Güncel Ekonomi Haberleri

Seçim öncesinde dikkat çeken 21 hisse

“KÜRESEL RİSKLER GEÇMEDİ”

24 Haziran erken seçim açıklaması sonrasında borsada, 110 bin bandı üzerine doğru hareket gerçekleştiğini ve uzun süredir prim yapmakta zorlanan bankalara anlamlı bir şekilde alımlar geldiğini hatırlatan Erkan beklentilerini şöyle özetliyor:

“Bunun öncesinde küresel borsalara olan girişlere rağmen EMEA bölgesi sorun yaşamaktaydı. Bu noktada özellikle Ortadoğu siyaseti, Rusya ve ABD anlaşmazlığı ile Trump’ın aksiyonları algıyı oldukça düşürdü ve TL varlıklarını olumsuz etkiledi. Ancak değerleme anlamında oldukça ucuz olan BIST hisselerinde, özellikle bankaların oldukça ucuz olduğu bir ortamda iyi haber efekti, normalde olduğundan çok daha hızlı şekilde gerçekleşebiliyor. Dolayısıyla 110 bin bandı üzerinde borsayı pozitif bekleriz. Endekste 112 bin 500 üzeri seyir algıyı daha genel manada toparlar. 108 bin 500 ve 106 bin 500 gibi seviyeler destek konumunda. Bu noktadan sonra, küresel konjonktür de olumlu olur ve olumlu risk iştahına iştirak edebilirsek endeks açısından daha pozitif bir görünümden söz edilebilir. Ancak Trump, Rusya, Suriye kaynaklı bölgesel ve küresel riskler tam olarak geçmiş değil.”

Seçim öncesi dönemde yatırımcıların bu minvalde dengeli bir portföy yapmalarını ve değişik tipte hisse senetlerinden dinamik bir sepet oluşturmalarını öneren Erkan, seçim karının Garanti Bankası, Akbank, Ereğli Demir Çelik, Turkcell, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Koç Holding, Petkim, TAV Havalimanları, Şişecam ve Türk Telekom hisselerini ön plana çıkaracağını söylüyor.

“SERT HAREKETLER OLABİLİR”

Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısıyla satış yiyen piyasaların, Cumhurbaşkanının açıklamalarıyla hızlı şekilde toparladığını belirten Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, “Gerek tahvil faizlerindeki geri çekilmeye eşlik eden döviz kurları, gerekse bu kararla hızlı bir yükseliş gerçekleştiren borsaya baktığımızda piyasanın bu kararı olumlu karşıladığını söylemek mümkün” diyor.

Ancak piyasada karşıt fikirlerin de mevcut olduğunu hatırlatan Şahin, seçimin erkene alınmasının önümüzdeki yıl Kasım’a kadar sürecek belirsizliğin iki ay içerisinde bitmesini sağlayacağını kabul ediyor. Bu açıdan bakıldığında orta ve uzun vadede olumlu değerlendirilebileceğini ancak kısa vadede siyasi gerginliğin artmasının endekste sert hareketlere sebep olabileceğinden endişe ediyor. Seçime kadar endeksin 100.000 puan altında kalıcı olamayacağını, yeni rekorlar konusunda da seçim belirsizliğinin geçmesi gerektiğini düşünüyor. Sonuç olarak endeks için yoğun hareketin 107-115 bin aralığında gerçekleşeceğini düşünmekle buraların altına ve üstüne olabilecek atakların kalıcı olmayacağını belirtiyor.

“KADEMELİ ALIM YAPILMALI”

Yunus Şahin, önümüzdeki dönemde hükümetin ekonomi ve maliye politikalarında değişimin az olacağını ve hali hazırdaki politikalarla hükümetten teşvik alan şirketlerin iyi bir trend izleyeceğini söylüyor. Bu şirketlerin başında Sasa Polyester, Aksa Akrilik, Vestel Elektronik, Turkcell ve Aselsan’ın geldiğini dile getiren Şahin, erken seçim kararı sonrası düşen faizlerin de bankacılık sektörüne olumlu yansımasını bekliyor. Bu kapsamda Garanti ve Vakıfbank hisselerinin yakın takiplerinde olduğunu kaydeden Şahin, “Seçim dönemlerinde bazı sektörlerde durgunluk yaşanıyor. Ancak seçime 60 gün kalmış olması bu etkiyi de minimize edecek. Turizm tarafında seçim dolayısıyla bir yurtiçi trafiği yaşanmasını bekliyoruz. Yaz sezonunun başlamasının da pozitif etkisiyle Türk Havayolları ve TAV Havalimanlarının yolcu sayıları yüksek olacaktır” diyor.

Yatırımcıların bu dönem boyunca oluşabilecek sert hareketlerden minimum etkilenmesi için alımlannı kademeli yapmasını öneren Şahin, seçim döneminin hemen öncesindeki Ramazan ayında da hacimlerin düşeceğini hatırlatıyor. Mayıs ayında da genelde borsa-ların düşüş eğiliminde olduğunun altını çizen Şahin yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

“Yaz öncesinde birçok yatırımcı kârlarını realize edip tatile çıkıyor. Yatırımcıların bu etkileri de göz önünde bulundurması gerekiyor. Yine yatırımcılara önerimiz oluşabilecek aşırı hareketlerde sakin kalmaları.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan gün içi sert düşüşlerde panikle satış yapan yatırımcıların birçoğu pişman oldu. Bu gibi havalarda yatırım yapılan şirketin hikayesi düşünülmeli ve sakin kalınmalı.”

Enver ERKAN / GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı
“Koç Holding’de getiri yüksek”

KOÇ HOLDİNG: 2017 yılında holdingin finans, dayanıklı tüketim malı ve otomotiv sektörlerinde yer alan şirketlerinin mali performansa olumlu katkı verdiğini görmekteyiz. BIST içerisindeki en iyi risk çeşitlendirmesine sahip olan Koç Holding hisseleri, makro türbülanslara karşı dayanıklı. Piyasanın olumlu yönde seyretmesinde de, olumsuz yönde seyretmesinde de getiri sağlayabiliyor. Oto ve dayanıklı tüketim malı sektörlerinden önemli FX geliri elde ediliyor. Holdingin konsolide karma enerji grubu yüzde 35, otomotiv yüzde 26, finans sektörü ise yüzde 26 oranında katkı yapmakta. Enerji grubunda artan rafine marjları ve kapasite kullanımının olumlu etkileri söz konusu. Otomotiv halen yüksek ihracat hacminden istifade etmekte ve döviz girdisi sağlamakta, Euro/TL kurundaki yükselişten de olumlu etkilenmekte.

Holdingin finans kolu olan Yapı Kredi’nin ise bankacılık faaliyetlerinden elde edilen gelirler bakımından karlılık konusunda başarılı olduğu, yüksek aktif kalitesi ve sermaye yeterlilik rasyosu çerçevesinde tercih edilirliği yüksek banka hisselerinden olduğu görülüyor. Koç Holding, piyasa çarpanlarına göre iskontolu görünüme sahip ve yılbaşından itibaren yüzde 17 oranında satılmıştır. Bu görüntüsüyle Koç Holding, hem borsadan hem de iştirak hisselerinden negatif ayrışan bir görüntü içinde. Koç Holding’in hisselerinde bu denli sert değer kaybını iştiraklerinin durumu ve fiyatlaması teyit etmiyor. Bu bakımdan holding hisselerinin piyasanın geneli ile arasındaki farkı kapamasını bekleyebiliriz. Koç Holding hisseleri için teknik analiz yöntemleriyle ulaştığımız hedef fiyat seviyesi yüzde 21 yükseliş potansiyeli ile 18.20 TL’dir.

TÜRK HAVA YOLLARI: 2016 yılında meydana gelen terör olayları ve paralelinde artan güvenlik kaygısı nedeniyle özellikle Türkiye’de ve Avrupa’da havayolu yolcu trafiği olumsuz etkilendi. Negatif ortam koşulları ile mücadele etmek amacıyla Türk Hava Yolları, 2016’mn ikinci yarısından itibaren uygulamaya başladığı maliyet azaltıcı önlemler ve aktif kapasite yönetimine 2017 yılında da devam etti. Aynı zamanda 2017 yılında güvenlik endişelerinin azalması ve dünya turizminin gelişmesi yolcu talebinde artışı beraberinde getirdi. 2017’de Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 28 arttı. THY yolcu sayısını artırarak ciro büyümesini devam ettiriyor. Güncel trafik verilerine göre, 2018 Ocak-Mart döneminde yolcu sayısı, Ocak-Mart 2017 dönemine göre yüzde 28.5 artış gösterirken, ilgili dönemler arasında yolcu doluluk oranı da yüzde 74’ten yüzde 80.5’e yükseldi.

Bu dönemde yurtdışı uçuşlarındaki yolcu sayısı yüzde 26.2, yurtiçi yolcu sayısı ise yüzde 31.3 oranında artış gösterdi. THY, İstanbul’da yeni havalimanı beklentileri itibariyle ciddi kazanımlar elde ederken, aynı zamanda uçak satın alımları ve yeni havalimanı sonrasında büyümeye ilişkin sinyaller şirket açısından olumlu değerlendirilebilir. Ayrıca yılın sonraki çeyreği itibariyle tatil sezonunun başlaması ile artması beklenen hava trafiği finansal performansı geliştirebilir. Bu noktada risk oluşturan etmen, artan petrol fiyatlarının maliyetlere yapması beklenen yukarı yönlü maliyet olacaktır.

THY hisseleri için teknik analiz yöntemleriyle ulaştığımız hedef fiyat seviyesi yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 22.80 TL’dir.

ŞİŞECAM: Şirketin satış gelirinin yarısından fazlası, yurtdışı satışlar ve ihracattan kaynaklanıyor. Şirketin dolar, Rus Rublesi, Ukrayna Grivnası gibi diğer para birimleri cinsinden fazla ve euro açık pozisyonu var. Türkiye’de inşaat ve konut sektörlerinin desteklenmesi, bağlı sektörlerden biri olan cam sektörünü de olumlu yönde etkilemeye devam ediyor.

2018 yılında da bu sektöre yönelik teşviklerin devam etmesinden cam sektörü de olumlu yönde etkilenebilir. 2017 yılında da satışlarını ve net karını artıran şirket sürdürülebilir kar artışını devam ettirmekte. Yıl genelinde ana faaliyet alanlarından düzcam (Trakya Cam] yüzde 38, cam ambalaj (Anadolu Cam] yüzde 21, kimyasallar (Soda Sanayii] yüzde 21, cam ev eşyası (Paşabahçe, Denizli Cam] yüzde 17 oranında konsolide (Şişecam grubu şirketleri Trakya Cam, Anadolu Cam, Soda Sanayii, Paşabahçe, Denizli Cam’dan gelen katkı] satış gelirlerine katkıda bulunmuştur. Bu faaliyet alanlarının tamamında gelirler artmıştır. Doğalgaz fiyatlarında düşüş eğiliminin ilk çeyrek itibariyle devam etmesi de, şirketin maliyetlerini önemli ölçüde olumlu etkileyecektir Çünkü Şişecam’ın maliyetlerinin yüzde 50’si doğalgazdan oluşmaktadır.

Şişecam hisseleri için teknik analiz yöntemleriyle ulaştığımız hedef fiyat seviyesi yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile 5.40 TL’dir.

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
”Ulusoy Elektrik’te potansiyel yüzde 50”

ULUSOY ELEKTRİK: Yurtiçi pazardaki rekabetin azalmasının sağladığı potansiyel ile pazar dinamizminin yükselmesi şirkete katkı sağlıyor. Artan ihracat performansı kârlılığı desteklemeye devam edecektir. Büyüme, öngörülebilir nakit akışı gücü ve yurtdışı satışlarla cazip bir yatırım fırsatı sunuyor. Ulusoy Elektrik hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız olan 26.80 TL yaklaşık yüzde 50 oranında yükselme potansiyeline işaret etmekte.

GARANTİ BANKASI: Sektör geneline göre istikrarlı ve yüksek kârlılık marjlarına sahip. Olumlu görüşe sahip olduğumuz bankacılık sektörünün lokomotifi olması, başarılı bilanço yönetimi ile öne çıkması, yine başarılı djjitalleşme sebebiyle artan trendde bulunan komisyon geliri ve faaliyet gideri rasyosuna sahip olması önemli. 2018 beklentilerimize göre çok düşük F/DD rasyosunda işlem görüyor olması da öneri gerekçeleri olarak sıralanabilir. Garanti Bankası hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız olan 11.97 TL yaklaşık yüzde 17 oranında yükselme potansiyeline işaret ediyor.

YAPI KREDİ BANKASI: Bankanın bir değişim hikayesine sahip olduğunu düşünüyoruz. Yönetimin takipteki alacaklar ve maliyet kontrolüne olan konsantrasyonunun başarılı olacağı inancındayız. 0.54 F/DD gibi çok düşük değerlemesi ve beklenen değişim ile öz sermaye karlılığının yükselme potansiyeli bankayı tavsiye etmemizdeki ana nedenler. Banka takipteki alacaklar konusunda listenin üstünde olsa da, Grup 1 yeniden yapılandırılan Grup 2 kredi oranlarında da en düşük ‘kinci rasyoya sahip, bili Bu veri bankanın sırtındaki kambur olan takipteki alacaklar yönetimini yeni inisiyatifleri ile düzelme potansiyelini doğrulamakta. Yapı Kredi hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız olan 5.94 TL yaklaşık yüzde 37 oranında yükselme potansiyeline işaret etmekte.

SABANCI HOLDİNG: Enerjisa halka arzı sonrasında şeffaflığın artması şirketin net aktif değer iskontosunun azalmasını sağlama potansiyeli, banka dışı segmentlerdeki faaliyet performansının 2017’nin oldukça üzerine çıkması beklentisi önemli.

Ayrıca artan temettü oranı ve verimliliğinin orta uzun vadede şirkete olan ilgiyi artırması da öneri gerekçeleri olarak sıralanabilir. Sabancı Holding hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız olan 12.92 TL yaklaşık yüzde 26 oranında yükselme potansiyeline işaret etmekte.

Yunus ŞAHİN / Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Yurtiçi yolcu trafiği artar”

TAV: Havalimanları yolcu trafiğinin ilk üç ayda geçtiğimiz yıla oranla yüzde 21.5 artış gösterdiğini görüyoruz. TAV Havalimanları özelinde baktığımızda ise gelirlerin büyük kısmını oluşturan Atatürk Havalimanında artış yüzde 22 iken TAV tarafından işletilen Esenboğa’da yüzde 41, Adnan Menderes’te yüzde 16, Gazipaşa’da yüzde 29 ve Bodrum-Milas’ta yüzde 25 yolcu artışı mevcut. İkinci çeyrekte de bayram ve erken seçim dolayısıyla yurtiçi yolcu trafiğinde artışın devamını bekliyoruz. Bu verileri büyük ölçüde fiyatlayan TAV hisselerinde yüzde 9.6 yükseliş potansiyeli ile 27.40 TL hedef fiyat görüyoruz.

BANVİT: 2017 yılını bir önceki yılın kârını dörde katlayarak bitiren şirket geçtiğimiz yıl TBQ Foods tarafından satın alınmıştı. Satın almanın ardından uzun vadeli yükümlülükler kapatılmış, finansman giderleri azaltılmış ve ihracat gelirleri yüzde 80 artırılmıştı. Yurtiçindeki beyaz et tüketiminin artması da Banvit’in gelirlerine olumlu yansıdı. Seçim dönemlerinden en az etkilenen sektörlerin başında gelen gıda sektörü oyuncusu Banvit 5.8 gibi oldukça düşük bir F/K ile işlem görüyor. Şirket hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 19 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİM: Yıllardır her çeyrek büyüme gösteren şirket 2017 yılında da büyümesini sürdürdü. 2018 yılında ise iç talebin güçlü seyri devam ediyor. Dnümüzdeki ay başlayacak olan Ramazan ayı da BİM’in gelirlerini mevsimsel olarak olumlu etkileyecek faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Seçim dolayısıyla piyasalarda oluşabilecek bir yavaşlamadan da indirim marketleri minimum seviyede etkileniyor.

İlk çeyrek gelirlerinde yüzde 20 artış beklediğimiz BİM hisselerinde yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 83 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İdîl Tarakli

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu