Başarılı Girişimcilik

Organik Tarım’da Başarılı Girişimciler

Baltalı Gıda’nın ürünleri Türkiye genelinde ulusal ve yerel zincirler, market ve şarküterilerde, restoran ve otel kanallarında ve online platformlarda tüketicilerle buluşuyor. Şirket henüz ihracat yapmadı. Ancak bu yıl ilk kez ihracat yapmaya hazırlanıyor. Kuruluşunun ilk yılında 800 bin TL ciro elde eden Baltalı Gıda, 2016’da cirosunu 16 milyon TL’ye yükseltmiş durumda. Şirketin bu yılki ciro hedefi ise 20 milyon TL.

ORVİTAL

Et, süt, yumurta…

Orvital Organik Gıda, Türkiye’nin ilk organik tavuk üreticisi olma özelliğini taşıyor. Şirket, kurulduğu günden bu yana kendi markasıyla sürekli yeni ürünler geliştirerek bu alanda eşine az rastlanır türden büyüyor. Orvital, ürettiği tüm ürünleri kendi markasıyla piyasaya sunuyor. Şirketin kurucu ortaklarından ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu Muharrem Doğan, organik tavuk pazarında yüzde 80-85 pay ile lider olduklarını söylüyor.

2009’da kurulan şirketin organik tavuk ve yumurta üretimi Samsun Alaçam’da 360 dönümlük alanda yapılıyor. Organik kırmızı et üretimi ise Çanakkale Ayvacık’ta Kaz Dağları’nın eteklerindeki köylerde yapılıyor. Burada 10 köyde, 12 bin 500 dönümlük alanda boz ve yerli kara hayvan ırklarıyla sözleşmeli tarım modeliyle yetiştiricilik yapılıyor. Bölgedeki 40 üretici tarafından 2 bin 600 adet inek yetiştiriliyor. Doğan, “Bölgede organik üretim yaparak nesli tükenen yöresel bir ırkı kurtardık. Bölge ekonomisine değer kattık, çiftçilerimize yeni bir gelir kapısı yarattık” diyor. Elde edilen organik kırmızı etlerle şirketin İzmir’deki işleme tesisinde sucuk, sosis, salam ve döner gibi ürünler hazırlanıyor.

Orvital söz konusu ürünlerin yanı sıra Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerinde yine sözleşmeli tarım modeliyle fasulye, nohut, kırmızı mercimek, bulgur, pirinç ve makarna üretiyor. Şirket, 2015’ten buyana organik et, tavuk ve sebze suyu, 2016’dan bu yana da organik süt, ayran, yoğurt gibi ürünler üretiyor. Firmanın üretiminin büyük bölümü iç pazara sunuluyor. Şirket ilk organik yumurta ihracatını 2016’da Dubai’ye yaptı. 2016’nm son aylarında ise Almanya’ya organik makarna ihracatına başladı.

Yurtdışı için ciddi bir büyüme planı hazırladıklarım belirten Doğan, “Dubai’de iki yıl içinde Fransa tekelindeki organik tavuk pazarının yüzde 50’sine hakim olacağız. Aynı zamanda Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi diğer Körfez ülkelerine yönelik ihracat hedefimiz var. Organik makarna pazarında Avrupa’da İtalya ile rekabete hazırlanıyoruz. 2018 sonunda ihracatın genel ciromuzdaki payının yüzde 50 olması, ihracat yaptığımız ülke sayısının ise 15’e çıkmasını hedefliyoruz” diyor.

SBS

Arıcılıkta ilklere imza attı

ABD ve Kanada’da propolis, arı sütü ve ham bal (pastörize edilmemiş) gibi doğal gıdaların tüketimi çokyaygm. Avrupa’da da benzeri nitelikte bir pazar var. Ancak Türkiye’de bu tarz ürünler henüz yaygın değil, işte pazardaki bu boşluğu fark eden SBS, arı ürünlerinde katma değerli yeni ürünler yaratarak organik pazara hızlı bir giriş yaptı. Şirket, kurulduğundan itibaren her yıl büyüdü. SBS, “Borsa İstanbul Özel Pazar 2014 Yılı En Hızlı Büyüyen Yeni Girişim Şirketi” olarak ödül aldı. Firma ITÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Ziraat Mühendisi Taylan Samancı ve Aslı Sunay tarafından 2013’te kuruldu. Şirket merkezi ITÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bulunuyor.

SBS kurucularından Aslı Sunay, ”Propolis şimdiye kadar sadece Çin’den ithal ediliyordu, ilk kez bizim tarafımızdan üretilerek pazara sunuldu. Bal arıları kovanlarını dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için propolis denilen bir madde ile kaplarlar. Propolis, değişik bitkilerden toplanarak kovanlara getirilir. Bu madde balcılar tarafından kazınıp çöpe atılıyordu. Propolisi biyolojik ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılarak, insan tüketimine uygun nitelik kazandıran yöntemler geliştirdik. Ar-Ge projemiz ile KOSGEB’ten destek alarak ITÜ Maslak yerleşkemizde firmamızı kurarak ilk adımımızı attık. Amacımız, Türkiye’de ilk pro-polis üretimini doğru ve güvenli bir biçimde yapmaktı. Projeyi KOSGEB’e sunduk, Ar-Ge desteği aldık. Türkiye’de ilk defa sözleşmeli propolis, arı sütü, polen ve bal üretimini başlattık. Propolis üretimini modernize ederek arıcılar için ciddi bir maliyet olan propolis tuzağını sözleşme yaptığımız arıcılara ücretsiz olarak gönderdik ve propolisi tuzakla üretmelerini sağladık. Bu şekilde arıcılar balm yanında ek olarak propoüsten de para kazanmaya başladı” diyor.

Şirket, propolisin yanı sıra ballı ve arı sütlü karışım ürünlerini BEE’O markasıyla piyasaya sunuyor. Şirket arı ürünleri üretimi, Ar-Ge proje danışmanlığı ve duyusal analiz olmak üzere üç alanda çalışmalarına devam ediyor. Tüm bunların yanı sıra şirket ürünlerini Apihe-al markasıyla birçok ülkeye ihraç ediyor.

UNIBBLE.COM

45 çeşit sağlıklı atıştırmalık

Türkiye’de gıda kategorisinde ilk defa uygulanan iş modeliyle hızla büyüyen bir şirketle karşı karşıyayız. Aranıp bulunması zor atıştırmalık ürünleri kapınıza kadar getirip teslim ediyor. “Ama bunu yapan internet siteleri zaten var” dediğinizi duyar gibiyiz. Unibble.com işte bu noktada önemli bir fark yaratmış. Şirket, üye olan tüketicilerin tat profillerini, diyet ihtiyaçlarım, alerji bilgisini, ürün tercihlerini ve kullandıkları ürünlere olan yorumları kayıt altına alıyor. Tüm bunlardan elde edilen bilgiler sayesinde kişiye özel önerilerle kişiselleştirilmiş benzersiz bir müşteri deneyimi sunuluyor.

Kurucu Didem Bakır, “Doğal, katkısız, şeker ilavesiz granolalar, barlar, kuruyemiş ve kuru meyve karışımları gibi sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan Unibble paketlerini, tüketicilerin belirlediği sıklıkla adreslerine teslim ediyoruz. Ürünlerimizi kaliteli, özenle seçilmiş içeriklerle hazırlıyoruz. Bu noktada kullanacağımız ürünleri tek tek seçiyor, tedarikçilerimizle sağlam ilişkiler kurarak doğru ve yüksek kaliteli ürünleri alıyoruz. Kullandığımız birçok meyveyi kendimiz kurutuyoruz ve ısıl işlemden geçmediği için besin değerleri kayba uğramıyor. En lezzetli ve en doğal halleriyle tüketicilerimize ulaştırıyoruz” diyor.

Şirketin halihazırda 45 çeşit atıştırmalık ürünü var. Şu sıralar atıştırmalık ürünlerle ilgili yeni projeler üzerinde çalışılıyor. Buna göre besin değerleri, mineral, vitamin içeriğince yüksek ve sindirimi kolay ürünler geliştirilecek. Unibble.com, 2016’da üye ve sipariş almaya başladı. Şirket, bu yıl üye sayısını 10 kat artırmayı hedefliyor. İnternet satışlarının yanı sıra çeşitli kafelerde de ürünlerin satışı gerçekleştiriliyor. Şirket ürünlerini şimdilik Türkiye pazarında satıyor. 2018’de yurtdışına da satışların başlanması hedefleniyor.

Sağlıklı atıştırmalığın yükselen bir trend olduğunu vurgulayan Bakır, “Bu pazar gelişmiş ülkelerde çok ciddi oranlarda büyüyor. Hatta birçok ülkede, sağlıklı atıştırmalıklar gıda kategorisindeki büyümenin en önemli tetikleyicisi. Gelişen bu pazarları takip ediyoruz. İlk etapta ürünlerimizi Dubai’ye ihraç etmeyi planlıyoruz. Arkasından diğer ülkelere de satışa başlayacağız” diyor.

AGRO HOLD

Almanya’ya yarasa gübresi satıyor

Eskişehirli Agro Hold, yarasa dışkısından organik tarım için gübre üreten birkaç şirketten biri. Bu niş alandaki fırsatı değerlendiren şirket, iki yıl önce kurulmuş. İlk yıl Ar-Ge çalışmalarına odaklandıklarım belirten Agro Hold ortaklarından Coşkun Hamat, “İlk ürünümüzü 2016’da piyasaya sunduk.

Yarasa dışkıları içindeki yüksek fosfor nedeniyle oldukça kıymetli bir gübre malzemesi olarak değerlendiriliyor. Ancak direkt kullanılamayan bu atıkların bazı işlemlerden geçirilerek içindeki değerlerin organik tarıma uygun hale getirilmesi gerekiyor. Türkiye genelindeki binlerce mağaradan, orman köylülerimiz tarafından toplanan yarasa dışkılarını satın alıyoruz. Bunların satın alma fiyatı niteliğine (nemlilik) göre kilosu 10-70 kuruş arasmda değişiyor. Tesisimize gelen yarasa dışkıları çeşitli analizlerden geçiriliyor. Daha sonra 15-20 günlük bir süreç sonucunda sıvı, katı ya da toz halinde kullanıma hazır organik gübreye dönüştürülüyor” diyor.

Şirket, 2016’da 100 ton yarasa dışkısından 70 ton doğal gübre elde etmiş. Agro Hold 3 bin metrekaresi kapalı 5 bin metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 8 bin metrekarelik bir alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Fabrikanın Avrupa Birliği kriterlerine uygun üretim yaptığını belirten Hamat, “Bu sayede ihracat yapabiliyoruz. İlk ihracatımızı Almanya’ya yaptık. Almanya’dan 20 bin litre sıvılaştırılmış gübre siparişi daha aldık” diyor.

AKME SOLİDEM

Solucan gübresi için 130 çiftlik kurdu

Türkiye için yeni bir kazanç kapışma dönüşen solucan gübresinde faaliyet gösteren firmalar adeta büyüme rekorlarma imza atıyor. Burdur’da faaliyet gösteren Ak-me Solidem’de bu şirketlerden biri. 2008’de kurulan şirket ayda 400 ton solucan gübresi üretiyor.

Genel Müdür Osman Sezer, “Tamamı yerli sermaye ile kurulan bir şirketiz. Franchise modeliyle Türkiye genelinde 130 çiftlik kurduk. Buradaki yetiştiricilerden elde ettiğimiz hammadde ile organik solucan gübresi üretiyoruz. Ürünlerimiz iç pazarın yanı sıra yurtdışmda da satılıyor” diyor.

Organik baharatın yıldızı parlıyor

Baharatçılıkta kullanılan bitkilerin önemli bir bölümü artık modern tarım teknikleriyle yetiştiriliyor. Bu alanda da organik ürünlere yönelik ilgi artışı söz konusu. Baharatçılık sektöründe yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan organik baharatçılık Batı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de ilgi görmeye aday, yeni bir iş kolu.

Çoğu zaman doğadan toplayıcılık yoluyla yapılan bu işe uygun çeşitlerde organik sertifikası alarak niş alanlarda marka olmak mümkün. Zahmetli ama kazançlı bir iş olduğu kesin. Çevresel vejetasyonu uygun bölgelerde yapılabilecek, hatta coğrafi işaretlerle zenginleştirilebilecek bir uğraşı. Yeterli sertifikaları sağlayanlara ciddi ihracat olanağı da var.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu