İş Fikirleri ve İş Kurmak

Üniversiteler artık girişimcilik merkezi haline geliyor

Bir kısım lise öğrencisi üniversitede okumak yerine kısa yoldan iş hayatına atılmak istiyor. Bir kısım üniversite öğrencisi ise okulu yarıda bırakıp, iş kurup hemen para kazanmaya odaklanıyor. Ama dikkat etmeleri gereken bazı noktaları gözden kaçırıyorlar…

Üniversiteyi bitirmek zorunda mısınız?

LİSELER uzayınca artık eski dönemin birinci ve ikinci sınıf üniversite öğrencileri bugünün lise son sınıf öğrencileri oldu. Bu durum beraberinde lise öğrencilerinden bile girişimcilik fikirlerinin ortaya çıkmasını sağladı. Gelen mesajlardan anlıyorum ki bazı lise öğrencileri üniversite sınavına girmek yerine kendi işlerini kurup kısa yoldan iş hayatına atılmanın yollarını arıyorlar. Bazı üniversite öğrencileri de okulu bırakıp kendi işlerini kurmaya çalışıyorlar. Acaba okulu bırakıp kendi işini kurmak ve girişimci olmak doğru bir karar mı?

Üniversiteler artık girişimcilik merkezi haline geliyor

Öğrenciler bu kararları alırlarken sanırım başarılı girişimcilerin sahip oldukları bazı önemli kriterlerin farkında değiller. Bugünün girişimcisinin başarılı olabilmesi için en önemli faktör ‘çevre’. Netvvork olarak ta bilinen ‘çevre’ edinmek, girişimcinin başarıya ulaşmasını doğrudan etkiliyor.

Artık üniversitelerin pek çoğunda girişimcilik kulüpleri var. 1980’lerde öğrencilerin en ilgilendiği kulüplerin başında Ekonomi Kulüpleri geliyordu. 1990’larda Ekonomi Kulüplerinin yerini İşletme Kulüpleri aldı. Şimdi ise Girişimcilik Kulüpleri çok ilgi çekiyor.

Bu kulüplerin yanı sıra üniversite yönetimleri iş arayan nesiller yerine iş kuran nesiller yetiştirmeyi vizyon edinmiş gözüküyorlar. Bu da üniversitelerin içinde öğrencilerin iş fikirlerini hayata geçirebilecekleri Kuluçka Merkezleri’nin faaliyete geçmesini sağladı. Hatta bazı üniversiteler teknoparklarına öğrencilerini kabul etmeye başladılar.

Kuluçka merkezleri girişimci öğrencilerin hizmetinde

Avrupa’da kuluçka merkezlerinde üniversite öğrencilerine 30 bin euro’ya kadar erken yatırım sermayesi de verilmeye başlandı. Brüksel’de EBN – Kuluçka Merkezleri Birliği bile kuruldu. Bu birliğin üyesi olan kuluçka merkezlerine başvuran girişimciler iş fikirlerine başlangıç sermayesi (seed funding) dahi sağlayabiliyorlar. (Bkz. www.ebn.eu)

Melek yatırımcılar akıllı iş fikirleri için üniversiteleri kaynak olarak görüyor ve üniversite yönetimleriyle okullarındaki girişimci öğrencilere nasıl daha kolay ulaşabileceklerini planlıyorlar. Yani artık liseyi bitirip üniversiteyi kazanmak aynı zamanda iş fikirlerinize melek yatırımcı bulmanın, teknoparklardan faydalanmanın, devletten tekno-girişim sermayesi edinmenin de yolunu açıyor.

Global başarılara imza atabilmek için…

Silikon Vadisi’ndeki sunumlarda şunu da gözlemledim. Artık finansmana ulaşmak isteyen girişimcinin hem üniversiteli olması hem de İngilizceyi iyi bilmesi gerekiyor. Bunun dışında global girişimcilikte başarıya imza atmak çok zor.

Microsoft’un kurucusu Bili Gates, Apple’ın kurucusu Steve Jobs, Facebook’un kurucusu Mark Zuckenberg okullarını yarıda bırakmışlar ancak onların durumuyla sizin bugünkü durumunuz aynı değil. Hepsinin ana dili İngilizce ve onların zamanında üniversiteler birer girişimcilik merkezi değildi.

Üniversite sınavına hazırlananlar artık şunun farkına varmalılar. Üniversiteler sadece akademik eğitim vermekle yetinmiyorlar. Bir yandan da öğrencilerinin girişimcilik becerilerini geliştirebilmek için altyapıyı da hazırlıyorlar.

Lise mezunu bir girişimcinin işi çok zor

Bugün gelinen noktada, girişimcilik ruhuna sahip öğrencilerin, hangi üniversitenin girişimcilik ekosisteminin daha avantajlı olduğunu araştırmaları daha akıllıca bir yaklaşım. Şunu da akıldan çıkarmamak gerekiyor. myfikirler.com Melek yatırımcıların lise mezunu bir girişimciyle ortak olmalarını beklemek, polyannacılık oynamak gibi bir şeydir. Tüm üniversitelilerin diplomalı girişimciler ordusuna katılmalarını diliyorum.

Girişimciliğin Kuralları

■ Üniversitelerin girişimcilik ruhuna sahip öğrencileri için ne tip imkanlar sunduklarını kontrol edin. Ekosistemlerinde girişimcilik kulüpleri, kuluçka merkezleri, girişimcilik dersleri, teknoparklar var mı?

■ Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye Üniversitelerarası Girişimcilik Endeks puanını kontrol edin. Niyetlendiğiniz üniversite ilk 10 arasında yer alıyor mu?

■ Üniversitenizden mezun olanlar pratik hayatta nasıl bir profil sahibi oluyorlar? İşveren mi, yoksa profesyonel olarak çalışan mı? Bu profil analizi de okumaya niyetlendiğiniz üniversitenin girişimcilik ekosistemi hakkında size fikir verebilir.

Baybars Altuntaş / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu