Başarılı Girişimcilik

Örnek Başarılı Girişimler

Yatırımcıların Odağında Olan Firmalar

• INSIDER

Türkiye’nin en iddialı teknoloji girişimlerinden Insider, Sequoia Capital, Riverwood Capital, Endeavor Catalyst ve VVamda Capital’in dahil olduğu turda, 200 milyon dolar değerleme üzerinden toplam 32 milyon dolar yatırım aldı. Insider hali hazırda 23 ülkede faaliyet gösteriyor. 20’den fazla ülkede ofisi var. Yapay zeka destekli çok kanallı büyüme yönetimi platformu hizmeti sunan firmanın kurucusu ise Hande Çilingir.

• MEDITOPIA

Meditasyon uygulaması Meditopia, 60 milyon dolar değerleme ile 15 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımcıları arasında ABD’den Vela Partners, Almanya’dan Atlantic Labs ileTeknasyon yatırımcıları yer alıyor. 60 ülkede 12 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan uygulama, sekiz dilde yayın yapıyor.

Ali Murat Ceylan, Berk Yılmaz ve Fatih Mustafa Çelebi tarafından kurulan Meditopia iki yıl üst üste 10 kat büyüdü.

• MARTI

Elektrikli scooter kiralama girişimi Martı, 25 milyon dolar yatırım aldı. 2018’de kurulan ve ilk olarak 2019 Mart’ta kullanıma sunulan Martı, bugüne kadar yerli ve yabancı yatırımcılardan yatırımlar almıştı. Yeni yatırımın kimler tarafından yapıldığı ve şirketin değerlemesi ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı. 3 milyon kullanıcıya sahip olan Martı’nın kurucusu ise Oğuz Alper Öktem.

• VİVENSE

Mobilya sektöründeki e-ticaret deneyimini küresel pazara taşımaya çalışan Vivense, 130 milyon dolar yatırım aldı. Actera’dan aldığı yatırımla yola çıkan Vivense, küreselleşmeye hız vermeyi amaçlıyor. Kemal Erol tarafından kurulan şirket, yatırımla beraber lojistik ve teslimat altyapısını güçlendirmeyi ve ürün gamını zenginleştirmeyi planlıyor.

• İNOFAB HEALTH

Merthan Öztürk tarafından kurulan sağlık İnofab girişimi İnofab Health, solunum hastalıkları klinik araştırma teknolojileri alanında çalışan ERT ve elektronik üreticisi Karel’den 100 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Kronik solunum hastalıklarına yönelik dijital sağlık çözümleri sunan İnofab Health, 2019’da dünyanın ilk kişisel ultrasonik spirometresi olan Spirohome’u geliştirmiş ve 45 ülkede kullanıma kazandırmıştı. Aldığı yatırım ile birlikte ABD pazarı için FDA onayını tamamlamayı hedefliyor.

• CYBER STRUGGLE

İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ İ7ScvberStruaale Çekirdek’te bu yılın Ocak ayından bu yana yapılan yatırımlar toplamda 20 milyon TL’yi aştı. Eğitim teknolojilerinden çevre teknolojilerine, ulaşım teknolojilerinden sağlık teknolojilerine kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteren 15 girişim, bu yılın ilk yedi ayında aldığı yatırımlarla, 2019’un aynı dönemini beşe katladı. 15 girişim içinde en çok dikkat çeken şirket, 38 milyon TL değerlemeye sahip olan siber güvenlik teknolojileri ve sertifikaları geliştiren Cyber Struggle oldu.

• İKAS

2018’de Mustafa Namoğlu, Ömercan Çelikler, Tugay Karaçay ve Umut Ozan Yıldırım tarafından kurulan e-ticaret yazılım firması ikas, 45 milyon TL değerleme ile Çnbeyond Ventures’dan yatırım aldı. Aylık yüzde 25 büyüyen girişim, perakendecilerin e-ticaret, pazar yeri ve fiziksel mağazalarını tek bir platformdan yönetebilmelerini sağlıyor.

• JIB GAMES

2009’dan itibaren 25 milyon kişi tarafından oynanan Sanalika’nın kurucularından Tunga Sanalp’in yeni oyunu olan Polity, Gate Inside’dan 30 milyon TL değerleme ile tohum yatırım aldı.

Polity oyunu 2020 yılının sonunda piyasaya sürülecek. Polity, temelde bir şehir geliştirme ve yönetme oyunu. Şehirdeki kişiler bot değil gerçek oyunculardan oluşuyor.

• OTSİMO

Otizmli çocukların eğitimine odaklanan bir mobil eğitim platformu olan ve 167 ülkede kullanılan Otsimo, Teknasyon, Galata Business Angels, Growth Circuit ve Ünlü Yatırım’dan 2 milyon TL yatırım aldı. Haşan Zafer Elcik tarafından kurulan platform, 2019’da “İçimdeki Hazine” projesiyle dikkat çekmişti. Platform otizmli çocuklara hak ettiği eğitimi vermeyi amaçlıyor.

• BIOLIVE

Zeytin atıklarından biyoplastik granüller üreten Biolive, Vestel Ventures liderliğinde 30 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı. Yeni yatırım turunda girişime CHS firması da katıldı. Bu ortaklık Biolive’in üretim konusunda elini güçlendirdi. Tuzla’da kurulacak üretim tesisinde aylık bin ton biyoplastik üretilecek. Şu anda Biolive Biopura malzemesi Vestel televizyonlarında kullanılıyor. Şirketin kurucu ortakları ise Duygu Yılmaz, Ahmet Fatih Ayaş ve Mehmet Emin Öz.

• THUNDRA

Uygulamaların AWS Lambda faaliyetlerini izlemesine, hatalarını ayıklamasına ve güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olan Thundra, ScaleX, Battery Ventures ve Growth Circuit’den 4 milyon dolar yatırım aldı. Thundra, Serkan Özel ve Opsgenie CEO’su Berkay Mollamustafaoğlu’nun ortak çalışmasıyla 2017’de hayata geçmişti.

• APP SAMURAI

212 ve Collective Spark’tan 2.4 milyon ’flppSdnUU’CU dolar yatırım aldı. Self-servis mobil reklam platformu olan App Samurai, Interceptd adında reklam dolandırıcılıklarını önleme platformu geliştirmiş ve Interceptd ile 10 milyon dolar büyüklüğünde dolandırıcılık da önlenmişti. Girişimin kurucuları ise Emre Fadıllıoğlu, Şeyhmus Ölker, Mehmet Bilgin, Kadir Soner Şensoy ve Selin Ezer.

• PRISYNC

SaaS girişimi Prisync, Collective Spark’ın lider yatırımcı olduğu, Alman Esor Investments’ın da katıldığı yatırım turunda 1.1 milyon dolar yatırım aldı. Prisync, firma ölçeği ya da sektör gözetmeden tüm dünyadan e-ticaret firmalarına otomatik rakip fiyat takip, analiz ve fiyat optimizasyonu hizmeti sağlıyor.

Hali hazırda 50’den fazla ülkeye hizmet veren girişimin kurucuları, Burç Tanır, Samet Atdağ ve Neslihan Şirin Saygılı.

• TEMİZLİK YOLDA

Eda Kurt tarafından kurulan temizlikyolda.com Temizlikyolda, Nevzat Aydın ve Suudi Yatırımcı Fahad Al Sulaim liderliğinde 12.5 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Yedi yıldır hizmet veren Temizlikyolda, pivot sonrası SaaS olarak açıldığı Suudi Arabistan, Dubai, Katar ve İsrail gibi ülkelerde aylık 100 binin üzerinde sipariş hacmini yakalamış durumda.

• MEDIALYZER

Televizyon ve radyo reklamlarının performansının ölçülebilmesini, analiz edilmesini ve etkilerinin artırılmasını sağlayan Medialyzer, 3.2 milyon TL değerleme ile TechOne ve twozero Ventures’tan tohum yatırım aldı. Medialyzer, makine öğrenmesi ile desteklediği ses ve görüntü tanıma teknolojisi ile kullanıcılara rakiplerinin tüm medya reklamlarını izleme olanağı sağlıyor.

• HUBBOX

Alesta Yatırım, otomasyon sistemlerinin uzaktan kontrol ve yönetimi teknolojileri üzerine çalışan Hubbox’a 6 milyon TL değerleme üzerinden yatırım yaptı. WAN, LAN ve wi-fi girişleri ile endüstriyel cihazlara her zaman her yerden kolay ve direkt erişim imkanı sunan Hubbox, yüksek güvenlikli SSL sertifikaları ve sistem erişimlerinde iki adımlı güvenlik 2FA için Google Authenticator altyapısını sunuyor.

• GENZ BİOTECHNOLOGY

RTA’dan 1 milyon dolar değerleme ile 100 bin dolar yatırım aldı. İnsan DNA’sının okunması ve kişiye özel genetik bilginin anlamlandırılması üzerine çalışmalar yürüten girişim, pandemi sürecinde geliştirdiği antikor testi çözümü için bu yatırımı aldı. Bilim insanı Umut Ağyüz tarafından kurulan Genz, kendi alanında dünyanın dört firmasından biri. Covid-19’la mücadele kapsamında TÜBİTAK’tan da destek almıştı.

• RENEVA

Kolajen içerikli takviye edici gıda ürünleri sunan Reneva, dört farklı yatırımcı ve Keiretsu Forum aracılığı ile gelen bir yatırımcıdan 37 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı. Reneva LLC ürünleri Türkiye başta olmak üzere, ABD, Reneva KKTC, Katar, Ukrayna, Bosna Hersek ve Suudi Arabistan’da da satışa sunulmuş durumda. Türkiye’nin ilk kolajen proteinli içeceği olan Reneva’nın Genel Müdürü Özgür Özdemir.

• INVİDYO

Akıllı izleme teknolojileri geliştiren Invidyo, ScaleX liderliğinde 2.6 milyon TL yatırım aldı. Yapay zeka temelli görüntü işleme teknolojileri kullanarak hasta, yaşlı veya çocuklara verilen bakım hizmetinin kalitesini otomatik olarak ölçen Invidyo, dünya çapında önemli bir tüketici kitlesine ulaşmış durumda. Kurucular Özgür Deniz Önür, Yağız Yaşaroğlu ve Ekin Dino.

• BENZİNLİTRE

Sürücülerin en yakın istasyonu, istasyon özelliklerini ve en uygun benzin fiyatlarını harita üzerinde görebildiği platform BenzinLitre, 9 milyon TL değerleme ile ilk yatırımını aldı. 150 bin sürücüye hizmet veren uygulama, yatırımcısı Can Ekicioğlu’nun tecrübesiyle İtalya’ya açılmayı hedefliyor. Bugüne kadar Shell, Aygaz, Opel, Lukoil, Aytemiz ve Total gibi şirketlerle özel projeler geliştirdi. Kurucusu Görkem Ünel.

• YOLDA

Volkan Özkan ve Murad Özsert tarafından kurulan Yolda, bir dijital lojistik operatörü.İşletmelere parsiyel taşıma hizmeti sunan ve lojistik operasyon süreçlerini djjitalleştiren Yolda, kuruluş sürecini takiben ilk yatırım turunu 830 bin dolar ile tamamladı. Collective Spark liderliğindeki yatırım turuna yurtdışından ve Türkiye’den birçok tanınmış melek yatırımcı katıldı.

• ENTEKNO

Teknoloji odaklı yeni girişimlere yatırım sağlayan Türkiye’nin ilk ‘Deep-Tech’ fonu Diffusion Capital Partners’ın (DCP) yatırımı olan yeni nesil fonksiyonel malzeme teknoloji şirketi Entekno’ya yüksek performanslı malzeme sektörünün dünya devi İngiliz şirket Croda, 1,5 milyon sterlin yatırım yaparak ortak oldu. MicNo tanecik teknolojisi kullanarak kozmetik ve kişisel bakım ürünleri geliştiren Entekno’nun kurucusu Prof. Dr. Ender Suvacı.

• CLOTIE

Albaraka Garaj’ın üçüncü dönem girişimlerinden olan Clotie, Albaraka Portföy ve Angel Effect’in katıldığı tohum yatırımı turunda 700 bin TL yatırım aldı. Clotie, alışveriş yaparak zaman harcamak istemeyenlere stilistler tarafından seçilen kombinleri evlerinde deneme olanağı sunan bir platform. Engin Can Kurt tarafından kurulan girişim, yeni yatırım ile birlikte daha fazla kullanıcıya erişmeyi hedefliyor.

• ADAPHA

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Sema Gül Türk tarafından kurulan Adapha, Keiretsu Forum melek yatırımcılarından Hulusi Berik ve Ali Aksakarya’dan 1,25 milyon TL değerlemeyle ilk yatırımını aldı. Yapay zeka çözümleri geliştiren girişim, görüntü işleme teknolojileri, derin öğrenme çözümleri ve sağlıkta yapay zeka üzerine odaklanmış durumda.

• BİRFATURA

E-ticaret için kolay ve entegre fatura çözümü sunan BirFatura, Alesta Yatırım’dan 575 bin TL yatırım aldı. İbrahim Bayır tarafından kurulan girişim, e-ticaret operasyonu olan KOBİ’ler için fatura platformu olarak 2017 yılından bu yana hizmet veriyor.

Ssipariş yönetimi, hızlı faturalandırma, gider takibi, e-fatura kullanımı, yedekleme ve kolay kurulum gibi avantajlar da sunuyor.

• BAKİYEM

İşletmelere online ödeme çözümleri sunan fintek girişimi Bakiyem, 7 milyon TL değerlemeyle ilk yatırımını aldı. Yatırım turuna Sertaç Özinal’m yanı sıra son zamanlarda yüksek büyüme potansiyeline sahip girişimlere yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Alesta Yatırım katıldı. Umut Yalçın tarafından kurulan girişim, 1500’ü aşkın firmaya hizmet veriyor.

• 11SIGHT

Otomotiv, gayrimenkul, perakende, telesağlık ve fintek başta olmak üzere birçok sektöre videolu görüşme hizmeti sunan llSight, Türkiye ve yurtdışındaki girişimlere yatırımlar yapan ve geniş bir melek yatırımcı ağı olan Angel Effect’ten yatırım aldı. Ercan Gümüş tarafından kurulan firmanın hedefi Avrupa’ya açılmak. Yatırım rakamı hakkında henüz bilgi paylaşılmadı.

• FABRİKA GAMES

Tencent’in azınlık hissedarı olduğu Fransa merkezli oyun şirketi Voodoo, Berat Oğuz tarafından kurulan mobil oyun stüdyosu Fabrika Games’e yatırım yaptığını duyurdu. 2019 yılında kurulan Fabrika, 2019’da 50 milyondan fazla indirme sayısına ulaşan Draw Car adlı oyunuyla biliniyor.

• FİDEYO

Hayranı olduğunuz kişiye ulaşarak kişiye özel içerik satın almanızı sağlayan Fideyo, TechOne ve twozero Ventures’tan 5.6 milyon TL değerleme ile ilk yatırımını aldı. Ünlüler ile hayranlarını bir araya getiren Fideyo, aldığı yatırım ile uluslar arası alana açılacak ve başta MENA bölgesi olmak üzere Almanya ve Hollanda’da ofis açacak. Kurucular Efe Hızır, Doruk Demirsar ve Eren Güncü.

• BULUT KLİNİK

Hastaların doktorlara erişimini kolaylaştırmak, doktorların ise kliniklerini kolay ve verimli şekilde yönetmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen bir SaaS platformu olan BulutKIinik, Kuveyt Türk’ün iştiraki KT Portföy’den 1 milyon TL yatırım aldı. Ali Hulusi Ölmez ve Yusuf Güleç tarafından 2016 yılında kurulan BulutKIinik, 2 bin 800’den fazla klinikteki 3 binden fazla doktora erişiyor ve 600 bin hastaya hizmet sunuyor.

• KOLAYBİ

KOBİ’ler için finans alanında dijital dönüşüm hizmeti veren KolayBi, Qnbeyond Ventures’tan 13.7 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Gökhan R. Boyana tarafından kurulan girişim, son 6 ayda e-fatura kullanıcıları için 6.5 milyar TL’lik fatura hacmi oluşturdu. 2023 yılına kadar 50 bin müşteriye ulaşmayı hedefliyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu