Kariyer ve İş

Pandemide Kadın Yöneticilerin Farkı

Kadın yöneticiler çalışan motivasyonunu ve verimliliğini artırmak için neler yaptı

KORONAVİRÜSÜN tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte, ülkemizde de iş dünyasında köklü değişiklikler yaşandı. Bu süreçte en önemli önceliğimiz, bireysel ve toplumsal sağlığın korunması oldu. Çalışma modelleri ve iş yapış biçimleri yeniden şekillendi. Birçok kurum, personelini evden çalışmaya yönlendirirken, zorunlu olarak dışarıda olması gereken saha elemanları için ise çeşitli tedbirler hayata geçirildi. Fiziksel olarak hastalıktan korunmanın yanı sıra mental yorgunluğa karşı da farklı önlemler alındı. Bazı firmalar çalışanlarının verimliliğini artırmak için online psikolog seansları düzenledi, bazıları online spor ve eğlence aktiviteleri organize etti. Tabii tüm bu süreç yaşanırken, özellikle kadınların hem iş yaşamlarına devam etmesi, aynı zamanda da evde yapılan rutin işlerin ilerlemesi süreci daha da zorlaştırdı. Özellikle anne olan kadınlarda bu süreç daha da zorlu geçti. Birçok kadın yönetici bu dönemi iyi analiz ederek ve hemcinslerini anlayarak farklı tedbirleri hayata geçirdi. Kadın yöneticilere bu süreçte çalışan motivasyonunu ve verimliliğini artırmak için neler yaptıklarını ve pandemiyle nasıl mücadele ettiklerini sorduk…

“HIZLI OLAN FARK ATAR”

Pandemi sürecinde hızlı aksiyonlar alan firmalardan biri Beymen Grup. 1 Haziran itibariyle tüm mağazalarını açarak normalleşme sürecine kademeli olarak girdiklerini belirten firmanın insan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Cengiz, “Merkez ofisimizde kısmi çalışma modeline devam ediyoruz, ofiste bulunması zorunlu olmayan departmanlarımız home Office olarak çalışıyor. Eylül itibariyle kademeli olarak evden ve ofisten çalışmaların birlikte yönetileceği, iş sürekliliğini sağlayacak bir modele geçiyoruz” diyor.

Kadınların farklı düşünebilme kabiliyetleri, detaylara verdikleri önem, pratik ve organize yaklaşımlarının bu süreçte artı değer yarattığını belirten Cengiz, “Değişen koşullar karşısında öngörülü davranan, yeni koşullara uyum sağlamak için hızlı aksiyon alan, yeni normale hızlı adapte olabilen tüm yöneticiler, bu dönemde fark arttı diyebiliriz” açıklamasını yapıyor. Çalışanların motivasyon ve bağlılığını yüksek tutmanın bu süreçte en önemli öncelikleri olduğunu söyleyen Cengiz, “Kültür sanattan spora, kitap önerilerinden sağlıklı yaşama kadar pek çok farklı konuda hazırladığımız içerikler, videolar ve online eğitim çalışmaları ile çalışanlarımızla sürekli iletişimde kalarak, motivasyonlarını yüksek tutmalarına katkı sağladık” şeklinde konuşuyor. Uzaktan çalışmanın zorunluluk haline geldiği bu dönemde doğru strateji ile verimlilik artışının yaşanacağını ifade eden Cengiz sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Evden çalışmada verimlilik için en önemli üç etken; iş disiplini, konsantrasyon ve zaman yönetimi. Evden çalışan ekiplerimizle bu süreci başarıyla yönettiğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde de çalışanlarımız için motivasyon artırıcı uygulamalarımıza devam edeceğiz.”

“HAPPY HOUR’LAR DÜZENLENDİ”

2017’den bu yana haftada bir gün dışarıdan çalışma sistemini uyguladıklarını belirten Generali Sigorta insan Kaynakları Müdürü Elif Uysal Kumcu, “Ofis dışında çalışma sistemimiz ve hazır olan altyapımız sayesinde, bir gün içerisinde tüm şirketimizi evden çalışmaya geçirebildik” diyor. Şirketin teknik altyapısını çalışan verimliğini esas alarak hazır hale getirdiklerini vurgulayan Kumcu, “Dokümanlara dijital şekilde kolay ulaşılması önemli bir noktaydı. Evden çalışan personelimizin ofisteymiş gibi çalışabilmesine olanak sunduk. Ayrıca verdiğimiz eğitimlerle de verimliliğin desteklenmesini sağladık” açıklamasını yapıyor.

“Pandemi sürecinde sosyal olarak kısıtlanmış olmak, kişilerin psikolojisini ve verimliliğini etkileyecek en önemli faktördü” diyen Kumcu, “Bunu aşmak için çeşitli aksiyonlar aldık. Online diyetisyen buluşmaları yaptık Aileyle yapılabilecek aktivite ler paylaştık. Çalışanlarımızıı katıldığı online happy houı aktiviteleri yaptık. Ayrıca, tüm çalışanlarımızın bu dönemde boş vakitlerini değerlendirmesi için dizi, film ve canlı yayınların reklamsız izlenmesini sağlayan internet televizyonu üyeliği hediye ettik” diyor.

Doğru bir planlama ile çalışanların bu süreçteki verimliliklerine odaklandıklarını söyleyen Elif Uysal Kumcu, evden çalışma sürecinde tam verim aldıklarını ifade ediyor.

“EMPATİ YAPAN ÖNE ÇIKTI”

Mart ayı itibariyle iş yapış şekillerinin baştan aşağıya değiştiğini söyleyen Hayat Kimya Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aysel Aydın, “Tüm tedbirleri en hızlı, en üst seviyede aldık ve almaya devam ediyoruz, istihdamı koruduk, işten çıkarma, izin kullandırma veya ücretsiz izin gibi uygulamalara başvurmadık. 15 Haziran itibariyle çalışanlarımızın yüzde 50’si dönüşümlü olarak ofislerde çalışmaya başladı, kendi aracıyla gelenlerin masraflarının karşılanması, daha az kişiyle ulaşımın sağlanması için servis sayısının artırılması gibi önlemlere devam ediyoruz” diyor. Çalışanların ofisi dönüşü öncesi tüm binadaki havalandırma sistemlerini değiştirdiklerini söyleyen Aydın, “Lavabolar, kapılar tamamen sensörlü oldu, öğle yemekleri kapalı, ambalajlı bir şekilde servis ediliyor. Maske, mesafe ve hijyene maksimum özen gösterilecek şekilde tüm tedbirler alınıyor. Ofisimiz her akşam ekstra dezenfekte ediliyor. Ofis dışından ziyaretti, kargo, yemek siparişi geçici kabul etmiyoruz” diyor.

Bu süreçte kadın yöneticilerin, empati, detayları iyi planlama, gözlemci olma ve inisiyatif alma ko-nusunda öne çıktığını belirten Aydın, “Pandemi sürecinde tüm çalışanlarımıza sağlık, spor, evden çalışma gibi konularda içerikler ve online seanslar düzenleyerek destek verdik. Kronik rahatsızlığı bulunan veya evde kronik rahatsızlığa sahip bir yakını olan çalışma arkadaşlarımızın evden çalışmaya devam etmesini sağladık” diyor.

“DAHA ESNEK HALE GELDİK”

Çalışanların güvenliği ve sağlıklarının korunması için hemen harekete geçtiklerini söyleyen Dow Inc. EME-AI İnsan Kaynakları Direktörü Gülçin Berkel Erem, “Pandemi başlangıcında, çalışanlarımızın ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek için küresel esnek çalışma politikamızı güncelleyip, IT altyapımızı hemen güçlendirdik. Dünya çapında faaliyet gösterdiğimiz tüm tesis ve ofislerimizde çok sıkı önlemler aldık ve koruyucu eylemlerimizi harekete geçirdik” diyor.

Pandeminin fiziksel tehdidin yanı sıra psikolojik olarak da birçok etkisinin olduğunu söyleyen Erem, “Çalışanları ve ailelerini desteklemek için 7/24 çalışan destek programımızı kullanmaya devam ettik. Çocuklarına veya bakım ihtiyacı duyan başkalarına bakmak durumunda olan çalışanlarımızın tatillerini tam olarak kullanabilmelerine ve ücretsiz izin taleplerine destek sağladık. Diyetisyenler, psikologlar ve kişisel eğitmenler gibi farklı alanlardaki uzmanlarla, çalışanları ve ailelerini destekleyen farklı eğitimler planladık diyor. Her lokasyona özel hazırlanmış işyerine dönüş planlarını uygulamaya aldıklarını belirten Erem, sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

“Öncelikle pandeminin cinsiyet fark etmeksizin her insanı etkilediğini söylemeliyim. Ancak anne olan ya da ihtiyaç sahibi başka kişilerin bakımına yardımcı olması gereken bazı çalışanlar bu süreçte zor anlar da yaşadı. Bu nedenle biz de esnek çalışma ve izin politikalarımızı, çalışanlarımızı daha da destekleyebilmek için güncelledik ve daha esnek hâle getirdik. Biz ve paydaşlarımız artık yeni gerçekliğe adapte oluyoruz. Uzaktan ekip olmayı öğreniyor, fuarlara katılıyor, müşterilerle tanışıyor, konuşmalar düzenliyor, eğitimlerimize ve uzaktan öğrenmeye devam ediyoruz.”

“KADINLAR TİTİZ VE KONTROLLÜ”

Bu süreçte çalışan sağlığı için maksimum önlemler aldıklarını söyleyen Baltalı Gıda Kurucusu Funda özer Baltalı, “Mart başından itibaren bütün ziyaretleri durdurduk. Çok zorunlu hallerde sadece açık alanda maske ve sosyal mesafe ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Personeli düzenli eğitimle bilinçlendirmeye çalışıyoruz” diyor. Bütün çalışanlara düzenli olarak antikor testi uygulandığını belirten Baltalı, “Personelimiz düğün cenaze gibi toplu ortamlara gitmeyi tercih etmiyor ancak bir yere giderse 14 gün evde karantina uygulanıyor ve dönüşte antikor testi yapılıyor. Bütün çalışanlarımıza ben de dâhil olmak üzere her sabah iş yerine girmeden ateş ölçümü yapıyoruz. Dışarıdan gelen herkes ateşlerine bakılarak içeri alınıyor” açıklamasını yapıyor.

Araç ve ortak alanların düzenli olarak dezenfekte edildiğini aktaran Baltalı, “Çalışanlarımızın sağlığına maksimum özen gösterdik. Maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Bu özenimiz çalışanlarımızın şirketle bağını güçlendirdi ve verimlilik arttı” diyor. “Kadınların sadece yönetici olarak değil her anlamda bu süreci daha iyi yönettiğine inanıyorum” diyen Funda Bal-talı, “Kadınlar daha titiz ve kontrollü bir şekilde süreci yönetiyorlar” açıklamasını yapıyor.

“DAHA SENKRONİZEYİZ”

Pandemi başlangıcında hemen evlere geçtiklerini söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Hâlâ büyük kısmımız evden çalışıyor, personeli ofis gelmeye zorlamıyoruz. Ekipmanları ve eşyaları ile gittiler, ihtiyacı olanlara sandalye dahi verdik, ekstra ekran temin ettik” diyor. Bu süreçte bazı kişilerin eve daha hızlı adapte olurken, bazı çalışanların ise evden çalışmaya alışamadığını söyleyen Yazıcı, “Kadınlar, evde çalışma sürecinde yemek ev işi yaparken aynı zamanda ofis işi yaptı, erkekler için bu o kadar kolay olmadı çünkü birçok işi bir arada yapmaya bizim kadar senkronize değiller. Kadınlar zamanını daha güzel organize edebildi, yolda kaybedilmeyen vakit verimlilik olarak döndü. Evde sağlıklı çalışma ortamını sağlayabilenler evde sürdürülebilir bir çalışma ortamı yarattı ve verimli bir şekilde çalışıyor” açıklamasını yapıyor.

Tüm sistemlerin online üzerinde olduğunu söyleyen Yazıcı, “Daha önce de evden çalışan personellerimiz hep oldu, o yüzden ölçme ve değerlendirme sistemlerinden hiç sıkıntı çekmedik. Personelle iletişimimiz sıkı tuttuk, kendilerini bir başına bırakmadık, telefon görüşmeleri hiç olmadığı kadar çok oldu. Müşterilerle online toplantı yapmak bize ayrıca ivme kazandırdı, çok hızlı aksiyon alabildik, online sunumalar hayatımıza son hızla girdi” diyor. Çoğu çalışanın bu süreçte daha verimli çalıştığını belirten Yazıcı, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Bazı çalışanlarımız özellikle evde küçük çocuğu olanlar başta bir sistem kuruncaya kadar çok zorlandı. Evde yardımcı yoksa, eşi de aynı şekilde çalışıyorsa onlar için süreç çok zorlu oldu. Anneanne, dede, babaanne gibi büyüklerde karantinada olunca ufak çocuğu olanlar maalesef o kadar verimli olamadı. Ama dediğim gibi evde sistem kurabilen ve yeri olan elemanlarımız çok memnunlar ve bizde onların verimliliğinden çok memnunuz.”

“KADINLAR KOLAY ADAPTE OLDU”

Covid-19 vakalarının Türkiye’de görülmeye başladığı günden itibaren ofislerde yoğun güvenlik tedbirleri aldıklarını söyleyen ProjEkspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş îdikut, “Ofislerimiz periyodik olarak dezenfekte ediliyor. Masaları sosyal mesafe kuralına uygun hâle getirdik. Ofislerimizin girişlerinde maske ve dezenfektan bulunduruyoruz. Maskesiz ziyaretçi kabul etmiyoruz” diyor. Kadınların titizlik konusunda her zaman daha hassas olduklarını belirten Idikut, “Ofislerde sık sık dezenfekte formatına bile en rahat kadınlar adapte olmuştur.

Ayrıca teknolojik iletişimde kadınların erkeklere oranla daha rahat olduğu çok aşikâr. Online toplantılar, görüntülü görüşmeler, uzun konferans toplantıları bizim alışkın olduğumuz iletişim biçimleriydi. Bu nedenle süreci daha rahat atlattığımızı söyleyebilirim. Aynı şekilde kadın yöneticiler rahat adapte olduğu için ekiplerinin adaptasyonunu da daha rahat sağladılar” açıklamasını yapıyor. Evde çalışına süre boyunca zaman planlaması yaparak ilerlediklerini ifade eden İdikut, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Hemen her gün Online toplantılar ile iş planlarımızı oluşturduk. Sosyal medyada daha aktif yer aldık. Canlı yayınlar organize ettik. Röportajlar yaptık. Online anket çalışmaları yaptık. Hem çalışanlarımızın evde daha verimli zaman geçirmelerini sağladık hem de müşterilerimize kendimizi hiç unutturmadık. Evden çalışma sürecinde de işimizi verimli af ve istekli bir şekilde yerine getirdik.”

“İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRDİK”

Bu süreçte merkez ofis çalışanlarının evden çalışma sistemine geçtiğini söyleyen KNITSS Kurucusu ve Kreatif Direktörü Duygu Boz, “Çalışanlarımızın belli bir kısmı ise sahada veya ofiste çalışmaya devam etmek durumundaydı. Çalışma ve masa mesafelerine dikkat edilerek sosyal mesafe korunarak yeni bir ofis çalışma düzeni oluşturduk. Yemekhane sisteminden servis koşullarına, ofis temizliğinden mesai saatlerine kadar birçok alanda pandemi koşullan göz önüne alınarak yeniliğe gittik” diyor.

Pandemi sürecinde en önemli konulardan birinin şirket içerisindeki iletişimin güçlendirilmesi olduğunu belirten Boz, çalışanlar ile devamlı iletişim halinde kaldıklarını ve bu olağanüstü değişimin yükünü hafifletmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Bu dönemde çalışanlar ile yöneticilerin güne başlarken ya da günü bitirirken o günü değerlendirmesi, motive edici ve etkili bir performans sisteminin kurulmasının oldukça önemli olduğunu belirten Boz, evden çalışma modelinin doğru bir strateji ile verim üzerinde pozitif etkileri olabileceğini aktarıyor. Boz, “Trafikte zaman kaybetmeme, daha fazla fiziksel egzersiz için fırsat, daha sağlıklı beslenme olanağı gibi faydalar sağlayabileceğini de hep beraber gözlemledik. Diğer taraftan yöneticiler açısından süreç doğru yönetile-bilirse kaynak tasarrufu sağlanabilir ve bu sayede verimlilik artışı da sağlanmış olur düşüncesindeyim” diyor.

“PROJELER HIZLANDI”

Haziran itibarıyla gönüllülük esası ile kimi zaman ofisten kimi zaman evden çalışmaya başladıklarını söyleyen Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, “Ekip arkadaşlarımızın toplu taşımaya binmeden şirket araçlarını kullanan kişilerin desteği ile evden işe işten eve ulaşımını sağladık. Ofis girişlerine dezenfektanlar asıldı ve maske temin edildi” diyor. Kadın yöneticilerin bu süreçte hem yaklaşım hem takip olarak daha güçlü olduklarını belirten Fidan, “Yaklaşımdan, empati yapılabilmesini, duygusal zekânın kullanılabilmesini ve tüm bunlara ek çalışma ortam ve motivasyonun yaratılması için pozitif yönlendirmelerin daha kolay yapılabilmesini kastediyorum. Aynı zamanda organizasyon ve takip yeteneklerinden dolayı koyulan kuralların, oluşturulan yeni süreç ve uygulamaların işletilmesini sağlanmanın kadın yöneticiler ile daha verimli olduğuna inanıyorum” açıklamasını yapıyor.

Bu dönemde teknolojiden yararlanarak VPN ile ofis ortamına erişerek, çeşitli uygulamalarla toplantı organizasyonları yaparak zamandan ciddi şekilde tasarruf ettiklerini belirten Fidan, pandemi döneminde en önemli verimin projelerin hız kazanmasında ve proje sayılarının artmasında yaşandığını aktarıyor. Fidan, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Kurum çalışanlarının paraya el değmeden tahsilatlarını yapmasını, borçlarını ödemesini sağlayan, kurum-ların verimliliklerini artıran, finans sektörünün sunduğu ödeme ve tahsilat imkânlarını nakit akışlarına göre kurumların değerlendirmesini ve kullanmasını sağlayan teknolojik çözümler sunduğumuzdan pandemi dönemi bu ihtiyaçların sayısını artırdı. Pandemi öncesi ihtiyacını belirlemiş kurumlarla ise anlaştığımız projelerimiz hız kazandı. Dolayısıyla evden çalışmada, çalışma saatleri daha verimli kullanılarak daha fazla proje başarıyla sürdürüldü, bu da hem çalışan hem müşteri memnuniyeti sağladı.”

“HIZLI AKSİYON KAZANDIRDI”

Pandemi süreci boyunca çeşitli tedbirleri hayata geçirdiklerini belirten Endeksa.com Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Aylin Daylan, “Çalışmalarımızı üç ay gibi bir süre tamamen evlerimizden yürüttük. Sonrasında ise ofiste bulunan kişi sayısını sınırlı tutmak için haftanın belirli günleri ve sadece ofise ulaşımı kolay olan çalışanlarımıza ofisten çalışma imkânı sunduk” diyor.

Bu süreçte hızlı aksiyon alarak çalışan sağlığını koruyucu önlemler alan kurumların kazançlı çıktığını söyleyen Daylan, “Çalışanlarımızın bir kısmı çalışmalarına evden devam etse de her zaman iletişim içinde kalmaya özen gösteriyoruz. Hizmet verdiğimiz ku- rum ve kişiler her zaman bize kolaylıkla ulaşabileceklerini biliyorlar” açıklamasını yapıyor. Evden çalışma döneminde verimli çalıştıklarını söyleyen Daylan, avantajları ve dezavantajlarını doğru analiz edip buna göre aksiyonlar alınırsa verimlilik sağlanabileceğini belirtiyor.

Filiz YAVUZ DİREN / Philip Morris Sabancı Genel Müdürü
“Kadınların doğal özellikleri avantaj sağladı”

Türkiye’de henüz bir vaka tespit edilmeden neler yapmamız gerektiğine dair araştırmalarımızı yaptık ve kendimize bir yol haritası belirledik. Şubat ayının ortalarından itibaren, öncelikle uçuş gerektiren seyahatler askıya alındı. Uzaktan çalışabilecek personelimizin tümü, Mart ayı ortası itibariyle evlerinden iş sürecine dâhil olmaya başladı. İzmir’deki Philsa fabrikamız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çatısı altındaki TSE tarafından verilen ‘Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni aldı. Kâğıthane’de bulunan ofis ve yönetim binamız ise ‘Salgın Hastalık Risk Yönetim Değerlendirme Denetim Programı’na göre yapılan denetimlerde yüksek yeterlilik sağladı. Yaklaşık 2 bin çalışanımız, 150 bine yakın geniş bayi ağımız ve tedarikçilerimizle büyük bir aileyiz. Yaklaşık 150 bin bakkalımıza da kendilerini, çalışanlarını, ailelerini ve müşterilerini korumaları için dijital platformlarımız üzerinden sık sık bilgilendirmeler yaptık. Kadınların sahip olduğu özellikler, içgüdü ve ayrıntılı düşünme becerileri sürecin yönetilmesinde avantaj sağladı diyebilirim. Aldığımız en önemli kararların başında çalışanlarımıza nasıl destek olacağımız konusu yer aldı. Resmi düzenlemeler yapılmadan önce bu dönemde hiçbir çalışanımızı işten çıkarmama kararı verdik.

Çalışanlarımızın maaş ödemelerini erkene çektik. Ayrıca, öğlen yemeği yardımı, aile fertleri için maske, dezenfektan ve eldivenden oluşan hyyen kiti temini gibi birtakım planları devreye soktuk. Bir destek platformu oluşturduk ve bu platform üzerinden psikolojik danışmanlık, hukuki bilgilendirme ve daha birçok konuda uzmanlar tarafından destek verilmesini sağladık.

Damla Kunç KOÇMAN / Eğitmen, Yazar ve Coachman Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu
“Çalışan kendini güvende hissetmeli”

Pandemi dönemini değerlendirdiğimizde yöneticilerin en çok yakındığı konu kimlikler arası geçişin evde çok hızlı olması. Normalde işine giden yönetici iş kimliği ile bütün gününü geçiriyordu. Ancak evde çalışırken çocuğunun, eşinin ya da birlikte yaşadığı büyüğünün istekleri ile ebeveyn, eş ve çocuk gibi kimlikler de aynı anda devreye girdi. Ayrıca, toplu yapılan sanal toplantılarda ekranın çoklu olarak bölünmesi ve uzun süreli ekrana bakmak beynin daha fazla eneıji harcamasına sebep oldu ve yorgunluk hissi arttı. Bu süreçte şirketlerin bel yastığı, çikolata, ergonomik klavye ve fare gibi hediyeler göndermesi zor günler yaşayan çalışanların değerli hissetmelerine katkı sağladı.

Bundan sonra da şirketlerin çalışanların verimliliği için daha etkin çözümler üretmesi gerekecek. Özellikle canlı eğitime başlayacak olan birinci ve ikinci sınıf çocuğu olan kişilere esnek çalışma saati uygulanması en önemli gerekliliklerden. Ayrıca ofise geri dönüş yapmayı planlayan firmalarının çalışanlarını daha güvende hissettirecek tedbirleri alması çalışanın verimliliği açısından önemli. Veri güvenliği açısından uzaktan verilere ulaşım, kişisel gelişim eğitimleri, online spor üyelikleri, psikolog ve profesyonel koç desteği gibi programlar gelecekte çalışan motivasyonu açısından katkı sağlayacaktır. Merkez ofisler kalsa da yeni ofis modelleri ortaya çıkacak.

Aslı YETKİN KARAGÜL / Castrol Türkiye, Ukrayna, Orta Asya Direktörü
“Ekipman desteği verdik”

Gemlik fabrikamızda ve depolarımızda operasyon hep devam etti. Ofiste olması gereken limitli sayıdaki personel dışında çalışanlarımızın yüzde 90’ı işlerini evlerinden yürüttü. Tüm fiziksel alanlarımızın dezenfeksiyon işlemlerinin sıklığı artırıldı.

Ofislerimize dezenfektan otomatları yerleştirildi. Bina girişlerinde ise termal ateş ölçümü ve sağlık formu doldurulması uygulamaları başlattık. Kapıları sensörlü hâle getirdik.

Elbette çalışanlarımıza da maske, dezenfektan ve eldiven gibi önemli h[jyen malzemelerinin yer aldığı kitleri işyerinde ve evlerinde sağladık. Evde çalışma esnasında dikkate alınması gereken en kritik konu ergonomiydi.

0 yüzden isteyen çalışanlarımızın monitör ve ofis koltuklarını evlere gönderdik. Psikolojik destek hizmetleriyle çalışanlarımızın yanında olduk. Online diyetisyen hizmeti sağladık.

Ruhsal ve bedensel sorunlara karşı; evde fiziksel aktivite, yoga, beslenme, aile içi iletişim, kaygı yönetimi gibi farklı farklı konu başlıkları altında online seminerler düzenlendi. Farklı konuşmacıları buluştuğu ‘bp Talks’ programı online formata geçirildi.

Tüm çalışanların kendilerini geliştirme imkanı bulabilecekleri dijital platformlara ücretsiz yararlanma hakkı sağladık. Ahbap Derneği ile işbirliği yaparak pandeminin olumsuz etkilerine maruz kalan usta, kalfa, çırakların ihtiyaçları için destek verdik.

Başak VARDAR / Deloitte Türkiye CEO’su
“Psikolog seansları yapıldı”

Teknolojik altyapımız ve iş yapış şeklimiz açısından evden çalışma sistemine hızlıca adapte olduk. Ofislerimizi pandemi şartlarına hazır hâle getirmiş olmakla birlikte, ofise gelmenin zorunlu olduğu durumlar haricinde hâlâ uzaktan çalışmaya devam ediyoruz.

Çalışma şeklimizin aniden değişmesi hepimiz için yeni mücadeleler doğurdu, bazılarımız bu duruma daha kolay adapte olurken, bazılarımızın ise zorlandığını gözlemledik. Evde çocukları olan arkadaşlarımız için dikkati toplamak zorlaşırken, yalnız yaşayanlar ailelerinden ve arkadaşlarından uzun süre uzak kalmanın zorluklarını yaşadı. Ebeveyn olan yöneticilerimizin, online eğitim süreci ve yoğun iş temposunu bir arada götürürken sıkıntılar yaşadığını gördük. Kadın yöneticilerin birden fazla işi aynı anda yapma, planlama, adaptasyon ve gözlem konusundaki yeteneklerinin bu süreci yönetmelerinde onlara yardımcı olduğunu söyleyebilirim.

Bu süreçte çalışan verimliliğinin artması amacıyla iş-özel hayat dengesinin nasıl sağlanabileceğine ilişkin klinik psikologlar tarafından online seanslar, uzaktan bağlantılı pilates, yoga ve fonksiyonel antrenman seansları gerçekleştirdik.

Çocuklara ilk sokağa çıkma izni verilen dönemde ebeveynlerimize o dönem için mazeret izni uyguladık. İnternet bağlantılarının iyileştirilmesi ve kotaların artırılması gibi tedbirleri hayata geçirdik.

Normalleşme sürecinde ofislerimizde seyreltilmiş ofiste çalışma prensibi uyguluyoruz. Ekiplerimizin ofiste topluca bulunmamasına dikkat ediyoruz.

Ayça ÖZGEN / Onedio Chief Operating Officer
“Çalışanlarımıza antikor testi uygulanıyor”

Bu dönemde insan kaynaklarının önemi gittikçe büyüdü. Haziran ayından itibaren ofislerimize geri döndük. Şu an çalışanlarımızın kalabalık ortamda çalışmaması için hâlâ devam eden bir rotasyon programımız var. Artık yaşamımızda zorunlu olan maske ve dezenfektan ihtiyacını tüm çalışanlarımıza temin ediyoruz. Çalışanlarımızın takibini yapabilmek amacıyla ayda bir kez Covid-19 antikor testine tabi tutmaya başladık. Ayrıca ofislerimiz düzenli olarak uzman ekipler tarafından dezenfekte ediliyor. Yakın zamanda uzman doktor ve psikologların eşliğinde tüm çalışanlarımızı zorunlu bir eğitime alacağız. Çalışan verimliliği öncelikli çalışanın kendisi ve sevdikleri adına huzurlu olduğu ve güven duyduğu noktada başlıyor. Yaşanan herhangi bir huzursuzluk direkt olarak iş performansını da etkiliyor. Bu nedenle, pandemi sürecinde her çalışanımız için çok farklı yaklaşımlar uyguladık. Öncelikle evden çalışma sürecinde, ofis ortamında nasıl bir çalışma düzeni kurmuşsa ihtiyaçlarını sağlamaya çalıştık. İş kaybı yaşanmaması için çalışanlarımız tüm ekipmanlarını evlerine taşıdılar. Ailesi, yalnız ve evcil hayvanı ile yaşayanlar için herkesin talep ettiği rotasyon çalışma sistemiyle devam ettik. Kendini rahatsız hisseden çalışanımız için çalışmama seçeneğini sunduk. İlk andan itibaren hastane süreçleri için destek olduk.

Berna Yener AKSU / P8G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Kaynakları Direktörü
“Mesai saatinde esneklik sağlanabiliyor”

Evden çalışma uzun yıllardır şirketimizde bulunan bir uygulama, bu sayede çalışanlarımıza birçok imkân sağlıyoruz. Birçok çalışanımız işe geliş ve işten çıkış saatlerini esnetebiliyor, evlerinden çalışabiliyor ve hatta haftada daha az gün çalışma imkânı buluyor. Bu nedenle evden çalışma sisteminde çalışanlarımızın başarılı performans sergilemeye devam etti. Bu süreçte çalışma arkadaşlarımızın morallerini yüksek tutmak için farklı uygulamalarda bulunduk. Yeni konseptimizle çalışanlarımıza evde nasıl sağlıklı veya eğlenceli vakit geçirebileceklerine yönelik aktivite önerilerinde bulunduk, aynı zamanda yarışmalar düzenledik. 8 Temmuz itibarıyla yeniden açılan ofisimize dönüşü de kademeli olarak planladık. Bu plan kapsamında tüm çalışanlarımız aynı anda ofise dönmüyor. Servis araçlarımız düzenli dezenfekte ediliyor, araçlarda sosyal mesafe kuralına göre oturuluyor ve maske kullanımı zorunlu. Girişlerde ateş ölçümü yapıyoruz. Pek çok alana dezenfektanlar yerleştirdik, temizlik planlarını sıklaştırdık. Yürüme yolları da dâhil olmak üzere yemekhane, dinlenme alanları gibi ortak alanlarda segregasyon uygulaması yapıp, her vardiya ekibi için belirlenmiş ayrı yerler oluşturduk.

Toplantılarımızın çok büyük bir kısmını tamamen d|jital ortama taşıdık. Özellikle evden çalışmaya müsait rollerde olan çalışanlarımızın haftanın çoğunda ya da tamamen evden çalışmalarını istedik. İşyeri hemşiremiz, çalışanlara virüse karşı korunmaları için eğitimler veriyor.

YEŞİM OKSAY

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu