İş Fikirleri ve İş Kurmak

Tasarım mağazaları son zamanların yeni gözdesi

Tasarım mağazaları; Tasarımcılara yer açan yeni bir mağaza konseptiyle tanışmaya ne dersiniz? İçerisinde çok sayıda tasarımcının özgün ürünlerini bulabileceğiniz, farklı tasarım ürünlerine ev sahipliği yapan tasarım mağazaları son zamanların yeni gözdesi.

Yeni bir mağaza konsepti

Çoğunlukla Karaköy, Beyoğlu, Kadıköy, Nişantaşı gibi semtlerde gördüğümüz bu mekânları artık hemen her sokak arasında, her cadde üstünde veya AVM’lerde görmek mümkün. Bu girişimlerin sayısı hızla artarken, tasarımcılar bu mağazalarda ürünlerini satma şansı elde ediyor. Tasarımcılar için açık pazar yerleri olarak tanımlanabilecek bu mağazaların işleyişi şöyle; satmak istediğiniz ürünler için bu mağazalara başvuru yapıyorsunuz, talebinize göre kiralamak istediğiniz standın büyüklüğü ve yeri değişiyor. İşletme sahipleri talepten, tasarımcılar ise uygun bütçelerle satış yapmaktan memnun. Tasarım mağazalarında kıyafetten takıya, mobilyadan aydınlatmaya yüzlerce ürün bulmak mümkün. Üstelik hepsi özgün, şık ve yaratıcı…

Mae Zae
Tasarımcılara Destek Veriyor

Karaköy’de bulunan aksesuar, kıyafet ve ev dekorasyon eşyaları sunan tasarım odaklı Mae Zae yaklaşık beş buçuk senedir hizmet veriyor. Farklı tasarımlara ve yeni ürünlere her zaman ilgi duyduğunu söyleyen işletmenin kurucusu Münire Alabaz, “Bu noktadan yola çıkarak yerli markaları desteklemeye karar verdim ve Mae Zae markası ortaya çıktı” diyor. Ortalama 100 bin dolarlık bir yatırımla bu işe başladığını söyleyen Alabaz, “Burası içinde 5-6 adet hurdacının yaşadığı bir yerdi. İnşaat süreci beş ay sürdü, dükkânı baştan yarattım” açıklamasını yapıyor. Halen yaklaşık 160 tasarımcı ile çalıştıklarını ifade eden Alabaz, “Bizimle çalışmak isteyen tasarımcılar kendileri başvuruyor ya da biz keşfedip onları arıyoruz. Ama en etkili yol tasarımcıların bize ürünleriyle ilgili mail atmaları” şeklinde konuşuyor.

Tasarım mağazaları
Mae Zae

2019 yılının iyi geçtiğini söyleyen Alabaz, 2020’den daha da umutlu olduğunu, özellikle turistlerin ilgisinin yüksekliğini dile getiriyor. Konsept mağaza sayısının her geçen gün arttığını belirten Alabaz sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Biz bu dükkânı açtığımızda İstanbul’da bir elin parmağı kadar konsept mağaza vardı. Şu an bu sayı çok arttı. Hem lokal ve küçük işletmelerin ürünlerini almak isteyenler, hem de ürünlerinin satılmasını istenen tasarımcılar için seçtikleri mağazaların bu işe nasıl bir ruh verdiği, ve seçkilerini hangi kriterlere göre yaptıkları çok önemli. Bu tür işlerin devamı için bu seçimlere önem vermeliyiz.”

Hipicon
“Yurtdışında Büyüyeceğiz”

Hipicon, özgün tasarımcıların ürünlerini ve hikâyelerini hem Türkiye hem de dünyayla buluşturmak amacıyla yola çıkmış. Yaklaşık beş senedir faaliyette olan firma özellikle online pazarda büyümeyi hedefliyor ve yatırımlarını buna göre şekillendiriyor. Artan taleple birlikte perakende pazarında da yer alan Hipicon’un halen İstanbul Akasya AVM’de Zuhal Müzik Konsept Mağazası’nda “Hipicon Corner” adlı bir pop-up mağazası bulunuyor. Bunun dışında Adana’daki OlBurda AVM’de de ikinci şubesiyle hizmet vermeye başlamış. Çok yüksek olmayan bir yatırımla bu işe başladıklarını anlatan markanın ortaklarından Berk Boyacıgil, “Hipicon, nakitten daha çok vaktimizi ayırdığımız, startup ruhunu ve zorluklarını benimseyerek başlanmış bir girişim” diyor.

Hipicon
Hipicon

Hipicon’da satış yapmak isteyen tasarımcılar hem e-mail yoluyla hem de internet satışlarında hem yurtdışı satışlarında istikrarlı bir şekilde büyüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Gelecek dönem hedefleri hakkında bilgi veren Boyacıgil, “2020’de Türkiye pazarında büyümeye devam ederken yurtdışı satışlarımıza odaklanmak ve yurtdışındaki insanlara Türk tasarım ürünlerini ulaştırmak önceliğimiz olacak. Bununla beraber, hem Türkiye’de hem yurtdışında gerçekleştirmek istediğimiz farklı projeler, teklifler ve gerçekleştirmek istediğimiz yatırımlar var” açıklamasını yapıyor. Yeni yatırımlar ve projeleri doğru ve stratejik yatırım ve yatırımcılarla hayata geçirmek istediklerini söyleyen Boyacıgil, “Ayrıca ürün gamımızı genişleterek yeni ve farklı içerikler sağlayarak farkındalık yaratmaya devam edeceğiz. Sadece bir e-ticaret sitesi olmayıp aynı zamanda yaptığımız etkinliklerle insanlara dokunuyoruz ve bir keşif platformu yaratıyoruz” diyor. Firmada şu anda 500’e yakın tasarımcı, 20 binden fazla ürün mevcut.

Zemmekan
Kitap Kafeden Brand Store’a

2016’dan beri kitap kafe olarak hizmet veren Zemmekan, 2019 Eylül itibariyle konsept değiştirerek tasarım mağazası ve kafe olarak hizmet vermeye başlamış. Bu işe başlarken yaklaşık 400 bin TL yatırım yaptığını söyleyen mekanın kurucusu Zübeyde Çalışkan, “Mağazamızın bulunduğu bina 60 yıllık eski bir yapı. Bu nedenle iç ve dış onarım, dizayn için çok uğraştık” diyor. Halen 27 tasarımcı ile işbirliği yaptıklarını söyleyen Çalışkan, “Mağazamızda satış yapmak isteyen tasarımcılar bize mail yoluyla veya sosyal medya üzerinden başvuru yapabiliyor. Ayrıca biz de özgün tasarımcılara ulaşıyoruz. Burada karşılıklı bir etkileşim söz konusu” açıklamasını yapıyor.

Zemmekan
Zemmekan

2020’de yeni projeleri hayata geçireceklerini söyleyen Çalışkan, “2019’un ilk yarısı hem bizim hem de yeni müşteriler için bir alışma dönemiydi, şimdi yukarı doğru bir ivme yakaladık. 2020’nin daha da güzel olacağını düşünüyoruz” diyor. Türkiye’de olduğu gibi dünyada da brand store’ların trend olduğunu ifade eden Çalışkan, başka ülkelerdeki örnekleri takip ettiğini ancak kendine özgü olanı hayata geçirdiğini söylüyor.

Modül İstanbul
Farklı Metrekare Seçenekleri

Tasarımcıları tüketicilerle buluşturan Modül İstanbul, çok sayıda tasarım markasını bir araya getiriyor. 2017’de 42 Maslak’ta açılan Modül İstanbul’un ikinci mağazası ise Emaar AVM içerisinde bulunuyor. Maslak 42’de bin metrekarelik bir alanda yer alan işletme 70’den fazla markayı tek bir çatı altında buluşturuyor. Takıdan kozmetiğe, ev dekorasyonundan modaya farklı ürünlerin bulunduğu mağazada, ihtiyacınıza göre modül kiralayarak tasarımlarınızı sergileyebiliyorsunuz.

Modül İstanbul
Modül İstanbul

İki, dört, altı ve sekiz metrekare alan opsiyonlarıyla kiralama yapabileceğiniz Modül İstanbul’da tüm kiracılara, profesyonel satış elemanı, ortak kasa ve ürün stok sistemi servisi veriliyor. Her ürün, barkodlama, etiketleme ve alarm takılma süreçlerinin ardından, sisteme tanıtılarak satışa hazır hale getiriliyor. Kiracılar istedikleri zaman, ürünlerin durumunu, satışları ve stokları hakkında bilgi alabiliyor. Kiracı olmak isteyen tasarımcımlar online başvuru formunu doldurarak modül kiralayabiliyor.

Tosbaa Desing Store
Koleksiyonu Çok Geniş

Tosbaa design store, 2013’te İstanbul’da kurulan bir tasarım markası. Firma hediyelik eşyadan kırtasiyeye, kişisel aksesuarlardan ev aksesuarlarına, tekstil ürünlerinden ev ve mutfak eşyalarına kadar farklı tasarım ürünlerinin yer aldığı geniş bir koleksiyon seçeneğine sahip. Türkiye’nin tanınmış tasarımcıları, sanatçıları ve gelecek vadeden genç yetenekleri tarafından yaratılan ürün tasarımları mağaza içerisinde yer alıyor.

Tosbaa design store
Tosbaa design store

Souq Karaköy
Siz De Yer Alabilirsiniz

Souq, Mart 2014’te, İstanbul Karaköy’de pazar olarak doğdu. Katılımcılarını farklı temalar altında bir araya getiren mekanda, farklı ürünler, keşfedilmesi gereken yerli ve yabancı markalar, tasarımcılar, sanatçılar, zanaatkarlar ve iş fikirlerini bir arada bulmak mümkün. Satış ve tanıtım imkanı bulamayan çok sayıda yaratıcıya ve fikre de çıkış noktası sağlayan Souq’ta farklı tasarımlar bulunuyor ve çeşitli markaların ürünleri satılıyor. Souq Dükkan’da yer almak ve ekibin bir parçası olmak isterseniz markanın web sitesi üzerinden form doldurmanız gerekiyor.

Souq Dükkan
Souq Dükkan

İstanbul’daki tasarım mağazaları

  • Mae Zae
  • Hipicon
  • ZemMekan
  • BOU Art&Design
  • Store Bishop
  • Souq
  • Modül İstanbul
  • Hann Karaköy
  • TabiTasarım
  • Hubb
  • Manner İstanbul

YEŞİM OKSAY

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu