Başarılı Girişimcilik

“Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın CEO’su” araştırması sonuçlandı

LİSTENİN YENİLERİ

Listemize bu yıl giren isimler arasında yer alan MV Holding CEO’su Ebru Dorman, 2016’nın ilk günlerinden bu yana görevde. Dorman’ın göreve gelmesinin ardından holding, farklı alanlarda yatırımlarıyla dikkat çekti. Teknoloji odaklı özel sermaye yatırım stratejisine ilk adımı attıklarını ve bu anlamda bir Fintech yatırımı yaptıklarını dile getiren Dorman, bu süreçte ayrıca Starters-Hub’ı kurduklannı ve 30’dan fazla girişime yatırım yaptıklarını söylüyor.

Dorman, kendisinin göreve gelmesinin ardından holdingde yaşanan diğer gelişmeleri ise şöyle anlatıyor:

“Mevcut portföyün performansını güçlendirmek için gerekli alanlarda değişiklikler yaptık. Örneğin, grubun ana gemilerinden KVK’ya yeni genel müdür atadık, belli iştiraklerimizde yeni teşvik sistemlerini hayata geçirdik. Yurtlarımızda doluluğa odaklanıp yüzde 50’lerden yüzde 99 doluluğa çıktık. Turizmdeki düşüşten etkilenen işlerimizde maliyet kontrolü yaptık, düşük performans gösteren bir iştirakimizi devrettik.”

Defne Tozan ise geçtiğimiz haziran ayında IBM Türkiye Ülke Genel Müdürü oldu. Uzun yıllardır IBM’de değişik görevlerde çalışıyor olması nedeniyle şirketi iyi tanıdığını söyleyen Tozan, göreve gelir gelmez nelere odaklandığım ise şu sözlerle an-latıyor: “IBM’in odak alanları olan kognitif, yapay zeka, bulut bilişim, analitik ve siber güvenlik alanlarındaki IBM’in ileri teknoloji çözümlerini ülkedeki kilit sektörlerin mevcut ve olası iş ihtiyaçları doğrultusunda konumlandırmaya odaklandım. Bu konulardaki global stratejimizi Türkiye’de basit ve anlaşılır bir şekilde aktarmak ve örnek uygulamaları hayata geçirmek önemli bir odak alanım oldu.”

Genel müdürlüğe 2016’da atanan bir diğer isim ise ABank Genel Müdürü Müge Öner’di. Yine bir kadının, Meriç Uluşahin’in yerine gelen öner, geçen süre içinde bankanın köklü dönüşüm ve gelişim stratejisi odaklı bankacılığın altyapısını tamamladıklarım anlatıyor. Öncülük ettiği bir diğer dönüşüm sürecinin ise inovasyon konusunda olduğunu belirten öner, inovasyon açısından, müşteri odaklı bankacılık, yeni ürünler ve yeni nesil şube vizyonu başlıklarında dönüşüm için çalışmalar yaptıklarının altını çiziyor.

DURGUNLUKTA ŞİRKET YÖNETMEK

Son iki yıldır seçim, terör olayla-n, darbe girişimi derken Türkiye çok zor bir süreçten geçti. Nisan ayında ise bizi bir referandum bekliyor. Ülke gündemi bu kadar yoğunken şirket yönetmek hiç de kolay değil. Verimlilik ve yeni iş fırsatları tüm yöneticilerin gündeminde.

Fiba Perakende Grup Başkanı Oya Şener, verimlilik arayışının her zaman olduğundan daha fazla öne çıktığını, inovasyonun öncelik kazanan bir konu haline geldiğini söylüyor.

Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Gülsevin Çipli ise öncelikle gelir arttırıcı yeni iş fırsatlarını hızla devreye alabilmenin kritik önemde olduğunun altını çiziyor. Çipli, “Geçtiğimiz yıl sermaye piyasalan aracılık işlemleri olumsuz etkilendiği için farklı alanlardan gelir yaratma konusuna odaklandık” diye konuşuyor.

AfFınion Türkiye Genel Müdürü Sitare Sezgin, “Kontrollü büyüme kapsamındaki alt strateji ve önceliklerimiz mevcut müşterilerimizde (hem bireysel hem kurumsal) derinleşme; yeni müşteri kazanımında önceliği derinleşebileceğimiz müşterilere verme; müşteri kazanım maliyetlerimizi ve süreçlerimizi optimize etme bu dönemde yaptığımız çalışmalar oldu” diyor.

GELECEĞE YATIRIM ZAMANI

Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, önümüzdeki dönemde de ekonomik koşullara ve müşterilere alım gücüne uygun farklı sigortacılık çözümleri hayat geçirmeyi planladıkları bilgisini paylaşıyor.

Pfizer Türkiye Genel Müdürü Elif Aral, yenilikçi tedavi olanaklan sunmaya devam edeceklerini söylüyor.

Zade Vital Genel Müdürü Beril Koparan, bu dönemde eğitim yatırımlarını iki katına çıkartarak donanımlarını artırmayı amaçladıklarından bahsediyor.

ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay ise dönemsel koşullarla değil uzun vadeli hedeflere odaklandıklarını, bu anlayış ile bazı yatırımlara ara vermediklerinin altını çiziyor.

Y VE Z KUŞAĞI GÜNDEMDE

Şirketlerin gündemindeki bir başka konu ise Y ve Z kuşağını hem çalışan hem tüketici olarak tanımak ve yönetebilmek. Bu konuda örnek olabilecek çalışmalar da var. Örneğin Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui, bu yönde yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları söylüyor: “Biz Allianz olarak hem Y hem de Z kuşağının popülasyon içerisindeki paylarının arttığı gerçeğinden hareketle, genç kesimlere ulaşmak için temel olarak iletişim biçimlerimizi değiştiriyoruz. Örneğin daha dijital ve daha video içerikle iletişim kuran nesillerle karşı karşıya olduğumuzu bildiğimiz için dijitale ayrı bir yatırım stratejimiz var. Bu anlamda Türkiye’nin ilk kurumsal YouTuber’ı olarak Allianz Motto Müzik’i kurduk ve dijital içeriklerle müzik üzerinden genç kitlelere ulaşmaya başladık.”

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Pelin Eriştiren İncesu ise Z kuşağını daha iyi anlayabilmek adına odak gruplan oluşturduklannı anlatıyor. İncesu, “Bu odak gruplarından aldığımız sonuçların ışığında sosyal medyanın daha da etkin bir mecra haline geleceğini gördük ve sosyal medyayı daha etkin kullanmak için çalışıyoruz” diyor.

UÇURUMU KAPATACAK

IBM Türkiye Genel Müdürü Defne Tozan, “IBM İş Değerleri Enstitü-sü’nün, tahmini olarak 44 milyar dolarlık alım gücünü temsil eden Z jenerasyonundan 15 bin tüketici üzerinde gerçekleştirdiği son araştırma, tüketicilerin talepleri ile markaların sunabildikleri arasında büyük bir uçurum olduğunu gösteriyor” diyor. Tozan, IBM olarak bu uçurumu ortadan kaldıracak kişisel deneyimleri sunmak için müşterileriyle birlikte çalıştıklarının altını çiziyor.

Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ise Citibank Türkiye olarak ters mentorluk uygulamasına geçecekleri bilgisini veriyor. Hatta bunun pilot çalışmasını 2016’da bizzat kendisinin uyguladığını ve çok memnun kaldığını ifade ediyor.

GELECEK HEDEFLERİNDE NELER VAR?

■ Bristol Myers Squibb Türkiye Genel Müdürü Ahu Yazıcı’nın, ileride Ayvalık’ta yaşama ve çiftliğini butik otele dönüştürme projesi var.

■ Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan’ın kitap yazmak gibi bir hayali var. Özellikle son bir yıla kadar tek kadın CEO olarak çok uluslu bir sigortacılık grubunda çalışmanın kazandırdığı tecrübeleri yansıtabileceği bir kitap yazmak istiyor.

■ Melek yatırımcı olmak veya kendi girişim yapmak isteyen CEO’lar da var. Örneğin bireysel olarak 2016 yılında melek yatırımcı sertifikasını alan MV Holding CEO’su Ebru Dorman bugüne kadar üç start up’a yatırım yaptı. Bu yıl da 2-3 start up’a bireysel yatırım planlıyor.

■ Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner ve Global Restoran Yatırımları Genel Müdürü Bahar Öztürün de melek yatırımcı olmak isteyen CEO’lar arasında.

■ Brightstar Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü Ela Çubukçu, girişimcilik heyecanını yatıştıracak 1-2 projesi için melek yatırımcı arayışında.

■ Girişimci olmayı arzu eden bir başka kadın CEO ise GE Türkiye CEO’su Canan Özsoy. Emekliliği için birkaç girişim projesini şimdiden çalıştığını söyleyen Özsoy, “Tarım ve sağlık alanlarında ülkemizde çok ihtiyaç olduğunu düşündüğüm birkaç fikrim var. Onları hayata geçirmek için ya ilgili bulduğum fikir ve projelere yatırımcı olabilirim ya da bu gibi fikirleri olan gençlerle birlikte bir girişimin içinde yer alabilirim” diyor.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu