Makaleler

Sıra dışı fikirler için beyin fırtınası

sira disi fikirlerŞirketlerde beyin fırtınası olmazsa olmaz bir kavram haline gelmiş bulunuyor. Beyin fırtınası ‘iş geliştirme’, ‘süreç optimizasyonu’, ‘kalite vurgusu’, ‘marka oluşturma’, ‘reklam konsepti’ ve ‘vizyon tayini’ gibi bir çok kavramın yenilik adına yönetilmesini içine alıyor.

Yenilik ve buluşçuluk metodunun önemi anlaşıldığında beyin fırtınası tekniği tüm dünyada temelli bir kavram haline geliyor. Bugün beyin fırtınası bir şeyleri ‘yeterli’ deyip bırakmamak için kullanılıyor daha çok. Finansmandan üretime, lojistikten pazarlamaya kadar kesintisiz iyileştirme çabası için yenilik fikirleri üretmede verimli çağdaş bir teknik bu. En çok da reklam stratejisinde doğru fikirleri su yüzüne çıkarmak için kullanılıyor.

İyileştirme ve farklılık kavramı soyuttan somuta giden bir kavram. Ancak belirgin referansları ve de örnek alınacak bir şablonu yok. Her şirketin kendi anlayışına ya da iş modeline göre geliştirmesi gereken bir yöntemi var. Beyin fırtınası teknikleri de buna göre şekilleniyor. Günümüz şirketlerinde ‘mükemmeliyet‘ oldukça elastik bir kavram.

Kusursuzluğun daha iyisini bir sonraki mükemmelde bulmak mümkün. Beyin fırtınası bunun için gerekli…

Mükemmellik bir dizi halinde birbirini izliyor ve sonsuza dek sürüp gidiyor. Bir bakıma beyin fırtınasıyla ortaya çıkan sonuçlar şirketlerin marka eksenli evrimleşmesinin can damarı. Örneğin Motorola Üniversitesi’nden William Wiggenhorn beyin fırtınası tekniğinin en geçerli olduğu yerin pazarlama olduğunu ve tüm bölümlerin pazarlamadaki değişime göre kendilerini yenilemesi gerektiğini ileri sürüyor. “Pazarlama anlayışı beyin fırtınası yoluyla sürekli evrim içinde canlı tutulamıyorsa o şirkette iyileştirme süreci kişilere bağlı olan bir gayretten öteye gitmeyecektir” ifadesi de onun.

Beyin fırtınasının önemli özelliği her kademeden düşünebilen insanlara ‘yenilik‘, ‘farklılık‘ ve ‘problem çözme’ gibi konularda düşüncelerini söyleme özgürlüğü sağlaması. Bir anlamda gerçek demokrasi kuralları içinde her şeyi ifade edebilmenin yolu bu aynı zamanda.

Kusursuz fırtına nasıl olmalı?

•    Beyin fırtınasında asla sansür yok!

•    Düşünceler, cümleler, sözcükler her dilde ifade edilebilir.

•    Toplantılara katılanlar en fazla 12 kişi olmalı.

•    Toplantılardan sonuç alınamazsa mekân değiştirilebilir.

•    Fikirleri sözle değil hareketlerle de ifade etmek mümkün.

•    Başkalarının görüş ve önerilerini kritik etmek yasak!

•    Önerilere gösterilen reaksiyonlar tartışılmamalı.

•    Konu dışına çıkılmamasına özen gösterilmeli.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu