İş Fikirleri ve İş Kurmak

Teknoloji Alanında Yatırım Fırsatları

Teknoloji ikinci ligindeki iş fırsatları

Teknolojinin İkinci Ligi’denebilecek mağaza zincirleri hızla büyüyor ve yeni girişimcilere de fırsat sunuyor. Büyük kentlerin varoşlarında ve Anadolu kentlerinde bu alana yatırım yapmak isteyen girişimciler için pazarın yapısını, bu alanda faaliyet gösteren şirketleri ve franchising koşullarını araştırdık. Ortaya ‘Teknolojinin Süper Ligi’ni zorlayan, iddialı bir faaliyet alanı çıktı.

BUNDAN 15 YIL ÖNCE, BİR BASIN TOPLANTISINDAN DÖNEN MUHABİR ARKADAŞIMIZ, ilk kez tanıştığı “cep telefo-nu”nu anlatıyor, neredeyse tüm Ekonomist çalışanları merakla O’nu dinliyordu. Üst üste gelen sorulardan bunalmıştı arkadaşımız. Kimimiz, telsiz gibi olan ama telsiz olmayan, telefon gibi olan ama kablosu olmayan bu ‘garip’ cihazı kavramakta zorlandık.

Fakat daha bu toplantının üzerinden iki ay geçmeden hepimiz birer servet harcadık o ‘garip’ cihaza kavuşmak için. Ellerimizde telsizlerden bile ağır tank gibi telefonlarla haber kovalamaya başladık bu kez. Bugün gelinen noktayı anlatmaya gerek yok. Bilgisayardan televizyona, güvenlik sistemlerinden cep telefonuna kadar teknolojiyi takip etmek için artık özel bir çaba ve zaman gerekiyor.

Büyüklerin olmadığ yerdeler

Neyse ki son beş yıldır teknoloji mağazaları bu talebi fazlasıyla karşılıyor. Yani meraklısının içinde hiç sıkılmadan ve farkına varmadan saatler geçirdiği bu mekanlar, hayatımızın ayrılmaz birer parçası oldular. Sabanct’dan Metro Group’a kadar büyük holdinglerin getirdiği markalar, güçlü sermayeye sahip kişilerin açtığı dev mağazalar ve pazara kendi şubelerini açarak giriş yapan yabancılarla birlikte Türkiye’nin dört bir yanı teknoloji mağazalarıyla doldu. Teknosa’dan Medya Markt’a, Elektro World’dan Vatan’a çok sayıda mağaza milyarlarca doları bulan cirolara imza atmaya başladılar.

Yalnız teknoloji alanında öyle hir ürün yelpazesi var ki ve hu alana ilgi duyan öylesine geniş yelpazede hir tüketici kitlesi var ki, işin mağazacılığında bile son dönemlerde hir ayrışma yaşanıyor. Bu ayrışma teknoloji mağazalarında adeta hir ‘ikinci lig’in kurulmasına yer açmış bulunuyor. Daha ucuz ürünlerle, büyük zincirlerin girmek istemediği lokasyonlarda konumlanan bu ligin oyuncuları da en az büyük zincirler kadar hızlı bir şekilde büyüyor ve önemli cirolara ulaşıyor. Dahası, belki de bu alandaki yatırımcılık fırsatları büyük mağazalara göre çok daha fazla.

Yerlilerin atağı

Bugün yaklaşık 8 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan elektronik perakendeciğindc irili ufaklı 500’ün üzerinde mağazanın faaliyet gösterdiği tahmin ediliyor. Önümüzdeki üç yıl içinde ise 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülen pazarın büyükleri olarak; Medya Markt, Tgar, Darty, Electro World gibi uluslararası zincirlerin yanı sıra Teknosa, Vatan Bilgisayar, Bimeks, Gold Bilgisayar gihi yerli markalar yer alıyor.

İşte teknolojinin ikinci ligindeki oyuncular bu mağazaların girmediği alanlarda konumluyorlar mağazalarını. Elde ettikleri tahmini ciro rakamı ise hiç de azımsanacak ölçüde değil. Bugün 8 milyar doları bulan toplam pazarın en az 1 milyar dolarlık kısmının bu ligden geldiği tahmin ediliyor. Tekno mobile, Tekno time, Mavi Bilgisayar, Teleses ve daha birçokları işte bu ligden beslenen şirketler.

Mağaza açarken dikkat edilmesi gerekenler

•    Teknomarket açmaya kararı veren bir girişimcinin bu işi franchise yöntemi ile yapmasının çok daha doğru olduğu söylenebilir. Burada da hangi markanın çatısı altında bu işi yaptığınız önem kazanıyor.

•    Yatırımcılara, güçlü bir tedarik altyapısına sahip, lojistik desteği yüksek, mağaza otomasyonu altyapısını tamamlamış, güçlü bir sermaye yapısına sahip ve marka bilinirliği olan bir markanın franchise’ı olarak iş yapmaları tavsiye ediliyor.

•    Ankara, Kocaeli, Denizli, Çorum, Kayseri, Eskişehir, Yozgat, Konya, Samsun ve Trabzon gibi iller, girişimcilerin teknomarket yatırımı yapabileceleri yerler olarak gösteriliyor.

•    Alışveriş merkezi içinde açılacak olan teknomarketlerin giriş katında veya zincir gıda marketin yakınında olması, daha doğru bulunuyor.

•    Alışveriş merkezinin konumu, otopark ve ulaşım imkanlarının da göz önünde bulundurulması, araçla veya yaya olarak kolay ulaşılabilen AVM’lerin tercih edilmesi gerekiyor.

•    Cadde mağazalarında ise mağaza yerinin şehrin alışveriş noktası üzerinde yer alması ve mağazanın önündeki yaya trafiği önem taşıyor.

•    Tüm mağazalarda dekorasyon konusunda dikkat edilmesi gereken belli başlı kriterler de var. Müşterilerin mağazanın tümünü dolaşabilmesi ve teknolojinin hızını hissedebilmesi için mağaza içinde transit geçişlere imkan veren yürüyüş yolları yapılması gerekiyor.

•    Raf tasanmlarınında ise müşterlerin mağazanın bir başından diğer başını görebilmesini sağlayacak şekilde olmasına dikkat edilmesi önem taşıyor.

•    Raflann renklerinde teknolojiyi temsil eden gri ağırlıklı olmak üzere metal raflar uygun görülüyor. Bazı bölümlerde ise renkli ve ahşap materyaller kullanılabiliyor.

•    Dekoratörler, mağaza içinde loş ışık değil, gün ışığının tercih edilmesi gerektiği üzerinde duruyor.

•    Sıfırdan bir marka yaratmak, hem uzun zaman alan hem de çok maliyetli bir iş.

İş Kurmak İçin 50 İş Fikri Önerisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu