Şirket Haberleri

P&G Sürdürülebilirlikte Çıtayı Yükseltiyor

Hızlı tüketim ürünleri alanının dev şirketlerinden P&G, 2030 yılı itibarıyla tüm işyerlerinde yüzde 100 oranında yenilenebilir elektrik enerjisi kullanmaya başlayacak.

Yaşadığı dünyayı büyük hızla kirleten, doğal kaynakları acımasızca tüketen insanoğlu, işlerin büyük bir hızla kötüye gittiğini görüyor. “Sürdürülebilirlik” kavramı da işte tam bu dönem de ortaya çıkan bir kurtarıcı. Dünyanın dev şirketleri üzerlerine düşenleri yerine getirmeye çalışıyor. Hemen hemen tümü kendilerine bu konuda hedefler belirlemişler. Ancak bu konuda hem şirketlerin hem devletlerin hem de bireylerin atması gereken çok adım var. Bu şirketlerden birisi de hızlı tüketim ürünleri sektörünün önemli oyuncularından Procter & Gamble (P&G).

Çevresel sürdürülebilirlikte üzerine düşeni yerine getirmeye çalışan P&G, 2020 yılı sürdürülebilirlik hedeflerini kendi deyişiyle en fazla olumlu değişiklik yaratabileceğine inandığı alanlarda belirlemiş: İklim, su ve atık. Şirket, 2010’dan bu yana mutlak sera gazı emisyonlarını yüzde 17, fabrikalarında kullanılan su miktarını yüzde 27 oranında düşürmüş. Fabrikalarının yüzde 80’inden fazlasında depolama alanlarına gönderilen üretim kaynaklı “sıfır atık” hedefine ulaşmayı başarmış.

P&G web sitesinde kendisini “Günlük hayatı dünyanın dört bir yanındaki insanlar için kolaylaştıracak ürün ve hizmetleri üretmeye adamış bir şirket” olarak tanımlıyor. Bunun da geçtiği yollardan biri sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaya katkıda bulunacak ürünleri geliştirmek. P&G Global Bulaşık Deterjanı ve Avrupa Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Elvan Önal, “çevre dostu” ürünlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmadaki önemini şu sözlerle dile getiriyor: “Bir bulaşık yıkama ürününün en büyük farkı nerede yaratabileceğini anlamak için, kategorimizdeki yaşam döngüsündeki sürdürülebilirlik ayak izimizin tamamını ele almak zorundayız. Bu, önceliklerimizin ne olması gerektiğini açıkça gözler önüne seriyor. En büyük etki, ‘kullanım sırasında’ kendini gösteriyor ve elde yıkama ile otomatik yıkama, ayak izinin yüzde 90’mı oluşturuyor. İşte bu yüzden, bu zorlukları aklımızdan çıkarmadan ürünlerimizi geliştiriyoruz.”

Fairy, P&G’nin iddiasına göre piyasadaki en konsantre bulaşık deterjanlarından biri. Önal, Fairy’nin bu özelliğiyle, yıkama performansının rakiplerinden yaklaşık iki katı daha fazla olmasını beraberinde getirdiğini öne sürüyor. İşte bu noktada da sürdürülebilirliğe katkı gündeme geliyor: Üretimde daha az plastik kullanılıyor, nakliye sırasında daha az karbondioksit emisyonu gerçekleşiyor. Nitekim Fairy, Türkiye’de piyasaya sunulduğu günden bu yana Türk tüketicilerinin seyreltilmiş ürün kullanımı 300 milyon şişe azalmış. Bu azalmayla birlikte plastik atık miktarında 18 bin ton, karbondioksit emisyonlarında ise 15 bin ton düşüş sağlanmış.

P&G Global Bulaşık Deterjanı ve Avrupa Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Elvan Önal, P&G’nin Fairy otomatik bulaşık yıkamadaki inovasyonunun, fosfat kullanmadan performans iyileştirmede teknik zorlukların üstesinden geldiğini anlatıyor. Verdiği bilgiye göre, azaltılmış çevresel ayak izine ve daha iyi bir temizleme performansına sahip olan Fairy Platinum ADW ile bulaşıkta ön yıkama yapmaya gerek kalmıyor. Bu gelişme, yılda yaklaşık 9 milyar litre su tasarrufu potansiyeline sahip; bu da yaklaşık 9 bin olimpik yüzme havuzuna denk geliyor. —Ruhi Sanyer

SÖZÜN ÖZÜ: P&G aralarında Ariel, Head & Shoulders, Pantene ve Prima’nın da bulunduğu 20 lider markasının ambalaj malzemelerinin yüzde 95’ini 2025 yılı itibarıyla yüzde 100 geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir hale getirecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE ‘HIRSLI’ TUTUM

2020 yılı sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar atan P&G, geçtiğimiz haftalarda 2030 yılı hedeflerini de “Ambition 2030″ başlığı altında duyurdu. Yeni hedefler içeren programın adındaki “hırs, tutku” anLamına gelen “ambition” sözcüğü de çıtanın daha da yükseltildiğini gösteriyor.

P&G’nin “Ambition 2030″hedefleri şu maddeleri içeriyor:

• Markalar: P&G’nin, Always, Ariel, Fairy, Febreze, Head & Shoulders, Pantene ve Prima’nın da dahil olduğu 20 lider markasının ambalaj malzemelerinin yüzde 95’inin 2025 yılı itibarıyla yüzde 100 geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir hale getirilmesi hedefleniyor.

• Tedarik Zinciri: P&G işyerlerinde yüzde 100 yenilenebilir elektrik enerjisi kullanımı ve sera gazı emisyonlarının 2010 yılı temel rakamlarına göre yarı yarıya azaltıLması öncelikli hedeflerden biri. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayacak iki temel strateji olarak yenilenebilir elektrik enerjisi kullanımının yaygınlaşması ve elektrik tüketiminde verimliliğin artırılması görülüyor. 2030 yılı itibarıyla P&G, yüzde 100 oranında yenilenebilir elektrik enerjisi kullanır hale gelecek. Yeniden kullanımla en az 5 milyar litre su tasarrufu yapılacak.

• Toplum: P&G, dünya okyanuslarına plastik atılmasını engelleyen, ormanları koruyan ve büyüten, emici hijyen ürünleri için geri dönüşüm çözümlerini genişleten ve dünyanın öncelikli havzalarındaki suyu koruyan, insanların, gezegenin ve işinin gelişmesini sağlayan dönüştürücü ortaklıklar kurmaya devam edecek.

• Çalışanlar: P&G, sürdürülebilir düşüncenin ve bunun uygulamalarının günlük iş akışına yansıması için çalışanlarını sürdürülebilirlik anlayışına dahil edecek, yönlendirecek ve ödüllendirecek. Sağlanan her katkı çalışana ödül olarak yansıtılacak ve bu performans değerlendirmelerine entegre edilecek.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu