Başarılı Girişimcilik

Startup (Girişim Fikirleri) Nedir?

Girişim fikirleri yani Startup nedir? Startup sözcüğü artık dilimize de yerleşti. Startup ile girişim aynı anlama mı geliyorlar? Startup’ları diğer girişimlerden ayıran özellikler nelerdir? Startup kavramını netleştirmek için bu soruların yanıtlarını birlikte arayalım.

Startup (İş Modeli) Nedir?

Startup sözcüğünü duymayanınız yoktur, son 5 yılda Türkçe’ye yerleşmiş, gazeteler ve TV’lerde sıkça duyduğumuz bir sözcük oldu. Startup’ın sözlükteki karşılığı, “sıfır noktasından işe başlayan bir şirket için kullanılan terim, başlangıç” olarak belirtiliyor. Bazı kaynaklarda “yeni girişim” veya “girişim” olarak da karşımıza çıkan “Startup” sözcüğü genel olarak “Girişim” olarak Türkçe’ye yerleşti.

Girişim fikirleri
Startup nedir? 

Startup Nerede Başladı?

Önceleri Amerika’da başlayan daha sonra dünyayı kasıp kavuran bu startup kavramı aslında bir iş modeli akımıdır. Hızlı büyüme potansiyeline sahip ve bunun için tasarımlanmış teknolojiyi sunan ve kullanan, geniş kitlelere seslenen ve sunduğu hizmeti kullanıcıya ulaştıran, gereksinimleri karşılayan (yeri geldiğinde ihtiyaç haline dönüştüren), sürekliliğe sahip ve gelişmeye uygun girişim fikirleri genel olarak “startup” sözcüğüyle tanımlanıyor.

Startup’lar Sadece Teknolojiyle Mi İlgili?

Startup kavramı Silikon Vadisi‘nden çıktığı için startup’ların yalnızca teknoloji konusunda mı olabileceği sorusu akla geliyor. Dünya genelinde internet kullanımının ve akıllı cihaz kullanımının artışıyla paralel olarak hayatımıza giren startup’lar, problem çözmek için teknolojiyi kullansalar da, tanım olarak sadece teknolojiyle ilgili olmak zorunda değiller. Bir girişimin startup sayılabilmesi için sahip olması gereken özelliklerin başında, “büyüme yeteneği” geliyor. Startup’lar hızlı büyümek için tasarlanmış şirketlerdir.

Startup’lara Özgün İş Modeli

Startup’ları diğer girişimlerden ayıran bir özellik, iş modelidir. Örneğin restoran veya market açmak gibi girişimler bir startup olarak kabul edilmez. Bunun nedeni de olgunlaşmış pazarlarda faaliyet göstermek için kurulmuş, iş modelleri denenmiş ve ispatlanmış girişimler olmasıdır. Startup’ları diğer girişimlerden ayıran en önemli özellik inovasyon üzerine odaklanmalarıdır. Mevcut iş yapış tarzlarını değiştirmek, hatta birçok zaman bunları ortadan kaldırmak ve yeni iş modellerinin standart haline gelmesine neden olmaktır.

“İşin güzel yanı şu ki, şirket kurmak insana çok büyük bir gurur veriyor. Hiç yoktan bir şey var ediyorsunuz. Öyleyse, ara sıra durup düşünün ve ekibinizle birlikte başardıklarınızı takdir edin.”

İnovasyon Odaklı Olmak

Startup’ların ürün ve hizmetleri inovatif oldukları için, bunların pazarda karşılığı olup olmadığını sürekli test ederler. Birçok durumda başarısızlıkla karşılaşmak, startup’ların doğasında vardır. Sık sık yönlerini değiştirmek suretiyle yeni ürünler geliştirip tekrar pazar karşılık testini yaparlar, buna bir startup’ın pivot yapması adı verilir. Startup’lar ürünlerinin pazarda yer elde etme aşamasını geçince, iş modellerininin tekrar edilebilirliğini ve aynı zamanda ölçeklendirilebilirliğini de test ederler.

Startup’ların Ortak Özellikleri

  • Genelde birden fazla ofiste çalışmazlar.
  • 80 personelden az kişiye sahiptir ve yönetim en fazla 5 kişidir
  • Yenilikçilik ana felsefeleridir ve bu konu oldukça önemlidir.
  • Var olan yapıları düzenlerler ve mevcut sorunları tespit edip çözmeye çalışırlar.
  • Hesaplarını hızlı ve güvenilir bir şekilde tutarlar.

Girişimci Olmak

iş modeli
Girişim fikirleri

Girişimci Kimdir?

Girişimci risk alarak yenilik yapan kişidir. Diğer bir deyişle, girişimci fırsatları gözleyen ve onları bulduğunda her tür riski alarak gerçekleştirmeye çalışandır.

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik, girişimcilerin risk alma, fırsatları kovalama, hayata geçirme ve yenilik yapma süreçlerinin tümüne vilen addır. Bu yüzdendir ki hem şirket açma süreci, hem de yenilikler yapma süreci girişimcilik kapsamındadır.

Girişimciliğin Tamamında Yenilik Vardır

  • Yeni bir malın ya da servisin üretimi.
  • Yeni bir üretim metodunun geliştirilmesi.
  • Yeni bir pazarın oluşturulması.
  • Yeni bir hammadde kaynağının bulunması.
  • Endüstrinin yeniden yapılandırılması.

Girişimcilerin Özellikleri

  • Belirsizlik altında hızlı düşünme, karar alma ve güçlü sezgi sahibi.
  • Kararlı ve azimli olma.
  • Bağımsız düşünebilen düşünme ve muhakeme yetenekleri güçlü.
  • İyi gözlemci.
  • İkna gücüne sahip.
  • Dayanıklı ısrarcı.
  • Kaynaklara ulaşabilecek ilişkiler ağına sahip olma.
  • Hayal gücü yüksek.
  • İyi iletişim kuran.
  • İnsan kaynaklarını iyi yönetebilen.
  • Çok yönlü düşünebilen.
  • Esnek, yaratıcı ve kendine güvenen.

İlginizi çekebilir: Startup’lara Seviye Atlatacak 4 Öneri

Girişimci Ekosistemi

Hayata geçirmek istediğiniz bir fikriniz varsa, bu konuda yardım alacağınız kurumları kolaylıkla bulabilirsiniz. Eğitim, mentor ya da ortaklarınızı bulmak ve ekosistemin içinde yer edinmek için daha fazla iletişim kurmanız gerekiyor.

Startup nedir?
İş Modeli Nedir?

Başarılı Bir Startup’ın Karakteristik Özellikleri

Bir işe girişirken ve şirket kurarken, sürekli olarak bilinmezle savaşma ve net çözümler bulamadığınız sorunlarla boğuşma halinde oluyorsunuz. Birbirinden farklı geçmişlere ve bakış açılarına sahip insanlardan gelecek, meselelere farklı bir gözle bakmanızı sağlayabilecek çeşitli geri bildirimlere ihtiyaç duyuyorsunuz. Böylece, daha kaliteli kararlar alabiliyor ve daha dinamik, daha enerji dolu bir şirket kurabiliyorsunuz.

1- Verimli pazar fırsatlarını belirleyebilme yeteneği

2- Uygun fiyat ayarlama

3- Yüksek performanslı bir takım

4- Birbiri ile ilişkili noktaların iyi bir iletişimle keşfi

5- Keşfedilmemiş alanlar için iyi bir yol haritası

6- Özgüven ve liderlik

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu