Kariyer ve İş

Teknoloji şirketlerini yöneten 17 kadın yönetici

Tijen ARMAĞAN / Enocta Genel Müdürü
Kolay sistemler geliştirebiliyoru

1985 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Bordata A.Ş.’de Satış Koordinatörü olarak çalışmaya başlayan Tjjen Armağan, 1993’te katıldığı Microsoft’ta çeşitli pozisyonlarda yöneticilik görevleri üstlendi ve 2005 yılında Microsoft’tan ayrılarak 2006 yılında Tijen Armağan Consulting adıyla kendi şirketini kurdu. 2010 yılında çağrı merkezi Teleperformance’ta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev alan Armağan, 2014 yılından beri de uzaktan eğitim şirketi Enocta’nın Genel Müdürü olarak görevini sürdürüyor.17 yıldır tepe yöneticilik yapan Armağan, teknolojide kadınlar için imkanların fazla olduğunu düşünüyor. “Öncelikle, son derece dinamik bir sektör. Kadın beyninin çok yönlü düşünme özelliği, bu ortamı başarılı bir şekilde algılayabilmesine ve yönlendirmesine yardımcı oluyor. Kadınlar teknolojinin iletişiminde de daha kolay anlaşılır sistemler geliştirebiliyorlar” diyen Armağan, işe giriş aşamasında teknoloji sektörünün dinamik, saygın ve eğitime önem veren yapısının çekici olduğunu düşünüyor.

Ayşegül İLDENİZ / Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı
En yaratıcı kişiler listesindeki tek Türk

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Ayşegül İldeniz’in San Francisco State Üniversitesi’nden djjital iletişim konusunda mastır derecesi var. Intel’e 1998 yılında Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nden sorumlu Pazarlama Müdürü olarak katılan İldeniz, sırasıyla Intel Türkiye Genel Müdürü, 67 ülkeyi kapsayan Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı ve EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. İldeniz, iş yaşamını 2013 yılından bu yana, Silikon Vadisi’nde, Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı olarak sürdürüyor. OECD’de Teknoloji Komitesi Başkan Yardımcılığı ve TÜSİAD’da Teknoloji ve İnovasyon Grubu Başkanlığı görevlerini de yürüten İldeniz aynı zamanda, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu’nda ve KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği] Danışma Kurulu’nda yer alıyor. Intel’in Kadın ve Bilişim Platformu’nun kurucusu olan İldeniz, Fast Company’nin “Dünyanın en yaratıcı 100 kişisi” listesine yer aldı. İldeniz, iş, teknoloji, akademi ve sanat dünyasından çok sayıda yaratıcı isimden oluşan listeye seçilen tek Türk oldu.

Şule Kuban ARDİTTİ / Morhipo.com Genel Müdür
Y neslini tanımalıyız

Şule Kuban Arditti 1977 yılında tekstil sektörü ile girdiği iş hayatına, 1984 yılında Beymen Konfeksiyon Fabrikası’nda Planlama Müdürü olarak Boyner Grubu’nda devam etti. Yaklaşık 32 yıldır, Boyner Grubu içerisinde yönetim kademelerinde çeşitli görevler alıyor. 2004-2012 arası Merchandising Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan deneyimli yönetici 2013 yılından bu yana Morhipo.com’un CEO’su olarak görev yapıyor.

Teknoloji sektöründe başarılı bir yönetici olmanın her alanda olduğu gibi önce yöneticinin liderlik, inovasyon, yenilikçilik gibi özelliklere dayandığını düşünen Arditti, hemen her sektörde kadın yönetici sayısının arttığını söylüyor ve ekliyor: “Başarılı bir yönetici olmanın formülü özellikle teknoloji alanında yenilikçi, açık fikirli ve değişime kolay adapte olmaktan geçiyor.

Müşterilerimiz çoktan djjitalleşti, çalışanlarımızın yaş ortalaması gereği Y jenerasyonu ile iç içeyiz. Bizlerin de yönetici olarak görevi onların ne istediğini bilmek, anlamak ve onlara yol göstermek. Bunun için de daha iyisini hayal edip gerçekleştirmeliyiz. Geçmiş deneyimlerimizle teknolojinin ve yeni jenerasyonun getirdiği yenilikleri harmanlayıp, stratejik bir bakış açısı kazandırabilmek büyük önem taşıyor.”

Defne TOZAN / IBM Türk Genel Müdürü
Mühendis kökenli

Defne Tozan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu. 1995 yılında IBM’e katılan Tozan, IBM kariyeri boyunca kamu sektörü ve telekomünikasyon endüstrilerine yönelik çeşitli yöneticilik rolleri üstlendi. 2008 yılında IBM Global Teknoloji Hizmetleri’nde çalışmaya başlayan Defne Tozan, 2014 yılında IBM Global Teknoloji Hizmetleri Türkiye Direktörü oldu.

Bu rolde Global Teknoloji Hizmetleri organizasyonunu yeniden yapılandırarak hem büyüme, hem de hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetinde artış sağladı. Defne Tozan, IBM Türk organizasyonunun başına geçtiği günden bu yana kognitif, bulut bilişim, büyük veri ve analitik, mobil ve güvenlik alanlarındaki IBM’in ileri teknoloji çözümlerini ülkedeki kilit sektörlerin mevcut ve olası ihtiyaçları doğrultusunda konumlandırıyor.

Aysun ŞABANLI / Yota Devices İsrail Ülke Müdürü
Kozmetikten teknolojiye

2015 yılından beri Yota Devices İsrail Ülke Müdürü görevinde olan Aysun Şabanlı, çalışma hayatına Estee Lauder firmasında Marka Müdürü Asistanı olarak başladı. Lise eğitimini Türk Maarif Koleji’nde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde okuyan Şabanlı, 2003-2004 senelerinde Okurulusal A.Ş.’de Epilady Marka Müdürü & Kozmetik Kategori Proje Koordinatörü görevlerini yürüttü.

2004’te DIGICOM A.Ş.’de Pazarlama Müdürü görevine getirilen Şabanlı, 2008 senesinde LG Electronics Pazarlama Müdürü oldu. 2011 yılında Sony’de Türkiye, İsrail ve Yunanistan Pazarlama Müdürlüğü görevine getirilen Şabanlı, sonrasında 2015 yılının Mart ayında Rusya merkezli akıllı cihaz üreticisi Yota Devices şirketinin İsrail Ülke Müdürlüğü pozisyonuna getirildi.

Gülfem TOYGAR / eBay Almanya Kategorilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Brands4friends Gn. Md.
Teknolojiye meraklı

Koç Lisesi’nin ardından, Viyana’da Uluslararası İlişkiler ve İşletme okuyan Gülfem Toygar, kariyerine 1996 yılında Enter’de teknik destek ekibi yöneticisi olarak başladı. Teknolojiye olan ilgisi onu elektronik ve online alışveriş sektörüne yakınlaştırdı ve Türkiye’de e-ticaretin başladığı dönemlerde Estore’un başına geçti. İnternetten alışveriş pazarının büyümesinde ve e-ticaretin gelişiminde önemli katkıları oldu. Onun sektörde edindiği bu tecrübe ve başarı, Alman perakende ve e-ticaret devi Otto Group’un dikkatini çekti. Toygar, 2009 yılında Otto Group’un Türkiye’de hayata geçirdiği Limango, Ogli E-Solutions Platform ve Arabulvar’ın Genel Müdürü oldu. 2014 Ocak ayında ise bir eBay şirketi olan GittiGidiyor’un Genel Müdürü oldu. Firmada önemli işlere imza attıktan sonra eBay Almanya’ya transfer olan Toygar, yaklaşık bir yılı aşkın zamandır şirketin Almanya operasyonlarını yürütüyor.

Derya Özkaya MATRAŞ / Facebook Türkiye Ülke Direktörü
Londra’dan yönetiyor

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yapan Matraş, Columbia Business School’da MBA derecesi aldı. Kariyerinin ilk yıllarında Oliver Whyman, McKinsey & Company gibi uluslararası şirketlerde görev aldı. Facebook’a katılmadan önce Doğan Holding bünyesinde Perakende, Eğlence ve Eğitim Grubu’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Bugün Facebook’un Londra ofisinde görev yapan Matraş, Facebook bünyesindeki Türkiye’de faaliyet gösteren marka ve ajansların Facebook, Instagram ve diğer ilgili şirket ürünlerini en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla çalışan ekibe liderlik ediyor.

Gamze AYDIN / Teradata Türkiye CEO’su
İletişim üretim kadar önemli

Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce İşletme Bölümü’nde tamamlayan Gamze Aydın, daha sonra Sabancı Üniversitesi’nde MBA eğitimi aldı. Profesyonel kariyerine 1991 yılında Çukurova Holding’te Pazarlama Asistanı olarak başladı.

Pazarlama müdürlüğünden satış ekibi liderliğine çok sayıda üst düzey pozisyonda deneyim elde eden Aydın, 2004-2007 yılları arasında Novell Ülke Müdürü olarak görev aldıktan sonra, 2007-2011 arasında Oracle Türkiye’de Danışmanlık Birimi Direktörlüğü görevini üstlendi. 2011 Eylül ayından bu yana ise Teradata Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yapıyor.

12 yıldır üst düzey yöneticilik yapan Aydın, kadınların hangi sektörde olurlarsa olsun, gelişmiş insan ilişkileri, EO’ları ve planlama yetenekleri sayesinde iş dünyasına yeni yönetim anlayışı getirdiğini vurguluyor ve kadın yöneticilerin erkeklerden farklı olarak düzen ve takibe dayalı iş anlayışlarında bir otorite kurma amacının olmadığını belirtiyor.

Aydın, “Kadın yöneticileri erkek yöneticilerden ayıran en önemli özelliklerden biri, kadınların hedeflediği başarı kriterlerinin arasında iletişim yönetimini en az üretim kadar önemsiyor olmaları diyebilirim. Bunun dışında, risklerin fazla olduğu ve geleceğin çok iyi düşünülmesi gereken bir ortamda yaşıyoruz.

Önsezilerin güçlü olması, planlı-programlı olmaları, sorumluluk duygularının yüksek olması kadınların doğasında var. Bunları iş yaşamına taşıyabilmeleri, sadece teknoloji sektöründe değil her alanda önemli farklılıkları beraberinde getiriyor.

Ev ve iş arasında seçim yapmadan ikisini aynı anda götürebilmek belirli bir özen ve gayret ister. Kadın yönetici olmak, bu anlamda daha fazla çalışma temposu daha fazla iletişim ve sebat gerektiriyor. Kadınların zaman yönetimi, iş disiplini ve sorumlulukları yerine getirme anlamında gerçekten güçlü yönlerinin olması gerekiyor. Bunlar da iyi yönetildiği takdirde iş yaşamını çok olumlu etkilemekte” diyor.

Zeynep KESKİN / SAP Türkiye Genel Müdürü
Çeşitlilik inovasyona kapı aralıyor

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1989’da New Orleans Loyola Üniversitesinde yüksek lisansını tamamlayan Zeynep Keskin, iş hayatına Siemens’te başladı. 20 yılı aşkın kariyer yolculuğunda Siemens, NCR, Digital-Compaq-HP ve Cisco gibi şirketlerde çeşitli satış ve üst düzey yöneticilik pozisyonlarında görev yaptı. 2012 senesinde ise SAP Türkiye Genel Müdürü olarak atandı. 11 yıldır üst düzey yöneticilik yapan ve yaklaşık dört senedir de genel müdürlük yapan Keskin, “Teknoloji sektöründe özellikleriniz sizi farklı yerlere getiriyor, hatta lider olmanızı sağlıyor.

Kadınlar, yaratıcı düşünme yapıları ile en zor durumlara bile çözüm bulma yeteneğine sahipler. Hızla değişen teknolojinin getirdiği dinamizm de kadın yöneticilerin bu sektörü seçmelerinde önemli bir faktör” diyor.

Sektördeki şirketlerin çoğunluğunun çok uluslu şirketlerden oluşması ve Türk yöneticilere uluslararası alanda kariyer yapabilme fırsatı vermesi de kadınların tercih nedenlerden bir tanesi.

Çünkü çok uluslu şirketlerde çeşitlilik (diversity) son derece önemli bir kavram. Çeşitlilik yalnızca kültürel zenginlik sağlamakla kalmıyor, ayrıca inovasyona açılan kapı olarak da değerlendiriliyor.

Keskin’e göre, sürekli yenilikçi olmayı gerektiren bu sektörde kadın yöneticiler inovatif düşünme, empati kurabilme gibi özellikleri ile ön plana çıkarak başarılı oluyorlar.

Charlotte LAMPRECHT / Casper CEO’su
Amacım müthiş kadın liderler yetiştirmek

Teksas’ta büyüyen ve Elektrik Mühendisi olarak üniversiteden mezun olan Casper CEO’su Charlotte Lamprecht, Intel’e Satış Mühendisi olarak katılarak iş hayatına başladı. Her üç yılda bir farklı bir görevde bulunan Lamprecht, sonrasında Global Satış ve Pazarlama Direktörlüğü, Global Tüketici Marka Yöneticiliği, Kuzey Amerika Perakende Direktörlüğü, Global Dijital Ev Direktörlüğü gibi farklı yönetim pozisyonlarında deneyim kazandı.”47 yaşına geldiğimde hala öğrenmeye istekli olduğumu gördüm ve bu yüzden Intel’den ayrılıp Casper ekibine katıldım” diyen deneyimli CEO, 18 yıllık yöneticilik kariyerine dayanarak iş hayatında erkek ve kadın dengesinin olduğu bir takım kurmayı tercih ediyor. “Erkekler genelde daha çok risk alır; bu özellik, kadınların sezgi ve detay bilgisi ile birlikte çoksesliliği sağlıyor. Kadınlardan müthiş yöneticiler çıkıyor. Bir sonraki adımımız bu kadın yöneticileri ve direktörleri müthiş liderler olabilmeleri için eğitmek” diyen Lamprecht, Casper’da kadın yöneticilerin eğitimine yardım ederek, şirkette lider olabilmeleri, kendilerini faydalı, rahat ve sakin hissetmeleri için elinden geleni yaptığını söylüyor.

Serpil TİMURAY / Vodafone Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölge Başkanı
Global ölçekte bir yönetici

Lise eğitimini Üsküdar Amerikan Lisesi ve ABD’de North Carolina Asheville High School’da tamamlayan, ardından Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Serpil Timuray, kariyerine 1991’de Procter ve Gamble pazarlama Departmanı’nda başladı. 1999’da DanoneSA bünyesine Tikveşli Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu üyesi oldu. Bir süre kurumun Satış ve Pazarlama Direktörlüğünü birlikte yürüten Timuray, Haziran 2002’de DanoneSA Süt Ürünleri Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı oldu. Timuray, 2003-2006 döneminde Groupe Danone’nin dünyadaki en kapsamlı endüstriyel yatırım programlarından birinin Türkiye’de gerçekleşmesini ve bu sayede Türkiye’de yüzde 100 yerli üretime geçilmesini yönetti. 2008 yılında Vodafone Türkiye CEO’su olan Timuray, beş yıl sonra 2014 yılı ocak ayında Vodafone Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölge Başkanı olarak atandı.

Neyran BAHADIRLI / Uber Türkiye Genel Müdürü
Kadın yöneticilerin başarıları artacak

Uber Türkiye Genel Müdürü olmasının öncesinde yaklaşık 10 sene Londra’da yaşayan Neyran Bahadırlı, Merrill Lynch’in internet ve medya yatırım bankacılığı takımındaki yolculuğunun ardından teknoloji sektörüne geçerek soluğu Skype’ta aldı. Sonrasında ise yolu Uber ile kesişen Bahadırlı, Uber Türkiye Genel Müdürü olarak görev almak üzere İstanbul’a taşındı. Çiçeği burnunda yönetici 2015 Ekim’den bu yana bu görevi yerine getiriyor.

Bahadırlı, kadınların şu anda Türkiye’de pek çok teknoloji şirketinin başında veya yönetim kadrosunda yer almasını şöyle yorumluyor: “Bunda tabii ki geçmişten bugüne hem kadınların eğitime ulaşım haklarının hem de birçok firmanın kadın yöneticilerle elde ettiği başarıların artıyor olmasının etkisi var. Kendi tecrübelerime dayanarak, kadınların yüksek iş disiplini, daha kolay empati kurabilme becerileri ve ekip çalışmasına önem veren yapıları nedeniyle başarı örneklerinin artacağına inanıyorum.”

Didem DURU / Dell Türkiye Ülke Müdürü
“Detaylardan başarı çıkıyor”

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’nü bitirdikten sonra Finansbank Hazine Bölümü’nde iş hayatına başlayan Didem Duru, kariyerini daha satış odaklı bir rolde sürdürmek istediği için 1998’de IBM’de çalışmaya başladı ve 15 yıl boyunca bilişim sektöründe deneyim elde etti. IBM serüveninin ardından, 2013 yılında Dell Türkiye’de devam eden Duru, 2014’ten beri Dell Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini sürdürüyor.

Kadınların organizasyon becerisi, empati yeteneği, detaylardan farklı başarı hikayeleri çıkarabilirle kabiliyeti, duygusal zekasını olumlu yönde kullanabilmesi gibi karakteristik özelliklerin iş hayatında çok değerli olduğunu düşünen Duru, teknoloji alanında görev yapan kadın yöneticileri çok başarılı bulduğunu söylüyor.

Filiz AKDEDE / HP Türkiye Genel Müdürü
Daha çok risk alabilmeliler

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, iş hayatına 1994 yılında Akbank’ta başladı. Ardından geçtiği HP’de 18 yıldır yönetici olarak çalışıyor. “En büyük şansım HP gibi uluslararası alanda tecrübe M * edinebileceğim ve vizyonumu artırabileceğim

bir firmada çalışmak oldu. 2004, 2008 ve 2010 yılında Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Grubu Talent Programına seçildim” diyen Akdede, 2011 yılında VVomen’s International Netvvorking Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden yöneticilerden biri oldu. Geçen yıl Türkiye’nin başkanlığını yürüttüğü G20 Zirvesinde İstihdam alanında görev alan Akdede, Girls20 etkinliğinde 21 ülkeden gelen üniversite öğrencilerine mentorluk yaptı. 14 yıldır tepe yöneticilik yapan Akdede, son beş buçuk yıldır genel müdür seviyesinde çalışıyor. HP’de kadın yönetici oranı yüzde 55 gibi sektör ortalaması göz önünde bulundurulduğunda oldukça yüksek bir düzeyde.

Kadınların yönetici olarak ilerlemesinin önündeki engelleri sıralayan Akdede şunları söylüyor: “Öncelikle Türkiye’de kadınların karşısındaki birkaç engel var. Küçük çocuklar için günlük bakım merkezlerinin olmaması bir sorun. Kadınlar aile desteği alamadıklarında ya da uygun bakıcı bulamadıklarında kariyerlerine ara vermek zorunda kalıyor. İkinci büyük sorun ise kadınların terfi fırsatlarına yaklaşımı. Araştırmalar gösteriyor ki kadınlar ancak yüzde 100 uygun olduklarını düşündükleri işler için başvuruda bulunuyor. Oysa aynı işyerindeki erkekler herhangi bir kariyer fırsatında yüzde 60 uygun olduklarını düşündüklerinde rahatlıkla başvuruyorlar. Kadınların daha güvenli olması ve kendilerine güvenleri ile ölçülebilir riskleri almaları ve böylece daha çok konuda öne çıkmaları gerekiyor. Burada kadın rol modeli eksikliğinin de altını çizmek gerek.”

Canan TAŞAR / HTC Türkiye Ülke Müdürü
Bilişimde güçleniyoruz

Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu olan Canan Taşar, 17 yıldır telekomünikasyon sektöründe çalışıyor. HTC’ye katılmadan önce telekom sektörünün hemen her bölümünde deneyim elde etmiş.

Firmaya 2011 yılında HTC Türkiye Pazarlama Direktörü olarak katılan Taşar, 2014’ten bu yana HTC Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürütüyor. ‘Teknolojinin evrildiği noktada cinsiyet ayrımından söz etmek pek mümkün değil” diyen Taşar, iş hayatında bir kadın yönetici olarak özellikle bir avantaj ve dezavantajla karşılaşmadığını söylüyor ve bilişim sektöründe çalışan bir yönetici olarak şu noktalara dikkat çekiyor: “Kadın, erkek, genç yaşlı herkesin elinde mutlaka bir akıllı telefon bulunuyor. Teknoloji bir ilgi alanından, bir ihtiyaçtan çok günlük hayatın bir parçası haline geldi. Dolayısıyla ne kadın ne de erkek hiç kimsenin teknolojiden uzak kalması mümkün değil. Bununla birlikte kadınların iş disiplini ve duygusal zekalarıyla ön plana çıkarak iyi bir liderlik sergilediklerini düşünüyorum.”

Kadınların teknolojideki varlıkları giderek güçleniyor. HTC şirketinin kurucusu ve başkanı, bir kadın girişimci olan Cher Wang da bunun en iyi örneklerinden biri. Nesnelerin İnterneti, giyilebilir teknolojilerle giderek hayatı kolaylaştıran bir unsur oldu. Bu durum teknoloji alanında iş olanaklarını da geniş bir çerçeveye yaydı. Taşar, günümüzde teknolojide erkek egemenliğinin artık kırıldığını düşünüyor ve gelecekte daha fazla kadını İT sektöründe göreceğimizi söylüyor.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu