Sağlık Haberleri

Sağlıkta Çin ve İngiltereden Yapay Zeka Atılımları

Yapay zekanın ülkenin dört bir yanına yaygınlaştırılmasını 2030 yılında yapay zeka lideri olma hedefini küçümsemememiz gerektiğini her geçen gün yeni örneklerle anlıyoruz.

Son olarak Çin’de sağlık alanında çıkan yapay zeka uygulamaları, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de kamunun üzerindeki yükü nasıl alabileceğini gösteriyor.

Çin’in doğusundaki Hangzhou kentinde yapay zeka yardımıyla geliştirilen bir sistem ambulansların kırmızı ışığa takılmadan hastaneye ulaşmasını sağlıyor.

Alibaba Grup tarafından geliştirilen bu sistemde, yapay zeka kent merkezindeki ulaşım sisteminin bilgisayarlarıyla iletişime geçerek ambulansın geçtiği yolların hepsinde yeşil ışık yanması sağlanıyor. Bulut ve çeşitli veri sistemlerinin güçlerini birleştirerek sağladığı bu kolaylık sadece ambulansların kalabalık kentlerde zamanında yerine ulaşmasını sağlamayacak. Sistemin uzun hasta kuyruklarını ve bazı kentlerde doktor eksikliğini gidermek için de kullanılması planlanıyor. Alibaba, Şanghay kentindeki bir hastanede veriyi hastaların talebini öngörebilmek ve doktor atayabilmek için yine yapay zekalı bir sistem kullanıyor. Zheciang kentindeyse CT ve MRI gibi sağlık taramalarını analiz etmek için yapay zekalı bir teşhis uygulamasını deniyor.

Bunlar, ülkedeki sağlık sorunlarına çözüm bulmak için geliştirilen yapay zeka-veri-bulut üçlüsünün sunduğu, uygulanması oldukça pratik sistemler. Ülkeden gelen haberler, teknolojinin hastanelerin içine giderek entegre edildiği yönde. Teknoloji, sadece büyük kentlerdeki kalabalığın önüne geçmek için değil, büyük kentlerle taşra arasındaki hizmet uçurumunu kapatmak için de kullanılıyor.

Teşhis konusunda yapay zeka hala doktorlara yardım eder konumunda. Pekin’in Chaoyang Hastanesi’nden kardiyolog Wang Aihu, hastanesinin yapay zeka destekli sağlık tarama sistemleriyle “doktor robot” uygulamalarına başladığını söylüyor. Aihu, “Bunlar bize çok yardımcı teknolojiler ve teşhis konmasını hızlandırıyor ve geliştiriyor. Ancak bu teknolojilerin hiçbirisi iyi bir doktorun yerini alamaz. Teşhiste hala doktorların onayına ve hatta düzeltmesine ihtiyacımız var” diyor.

Ancak İngiltere’deki Babylon Health isimli teknoloji şirketi, geliştirdiği yapay zekalı sistemin bir hastalığı belirlemede çoğu doktorun önüne geçerek daha iyi performans gösterdiğini ileri sürüyor.

Tüm ülkeler sağlık sistemlerini fonlarken oldukça zorlanıyor ve insanların yaşlanmasıyla birlikte sağlık masrafları daha da artıyor. Babylon Health’in geliştirdiği bir yapay zekalı akıllı telefon chatbot uygulamasıysa bir aile hekimi görevini görerek devletin üzerinden yükün bir kısmını almayı amaçlıyor. Bu amaçla Kraliyet Genel Pratisyenlik

Fakültesi’nin final sınavına giren Babylon uygulaması yüzde 81’lik başarı oranına ulaşarak son beş yıldaki pratisyenlerin başarı ortalaması olan yüzde 72’yi aşmayı başardı. Babylon, halk önünde yaptığı bir testteyse yedi aile hekimine karşı mücadele ederek yüzde 80 ortalamayla hastalıkları doğru tespit etti. Doktorların başarı ortalamasıysa yüzde 64-97 arasında gerçekleşti.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu