İş Fikirleri ve İş Kurmak

Sanat Eserine Yatırım Yapmak Çok Kazançlı

Resim piyasasına giriş rehberi

Bol bol sergi gezmeli. Günümüzde oldukça fazla sergi açılıyor. Bunun için galerileri bilmek, sergi gezmek, müzelere gitmek önemli. Çok okumalı. Ne okumalı sorusunun cevabı için Güliz Özbek’in tavsiyesi, Halil Altındere ve Süreyya Evren editörlüğünde hazırlanan “User’s Manual: Contemporary Art in Turkey 1975-2015” adlı kitap. Bunun yanı sıra Robinson Cruise Kitapevi ve Salt da iyi kaynaklara sahip adresler. Lebriz.com, artist.net gibi sitelerden haberdar olmak işin olmazsa olmazı. Sanat üzerine piyasada satılan yerli ve yabancı dergiler mevcut. Bunların abonesi olmasanız bile göz atmanız oldukça faydalı. Sevdiğiniz resim türüne göre okuma ve araştırmaları derinleştirmelisiniz. Sanatçıların hikayelerini, varsa haklarında yayınlanmış kitapları edinmelisiniz.

Bu sayede kendi resim kültürünüzü ve portföyünüzü oluşturabilirsiniz. Danışmanlık alabilirsiniz. Deneyimine ve bilgisine güvendiğiniz isimler size danışmanlık ederek süreci hızlandırabilir ve sizi yönlendirebilirler.

sergiye-gitmek

Hangi sergiye gitsem?

■ Art On İstanbul’da, 19 Kasım’a kadar Horasan’ın 20 yıllık üretiminden seçilen 25 parçalık “Yüz Her Şeydir” isimli sergisi devam edecek.

■ Karbon Gallery, yeni sezonu yedi kadın sanatçının 30 farklı eserinden oluşan “Girls Girls Girls” isimli sergi ile açtı. Sergi, 5 Kasım’a kadar görülebilir.

■ Fulya Çetin’in “Geceden Karanlık” isimli kişisel sergisi 5 Kasım’a kadar Sanatorium’da izleyici ile buluşuyor.

■ Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde Dilek Işınsel’in işleri 19 Kasım’a kadar görülebilir.

■ Ankara’da bulunan Soyut Galeri figüratif resim severler için bu alanın sanatçılarını bir araya getirdi. Figür Yorum-lll adlı sergi, 5 Kasım’a kadar devam edecek.

■ Ressam Akın Ekici’nin “Yansıma-izmir” adlı sergisi 4-14 Kasım tarihlerinde İzmir Gt Art Interiors Sanat Galerisi’nde gezilebilir.

Ne kadar gerekir?

Geçtiğimiz yıllarda sermayesi olan ve galeri açmak istediğini söyleyen birine danışmanlık yaptım. Açılması planlanan galerinin genç sanatçıların yer alacağı aktif ve eneıjik bir yer olmasını istedik. Böyle bir durumda da yek bir mekan, beyaz duvarlar, yüksek tavanlar ve iyi bir aydınlatma gerekiyor. Önerilen mekanlardan biri, Nişantaşı’nda bir apartman dairesinin dördüncü katıydı. Uzun koridorlardan ve küçük odalardan oluşuyordu. Çağdaş sanat eseri ile iletişim kurabilmek için biraz mesafeye ihtiyaç var. Bu nedenle de daha geniş alanları hedeflemek gerekiyor. Dar koridorlara resim asmak 60’lı 70’li yıllarda kaldı. Mekanın ayakaltı bir yer olması gerekiyor. Çünkü insanların galeriye girerken çekinme gibi bir huyları var.

Ayakaltı mekan daha görünür olmasını sağlıyor. Dördüncü katta bir yer ancak ofis olabilir. Bir de galeri açmak sadece parayla ilişkili değil. Eğer sanatçı netvvork’ünüz yoksa sanatçılarla iletişim kurmak zor. Bu noktada danışmanlık firması devreye giriyor. Sanatçı sözleşmelerinin nasıl olması gerektiğini, müzayedelere nasıl girilmesi gerektiğini gösteriyor. Şu an Türkiye şartlarında iyi bir galeri açmak isteyen birinin en az 100 bin dolarının olması gerekiyor.”

Hikmet ERASLAN / Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Resimle kendimi ödüllendiriyorum

Resim sanatıyla yakından ilgilenen isimlerden bir diğeri de işadamı Hikmet Eraslan. Öyle ki şirketine bile Rönesans döneminde yaşamış İtalyan bir ressam olan Dosso Dossi’nin [Giovanni de Luteri) ismini vermiş. Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Eraslan, sadece bir koleksiyoner değil, resim sanatı konusunda yetkin bir isim. Resimle öğrencilik yıllarında Londra’da tanışmış. Yaklaşık 20 yıldır koleksiyoner. Bugüne kadar sayısız müze, galeri ve sanat merkezini gezerek sergilenen eserleri inceleyen Eraslan’ın koleksiyonunda yüze yakın tablo var. Genellikle son dönem İtalyan ressamların eserlerini topluyor. Alımlarında özel bir kriteri yok fakat uzun yıllar İtalya’da yaşadığı için İtalyan ressamlara kendini daha yakın hissediyor. Birçok genç ressama da destek veren Eraslan, şöyle konuşuyor:

“Karma bir resim koleksiyonum var. Tarz olarak beğendiğim her türlü eseri koleksiyonuma katıyorum. Yoğun iş hayatının içinde sanata geniş olarak yer ayırmamı kendime yaptığım özel birjest olarak görüyorum. Güzel bir eserle baş başa kaldığımda sanki kendimi büyük bir başarının ardından ödüllendirmiş gibi hissediyorum. Sanata olan ilgim beni iletişimde sosyal, kültürel olarak zengin, iş hayatında da daha yaratıcı kılıyor.”

Bu genç ressamlara dikkat!

Uzmanlar ile yaptığımız görüşmeler ve araştırmalarımız sonucu önümüzdeki günlerde adını daha sık duyacağımız genç ressamlardan oluşan bir liste hazırladık. Bu listede yer alan 10 genç ressamın çalışmaları takip edilmeli…

ARDAN ÖZMENOĞLU: Günümüz dünyasına ait materyalleri kullanarak yaptığı eserlerle dikkat çekiyor. Özellikle yüzlerce post-it kullanarak yaptığı eserleri ile kendine has bir üslubu var. 1979 doğumlu sanatçı Türkiye dışında New York, Viyana, Berlin gibi şehirlerde çeşitli sergilere katıldı ve katılmaya devam ediyor.

ŞEYDİ MURAT KOÇ: 1981 doğumlu olan sanatçı resim ve özgün baskı teknikleri üzerine çalışıyor. Şimdilerde İstanbul Moda’da bulunan atölyesinde çalışmalarına devam eden sanatçı bir yandan da Doğuş Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği görevini sürdürüyor.

KADİR AKYOL: Geleneksel motiflerle modern çizgileri buluşturduğu işleri ile dikkat çeken Kadir Akyol, 1984 Mardin doğumlu. 2013 yılında “Yılın Genç Ressamı” seçilen sanatçı, ana uygulama mecrası resim olmakla birlikte video, enstalasyon ve performans gibi farklı alanlarda da üretim yapıyor.

ALİ ELMACI: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nden mezun olan Ali Elmacı, yurtiçinde ve yurtdışında pek çok sergiye katıldı. Cem Yılmaz’ın da beğendiği ve eserlerini satın aldığı bir isim olan Elmacı, kendi ifadesiyle çirkinin ve kötünün resmini yapıyor.

OZGUR DEMİRCİ: Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olan Özgür Demirci 1977 Kayseri doğumlu. Hem kişisel sergiler açan hem de karma sergilere katılan sanatçı geleneksel ile modern resim tekniklerini bir arada kullandığı eserleri ile dikkat çekiyor.

ERİNÇ SEYMEN: 1980 İstanbul doğumlu olan Erinç Seymen Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun. 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamlan ve çeşitli sergilere katılan Erinç, resimlerinde milliyetçilik, militarizm gibi konulan işliyor.

NURİ KUZUCAN: 1998 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olan sanatçı, 2001 yılında yine aynı kurumda Sosyal Bilimler dalında yüksek lisans derecesini tamamladı. Sanatçı eserlerinde kenti, kentleşmeyi ve modernizmi sorguluyor.

SEVİL TUNABOYLU: 1982 doğumlu Sevil Tunaboylu, şimdiye kadar kişisel ve karma olmak üzere pek çok sergide yer aldı. Resimlerinde gündelik hayattan kesitlere yer veren sanatçı, gündelik olanın sıra dişiliği ile baş başa bırakıyor sanatseveri.

IHSAN OTURMAK: Diyarbakırlı ressam İhsan Oturmak, eserlerini ilk defa Paris’teki sanat merkezi Espace Cultural Louis Vuitton’da sergileyerek dikkatleri üzerine çekti. Tuvale yaşadığı hayatı yansıtan İhsan Oturmak, özellikle öğrenciler serisi ile biliniyor.

LEYLA GEDİZ: 1974 doğumlu ressam, lise eğitimini St. George Avusturya Lisesi’nde tamamladı. Londra ve Frankfurt’ta sanat eğitimi alan Gediz, çeşitli sergilerin küratörlüğünü de yapıyor. Ressam, portre çalışmaları ile öne çıkıyor.

Meral Candan / Para

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu