İş Fikirleri ve İş Kurmak

Ortak çalışma alanı konsepti işi yapın

PLAZACUBES
Sosyalleşme ihtiyaç

Plaza Cubes İstanbul’da yedi, Ankara’da iki olmak üzere toplam dokuz lokasyonda hizmet veriyor. Tüm plazala-rmda farklı konseptte ortak çalışma alanları mevcut. Tüm şubeleri 300 kişilik kapasiteye sahip. Kayıtlı bin 500 üyesi bulunuyor. Şirket sosyalleşmeyi ön-celiyor. Bünyesinde sadece etkinlikleri yöneten bir ekip bile var. Tadım günlerinden sinema günlerine kadar çok çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Ortak çalışma alanı konseptinin çıkış, yükseliş ve iş dünyasında bu denli kabul görme nedeninin salt ekonomik bir sonuçtan ziyade sosyal ihtiyaçtan kaynaklandığını vurgulayan Kurucu Ortak Süleyman Serdar Çoruh, “Co-working, ekonomik değişimin yanı sıra milyonlarca insanın birlikte yaşadığı ama aslında tam anlamıyla bir ‘birlik’ içinde olamadığı büyük şehirlerdeki yabancılaşma ve iletişim kopukluğunun bir sonucu olarak ortaya çıktı” diyor.

Çoruh, Coworking konseptinin, rekabet, kurumsal ve soğuk ilişkilerin yerini paylaşım ve iş birliğinin aldığı yeni bir iş modeli olduğunu söylüyor. Çoruh’a göre ekonomik avantaj, network imkanı ve verimli çalışabilme gibi kalıplaşmış tercih nedenleri buzdağının sadece görünen yüzü. Buzdağının görünmeyen büyük kısmında ise, sosyal medya paylaşımlarına indirgenmiş izole ve kopuk sosyal ilişkilerin tamir edilmesi ihtiyacı yatıyor. “Paylaşmayı sanal ortamdan tekrardan ‘gerçek’ ortama taşıyoruz” diyen Çoruh, kolektif alanı verimli olabilecek bir çalışma konseptiyle harmanladıklarını anlatıyor.

KAMARA
Kendi binasını satın aidi

Kamara altı şubesi, 155 hazır ofisi ile kendi öz malı olan binalarda hizmet veren bir firma. Şubeleri Şişli, Bostancı, Beyoğlu, Altmtepe, Levent ve Zorlu Center’da. Co-working alanlara mal sahiplerinin müdahale etmesinden ve dava etmesinden dolayı binaları satın alma yolunu seçtiklerini belirten Kamara Kurucu Ortağı Sadık Kocabaşa, an itibariyle binin üzerinde aktif firma ve 3 bin kullanıcıya hizmet verdiklerim söylüyor. “Go-ogle Partners, Spotify gibi global ku-rumlarm yanında büyümekte olan ve işine odaklanmak isteyen yerli firmalara da hizmet ediyoruz” diyen Kocabaşa, ortak çalışma alanlarını ve hazır ofisleri daha çok bir ile beş kişilik firmaların tercih ettiğini ifade ediyor. Co-working alanların başta yazılımcılar ve grafikerler olmak üzere kendi başına, odaklanarak iş yapmak isteyen herkes için biçilmiş kaftan olduğunu vurgulayan Kocabaşa sözlerini şöyle sürdürüyor: “Geleneksel ofis mantığında sabah içeri giriyorsunuz ve akşama kadar kendi ekibinizden başka kimseyi görmüyorsunuz. Sosyalleşme imkanınız da olmuyor. Burada ise işinizle ilgili konuşup fikir paylaşımında bulunabildiğiniz, her gün oturup çay içebildiğiniz insanlar var. İş hayatında sıklıkla bir yazılımcıya, reklamcıya, avukata, mali müşavire ihtiyacınız olabilir. Kamara binalarında bu komşular her zaman vardır.” Kamara sosyalleşmeyi desteklemek adına çeşitli eğitim ve etkinlik programları da düzenliyor. Google Partners’m dijital reklamcılık eğitimlerinden tutun da, VR Türkiye, Yalansavar Meetup, kadın girişimci buluşmaları gibi birbirinden renkli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Kocabaşa, kadına yönelik etkinliklere ise pozitif ayrımcılık uyguladıklarım itiraf ediyor.

KOLEKTİF HOUSE
Balili masöz bile var

Şişhane ve Levent olmak üzere iki adreste faaliyet gösteren Kolektif House’m üye sayısı bini aşmış durumda. Üyeleri arasında Mutlubiev, Sinemia ve Volt gibi 63 tane start-up, BIC ve GBA gibi 10 melek yatırım ağı, kreatif ajanslar, bireysel çalışanlar ve Yandex, İş Bankası gibi 10 kurumsal şirket bulunuyor. Yalnızca Levent’teki özel ofis sayısı 178. Kolektif House’ta Balili bir masöz siz masa başında çalışırken masaj yapmaya başlayabilir. Strese karşı her türlü önlem alınmış durumda. Üyelere stresle başa çıkabilmek için nefes ve yoga eğitimleri de veriliyor. Pazartesi sendromuna yakalanmamak için haftaya beraber kahvaltı ederek başlanıyor. Üyeler için toplu seyahat planlamaları da yapılıyor.

Coworking çalışmanın Uber ve Airbnb gibi Silikon Vadisi’nin dev şirketlerinin yaygınlaştırdığı bir kültür olduğunu ifade eden Kurucu Ortak Ahmet Onur, iş modelini paylaşım ekonomisi üzerine kuran şirketlerin çok daha hızlı büyüdüğüne değiniyor. Sürdürülebilir bir dünya için paylaşım ekonomisinin gerekli bir konsept olduğunu ifade eden Onur’a göre, yeni ekonomi mobil, sosyal ve özgür olma odaklı ilerliyor. Bu da beraberinde esneklik ve verimliliği getiriyor. “Start-up ve inovasyon içinde olan kurumsal şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Biz ofis kuranlar mobilya ve ofislerine boşu boşuna yatırım yapmasın, freelancer’lar kafelerde körelmesin ve start-up’lar ihtiyaçları olan tüm ağlara ulaşabilsin diye varız” diyen Onur, farklı meslek gruplarından kişilerle aynı ortamda çalışmanın, yeni iş birlikleri doğurduğunu vurguluyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu