Makaleler

Sosyal Medya’ya Burun Kıvıranlar Yeniliklere Kapalı Olanlar

Görüş açısı önemlidir. Kimin görüş açısını örnek aldığınız daha da önemlidir. Bundan da önemlisi kendi görüş açınızı bulmanız ve o doğrultuda hareket edebilmenizdir.

Mesela, Türkiye inovasyon odaklı bir ülke henüz değil. Inovasyonun temelinde “etkileşim” yatar. Jarod Diamond’un yaptığı araştırmalarda kültürlerarası etkileşime uzak toplumların inovasyona uzak olduğu ortaya çıkıyor.

Mesela Japonlar çok iyi kopya edebilme özellikleriyle ün saldılar. Biz ne inovasyonu becerebiliyoruz ne de çok iyi kopya çekebilmeyi. O yüzden bırakın eskinin CEO’larının nasıl davrandığına bakmayı, geleceği nasıl yaratmak istiyoruz ona bakın. Geleceği bizler şekillendiriyoruz. Bizler gelişmeleri daha farklı değerlendiriyoruz. Bizler bazen daha öngörülü davranabiliyoruz.  Eskiler ne pahasına olursa olsun yükselmeyi önemli saydı. Bizler, toplumla ve doğayla barışık sağlıklı bir hayatı savunuyoruz. Eskiler liderlikle kafayı bozdu, lider yetiştirmenin kurallarını dayattı. Bizler liderliğin kuralları olmadığını biliyoruz, kalıplara sıkıştırılmış liderlikle uğraşmıyor, özümüz neyse onu alıp, geliştirip, inandıklarımız ve yaşam değerlerimiz doğrultusunda hareket etmeye gayret ediyoruz.

Sosyal Medya’ya burun kıvıran süper başarılı CEO’ların bazıları bizlere kirli hava bıraktılar, suyumuzu tükettiler, enerji kaynaklarımızı azalttılar. En büyük değerin “para kazanmak, ünlü olmak, başarı elde etmek” olduğunu içimize işlediler. Bizler çalışırken temiz havayı geri getirmeyi başarı sayıyoruz. Kazandığımız parayı gücümüz ve ünvanımızı göstermek için değil, dünyanın su kaynaklarını korumak, açlıkla savaşmak için kazanmayı tercih ediyoruz.  Sosyal medya’yı kullanıp etkili bir insan olmayı içinde bulunduğumuz toplumlara vizyon kazandırmak ve fayda sağlamak için kullanıyoruz. Hiyerarşik yapıyı sosyal medyada kaldırıyoruz. Insanlara insan oldukları için bakmayı tercih ediyoruz.

Bunları yaparken de eğleniyoruz. Bazen ileri gidiyor, narsistik eğilimlerimizi ortaya çıkartıyoruz. Gülüp eğleniyoruz. Zaman zaman hata yapıyoruz. Hep ulvi değerler için yaşamıyoruz; bazen kazandıklarımızı Prada’lara, Tumi’lere yatırıyoruz. En önemlisi daha geniş bir kitle ile temastayız ve deneyimlerimizi genişleterek öğreniyoruz. Open Courseware Movement’ı duyuşsunuzdur. Dünyanın dört bir yanında ki 300 üniversite derslerini sosyal medya aracılığıyla herkese açtı. Harvard, Stanford, Yale, MIT gibi üniversitelerden oturduğunuz yerden ders almanıza imkan veriyor. Bizler bu fırsatları yakalıyor, korumacı değil, paylaşımcı bir kültür yaratarak ilerliyoruz. Kısacası, sosyal medyanın müdavimleri meraklı ve yeniliklere meraklı. Onları destekleyelim ki dünyayı yerinden oynatacak bir sonra ki gelişmeler ve yenilikler içimizden çıksın.

Yazan : Fatmanur Erdogan : http://kariyeryolculugu.com/blog/2011/08/01/sosyal-medya%E2%80%99ya-burun-kiviranlar-yeniliklere-kapali-olanlar/

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu