Sağlık Haberleri

Mutfaktaki Yaban; Anadolu’nun Yenen Otları

Şu salgın döneminde ne güzel bir başlık! Mutfaktaki Yaban; Anadolu’nun Yenen Otları, harika bir kitap, harika bir üslup…

Tijen İnaltong’un unutulmayan ilginç eseri!

NUR DEMİROK / PARA ; ANADOLU aslında bir şifa ve lezzet cenneti. Onu yeniden keşfedenlere de yürekten tebrik ve teşekkürler! Geçen gün kütüphanemi karıştırırken bir mücevher gibi yine gözüme çarptı: ‘‘Mutfaktaki Yaban; Anadolu’nun Yenen Otları” Çoktandır yazmaya niyetleniyordum ve işte nihayet arzum gerçekleşti. Sn. Tijen İnaltong tarafından akıcı bir üslupla kaleme alınan 430 sayfalık kitapta neler yok ki!

Bana değerli bir dostum adeta bir hediye niyetiyle göndermiş. Keşke sonraki baskılarıyla bu devleşen kitap, herkesin okuyacağı şekilde gazeteler tarafından tefrika usulüyle günlerce yayınlanabilseydi. 2008’de ‘Yapı Kredi Bankası Yayınları” tarafından okurlara adeta bir değerli armağan gibi sunulmuş.

Sağlık açısından içinde bulunduğumuz şu kritik günlerde, hem değerli yazarı hem de ilgili bankayı yürekten tebrik ediyorum.

Mutfaktaki Yaban
Mutfaktaki Yaban; Anadolu’nun Yenen Otları

Kitabın İçinde Gerçekten Yok Yok!

Kitabın ‘içindekiler’ bölümü altında teşekkürden sonra şu fasılları görüyorum: (Ot nedir? – Otlardan ne şekilde yararlanabiliriz? Otları hazırlama ve pişirme yöntemleri. Çiğ olarak yemek, turşu, konserve veya salamura; haşlama, kızartma, kavurma, fırında sacda tavada pişirme; tütsüleme, mangalda ızgarada pişirme ve otlarla hazırlanan diğer ürünler…)

Yenilebilir Otlar

Yenilebilen otlar alfabetik sırada tek tek ele alınmış: Üşenmeden saydım 89 bildik, bilinmedik ot! Her birinin ayrı birer hikayesi var; dahası, ot nedir, otlardan ne şekilde yararlanabiliriz, otları toplamak ve saklamak… Otları hazırlama ve pişirme yöntemleriyle başlayan girişten sonra ‘Acı Bakla’yla girilen ve ‘Zahter’le sonlanan 89 Anadolu otu için pek bilinmeyen ilginç açıklamalar ve mükemmel öneriler…

Meraklısı olmama rağmen benim hiç duymadığım ya da çok iyi bilmediğim otların isimleri ve sağlık, lezzet özellikleri… Örneğin 89 yenen ot içinde şunları okuyunca yazan tekrar tekrar tebrik etmek geldi içimden: ‘Altın Dikeni’, ‘Bambul’. ‘Boğa Dikeni’, ‘Cibez’, ‘Dağ Reyhanı’. ‘Deli Maydanoz’, ‘Dul Avrat Otu’, ‘Ekşi Yonca’, ‘Eşek Marulu’, ‘Gıvışkan Otu’, ‘Kabalak’, ‘Kaya Koruğu’, ‘Kişniş ve Kişkiş’, ‘Kuş Ekmeği’, ‘Mühliye’, ‘Mürdümük’, ‘Salep Orkidesi’, ‘Silcan’, ‘Teke Sakalı’, ‘Sinirli Ot’, ‘Yabani Kereviz’, ‘Yılan Yastığı’ ve ‘Zahter’…

Bilmediğimiz Bitkiler

Değerli Yazar, kitabının giriş bölümünde de ilginç bir üslupla şunları söylüyor: “Rastladığımız bitkilerin bir kısmını tanıyoruz elbet; adaçayını, kekiği, biberiye, ısırgan, ebegümeci ve karahindibayı. Hatta kiminin Latince adlarını da biliyor, yerel adları konusunda zaman zaman birbirimizle tartışabiliyoruz. Ülkemize has olanları, endemik olanları, yararlarını, vazgeçilmezliklerini de az da olsa biliyoruz. Oysa doğadaki canlı türlerinin yüzde 90’dan fazlasının bilimsel bir adı yok.”

Bu türlerin pek çoğu insandan daha yaşlı ve çevresiyle mükemmel bir uyum içinde yaşıyor. Çevremizdeki hayat karmaşıklık ve güzellik açısından insanın karşılaşabileceği her şeyden kat kat üstün, kat kat kıymetli!

Ben bu ilginç ve kapsamlı eser dolayısıyla değerli yazar Tijen înaltong’u ve yayma önayak olan değerli Yapı Kredi Bankasrnı -aradan epey zaman geçse de-en içten duygularla bir kez daha tebrik ediyorum.

Kitabın satışı birçok yerde tükenmiş, satışı aktif olarak bulabildiğim yer amazon.com.tr

NUR DEMİROK / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu