Güncel Ekonomi Haberleri

Uzmanlardan 2019 Yılı Dolar Yorumu

“POLİTİKA FAİZİ 19’A İNEBİLİR”

Tacirler Yatırım Araştırma Yönetmeni Ekin Akbaş, küresel büyümeye yönelik endişelerin arttığı mevcut ortamda, ABD ve Euro Bölgesi’nden gelen zayıf veri akışının piyasalar üzerinde etkili olduğu görüşünde. Akbaş, global gelişmelere dair şu değerlendirmede bulunuyor:

“Euro’nun, zayıf bir seyir izlemesi beklenmeli. ABD cephesinde ise aralık ayı toplantısı itibarıyla tonunu büyük ölçüde yumuşatan Fed, bu yıla ilişkin faiz artırım beklentilerini önemli ölçüde azalttı. Dolar endeksinin önümüzdeki dönemde Fed’in faiz artırımlarına ara verebileceği beklentilerinin fiyatlanması ile birlikte daha sta-bil bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz.” Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nm politikaları belirleyici olacak. Bu kapsamda bankanın yılın ikinci yarısında enflasyonda beklenilen önemli aşağı yönlü hareket ile beraber politika faizinde indirimlere gidebileceğini vurgulayan Akbaş, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“2019 ikinci yarısında TCMB’nin politika faizini 500 puan düşürmesini ve yüzde 24 olan faizi yüzde 19’a çekmesini bekliyoruz. Bu beklentilerimiz doğrultusunda dolar/TL paritesinde önemli bir hareketlilik beklememekle birlikte, önümüzdeki dönem 5.50-5.60 bandının direnç görevi görmesini bekliyoruz. Aşağı yönlü hareketlerde ise 5.15 seviyesi önemli bir destek. Ancak bu noktada küresel büyümeye yönelik endişelerin tırmanması, küresel ticari politikaların gelişmekte olan ülke piyasaları üzerindeki baskısını artırması ve yurt içi gelişmelerin TL varlıklara yönelik risk iştahını azaltması durumunda TL üzerindeki kırılganlığın artabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada, 5.50-5.60 bandını yukarı yönlü aşılması durumunda yükseliş hareketinin hızlanabileceğim belirtmekte fayda var.”

“EURO GÜÇLÜ OLACAK”

İntegral Yatırım Araştırma& Yurtiçi Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Fatih Doğan Ateş, 2019’da euro’nun daha güçlü olacağı görüşünde. Bunda özellikle zayıf ABD Doları ve Avrupa ekonomilerinde beklenen canlanmanın etkili olacağını düşünen Ateş, “2019 içerisinde euro/dolar paritesini 1.18 seviyelerinde görebiliriz. Bu arada sterlin için de Brexit belirsizliğinin büyük ölçüde fiyata yansıtıldığını ve 1.26 seviyesinin en kötü durumu yansıttığını düşünüyorum. Anlaşmalı bir Brexit olması durumunda belirsizliğin sona ermesi ile birlikte sterlinde beklenmedik güçlenmeler görebiliriz” dedi. Ateş’e göre 2019 yılını dolar/TL 6 TL, euro/TL ise 6.80 seviyelerinden tamamlayacak.

“29 MART’A DİKKAT”

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş ise, 2019 yılsonu dolar/ TL için 6.1000, euro/TL içinse 6.9000 hedef fiyat tahminlerini koruduklarını söylüyor. Erbaş, global zorlukları ise şöyle özetliyor:

“Özellikle, küresel büyümede yaşanan aşağı yönlü eğilim, Brexit süreci, Avrupa’da seçim maratonu ve AB’ye bağlı ülkelerde siyasi, yerel ve politik riskler, gelişmekte olan ülkelere dair devam eden lokal riskler, ABD Başkanı Donald Trump’ın söylemleri ve küresel risk iştahının seyri 2019’da gündemin zorlu olacağını gösteren öncü gelişmelerin başında geliyor. ABD-Çin ticaret anlaşmazlığının küresel ekonomi üzerinde yarattığı yavaşlama nedeniyle Fed faiz artırımlarında sabırlı olacağı sinyalleri verdi. Diğer yandan güvenli para birimi arayışı bir yandan da dolara olan güvenin ve talebin güçlü kalmasına neden oluyor. Euro ise Avrupa Merkez Bankası nedeniyle baskı altında kalmayı sürdürecek gibi görünüyor. Bu nedenle 2019 yılının euro’dan daha çok Fed’in sabırlı yaklaşımına rağmen doların yılı olmaya aday görünüyor.”

Erbaş 2019’da İngiliz para birimi sterlinin de gücünü koruyacağı görüşünde. Yılın geri kalanında sterlin için olumlu görüşlerini koruduklarını söyleyen Erbaş, “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma olasılığının azalması ile birlikte sterlin fiyatlamalarında toparlanmaların yaşandığını gözlemliyoruz. Sürece yönelik son kararın kesinleşme tarihi olan 29 Mart sonrası anlaşmalı bir ayrılık sözleşmesinin kabul edilmesi durumunda yılın geri kalanında sterlin olumlu etkilenecektir” dedi.

“KISA VADEDE DOLAR”

Garanti Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Koordinatörü Tufan Cömert, kısa vadede dolar lehine hareket görebileceğimizi söylüyor. ABD ekonomisinin hala diğer ekonomilere karşı ağır bir üstünlük gösterdiğini söyleyen Cömert, “Avrupa ekonomileri ise hem enflasyon, hem de büyüme konusunda istediğini alamadı. Bu sebeple ECB dahil olmak üzere Çin de, Avustralya gibi emtia ülkeleri de mccburi olarak gevşeme politikalarına geri dönmek durumunda kalacak. Ancak zaman içinde dolarda yeniden değer kaybı görülmesini bekliyoruz” diyor. Global piyasalardaki bu dengelere bağlı olarak Garanti Yatırım, dolar/TL için yılso-nu tahminini 6.0, euro/TL için 7.2 TL olarak belirledi. Buna karşın Türkiye’nin de yararlandığı carry trade avantajının bir süre daha korunabileceği vurgusu yapan Cömert, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Küresel ekonomik aktivitenin yavaşladığı, ticaret savaşlarının risk iştahım düşürdüğü dönemlerde yüksek faiz veren paraların carry trade avantajını devam ettirmesi beklenebilir. Buna en iyi örnek TL. Ancak hem risk primlerinin hala yüksek olması hem de Türkiye’nin önünde seçim takviminin olması TL’nin değerlenmesine engel oluyor. Ayrıca enflasyonun gevşemesiyle Merkez Bankası yılın ikinci yarısında faiz indirimine gidebilir. Bu da TL’nin faiz avantajını azaltacaktır.”

“DOLAR DAHA CAZİP”

Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü Sertan Kargın’a göre, ABD ekonomisinde ekonomik aktivite geçen yılki kadar olmasa da güçlü seyrediyor. Euro Bölgesi’nde ise ABD’ye göre tam tersi bir ortam bulunduğuna dikkat çeken Kargın, “Avrupa’da ekonomik aktivite bir hayli zayıf. Veriler yakın vadede toparlanma için bir sinyal vermiyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde mevcut görünümler korunursa bu yıl dolar, euro’ya göre daha cazip fırsatlar sunabilir” dedi. Ancak, küresel piyasalarda gündemin hızlı değiştiğini hatırlatan Kargın şunları söylüyor:

“Yine de Euro Bölgesi’ndcki zayıf ekonomik görünüm euro üzerinde baskı oluştururken, küresel ekonomilerdeki zayıflama ise Fed’in elini kolunu bağlıyor. Bu nedenle, euro/dolar paritesinde dar bir bant hareketi izliyoruz. Özellikle yılın ikinci yarısı önemli olacak. Euro Bölgesi ekonomilerinde görülebilecek toparlanma sinyalleri euro’yu dolar karşısında değerli kılabilir. Mevcut görünüm sürdüğü sürece paritede dolar lehine hareketler ön planda kalmaya devam edecek gibi görünüyor.” Kargın’a göre sadece Brcxit nedeniyle sterlin biraz daha yakın izlemeye alınabilir. 29 Mart’taki çıkışın nasıl olacağına ilişkin belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çeken Kargın, “Eğer bu çıkış anlaşmasız şekilde yapılırsa, İngiltere ekonomisini zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz. Bu senaryoda sterlin çok ciddi oranlarda değer kaybedebilir. Ancak, anlaşmalı bir Bıexit olması durumunda 2018’i ciddi değer kayıplarıyla geçiren sterlin için toparlanma fırsatı olacaktır vc bu durum sterlini bir adım öne çıkarabilir” dedi.

“YATAY SEYİR KORUNABİLİR”

Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan’a göre, yılbaşından bu yana devam eden stabil ve yatay görünüm uzunca bir süre daha korunacak. Dolar kurunun TL karşısında 5.700/6.000, euro/ TL’nin ise 6.500/7.000 bandında yılı kapatabileceğini söyleyen Uluhan, “Sürdürülen dengelenme politikaları ve dış gelişmelerle Merkez Bankası’nın para politikasına bağlı olarak yıl başından bu yana korunan stabil ve yatay görünüm uzunca bir süre devam edecek görünüyor. Ancak genel olarak kontrollü bir patikada fiyatlamalar devam edecektir diye düşünüyorum. Yine de döviz tarafında pozisyon almam gerekseyeli dolar ağırlıklı portföy oluşturmayı tercih ederdim” diyor. Uluhan’a göre yıl bazında bakıldığında TL cinsi varlıklara yatırım daha pozitif görünüyor. Ancak belli risklerin her zaman piyasayı tehdit ettiği gerçeğini göz ardı etmemek gerektiğine vurgu }’apan Uluhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ekonomik koşulların istenilen hızda toparlanamaması, jeopolitik ya da siyasi riskler gibi bizi olumsuz etkileyebilecek her koşul işin seyrini hızlı bir şekilde değiştirebilir. Bu süreçte özellikle sterlin daha farklı fiyatlamalar izlememiz söz konusu olabilir. Brexit sürecinin daha olumlu bir seyirde devam etmesi ya da bu yönde gelişmelerin etkisi ile sterlin cinsi varlıklarda hızlı değerlemeler izlenmesi söz konusu. Her ne kadar spekülatif görsem de yatırımcının radarına sterlini alması bu süreçte yeni yatırım fırsatları sunabilir.”

“ENFLASYONDA KATILIK VAR”

Yatırım Finansman Menkul Değerler Yatırını Danışmanlığı Birimi Müdür Yardımcısı Göksel Tekincr, orta vadede enflasyonda yüzde 10 civarında bir katılık olduğunu bu nedenle kurlarda önemli bir gerileme beklentisi bulunmadığım açıklıyor. 2019 sonu için dolar/TL ve euro/TL kur beklentisinin sırasıyla 6.20 vc 7.19, yine yılsonu için euro/dolar parite beklentisinin ise 1.16 seviyesinde bulunduğunu açıklayan Tekiner sözlerini şöyle sürdürüyor; “Dolar/TL üzerindeki beklentimizin ana sebebi orta vadede enflasyonda yüzde 10 civarında katılık oluşacağı görüşüne dayanıyor. Büyük cari açıkların devam etmeyeceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla dış ticaret dengesinin kontrol altında seyretmesi beklentimize paralel, reel efektif kur hızlı bir yükseliş göstermeyecektir. Katılık gösteren enflasyon karşısında reel efektif kurun hızlı yükseliş göstermemesi için nominal döviz kurunun yukarı yönlü hareket edeceğini öngörüyoruz.”

“MERKEZİN FAİZ KARARI ÖNEMLİ”

Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Abidin Balcı, yatırımcıların dolar ve euro üzerine yoğunlaşması gerektiğini vurguluyor. Türkiye’de yerel seçimler sonrası döviz kurlarının seyrini ise dış koşullar kadar seçim sonuçları ve Merkez Bankası’nın faiz kararının belirleyeceğini söyleyen Balcı, “Ayrıca hükümetin ekonomiye ilişkin kararları da önemli olacaktır. Dışarda ise Fed faiz politikası yakından izlenecek bir diğer gelişme. Tüm bunların ışığında 2019’da dolar/TL için 5.00-6.00, euro/TL içinse 5.70-6.50 bandı önemli olacak” diyor. Global piyasaların da son derece hareketli olduğuna dikkat çeken Balcı, şu tespitte bulunuyor:

“Euro Bölgesi ekonomilerinin son dönemde zayıflaması ve Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye devam edecek olması önemli. Buna karşılık Fed’in her ne kadar faiz artırımlarına ve bilanço küçültme operasyonlarına ara verecek olması tartışılmasına rağmen ABD ekonomisinin güçlü konumunu sürdürmesi ve doların daha güçlü kalması beklenmeli. ABD ekonomisine ilişkin veriler olumlu gelmeye devam ediyor. Bu görünüm korunursa Fed’in faiz ve bilanço küçültmeye ara verme konusundaki görüşleri tekrar tartışmaya açılabilir.”

“PEZO GÜÇLENEBİLİR”

Qinvcst Portföy Portföy Yöneticisi Buğra Bilgin, 2019’un dolar yılı olmasını bekliyor. Kurum olarak kur tahmini yapmaktan ziyade doğrudan forward hesaplanmış kurları baz aldıklarını söyleyen Bilgin, “Buna göre dolar/TL için 6.10, euro/TL için 6.4050 seviyelerini söyleyebiliriz” diyor. Bilgin dolar yılı olmasının nedenlerini ise şöyle özetliyor:

“Uzayan Brcxit belirsizliğinin bölgedeki yatırımcı ve tüketici güveni üzerindeki olumsuz etkileri, zayıflamakta olan ekonomik veriler ve ECB tarafından açıklanan T-LTRO programına ek olarak, FED’in mevcut piyasa beklentisinin ve fiyatlamasının aksine bizce 2019’da faizleri en az bir kez artıracak olması doları destekliyor.”

Bilgin, bu yıl ayrıca Arjantin Pezo’nun iyi bir seyir izlemesini bekliyor. Güçlenen dolar ve beklentilerden yüksek gelen Ocak enflasyonunun da etkisiyle negatif bir başlangıç yapan Arjantin Pezosu’nda ilerleyen dönemde daha iyi bir seyir beklediklerini ifade eden Bilgin, “Çok yüksek olan carry seviyesi ve Arjantin Merkez Bankası’nın para tabanı hedefine sadık kalması ile Arjantin para birimi ve varlıklarında yıl içinde bir miktar toparlanma göreceğimizi düşünüyoruz” diyor.

Bilgin’in yılsonu euro/dolar parite beklentisi ise 1.05 seviyesinde.

“PARİTE 1.05’E İNEBİLİR”

Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yunus Kaya, euro/dolar paritesinin bir yıl içinde 1.05 seviyesine gerileyeceği görüşünde. 2019’da doların daha güçlü para olacağını savunan Kaya, Avrupa’nın önündeki zor takvimi hatırlatarak şu değerlendirmede bulunuyor:

“23-25 Mayıs 2019 tarihlerinde Avrupa Birliği tarihinin en önemli seçimine gidecek. AB’nin temel ilkelerine aykırı büyük bir grup Meclis’e girebilir. 2021 Ey-lül’ünc kadar Almanya Başbakanı olarak kalmayı planlayan, Merkel bile seçimlerden sonra erken seçime zorlanabilir. Diğer taraftan Brexit 2019’un ilk yarısında gerçekleşecek. Böylece İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda AB’den ayrılacak. AB bunu telafi etmek için Sırbistan, Karadağ, Makedonya gibi ülkeleri hızla üye yapacaktır. AB geleceği için soru işaretlerinin artması kaçınılmaz. Euro Bölgesi için negatif beklentiler artıyor. Para birimine de talep azalacaktır. Güçlü büyümesini sürdüren ABD parası daha çok tercih edilir diyorum.”

Kaya, TL’ye ilişkinse, “Dolar/TL için yılsonu beklentim 6.40 TL, Euro/TL içinse 6.90 TL” diyor.

Parite için ne dediler?

TACİRLER YATIRIM

Euro/dolar paritesinde, Euro Bölgesi ve Almanya’da devam etmekte olan zayıf veri akışı ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına bu yıl içerisinde başlamayabileceği beklentimiz doğrultusunda, önümüzdeki dönem satış eğiliminin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bir süredir dolar endeksindeki zayıflama ile birlikte 1.13 üzerinde tutunmayı başaran paritenin ise bu seviye altına sarkması durumunda 1.10’a doğru düşüş hareketini hızlandırabileceğini düşünüyoruz.

INVEST AZ

Doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine rağmen euro’nun bunu kendi lehine çeviremediğini gördük. Çünkü hem ekonominin sekteye uğramış olması, hem de Brexit gelişmeleri euro’yu baskılamaya devam ediyor. Bu sene Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi ve Mayıs ayında Avrupa Parlamento seçimi Avrupa’nın gündeminde olacak.

Bu seçimlere kadar euro/dolar paritesinin 1.1260-1.15 bandında hareket etmesi beklenebilir. Yılın ikinci yarısı ise yeni seçilecek yönetimin anlayışı ile şekillenecek.

ALBARAKA PORTFÖY

Dolardaki genel trendde yatay bir seyre geçiş söz konusu olabilir. Bu da euro/dolar paritesinin 1.20 seviyelerinde seyretmesi ihtimalini artırıyor.

Yıl içinde 1.10-1.25 bandında dalgalanma görebiliriz. Paritenin güçlenebilir olması TL karşısında önümüzdeki senenin euro lehine daha avantajlı olacağını gösteriyor.

AHLATÇI YATIRIM

Parite fıyatlamalarında kısa-orta vadede 1.13-1.10 bant aralığında yoğunlaşma görülüyor. Olası, alternatif bir senaryonun (Almanya, İtalya, Fransa’nın ekonomik verilerinde hızlı bir toparlanma, anlaşmalı Brexit, popülist yaklaşımlardan uzak bir siyaset yapısı vb.) gündeme gelmesi durumunda ise kısa ve orta vadede 1.16-1.18 direnç bölgesine doğru hareketler gözlenebilir.

ACTUS PORTFOY

Piyasada 2019 sonu euro/dolar parite beklentileri 1.20 seviyesinde (Bloomberg). Fed ara vermiş durumda, fakat Avrupa Merkez Bankası’nın yeniden bilanço genişletmeye geçecek olması euro’yu ilerleyen vadede zayıflatabilir. Bu kapsamda piyasa beklentilerinin aksine 2019’da da doların euro karsısında değer kazandığı, 1.10 seviyelerinde bir parite görebiliriz.

DENİZ YATIRIM

3-4 ay öncesinde yazıyor olsaydık euro/dolar paritesi beklentilerimizde 1.20-1.30 aralığında bir seviyeyi telaffuz ederdik. Ancak, bugün takip edilen fiyatlama davranışları ortamında nispeten daha dengeli fiyatlama öngörüyoruz. Buradan hareketle euro/dolar paritesi için kısa vadede yükseliş çabalarının uzun soluklu olmasını beklememekle birlikte 2019’da 1.15-1.20 aralığında seyredeceğini düşünüyoruz. Ana resmin yukarı yön açısından bozulmaması için takip ettiğimiz iki kritik teknik seviye ise 1.1187 ve 1.0864’dir. Yılsonu için paritede beklentimiz bu koşullar altında 1.15 seviyesi.

GEDİK PORTFÖY

Avrupa’da, başta Almanya olmak üzere bölgede büyüme sıkıntılarının su yüzüne çıkması ve ECB’nin faiz artırımını bir tarafa bırakarak parasal genişleme politikalarına yönelme eğilimi, daha önce öngördüğümüz euro lehine beklentilerimizi gözden geçirmemize neden oldu. Bu nedenle her iki para birimi arasında kayda değer bir ayrışma olmadan euro/dolar kurunun bir süre daha 1.125-1.165 bandında devam edeceğini öngörüyoruz.

NOOR CM

Parite açısından iki yönlü gelişmeler fıyatlamalarda etkili olmaya devam edecek. Bunlardan birincisi ABD ekonomisine dair gelişmeler ve özellikle FED merkezli olası hamlelerin parite üzerinde mutlak etkili olması. İkincisi ise Euro Bölgesi ekonomik koşulları ile yine ECB’nin para politikasına dair gelişmeler. Bu nedenle yıl boyunca paritenin dar bant aralıklarında gelişmelere paralel yatay seyrini sürdürme ihtimali kuvvetli. Haziran ayında ise Fed odaklı gelişmelerle dolar lehine hareketler görebiliriz. Ancak parite için bu yıl da herhangi bir yön ya da ralli beklentimiz yok. Geniş aralıkta 1.20-1.12 bandı yıllık periyotta çift yönlü çalışacaktır. Kısa vade de ise biraz daha euro lehine değerlenme hız kazanabilir. Özellikle 1.15 direnci yukarı yönde test edilecek ve bu kademe aşılırsa yükseliş 1.17-1.18’e doğru genişleyebilecektir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde ise 1.13-1.12 görülebilir.

YATIRIM FİNANSMAN

Yıl sonu euro/dolar parite beklentimiz 1.16. Diğer bir değişle, paritede çok sınırlı bir yükseliş yaşanabilir. Her iki yönde de ciddi bir hareket için yeterli potansiyel şimdilik görünmüyor. Her ne kadar Amerika’da faiz artışları artık bir şekilde rafa kaldırılsa ve uzun vadeli faizler önemli oranlarda gerilese de Avrupa’da ekonomik görünüm halen açık bir şekilde ABD’den daha zayıf seyretmeye devam ediyor. Bu koşullar altında euro/dolar paritesinin yükselmesi zorlaşıyor. Aşağı yönlü riskler konusunda ise Avrupa’nın kalıcı cari fazlası ABD’nin ise kronik cari açık veren yapısını düşündüğümüzde parite üzerindeki aşağı yönlü baskılar sınırlanıyor.

MEKSA YATIRIM

Euro/dolar paritesinde 1.11-1.16 bandı önemli. 1.11 bandına yaklaştıkça tepki Meksa alımlarının gelmesi muhtemel seviyesinin geçilmesi önemli olacak.

ÜNLÜ PORTFÖY

Genel anlamda global ekonomilerde çok olumlu ya da çok olumsuz oluşacak senaryolar dolar lehine çalışıyor. Avrupa verileri sürpriz biçimde iyi gelmediği müddetçe hem ticaret savaşları, hem de global durgunluk, ihracat kapasitesi çok güçlü olan bölge ülkelerinin ekonomik büyümelerini sekteye uğratacaktır. Bu durumda euro/dolar paritesinde 1.10 seviyeleri veya daha aşağıları test edilebilir.

ATA YATIRIM

2019’da euro/dolar paritesinin 1.13-1.14 seviyelerinde mevcut seviyelere yakın hareket etmesini öngörüyoruz.

FOKUS PORTFOY

Geçen yıl ABD ekonomisindeki büyüme ve artan faiz oranlarından kaynaklı euro/dolar paritesinde sınırlı da olsa bir gerileme yaşandı. Fed’in 2019 yılında faiz artırımlarına ara vereceğine ilişkin güçlü sinyaller vermesi dolar üzerinde baskı yaratacaktır. Buna rağmen Euro Bölgesi’nde de ekonominin yavaşlamaya başlaması ve yeniden bir parasal genişleme ihtimali dolar üzerindeki baskıları dengeleyebilir. Bu nedenlerle euro/dolar paritesinin yıl boyunca önemli bir değişiklik göstermeden yılı 1.10-1.15 bandında kapatmasını bekliyoruz.

GARANTİ YATIRIM

Euro/ dolar paritesinde yılsonu beklentimiz sene başında 1.20 idi. Ancak bunun kolay bir 1.20 olacağını söyleyemeyiz.

Fed para politikasında daha sabırlı olacağını açıklarken ECB normalleşmeye çalışıyor. Ancak ekonomik aktivite ve enflasyon bu normalleşmeyi henüz desteklemiyor.

GLOBAL MENKUL DEĞERLER

Önümüzdeki üç aylık sürede dolar lehine hareketler ön planda kalabilir. Bu aşamada, yılın ikinci yarısı önemli. Özellikle Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitede toparlanma görülürse euro, dolara göre nispeten cazip duruma gelebilir. Ancak, bu durumun oluşması için zamana ihtiyaç var. Parite genel resimde 1.17-1.12 bandında hareket ediyor. ABD ekonomisi güçlü kalmaya devam eder ve Euro Bölgesi toparlanamazsa 1.10’lara kadar gevşeme potansiyeli mevcut. Euro Bölgesi toparlanması durumunda ise 1.17’ye doğru yükseliş hareketi görmek mümkün.

İNTEGRAL YATIRIM

2019 yılı için euro/dolar parite beklentimiz en yüksek 1.20 en düşük 1.12 seviyelerinde.

Yabancı analistler ne dedi?

CANADIAN IMPERIAL BANK OF COMMERCE

Canadian Imperial Bank of Comımerce Strateji Direktörü Jeremy Stretch, TL’ye olan talebin artabileceğini öne sürdü. ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesinin gelişen piyasalara yönelik algıyı olumlu etkileyeceğini söyleyen Stretch, şu değerlendirmede bulundu:

“Dolar ucuzlar ve Fed faiz artışlarında sabırlı politikasını sürdürürse yüksek getiri sağlayan para birimlerine ilgi olur, bunların arasında TL de var. TCMB’nin ihtiyatlı davranacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası risk ortamından ve TL’de ılımlı değerlenmeden bahsedecektir. Bu da Merkez Bankası’nın para politikasını tersine çevirmesine neden olabilir. Ama şu an istikrarlı bir ortam var ve bu politikaya devam edilmesi daha iyi. Dolar/TL’de yılsonuna doğru 5-5.10’lar görülebilir.

MEDLEY GLOBAL ADVISORS

Medley Global Advisors Gelişen Ülkeler Kıdemli Analisti Nigel Rendell’e göre, Fed Başkanı Jerome’in hafta için yaptığı konuşmayı yumuşak tonda bulup “Bu gelişen piyasalara yaradı” dedi. Rendeli konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda gelişen piyasaların faiz oranları daha avantajlı görünüyor. Türkiye’de faizler bir süre daha yüksek kalabilir. Faizler seçimden sonra indirilebilir. TL geçen yılla kıyaslandığında biraz daha istikrara kavuştu. Enflasyon yüzde 15-16 civarına gerileyebilir. Bu sene Merkez Bankası’ndan 600-700 baz puanlık faiz indirimi görebiliriz o zaman dolar/TL biraz yükselebilir ama 6-7’li seviyeleri beklemiyorum. Kurda bu sene 5.30-5.70 aralığında hareket beklenebilir.

BNP PARIBAS

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası bir rapor yayınlayan BNP Paribas, raporunda Merkez Bankası’nın hafta içinde aldığı kararının sürpriz olmadığını ve bankanın Haziran ayında faiz indirimine başlayacağını öngördü. Kurum yolladığı notta şu tespitte bulundu:

“Tanzim satışlarla gelen indirimlerin sona ermesinden ve enflasyon beklentilerinde tersine dönüşten PARİBAS kaynaklanacak yukarı yönlü riskler nedeniyle Merkez Bankası’nın Nisan ayında bekleyeceğini, faiz indirimlerine Haziran ayında başlayacağını düşünüyoruz.”

Kurum bu kapsamda politika faizinde yıl sonuna kadar toplam 600 baz puanlık indirim olacağını ve politika faizinin yüzde 18’e ineceğini öngördü. BNP Paribas’ın yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 14.7.

CAPITAL ECONOMİCS

Capital Economics’ten Jason Tuvey Merkez Bankası’ndan bir faiz indiriminin yakın zamanda geleceği görüşünde. Enflasyonun nisan ayma kadar çok düşmeyeceği için nisan toplantısının faiz indirimi için çok erken olacağı görüşünü savunan Tuvey, “Haziran ayında bir indirim daha makul görünüyor” diyor.

Sterline dikkat!

Kısa vadede en büyük belirsizlik ve kazanç kapısı tartışmasız İngiliz Sterlini’nde. 29 Mart’ta veya haziran ayında İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci Brexit’in kesinleşmesi bekleniyor. Ancak burada kritik olan konu, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşmalı mı yoksa anlaşmasız mı ayrılacağı olacak. Para yöneticilerine göre, 29 Mart sonrası anlaşmalı bir ayrılık sözleşmesinin kabul edilmesi durumunda yılın geri kalanında sterlin bundan son derece olumlu etkilenecek. Sterlin lehine olacak bu gelişmelerle sterlin/dolar kurunun 1.31 seviyelerinden 1.32’deki direncini kırarak hamle yapabileceği öne sürülüyor. Bu da TL karşısında sterlinin değer kazanmasını destekleyecek. Bu nedenle analistler riskli olmakla birlikte orta vadede sterlinin dolar ve euro’ya göre daha büyük kazançlara kapı aralayacağı görüşünde. Yatırımcıların kısa vadede Brexit sürecini ve sterlini yakın takibe alması öneriliyor.

Işık ÖKTE / TEB Yatırım stratejisti
“Euro alarm veriyor”

Avrupa ekonomisinde verilerin negatife doğru geliştiği üç ayrı geride bırakıyoruz. Almanya’da güven endeksleri her ay geriliyor, Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü [7 Mart] açıkladığı yeni uzun vadeli refinansman işlemleri programı (TLTRO) ile piyasaya likidite vermeyi sürdürecek. İtalya’da bütçe konusunda yaşanan belirsizlikler, Almanya bankalarının risk temerrüt primlerinin yükselmesi de euro bölgesi konusunda endişelerin artmasına neden oluyor. Burada, euro konusunda beni endişelendiren ana tema ise, Fed’in uzun süredir sıfır faiz artırımı gösterdiği ortamda, üç ay içinde ‘şahin’den ‘güvercin’e dönüşle piyasa yönlendirdiği dönemde, dolar uzun pozisyonlanmanın euro’ya karşı devam ediyor olmasıdır.

Bu da ne yazık ki euro bölgesi için kısa vadede çoğu yatırımcıya alarm vermektedir. Bloomberg ekranından incelediğimizde, FX stratejistlerinin 2019 sonu euro/dolar medyan beklentilerinin 1.18 (son işlem: 1.12) forward fıyatlamasının ise 1.16 gerçekleştiğini görürüz. Kısa vadede, euro/dolar çaprazında yukarı trend oluşumu için 2020 senesinde ABD’de resesyon fıyatlamasının başlaması gerektiğine inanırım. Ancak, en pesimist ABD ekonomisti bile, resesyon fıyatlaması yapmıyor. 2019’da ABD ekonomisinin yüzde 2.5, 2020’de yüzde 1.9 büyümesi şu an medyan ABD ekonomist beklentisidir. 2019 sene sonu, euro/dolar beklentimin (1.14) Bloomberg medyan ve forvvard piyasasının altında gerçekleşmesinin ana nedeni ABD makro veri serilerinde iyileşme beklentim. 2019Jun para birimleri içinde Rus Rublesinin yılı olarak hatırlanacağı görüşündeyim. İçinde bulunduğu EMEA bölgesinde, Güney Afrika Randı ve TL’ye karşı uzun pozisyonlanması artarak devam eden rublenin dolar karşısında 2019’da değer kazancı yüzde 5.8 gerçekleşiyor.

ESİN ÇETİNEL

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu