İş Fikirleri ve İş Kurmak

Salyangoz Çiftliği Kurmak Kazançlı İşlerden

Salyangoz çiftliği girişimcisini sevindiriyor. AB’nin doğadan salyangoz toplayıcılığını yasaklaması çiftlik yatırımlarını uçurdu. Türkiye’nin ilk salyangoz çiftlikleri birer ikişer açılıyor. Bir dönümlük çiftliğin kuruluş maliyeti 50 bin TL, yıllık kazancı ise 160 bin TL…

Salyangoz Yetiştiriciliği İle Para Kazanmak

KÜRESEL iklim değişikliği, tarım için ayrılan alanların giderek azalması, su sıkıntısının artarak devam etmesi… Bu ve benzeri nedenlerle geleneksel tarım ve hayvancılık kaynaklarına alternatif çözümler gerekiyor. Eğer tedbir alınmazsa artan dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılamak giderek zorlaşacak. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2050’de dünya gıda ihtiyacının karşılanması için mevcut üretimin iki katma çıkarılması gerekecek. Uzmanlar bu gereklilik konusunda hemfikir. FAO’ya göre, insanoğlunun gelecekteki beslenme gereksinimlerini karşılayabilecek kaynaklardan birisi de böcekler olacak.

Salyangoz çiftliği
Salyangoz çiftliği kurmak

Bunlardan biri de kara salyangozu. Türkiye’de tüketilmiyor ancak başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde tercih edilen bir ürün. Bizde tüketilmeyen bu canlılar 1980’den bu yana doğal ortamlarından, toplayıcılık şekliyle temin edilip ihraç ediliyor. Salyangoz aslında Avrupa’da da yakın zamana kadar bu şekilde doğadan toplanıyordu. Ancak şimdi AB (Avrupa Birliği), toplayıcılığı doğal yaşama saygı politikaları çerçevesinde yasakladı. Bu durum girişimci ve yatırımcılar için iyi bir iş fırsatına dönüştü. Peki, salyangoz yetiştiriciliği nasıl yapılır? Yetiştiricilik için hangi bölgeler uygun? Üretim için neler gerekiyor? Salyangoz çiftliği kurulum maliyeti ne kadar? Eğer tarım sektöründe yeni bir iş, farklı bir ürün denemek istiyorsanız, işte size sıra dışı bir yatırım seçeneği…

Yıllık Hacim 1 Milyar Dolar

Dünya salyangoz ticaretinin büyüklüğünün 1 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu işin kar marjı oldukça yüksek. Bu alanda çalışmalar yapan akademisyenlerin yaptığı hesaba göre, kar marjı yüzde 500’e kadar ulaşıyor. Salyangoz çiftçiliğinin gelecekte gözde bir iş kolu haline dönüşeceğinin sinyalleri şimdiden görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Burdur’da düzenlenen “Salyangoz Yetiştiriciliği İşleme ve Pazarlanması” konulu seminer Türkiye’de bir ilkti. Bu panelde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yıldırım şu değerlendirmede bulundu:

“Eti yenen karasal salyangoz ürünleri Avrupa’da büyük bir pazara sahip. Salyangoz yetiştiriciliği düşük maliyetli, yüksek karlılık oranına sahip bir iş. Doğadan toplanan salyangozlar aracılar tarafından vatandaşlardan kilogramı 1-2 TL’den satın alınıyor. Avrupa’ya ise kilosu 20 euro’ya satılıyor.”

“Devlet Desteği Alabilirler”

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden emekli olduktan sonra su ürünleri yetiştiriciliği konusunda çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Atilla Alpbaz’ın da bu konuyla ilgili önemli araştırmaları bulunuyor. Salyangoz yetiştiriciliğinin popüler bir iş alanına dönüşeceğinin altını çizen Alpbaz, “Bu işte gelecek var. Bu nedenle iyi bir proje geliştirip, Tarım Bakanlığı’na sunan girişimcilerin destek alma şansları oldukça yüksek” diyor. Salyangoz etinin yurtdışında lüks bir gıda olarak kabul edildiğini belirten Alpbaz, “Bu nedenle ekonomik değeri oldukça yüksek bir ürün.

Salyangoz eti protein, çeşitli amino asitler ve iz elementler bakımından çok zengin. Bu açıdan sığır, tavuk, yumurta gibi hayvansal gıdalar- dan daha yüksek değerlere sahip. Özellikle Çin’de gıda değeri üstünlüğünden dolayı doğal tıp ilaçlarında yaygın olarak kullanılıyor” diyor.

Salyangoz yetiştirme yöntemleri

Başarılı bir çiftlik kurmanın ilk adımı elbette uygun bölgelerin belirlenmesiyle başlıyor. Bu iş için İç Batı Ege, Akdeniz ve Karadeniz en uygun yerler olarak gösteriliyor. Daha sonraki adımda tür ve yetiştiricilik için uygun ekipmanlara sahip olmanız gerekiyor. Toprak sıcaklığı, rutubet, organik madde durumu, toprak yapısı devamlı kontrol edilmeli. Salyangozların kaçmalarını önleyecek önlemler dikkatle ele alınmalı. Işıklandırma yeterli olmalı. Boy ve ağırlık ölçümleri devamlı olarak izlenmeli. Bölgeyi devamlı olarak ıslak tutacak sulama sistemlerinde aksama olmamalı. Yetiştirmede aynı dönemde yumurtadan çıkanlar ayrı gruplar halinde beslenmeli. Karışık yetiştirme uygulanmamalı.

Yabancı ülkelerde salyangoz yetiştiriciliği genel olarak dört grupta toplanıyor. Bunlar; dışarıda üretim, iklim kontrollü binalarda üretim, kapalı ve açık sistemde üretim ve sera veya kapalı tünellerdeki üretim şeklinde sıralanıyor.

Salyangoz üreticiliği
Salyangoz üreticiliği

Salyangoz yetiştiriciliği için çiftlik alanları

Salyangoz yetiştirilecek yerler genel olarak uzun ve dar şekilde planlanıyor. Bu yerin kare ya da yuvarlak olması tercih edilmiyor. Çünkü yetiştirme yerinin uzun şekilde yapılması salyangozların günlük kontrolünde kolaylık sağlıyor. Eğer elinizin altında kullanabileceğiniz bir sera yoksa üretim yerinin etrafının korunaklı olması şart. Yoksa salyangozların kaçmasını önleyemezsiniz.

Ayrıca üst kısımlar kuşlara karşı önlem alınması amacıyla kapatılmalı. Bunun için kenar korunaklarının yüksekliği en az 50 cm ve toprak içindeki derinliklerinin de 15 cm’den az olmaması gerektiğini belirten Alpbaz, “Bu setler hem toprak altından hem de dışarıdan girebilecek zararlı hayvanlara karşı koruyucu olacaktır. Üst kısımlarının ağ yerine koyu renkli naylon ile örtülmesi ağır yağmur durumunda üretim yerlerinin su altında kalınasım ve çamurlanmasını önler. Salyangozlar toprağı oyarak hol açma ve içerisine girerek yaşama alışkanlığı olduğundan toprak kalitesi çok önemli. Ayrıca içerisine yumurta bırakılan zeminin yumurtaların canlı kalmasını sağlayacak nitelikte olması gerekir. Bu nedenle toprak içerisinde su birikmesini önleme amacıyla yetiştirme alanının alt kısmına suyu süzecek drenaj borularının yerleştirilmesi gerekir” diyor.

İlginizi çekebilir: Böcek yetiştirme çiftliği kurmak

Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de toprağı nemli tutmak olarak ifade ediliyor. Bunun için de yağmurlama yapmanız gerekiyor. Topraktaki rutubeti devamlı olarak ölçebilecek mekanizmalara sahip olmalısınız. Nem olayının kontrolüne ne kadar önem verirseniz yetiştiriciliğin başarısı o derece artıyor. Açık alanda, bir örtü altında yapılan bu üretimin yanı sıra kapalı alanlarda da yetiştiricilik yapmak mümkün.

Salyangoz
Salyangoz

Salyangoz yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Uzmanlara göre bina içerisinde yapılan yetiştiriciliklerde kontrolün sağlanması daha kolay. Ancak her iki yöntemden hangisinin daha verimli olacağına yanıt vermek zor. Çünkü üretim miktarı salyangoz türüne göre değişiyor. Kapalı alanda, içeride üretimde sıcaklığın 20-22 derece, rutubetin yüzde 90-95 düzeyinde tutulması öneriliyor. Bazı kaynaklarda ise gündüz rutubetin yüzde 75, gece ise yüzde 95 olması tavsiye ediliyor. Rutubetin önerilenden yüksek olması yavruların ölmesine ve verimin düşmesine neden oluyor. Toprak içerisinde su miktarının normalden yüksek olması yumurtaların su emmesine ve neticede bozularak ölmelerine neden oluyor.

Kapalı yerlerde yetiştirmeye paralel olarak salyangozların kasalar içerisinde yetiştirilmesi de ele alınan çalışmalardan biri. Katlar halinde yerleştirilen özel kasalarda yapılan bu tür yetiştirmelerde uygun rutubet ortamı, su püskürtme yolu ile sağlanıyor. Kapalı yerlerde yetiştirme yıl boyu devam ettiğinden kış aylarında bile canlı salyangoz yetiştirilmesi mümkün. Fransa’da ve Avusturalya’da hem dışarıda hem de bina içi üretimi birlikte yaparak yıl boyu üretim yapan işletmeler bulunuyor.

Beslenmesi önemli

Salyangozlar çok çeşitli gıdalar ile beslenebilen canlılar. En çok marul, hindiba, kavun ve fasulye yaprakları, kavun, karpuz ve daha sayılabilecek pek çok yeşil ve sulu yapraklı bitkileri severek tüketiyorlar. Hayvansal protein kaynağı olarak da balık eti, balık unu, et artıkları, ipek böceği pupları gibi kaynaklardan yararlanılabilir. Salyangozlara verilecek yemlerin yüzde 80-90’ının sulu geri kalanının ise kuru yem olması öneriliyor.

Besleme koşullarının devamlı olarak iyi tutulması gerekiyor. Çünkü yemlemede meydana gelebilecek aksaklıklar üreme ve gelişmede sorun çıkarabiliyor.

Salyangoz çeşitleri

Dünyada deniz ve karada yaşayan salyangoz grubunda binlerce tür olduğu biliniyor. Peki, hangi tür yetiştiriciliğe daha uygun? Yetiştiriciliği yapılan birçok tür var. En yaygın, eti makbul ve yetiştiriciliğe uygun başlıca türler şu şekilde sıralanıyor: Helix aspersa [küçük gri salyangoz], Helix pomatia ve dev Afrika salyangozu Achatina fulica. Helix aspersa Akdeniz kıyılarının doğal salyangozu olup İspanya ve Fransa’da yaygın olan yetiştirilen bir tür. İngiliz adalarında da bol bulunuyor.

Güneşten hoşlanmıyor

Salyangozlar yumuşak bir vücut yapısına ve onları koruyan sert bir kabuğa sahipler. Vücutları uzunca ve kaygan. Rahatsız edildikleri zaman kabukları içerisine çekilerek kendilerini korumaya çalışırlar. Ayrıca kabuklarını bir kapakla kapatarak kuru mevsimlerde sıvı kaybetme tehlikesini önlerler. Geceleri ve bulutlu havalarda daha aktiftirler. Direkt güneş ışığından hoşlanmazlar.

https://www.youtube.com/watch?v=cidocLTvjYQ

Salyangoz çiftliği kurmak isteyen girişimcilere destek

Türkiye’nin ilk salyangoz çiftliği Aydın’ın Kuşadası İlçesi Yeniköy’de kuruldu. Şirket, bir yıllık pilot üretimin ardından bu yılbaşında ilk ürünlerini İspanya’ya ihraç etmeyi başardı. Yusuf Murat Genç, Mustafa Sarıoğlu ve Oktay Şentürk tarafından kurulan Ermes isimli bu çiftlik, şimdi Fransa, İspanya ve Yunanistan’a salyangoz ihracatı için ticari anlaşmalar imzalamış.

Şirket ortaklarından Yusuf Murat Gençi, ”çiftlikte kullanılan yetiştiricilik modelini biz geliştirdik. Bu yöntemin dünyada başka bir örneği yok. Patenti aldık” diyor. Bu modeli başarıyla uyguladıklarını belirten Genç, isteyen yatırımcılara destek olacaklarını söylüyor. Şirket bunun için franchising sistemini kullanacak. Türkiye genelinde alım garantili çiftlikler kuracaklarını belirten Genç, bunun için ilk adımı Denizli ve Eskişehir’de attıklarını söylüyor. Bu illerde iki girişimci ile anlaşma imzalanmış. Salyangoz çiftlikleri kurulacak. Eğer size ait bir seranız varsa bunu salyangoz çiftliğine çevirmeniz çok kolay. İdeal bir çiftliğin 5 dönüm olması öneriliyor. Bir dönümün maliyeti eğer seranız varsa 50-80 bin TL aras.ndalağişiyor rakam 150 bin TL’ye kadar çıkabilir. Bir dönümde 20 ton salyangoz üretilebiliyor. Bunun toptan satış fiyatı ise 160 bin TL.

ERSAN ÇIPLAK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu