Güncel Ekonomi Haberleri

Perakende ülke büyümesinin üzerinde büyüdü

HEDEF 880 MİLYAR LİRA

Bir yandan da sektör “verimlilik” tartışmalarıyla kendi ilacını oluşturmaya çalıştı. Evet, mağaza açılışları devam ediyor hatta pek çok firma gerek yur-tiçinde gerekse dışmda mağaza açılışlarına devam ediyor. Ancak bu açılışlar devam ederken “verimlilik” eskisinden çok daha önemli bir kavram haline geliyor. Daha büyük metrekareler yerine metrekare verimliliği üzerine stratejiler geliştiriliyor. Bunun yanı sıra e-ticaret yatırımları artıyor.

Bundan 10 yıl önce pek dillendirilmeyen e-ticaret kanalı günümüzde perakende sektörünün olmazsa olmaz yatırım alanlarından biri. Hatta sektör için mağaza, online ve mobili birbirine bağlayan, müşteriye farklı alışveriş deneyimi sunan sistemler geliştiriliyor. Kısacası perakende sektörü kendini yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyor. Tam da bu özellikleri sektörün önüne yeni hedefler koymasına sebep oluyor. 2018 yılında 880 milyar dolar büyüklüğe ulaşmayı hedefleyen perakende sektörü, bu hedefe ve fazlasına ulaşacak kapasiteye sahip.

Koton, Defacto, Simit Sarayı gibi önde gelen perakende markalarının yurtdışmdaki yatırımları bu kapasitenin en bariz örneklerinden biri. Ya da FLO’nun Lumberjack markasını satın alması… Türkiye’den çıkan markaların global pazarlarda birer oyuncu haline gelmesinin örneklerinden bazıları bunlar. Perakende sektörünün dinamosu konumunda olan AVM sektörüne bakalım. 10 yıl önce 143 olan AVM sayısı günümüzde 379’a ulaştı. AVM’si olmayan az sayıda şehir var. Alışveriş ve eğlenceyi bir arada sunan AVM’ler satışların da en yoğun olduğu alanlar arasında. Hala inşaat halinde olan AVM’ler de sektörün potansiyelinin ve kapasitesinin teyidi adeta.

“PAZARIN NABZI TUTULMALI”

Sektör yetkililerine perakende sektörünün son 10-15 yılda yaşadığı dönüşümü soruyoruz. Defacto CEO’su İhsan Ateş, perakende ve hazır giyim sektörlerinin 2000’li yılların başından itibaren modernleşme sürecine girdiğini anlatıyor. “Teknolojik gelişmeler, küresel ekonomik güçteki değişim, hızlanan şehirleşme, iklim değişimi ve demografik değişiklikler gibi mega trendler diğer sektörlerde olduğu gibi perakende hazır giyim sektöründe de yoğun dönüşüm yarattı ve yaratmaya devam ediyor” diye konuşan Ateş, bu dönüşümün markalaşmanm tüketici tarafından kabul edilmesi ve yaygınlaşmasıyla olduğunu vurguluyor.

Ancak ülkemizdeki tüketici güveninin son beş yılda düşüş eğilimi gösterdiğini kaydeden Ateş, gerek yurtdışı ve yurtiçinde yaşanan sosyopolitik olayların, gerekse küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin ışığında bu düşüşün yaşandığını belirtiyor. Bu nedenle sektörde hareketlilik yaşandığını ve konsept değişiklikleri ile pazarın nabzının her zamankinden daha yakın tutma ihtiyacı ortaya çıktığım dile getiriyor.

“İNOVASYON VE YARATCILIK GEREKLİ”

Ülkemizde yaşanan olumlu gelişmelerin sektöre de olumlu yansıması sonucu pek çok marka gelişti, ülke sınırlarını aşarak dış pazarlara yöneldi. 2004 yılında kurulan Defacto, perakende sektörünün yıllar içinde geçirdiği dönüşümü yakından deneyimleyen ve takip eden bir marka. Yıllar içinde sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydeden firma, geçtiğimiz yıl da yüzde 24’lük büyüme kaydetti ve 2 milyar TL’nin üzerinde ciro elde etti. Sadece Türkiye’ye değil yurtdışma da ciddi yatırım yapan Defacto 17 ülkede mağazaya sahip. Toplam mağaza sayısı 400’ün üzerinde olan firma yaklaşık 11 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Sektörün dinamiklerini okuyan ve buna göre stratejilerini geliştiren Defacto, perakendenin geleceğini nasıl yorumluyor? Ateş, sektörde verimlilik kadar karlılığın da önemli olduğunu vurgulayarak başlıyor sözlerine. Online alışveriş kanallarının gelişim potansiyelinin çok yüksek olduğunu anlatan Ateş, “Verimlilik analizleri yaparken zayıf noktalar belirlenip karlılığı artırmaya yarayan yöntemlere yönelmek ve mevcut teknolojileri etkin bir biçimde kullanarak stratejileri yeni modeller üzerine inşa etmek gerekiyor” diye konuşuyor.

Ateş artık inovasyon ve yaratıcılıkla bağdaşan markaların tercih edildiğini sözlerine ekliyor.

ONLİNE’A YATIRIM YAPIYOR

Bu yıl 100. yaşını kutlayan inci Deri, sektörün en eski firmalarından biri. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, siyasi gelişmelerin yaşandığı bu gibi dönemlerde tüketiciler ve perakende sektörünün genelde durgunluk eğilimine girdiğini ve bu durumun hedeflere de yansıdığını ifade ediyor. 2017 yılında büyüme hedeflerinin daha temkinli olacağını belirten Kı-zıltaş, sadece bu yıl değil orta vadede de verimliliğin büyük önem taşıdığını anlatıyor. Kızıltaş “Şirketlerin her alanda optimizasyona giderek, verimlilik üzerine yatırım yapacakları bir dönem olacak” diye konuşuyor. İnci Deri de son 10 yılda önemli adımlar atan ve mağaza sayısını artıran firmalardan biri. 2007’de 50 mağazası bulunan İnci Deri bu yıl itibariyle bu sayıyı ikiye katlamış durumda. Online alana yatırım yaptıklarını anlatan Kızıltaş, bu yatırımların etkisiyle İncideri.com’un 2016’yı yüzde 100 büyüme ile kapattığını söylüyor. İnternet mağazalarının toplam cirolarındaki payını yüzde 2’den yüzde 5.5’e çıkartmayı hedeflediklerini anlatan Kızıltaş’m planlarında mobil de var. Önümüzdeki dönemde aktif hale gelecek mobil aplikasyonun satışlarına yüzde 20 oranmda etki etmesini beklediklerini belirten BCızıltaş perakendenin geleceğinin de perspektifini sunuyor.

17 yıldır perakende sektöründe faaliyet gösteren Teknosa, günümüzde 210 mağazaya sahip ülkemizin önde gelen teknoloji market zincirlerinden biri. TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan, 2004 yılından itibaren Teknosa olarak gaza bastıklarını ifade ederek o dönem bazen haftada iki mağaza açtıklarını anlatıyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu