Pazarlama ve Satış TaktikleriReklamlar-Reklamcılık

QR Kod, Reklam ve Pazarlamada Yeni Bir Çığır Açtı

QR kod, reklam ve pazarlamada yeni bir çığır açtı. Cep telefonuyla tarandığında ürün ya da markayla ilgili bilgilere hızla ulaşılmasını sağlayan bu teknolojiyle yapılabilecekler, pazarlama ekibinizin hayal gücüne kalmış…

orkodMUTLAKA sizin de dikkatinizi çekmiştir; ilanlarda, billboardlarda hatta bazı ürünlerin bizzat ambalajlarında karman çorman, kare şeklinde bir kod yer alıyor. Çoğumuz için pek bir anlam ifade etmeyen, dışarıdan bir şeye benzetemediğimiz bu şekle “QR kod” deniyor. “Quick response” yani “hızlı yanıt” anlamına gelen bu kodlamayı inşaattan lojistiğe, tekstilden kozmetiğe farklı sektörden pek çok şirket hedef kitleye bilgi vermek amacıyla kullanıyor. Öncelikle belirtelim; QR kodu kullanabilmek için cep telefonunuzun, bilgisayarınızın bunu desteklemesi ve kodu okuyabilecek bir uygulamayı da indirmeniz gerekiyor.

ÖNCE OTOMOTİV KEŞFETTİ

QR kod aslında otomotiv endüstrisi için geliştirilmiş bir teknoloji. Japon otomotiv devi Toyota için araç parçalan imal eden Denso’nun 1994 yılında geliştirdiği bu teknoloji, üretim süreci sırasında araçları takip edebilmek amacıyla devreye alınmış. Normal barkodun saklayabildiği veriden daha fazlasını saklamasının yanı sıra “hızlı okunabilmesi” en önemli özelliği…

1997’den sonra standartları belirlenen bu uygulama, endüstriyel kullanım alanları dışında günümüzde birçok şirketin ürün tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine destek amaçlı kullanılıyor.

Şirketler, QR kodun içine telefon numaralarından adres bilgisine, web linklerinden e-posta adresleri ve e-posta mesajına kadar pek çok bilgiyi kaydedebiliyor.

SATIŞLARI ARTIRMAK MÜMKÜN

Aslında QR kodun kullanım alanları pazarlama departmanının hayal gücüyle sınırlı. Bu bağlamda akıllı pazarlamacılar tarafından ilgi çekici hale gelen kullanımlar var. Örneğin, sadece kadınları değil erkekleri de hedef kitlesinde gören Victoria’s Sec-ret’ın QR kodla yaptığı reklam daha çok erkekler tarafından ilgi görmüştü…

Yine bir diğer kullanım örneği de Tesco’dan… Globalleşen dünyada insanlar daha çok çalışıyor ve alışveriş yapacak zaman yok denecek kadar az. Bu durumun farkında olan Tesco, billboardlara reklam vermek yerine her bir billboardu market rafı gibi tasarladı. Böylece 10 bin 287 müşteri, metro beklerken alışveriş yaptı. Bu sayede şirketin online satışları yüzde 130 arttı.

Yeri gelmişken “QR bilezikler”den de bahsedelim… Artık

QR bilezikler sayesinde insanlar kendileri hakkında tüm bilgiyi arkadaşlarına bilekliğini okutup verebiliyorlar,

Kim bilir, belki bir gün gece kulübünde tanıştığınız biri, size adını söylemeyip QR bilekliğini uzatacak.

Bu duruma hazırlıklı olmak için telefonunuza bir QR kod okuyucusu yüklemenizde fayda var…

MÜŞTERİLER İZLENİYOR

Yellow Medya Ürün Müdürü Gürkan Ketenciler’e göre, akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte her geçen gün kullanımı artan QR kod, özellikle teknolojiyi kullanmayı seven firmaların tercih ettiği bir araç. Yine tekstil sektörü QR kodu ilk kullananlar arasında bulunuyor. Özellikle alışveriş sırasında ürünler üzerinde karşılaştığımız

QR kod, mobil cihazdan okutulduğunda ürün hakkında detaylı bilgi alma olanağı sunuyor. Yine mağazada kendi kendine alışveriş yapmaktan hoşlanan ve yoğunluk içinde mağaza yetkilileriyle iletişime geçemeyen müşterilerin memnuniyetini de artırıyor.

Ketenciler, olaya sadece müşteri tarafından değil üretici tarafından da bakmak gerektiğini belirtiyor. Üretici, okunan QR kodlar sayesinde müşteri alışkanlıklarını kayıt altına alabiliyor. Bu avantajından dolayı söz konusu teknoloji şu sıralar son kullanıcıya dokunmak isteyen her pazarlama ve satış kanalı tarafından kullanılıyor.

KARTVİZİTLERE BİLE GİRDİ

Türkiye’de ve dünyada QR kod hazırlayan birçok firma var. Elbette yazılım firma lan bunun altyapısını sağlıyor. Sonuç olarak QR kodu oluşturan basit bir yazılım. Yellow Medya, QR kod isteği olan müşterilere bu hizmeti sağlayan şirketlerden biri. QR kod oluşturmak isteyen bireyler için web siteleri de mevcut. Çok basit birkaç soruya cevap verdiğinizde QR kodunuz hazır hale geliyor. Ancak uzmanlara göre manuel bir süreçle web sitesi üzerinden binlerce QR kod yapmak neredeyse imkansız. Bu nedenle zamandan tasarruf etmek isteyen şirketler Yellow Medya gibi bu hizmeti veren ku-rumlara gidiyor. Bu arada, Yellow Med ya’nın da kendi kartvizitlerin- A de QR kod kullandığını belirtelim.

TRICK LERE DİKKAT!

Gürkan Ketenciler, bu teknolojiyi kullanmak isteyen şirketlere şu önerilerde bulunuyor:

“QR kodun hazırlandıktan sonra test edilmesi gerekiyor. Bazı firmaların internet üzerinden sunduğu QR kod hizmetleri düzgün çalışmayabiliyor. Bu nedenle uzman şirketlerle çalışmak gerekiyor. QR kodunuzun web sitenize yönlenmesini istiyorsanız URL kısaltıcı kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede QR kodunuzun kaç kere tarandığını özümleyebilirsiniz. Kodunuzu okuttuğunuzda açılacak sitenin mobil uyumlu olması ve flash olmaması da önemli konulardan biri. QR kod hazırlanırken yapılan en fazla hata, normal web sitesine yönlenen URL’ler kullanılması. Onun yerine kampanya bazlı mikro mobil siteler hazırlanması gerekiyor.

Internet erişimi gerektiren QR kod ürettiyseniz, WiFi olmayan ya da cep telefonunun çekmediği kapalı bazı alanlarda kullanılmamalı.”

QR kod çalışmaları yapan Tuborg’un dijital ve sosyal medya uzmanı Fatih Gürçay, esas amaçlarının offline mecralar ile online mecraları bir arada kullanan, birbirlerini destekleyici bağlarla kişilere farklı bir deneyim sunmak olduğunu belirtiyor. Ayrıca QR kod kullanımıyla markayla ilgilenen kişilerin, şirket hakkında daha detaylı bilgiye, çok daha az efor sarf ederek ulaşmasını sağlamanın da önemine işaret ediyor.

Tuborg, QR kod uygulamalarını iki temel alanda kullanıyor. Bazı POP malzemelerinde uygulaması mevcut. Bunun dışında yazılı ve dijital çizgi üstü iletişim araçlarında da QR kod kullanıyor.

FATURA DA ÖDENECEK

SoftTech, Iş Bankası için geliştirdiği mo-bil ödeme sistemi Parakod’la Türkiye’de ilk defa QR kod teknolojisini ödeme amacıyla kullandı. Bu sayede fiziki kredi kartı olmadan, sadece cep telefonuyla IşCep içindeki Parakod uygulamasında POS ekranındaki QR kodu okutarak alışveriş yapmak mümkün hale geldi. Bu teknoloji aynı zamanda internetten alışverişte de ödeme sayfasında ad-soyad, kredi kartı numarası, son kullanma tarihi ya da güvenlik kodu gibi bilgileri girmeden alışveriş yapmayı sağlıyor. SoftTech, kısa bir süre sonra fatura üzerindeki barkod veya QR kodları okutarak fatura ödemeyi de mümkün hale getirmeyi planlıyor. SoftTech Ar-Ge ve Kullanıcı Deneyimi Direktörü Atınç Akçayöz’e göre genelde web sitesine yönlendirmek amacıyla QR kod kullanılıyor. Önümüzdeki dönemlerde QR kod içine yüklenen verileri anlamlı hale getirecek yazılımlar, Parakod ürününde olduğu gibi çok farklı amaçlarla etkin bir şekilde kullanılacak. Şirketlerin QR kodu oldukça etkin kullandığına değinen Akçayöz, “Ancak son kullanıcı bu konuda henüz kullanım alanlarının farkında değil. Teknolojiye meraklı Türk halkının kısa zaman içinde bu teknolojilere adapte olacağına inanıyorum” diyor.

Cloudturk de QR kodu ilk kez geçen yıl broşür, dergi ve gazete ilanlarında kullanmak üzere oluşturan şirketler arasında… Şirketi tanımak ve fırsatlarını öğrenmek isteyenleri doğrudan web sitesine yönlendiren QR kodları Cloudturk’un ajansı Maqinal Porter No-velli hazırlıyor. Cloudturk Genel Müdürü Mustafa Yazıcı, “Şimdilik daha çok şirketimizi daha geniş kitlelere tanıtmak, onlara hizmetlerimizi anlatmak amacıyla bu kodları kullanıyoruz. Özel kampanyalar düzenlediğimizdeyse, bu kampanyaların duyurusunu yapmak için dergi, gazete ve ilanlarda kodu yayınlıyor, müşterilerimizi doğrudan aktif olan kampanyamızın sayfasına yönlendiriyoruz” diyor.

PARA BİLE ÇEKİLİYOR

Mobil uygulamalar geliştiren Pozitron, Türk Ekonomi Bankası (TEB) için bankamatikten QR kodla para çekme projesi hazırladı.

Hem Türkiye’de hem de dünyada bir ilk olan bu özellik sayesinde kullanıcılar iPlıone üzerinde oluşturdukları QR kodla ATM’lerden kartsız para çekebiliyorlar. Pozitron Kurucu CEO Fatih İşbecer’e göre ilgi gören bu uygulama kısa zamanda başka bankalarda da yaygınlaşacak.

Doğru içeriğe yönlenmeyen bir ÖR kodun bütün amacını yitirdiğine değinen Fatih tşbecer, “Akıllı telefonlar üzerinden açılan link düzgün gözükmüyorsa, video çalışmıyorsa bu yine müşterinin ilgisini yitirmesine ve tepki göstermesine neden oluyor. Tabii uygun formatları sunmak dışında her pazarlama aktivitesinde olduğu gibi tüketicinin ilgisini çekecek ve aklında yer edecek bir içerik üretmek çok önemli” diyor.

JACK DANIEL S FARK YARATTI

Jack Daniel’s geçen mayısta özel kokteyli Lynchburg Lemonade için QR kodla bir çalışma yaptı. Özel bardaklı paketlerinde, broşürlerinde kullandığı ÖR kodla Jack Daniel’s Lynchburg Lemonade kokteylinin keyfine evinde devam etmek isteyenlerin, barmen Tolga Germiyanoğlu’nun Lynchburg Lemonade tarifini anlattığı videoya ulaşmaları sağlandı.

Jack DaniePs Türkiye Kıdemli Marka Müdürü Selva Aydıner kampanyanın geri dönüşlerini şöyle anlatıyor: “Üç ay içinde 30 binden fazla farklı kişi ÖR kodu kullanarak videoyu tam olarak mobil cihazına indirip izledi. Bu sayıya ek olarak tekrar tekrar izleyenler de oldu.

Lynchburg Lemo-nade’in bu yaza damgasını vuran kokteyl olduğunu hesaba kattığımızda bizim için faydalı ve keyifli olduğunu söyleyebiliriz.”

Şu anda da gerek hediyeli paketlerin üzerinde gerek tüketiciye ulaşan diğer iletişimlerinde QR kodla Jack Daniel’s Türkiye Facebook sayfasına ulaşım sağlıyor.

TUGÇE ALTINSOY / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. QR Kodlar aslinda 90’lardan beri var ama son zamanlarda birden cok patladilar, ustelik iyide bir prestij kaynagi QR kodunuzun olmasi.
    Ustelik bu okadar zor birseyde degil http://qrcodegenerator.pw/ adresine giriyorsunuz kodunuzu yapiyorsunuz ve yazicidan cikariyorsunuz bukadar.
    Guzel yazi olmus bu arada 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu