Güncel Ekonomi Haberleri

Perakende ülke büyümesinin üzerinde büyüdü

SEKTÖRLE BİRLİKTE BÜYÜDÜ

Yedi yıl önce sadece bir restoran sahip olan KasapDöner, 2013 sonunda sadece 13 olan restoran sayısı bugün 47’ye ulaştı. KasapDöner, döneri marka-laştıran önemli isimlerden biri oldu zamanla. Global Restoran Yatırımları A.Ş. Genel Müdürü Bahar Özürün, KasapDöner’in başlangıcının 2010 yılma dayandığını hatırlatarak, “Henüz 10. yılımızı tamamlamadık. Ancak yine de geldiğimiz noktanın, perakende sektörünün gösterdiği gelişimi sergilemesi açısından son derece tipik olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.

Özürün, son 10 yılda perakende sektörünün büyümesinin KasapDöneri’in hızlı büyümesinde rol oynadığım ifade ediyor. “Perakende sektörü için son yıllarda büyük önem kazanmaya başlayan üç noktayı gözden kaçırmamak gerek” diyen Özürün, bunun değişim, farklılık ve ayrıntı olduğunu söylüyor. Tüketicinin artık herkesin tercih ettiğini değil, farklı olanı tercih etmeye yönelmeye başladığını anlatan Özürün kendi alanında farklılık yaratanm, bu dönemde öne çıkacağını belirtiyor.

En çok barınma ve gıdaya harcıyoruz

Tüketicilerin gelirleri ve bu geliri tüketim biçimleri perakende sektörünün de ilgi alanına giriyor. Zira son yıllarda artan kişi başı gelir tüketim olarak ekonomiye geri dönüyor. TÜİK Hane halkı Bütçe Araştırmasının 2014 yılı verilerine baktığımızda, yapılan harcamalar içinde en yüksek kalem yüzde 24.8 ile konut ve kira harcamalarına gidiyor. Bunu yüzde 19.7 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip ediyor. Harcama türlerine göre ele alındığında rapor 2013 ve 2014 yılında önemli bir değişiklik olmadığını ortaya koyuyor. Mesela organize perakendede gıda dışı harcamalarda en yüksek metrekare hazır giyimde. Dolayısıyla giyim ve ayakkabı harcamaları hane halkı için hem önemli hem de yüksek oranlara sahip. 2013 yılında giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde 5.3 iken bu rakamın 2014 yılında çok da değişmeyerek yüzde 5.1 olduğunu görüyoruz. Sektör için bir diğer önemli veri de ev eşyası harcamalarına ait. Burada da 2013 yılında payın yüzde 6.6 iken 2014 yılında yüzde 6.8 olduğu görülüyor.

Satışların yarısı gıdadan

PwC tarafından yapılan “Dönüşürken Büyüyen Türkiye ve Perakende Sektörü” raporuna göre, organize perakende yatırımlarında metrekare bazında gıda kategorisi öne çıkıyor.

Perakende alanında satışların yarısı gıda alanında gerçekleşiyor. Özellikle 2010-2015 yıllarında gıda perakendesinin metrekare artışlarıyla doğru orantılı şekilde büyüdüğü görülüyor.

Gıda perakendesin yaşanan satın almalar ve yapılan yatırımlar bunun da göstergesi aynı zamanda. Örneğin, bu yılın ilk ayları söz konusu satın almalara sahne oldu. Migros geçtiğimiz yıl Tesco Kipa’yı satın almak için başvuruda bulunmuştu. Devir işlemi bu yıl içinde gerçekleşti ve Kipa hisselerinin yüzde 95.5’nin Tesco Overseas Investments Limited’den, Migros’a devrini onayladı. Satışın bedeli ise 302 milyon TL oldu. Satın almaların yanı sıra hızlı bir mağazalaşma süreci de yaşanıyor gıda perakendesinde. Migros bu yıl en az 120 mağaza açmayı hedeflerken Şok Market bin mağaza açarak mağaza sayısını 5 bine çıkaracağını duyurdu.

Bahar ÖZÜRÜN / Global Restoran Yatırımları A.Ş. Genel Müdürü
Değişim, vazgeçilmez unsur

Perakende sektörü için son yıllarda büyük önem kazanmaya başlayan üç noktayı gözden kaçırmamak gerek: Değişim, farklılık ve ayrıntı… Tüketici artık herkesin tercih ettiğini değil, farklı olanı tercih etmeye yönelmeye başladı. Dolayısıyla kendi alanında farklılık yaratan, bu dönemde öne çıkacak. Bu süreçte ürünündeki ayrıntıları ön plana çıkaran, tüketicinin görebileceği ve talep edebileceği ayrıntıları öngörüp ona göre pozisyon alan firmalar da kazançlı çıkacak. Değişim ise çağımızın vazgeçilmez unsuru.

Dolayısıyla perakendeciler hem kendilerini, hem ürünlerini, hem de anlayışlarını sürekli yenileyerek çağa ayak uydurdukları sürece büyümeye devam edecekler.

MERAL CANDAN

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu