İş Fikirleri ve İş KurmakTurizm Sektöründen Haberler

Termal Otel Yatırımı Yapan Kazanıyor

ÜÇ KÜR MERKEZİ VAR

Dünyada kür merkezleri öne çıkarken termal turizmde 50 bin yatak kapasitesine ulaşan Türkiye’de dünya standartlarında hizmet veren sadece üç kür merkezi bulunuyor. Bunlar; İstanbul Medikal Termal, Balçova Termal, Denizli Karahayıt’taki Pam Ther-mal Hotel. Kür merkezlerinin artırılmasıyla özellikle İskandinav pazarından ve Ortadoğu pazarından nitelikli turistler çekmek mümkün olabilecek. Çünkü Avrupa ülkeleri dünya standartlardaki tesislere sosyal güvenlik kuramlarıyla yapılan anlaşmalarla vatandaşlannı bakım amaçlı gönderebiliyor.

İstanbul Medikal Termal Genel Müdürü Harun Gençtürk, bir kaplıca turistinin 21 gün kalıp minimum 2 bin dolar bıraktığına dikkat çekiyor. Gençtürk, “50-75 yaş arası bir profilden oluşan kaplıca turistleri bu özellikleriyle iyi gelir bırakan turist statüsünde yer alıyor. Hepsi belli bir yaşın ve gelir seviyesinin üzerinde olduklan için alışveriş yapmayı da seviyorlar” diyor.

Kür merkezine gelen turistler için ilk üç günden sonraki her 2-3 günde bir dış mekanda aktivite yaratılması öneriliyor. Otel içinde de gün içinde sı-kılmamalan için resimden müziğe ve seramiğe kadar aktivite ve hobi odala-nnın bulunması gerekiyor. Bu nedenle termal bölgelerin oluşturulup termal park içinde bu aktivitelerin yapılması büyük önem taşıyor.

BELEDİYELER DESTEKLİYOR

İstanbul, Tuzla’nın yanı sıra son yıllarda Esenyurt’taki termal tesisleriyle de öne çıkıyor. Esenyurt Belediyesi’nin katkılanyla keşfedilen hipotermal suyu vatandaşa termal tesis ve kaplıca hizmeti olarak sunuluyor. Esenyurt’ta hayata geçirilen Kıraç Termal Tesisleri ve Saadetdere Termal Tesisleri’nde termal havuz, hamam, duş, engelli havuzları, fizyoterapi hizmetleri mevcut.

Termal turizm konusunda bir diğer yatırımın öncüsü de Bursa Büyükşehir Belediyesi. Bursa, Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği tarafından 2013 yılında Fransada gerçekleştirilen meclis toplantısında, Türkiye’nin ilk Avrupa Tarihi Termal Kenti olarak kabul edilmişti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Al tepe, geçtiğimiz yıl Bursa’da Sıcak Su Kentsel Dönüşüm Proje Ala-nı’na termal kür merkezi yapacaklarını açıkladı. Kür merkezinin proje çalış-malan devam ederken Bursa’ya önemli bir kür merkezi kazandırılması planlanıyor. Aynca Bursa’da yine Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde İpekiş Fabrikası’nın bulunduğu alana yapılacak olan Termal Kür Merkezi’nin projesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Yaklaşık 540 yatak kapasiteli olması planlanan tesiste kür merkezi-fızik tedavi ve rehabilitasyon üniteleri de bulunacak.

TEŞVİKTE BEŞİNCİ BÖLGEDE

Termal turizm, kış ve bahar aylarında yapılması nedeniyle ülke turizmin 12 aya yayılmasına katkı sağlıyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de insanların hastalanmadan sağlıklarını korumak adına termal kürlere katılmaları gerektiğini beliıten TÜRKAP Başkanı Koksal Köse, Avrupa ülkelerinin devlet düzeyinde bu tesislerin kullanımını teşvik ederek vatandaşlarının sağlığını koruduğunu ve ilaç giderlerini azalttığını vurguluyor.

Türkiye’de termal turizmin geliştirilmesini sağlamak üzere teşvik uygu-lamalan yapılıyor. Koksal Köse, geçen yıl başlayan uygulamayla Türkiye çapındaki tüm termal tesislerin teşvikte Beşinci Bölge uygulaması kapsamına alındığına dikkat çekiyor. Köse, “Bu uygulamayla termal tesisler ve termal bölgeler kalkınmada öncelikli yöre oldular. Bu teşvik SSK indirimi, vergi muafiyeti gibi konuları içeriyor. Yeni yatırım, ek tesis yatınım ve restorasyon ya-tmmlannda teşvik belgesi ile yararlanabiliyor. Önceki uygulamada herkes kendi bölgesinin teşvik statüsüne dahildi. Örneğin İstanbul ve Yalova teşvik alamıyordu” diyor.

TERMAL KENTLER KURULACAK

Termal turizm Almanya ve Çin gibi ülkelerin en büyük gelir kaynakları arasında yer alırken, Türkiye’de de termal turizmin geliştirilmesi için adımlar atılıyor. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlı-ğı’nın işbirliğinde çalışmalar yapılacak. Avrupa ülkeleri ile rekabet edebilmek için, Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından termal kentler oluşturulacak ve ortak kür merkezleri hizmete girecek. Uluslararası standartlarda termal tesislere sahip termal kent niteliğindeki destinas-yonlar oluşturulacak.

Bu kapsamda Aydın, Denizli, İzmir, Manisa kentlerini içeren Güney Ege; Balıkesir, Çanakkale, Yalova’yı içeren Güney Marmara; Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Uşak’ı içeren Frigya; Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Yozgat’ı içeren Orta Anadolu olmak üzere dört bölgede termal turizm master planlan hazırlandı. Türkiye’deki tesislerde, yurt-dışındaki örneklerde olduğu gibi birçok aktivitenin bir arada bulunması için altyapı çalışmalarına başlandı. Tesislerde, kür merkezleri, kür parkları, su parkları, binicilik parkları, yüksek yatak kapasitesine sahip oteller, hastane, klinik oteller, konser salonları, ibadet yerleri yer alacak.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu