Emlak ve Gayrimenkul HaberleriTurizm Sektöründen Haberler

Şifalı Kaplıca Sularımız Termal Turizmle Yeniden Can Buluyor

KADERLERİ DEĞİŞİYOR

Aslında termal turizme yatırım yapan girişimciler kendi finansman modelini bulmuş durumda. Bunun adı da devre tatil ve devremülk sistemi… Türkiye devremülk sistemine yabancı değil. 1980’lerin sonundan itibaren bu sistem kullanılıyor. Yapılan tesislerden belirli dönemlerde yararlanmak şartıyla tapu verilen devremülk sistemi, termal turizmle adeta diriliş dönemini yaşıyor. Devre tatil sisteminde ise sözleşme karşılığında, belirli yıllar için sisteme üye olanlara tesiste belirlenen bölümler için kullanım hakkı veriliyor.

Türkiye’de halen devre tatil ve devremülk sistemiyle pazarlanan 50’ye yakın termal tesis var. Özellikle bazı ilçeler, termal turizmle adeta yeniden doğuyor. Termal yatırımlarla adından son yıllarda sıkça söz ettirenlerden biri de Afyonka-rahisar’ın thsaniye ilçesine bağlı Gazlı-göl beldesi… Halen bu bölgede 26 termal tesis bulunuyor. Bu tesislerin yatak kapasitesi 2 bine ulaşmış durumda. Gazlıgöl yakınlarındaki Yaylabağ’da 20 tesis inşa halinde. Bunlardan 4’ü 5 yıldızlı termal tesis olacak. Yeni yatırımların tamamlanmasıyla birlikte Gazlıgöl’deki tesislerin yatak kapasitesinin 4 bin 500’e çıkması bekleniyor. Yine Afyonkarahi-sar’a bağlı Ömer Geçek kasabası da termal yatırımlardan nasibine düşeni bolca alıyor. Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinde de uluslararası standartlara sahip birçok tesis yapılıyor. Bu bölgelerdeki tesislerin çoğu devre tatil ve devremülk sistemiyle pazarlanıyor.

Evet, devre tatil ve devremülk sistemi aslında bir pazarlama yöntemi. İşin özü de pazarlama ekibinde düğümleniyor. Bu işin özel olarak pazarlamasını yapan şirketler kurulmuş durumda. Ya da bazı şahıslar kendi pazarlama ekibini oluşturarak bazı tesislerin acente ya da bayiliğini alıyorlar. Bunların temel amacı, tesise tanıtım için insan getirmek ve bunların içinden bazılarını sisteme üye yapabilmek.

Ancak dışarıdan çalışan bazı pazarlama ekiplerinin etik olmayan tutumları ve gerçekleşmeyen vaatleri sisteme güveni biraz azaltmış durumda. Bundan yalnızca sisteme üye olanlar değil yatırımcılar da mağdur. Bu nedenle yatırımcıların kendi şirketleri içinde pazarlama ekiplerini oluşturmaları dikkatimizi çekti. Hatta daha yatırımın başında pazarlamacı şirketle davalık olan yatırımcılar bile var. Bunlardan biri de Yozgat Boğazlıyan’da ilk termal yatırımı yapan Özkarataş Group… Özkarataş Group Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Karataş, “Bu sistemde aracı kullananlar hüsrana uğruyor. Biz Pade Turizm ile sözleşmemizi tek taraflı olarak dondurduk” diyor.

PAZARLAMA ŞİRKETLERİNİN PAYI

Pazarlama şirketlerine devremülk ve devre tatil satışlarından yüzde 13 ile 22 arasında pay veriliyor. Kapı kapı dolaşıp veya telefonla insanları “tanıtım turlarına gelmeye ikna eden pazarlama ekibi, bu aşamadaki masrafları kendi karşılıyor. Genelde günübirlik ya da bir gece konaklamalı yapılan tanıtım turlarına potansiyel müşteriler otobüslerle götürülüyor. Otobüste ve tesiste ikramlar yapılıyor. Ulaşım ve ikram ücretlerini ise genelde yatırımcı firma karşılıyor. Bu yolla daha çok 55-60 yaş üzeri insanlara satış hedefleniyor.

Son zamanlarda özellikle emlakçılar, devremülk ve devre tatil pazarlamasında yoğun olarak sorumluluk üstleniyor. Bitanya Termal Sakarya Bölge Sorumlusu Emre Şengeç, aslında iki arkadaşıyla birlikte Kuzuluk’ta emlakçilik yapıyor. Kendisi aynı zamanda Bitanya Termal Otel’e bağlı çalışıyor. 12 kişilik bir bayi ekibi oluşturan Şengeç, maaş artı prim sistemiyle çalıştığını anlatıyor.

Lise mezunu olan 29 yaşındaki Şengeç, bu işte gelecek görüyor ve “Ekibimi bu işte kalıcı olmak isteyenlerden oluşturdum. Bu iş bitince onlarla birlikte başka bir tesisin pazarlamasında yer alabiliriz” diyor.

DEVREMÜLK – DEVRETATİL

Peki devre tatil ile devremülk arasındaki fark ne? Genelde yatırımcı arazinin sahibi değilse tesisi devre tatil sistemiyle pazarlamayı tercih ediyor. Devre tatilde 5 ile 49 yıl gibi değişen sürelerde tesisin belirlenen bir bölümünü kullanım hakkı veriliyor. Bu kullanım hakkı bir sözleşmeyle elde ediliyor.

Devremülkte ise tesisten tapu veriliyor. Aynen bir apartmandan daire alır gibi, tesiste seçtiğiniz daireyi ömür boyu belirli dönemlerde kullanma hakkı elde ediyorsunuz. Bu dönem 7 ile 15 gün arasında değişiyor ve daha tapunuzu alırken belirleniyor. Yani istediğiniz zaman tesise gelemiyorsunuz. Tesislerin bakımı, temizliği yatırımcı firma tarafından yapılıyor. Bu nedenle sisteme girenlerden 100 ila 450 TL arasında yıllık aidat alınıyor. Ayrıca kullanılan dairelerin eşyaları genelde iki yılda bir değiştiriliyor.

İşte devremülk ve devre tatil sistemiyle pazarlanan belli başlı termal tesisleri yeni yatırımlar planlanan projeler…

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu