Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım Destekleri 2017 – Hayvancılık Destekleri 2017

ALTYAPILAR YENİLENECEK

GAP, DAP, DOKAP VE KOP bölgelerindeki illerde mevcut işletmelerin altyapıları yenilenecek. Bu kapsamda ağıl ya da ahırını yenileyen veya modemize eden yetiştiricilere yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.

Mevcut anaç sığırlara et verimi yüksek etçi veya kombine ırklarla suni tohumlama yaptırılması teşvik edilerek, suni tohumlamanın ulaşamadığı yayla hayvancılığı yapılan bölgelere de tabii tohumlama boğası verilerek damızlık değeri olmayan boğa altı ineklerin safkan etçi ırklarla melezlenmesi ile et ve süt verimini artırmaya yönelik çalışmalar yürütülüyor. Damızlık boğa, koç ve teke alımında yüzde 80 oranında hibe desteği uygulanıyor.

SÜRÜ YÖNETİCİSİ İSTİHDAMI

Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği ile sertifikalı sürü yöneticisi istihdam eden, 250 ve üzeri anaç küçükbaş (koyun-keçi) hayvan varlığına sahip işletmeler destekleniyor. Bu destekleme ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir sıkıntı haline gelen çoban istihdamının sağlanması, hayvan sağlığı, yetiştiriciliği ve bilinçli besleme ile verim artışı sağlanması bununla birlikte özellikle kuzu kayıplarının en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Mera, yetiştirici kültürü, kırmızı ete hammadde kaynağı oluşturan, hayvan sağlık şartları benzer birbirinin devamı niteliğinde ki alanlar “yetiştirici bölgesi” olarak tanımlanacak, bu bölgelerde besi materyali teşvik edilecek.

GIDA KOMİTESİNE YAPILANDIRMA

Geçen hafta gerçekleştirilen EKK’da görüşülen önemli başlıklardan bir diğeri ise don ve tabii afetler neticesinde zarar gören üreticilere gerekli desteğin sağlanmasıyla ilgili çalışma oldu. Başbakan Bi-nali Yıldırım’m talimatıyla bu konuda çalışmalar başlatıldı. Ayrıca EKK’da Tarım ve Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’ne ilişkin alman önemli kararlar da bulunuyor. Başbakan Binali Yıldırım’m yaptığı açıklamaya göre EKK’da Gıda Komitesi’nin yeniden yapılandırılması kararlaştırıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında, Ekonomi Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanından oluşan Gıda Komitesi, gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları, değişimleri mercek altına alacak ve alınması gereken tedbirleri anında uygulayacak. Komitenin sekretaryasını Merkez Bankası yürütecek.

TARIM BANKACILIĞINA TEŞVİK

Gıda Komitesi, sebze ve meyvede yaşanan ani fiyat artışlarının olmaması için gereken her türlü tedbiri alacak, müdahale yapacak ve piyasada rekabeti bozan uygulamaları denetleyip, kontrol altına alacak. Gıda fiyatları üreticiden tüketiciye giderken takip altına alınacak. Gıda Komitesi tarlada 1 TL olan bir ürünün mal tezgahta 10 TL’ye çıkmasını önlemek amacıyla ciddi bir çalışma yapacak.

Gıda Komitesi, kötü amaçlı fiyatlarla oynama olduğu takdirde gerekirse ette yapıldığı gibi geçici ithalat yapmak suretiyle piyasa dengesini sağlayabilecek. Fiyatların artmasmda, Hal Yasası uygulamasından kaynaklanan aksakları inceleyecek, aksaklıkları giderecek, desteklerin üreticiye doğrudan yansıması için gerekli kararları alacak. Ayrıca tarım bankacılığı teşvik edilecek. Lisanslı depoculuk faaliyetleri yaygınlaştırılacak ve böylece ürünlerdeki fire oranlarının azaltılması sağlanacak, fiyat artışlarının önüne geçilecek.

“FİYAT OYNAKLIĞI ÇÖZÜLMELİ”

Gıda Komitesi’nin çalışmalarına başkanlık edecek olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e göre, gıda fiyatlarının enflasyona etkisi çok önemli bir konu. Türkiye’de gıda enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın yüksek olduğuna dikkat çeken Şimşek, gıda fiyatlarındaki oynaklığın Türkiye’ye benzer ve yakın coğrafyadaki ülkelere göre neredeyse dört kat daha fazla olduğunu, bunu bir şekilde çözmek gerektiğini kaydetti. Her şeyden önce Eurostat’la, dünyadaki en iyi uygulamalarla paralel olarak bu oynaklığı düşürmeye yönelik olarak metodolojik bir değişikliğe ihtiyaç olup olmadığına bakacaklarını açıklayan Şimşek, gıda arz fiyatlarını yakından izlemek için “erken uyarı sistemi” kurulacağının altını çizdi.

30-40 MİLYAR TL KATKI

Tarımsal üretimde bir karış toprağın zayi edilmemesi, en rasyonel şekilde toprakların kullanılması için harekete geçen Tarım Bakanhğı’nm, atıl kalan ve işlenmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinin üretimde değerlendirilmesine yönelik bir düzenleme hazırlığı da bulunuyor. Bakan Çelik’in açıklamalarına göre, Meclis’e gönderilen düzenlemenin Ekim ayından sonra yasalaşması bekleniyor. İşlenmeyen 2 milyon hektar arazinin tarıma kazandınlması halinde, tarımsal hasılada 17 milyar TL’lik bir artış bekleniyor. Bu arada, Türkiye’de nadasa bırakılan 4 milyon hektar alanın 2 milyona hektara indirilmesi öngörülüyor. 2 milyon hektar alanın nadasa bırakılanlardan, 2 milyon hektar alanın da işlenmeyen tarım arazilerinden kazanılmasıyla oluşacak 4 milyon hektar alanın, tarımsal hasılaya 30-40 milyar TL’lik bir etkisinin olacağı ifade ediliyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu