Makaleler

Sosyal Medya’ya Burun Kıvıranlar Yeniliklere Kapalı Olanlar

Sosyal Medya’ya Burun Kıvıranlar Yeniliklere Kapalı Olanlar.
Kaç yaşında olduğunuz önemli değil. Hangi jenerasyonun insanı olduğunuz da önemli değil.

Eğer bugün dünyayı kasıp kavuran bir sosyal medya furyası varsa ve sizler buna sadece birer “izleyici” ya da “dinleyici” olarak katılıyorsanız, yeniliklere kapalı olduğunuzu söyleyebiliriz.

Herkes sosyal medyayı kullanmak zorunda mı?

Hayatta hiç birşeyin zorunluluğu yok.  Ancak insanlar sosyal varlıklar ve sosyal mecralar tüm alışkanlıklarımızı ve davranışlarımızı toptan değiştiren bir iletişim aracı. Hayatımızı ciddi anlamda değiştiriyor. Bu satırları okurken “hadi canım sende diyorsanız” ama yine de merak ediyorsanız, söyleyeceklerime kulak verin…

Amish değilseniz, cep telefonu kullanıyorsunuzdur. En kötüsü, kaldı mı bilmem ama, ev telefonunuz vardır. Hayatın bir parçası hatta vazgeçilmez bir parçası telefonlar. Aynı sosyal medya gibi…sadece bazılarımız daha erken fark ediyoruz, daha fazla meraklıyız ve dünyayı kavuran, hepimizi derinden etkileyen bu gelişmelere daha açığız. Bir gün herkes sosyal medya’da olacak. Aynı telefon kullanır gibi. Aynı email kullanmaya alıştığımız gibi…

Sosyal Medya hayatımızın vazgeçilmezi, sevsenizde sevmesenizde. Dirensenizde direnmesenizde.

Mesela email kullanmak eski devirde kaldı. Bizler gibi sosyal medya ile iç içe olanlar facebook, google + ve friendfeed ya da twitter üzerinden haberleşiyor. Email yazmak biraz daha resmi ve uzun iş gibi duruyor. Teknolojiyi az biraz takip ediyorsanız, mutlaka skype kullanıyorsunuzdur. Yakında skype cep telefonuna gerek bıraktırmayacak. Mesela. Ya da bakın, nostaljik kitap okumayı sevenler artık online kitap okumaya alışacak. Kitap devri geçmiyor, sadece onu nasıl okuduğumuz değişiyor.

Deniyor ki alanında en başarılı olanlar (genellikle CEO’lardan ve üst düzey yönetim kurullarından bahsediliyor) sosyal medya ile uğraşmıyor. Sosyal Medya kullanımını alanında en başarılı olamamakla özdeşleştiren garip bir durum var burada. Bu iki durum birbirinden çok bağımsız. Zira, gülüp geçmek en iyisi. Bakın, Napster’ın kurucusu Sean Parker, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, Coca Cola x-CMO’su Sergio Zyman, Apple eski CMO’su Guy Kazawasaki daha bir dolu çok başarılı CEO Business Week listesinde yer alıyor. Yeniliklere açık olanlar işte bunlar. Kendinize kimleri örnek aldığınıza bir daha bakın…

Yeniliklere sosyal medya’yı burun kıvıracak kadar kapalı olan CEO’lar günü daha iyi takip edebilseydi ya da ekiplerinde ki danışmanları dinleselerdi sosyal mecraların daha etkin kullanımı için şirketlerini harekete geçirirlerdi. Hatta kendilerinin sosyal medyada olmasının liderlik iletişimlerine katacağı artıyı göz ardı etmiş olmazlardı. Bunun da ötesinde satış kanallarını, kurum itibarlarını çok daha farklı noktalara çekebilirlerdi.

Alanında ki en başarılı CEO’ların sosyal medyada aktif olmaması yeniliklere uzak olduklarını gösteriyor. Çünkü bu değişim her birimizi çok yakından ilgilendiriyor. Skype telefon ücretlerinizi minimize ediyor, şirket içi facebook uygulamaları ya da chat sistemleri büyük şirketlerin iletişimini hızlandırıyor, e-ticaret uygulamaları şirketlerin finansal gücünü artırıyor, twitter gibi araçlar toplumun duyarlılıklarını görmemizi ve duymamızı sağlıyor.

CEO’ların sosyal medya ile ilgilenmemelerini “önemli insanlar sosyal medya ile uğraşmaz” sonucuna bağlayanların ciddi bir mantık hatası yaptıklarını üzülerek bildiririm. Zira, yüzyılın en büyük değişimine merak sarmamak, ayakta uyumanın en önemli belirtisidir.

Örneğin Brightwell Holding CEO’su Alphan Manas bir blog yazarı. Aktif bir facebook kullanıcısı. Sosyal Medya’dan anlıyor, destekliyor, aktif kullanıyor. Sebebi önemsiz bir CEO olması elbette değil. Başarısız olması kesinlikle değil. Sebebi, yeniliklere açık olması, yenilikleri takip edebiliyor olması. Ve en önemlisi, CEO olmayı gözünde fazla büyütmüyor olması.

Obama’nın Facebook üzerinden yaptığı sosyal medya kampanyasıyla oyları toplaması Obama’nın önemsiz olduğunu göstermiyor tahmin ederim. Seçimlerin arkasından Mark Zuckerberg’i ziyarete gitmiş olması, dünyayı değiştiren böyle bir mecraya imza attığı için onu tebrik etmesi, kendi facebook fan sayfasına önem vermesi hatta Facebook’dan metin yazarını ekibine transfer etmesi Obama’nın dünyanın yeniliklerine açık olduğunun kanıtı değildir de nedir?

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu