedeflerini bilmek ve desteklemek isteyen, değer görmeyi ve dinlenmeyi talep eden, farklılık ve yenilik peşinde koşan, mevcut yapının kaynakları ile öğrenmek isteyen, kurumunun büyük resminde olmak, onunla gurur duymak, orada dostluklar kurmak isteyen bu kuşak ile birlikte kurumlar da iç iletişim stratejilerini yeniden şekillendirdi. Kurum içi girişimcilik kavramı keşfedildi. Geçmiş yıllarda benimsenen, paydaşların büyük resmi görmelerini engellemek üzerine kurulu stratejilerin tamamı rafa kalktı. Artık şirket hedefleri tüm paydaşlara açıldı. Vizyon birliği sağlanarak kurum hedeflerinde daha yüksek başarı sağlanacağı anlaşıldı. Öyle ki milenyum kuşağının yarattığı yüksek ‘turn över’ (iş değiştirme) oranlarının önüne geçmek için sadece ABD’de her yıl 3 milyar dolar harcanıyor. Bu nedenle kurumlar doğru iç iletişim stratejileri ile yetenekleri havuzda tutmaya odaklanıyor.

Suat ÖZYAPRAK / İletişim Danışmanı
“Kurumlar iç iletişim departmanı kurmalı”

Şirketler için iletişim hem içeriye hem de dışarıya yönelik yürütülen bir süreç olmalı. Bunun önemini kavrayan şirketler iç iletişimi ayrı bir departman haline getiriyor. Çalışanlarını en öncelikli paydaş olarak gören şirketler büyük avantaj sağlıyor. Bu konu kurumların, markaların sürdürülebilir olmaları açısından hayati öneme sahip. Teknolojinin müthiş bir hızla gelişmesi, bilginin doğarken eskimesi, iş yapış biçimlerinin de son sürat değişmesine yol açıyor. Bu nedenle organizasyonun, çalışanların sürekli değişen süreçlere uyum sağlamaları gerekiyor. İşte, iç iletişim departmanları sadece çalışanları kurum politikaları hakkında bilgilendirmekle kalmıyor aynı zamanda değişim yönetiminin de merkezi haline geliyor.

Ancak, halen çoğu kurumda iç iletişim süreçlerinin sahibinin insan kaynakları departmanı mı yoksa kurumsal iletişim departmanı mı olduğu konusu tartışılıyor. Oysa iç iletişim süreci her iki departmanın da ortaklaşa akıl koyması gereken bir uygulama alanıdır. Bu nedenle iç iletişim departmanının oluşturulmasında her iki tarafın da özelliklerini ve gerekliliklerini içeren bir yapılanma oluşturulmalı ve çalışanlara buna uygun profiller verilmeli.

Levent SEVİNÇ / Assessment Systems, CEO
“Yeteneği kaybetmemek için iç iletişime ağırlık veriliyor”

Özellikle yetenek olarak görülen çalışanları kaybetmemek adına şirketler son dönemde çalışanlarına yönelik iç iletişim faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı. Çünkü çalışanların kurumlarına bağlılıklarını etkileyen en önemli unsurların başında, şirketleriyle gurur duymaları geliyor. Çalışanların şirketlerine yönelik algısı tüketici odaklı yapılan iletişim faaliyetleri ile oluşturulamaz. Bu yüzden onlara özel iletişim faaliyetleri yapılmalı. Son dönemde bazı şirketlerin işveren markası kapsamında gerçekleştirdiği iletişim faaliyetleri aslında bu amaca hizmet ediyor.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu