Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Yatırım yapana, AB vatandaşlığı

Yatırım yapana, AB vatandaşlığı

Garth Coates Göçmenlik Hukuku Firması Yöneticisi Tamer Ulay, Malta’da yatırım yapana bir yıl içinde AB vatandaşlığı verildiğini belirtiyor. Ulay, konu hakkında şu bilgileri veriyor: “AB Komisyonu, yabancı yatırımcılara vatandaşlık fırsatı sunabilmesi için Malta hükümetine gerekli izinleri verdi. Ancak bu olanak sadece 2 bin 500 yatırımcıya sağlanacak ve şimdiye kadar bin 800’ü bu hakkı kazandı.
Geriye kalan yaklaşık 700 yatırımcı için kotanın önümüzdeki bir kaç ay içinde dolacağı tahmin ediliyor. Malta Hükümeti, ülkede ortalama bir milyon euro yatırım veya devlete bir miktar bağış yapanlara bir yıl içinde hızlandırılmış Malta vatandaşlığı öneriyor. Malta vatandaşlığı, hiç bir kısıtlama ve vize uygulaması olmaksızın tüm AB ülkelerinde serbest dolaşım, yaşama, barınma, eğitim alma, iş kurma gibi imkânları getiriyor ve aralarında ABD ve Kanada’nın da olduğu 180’in üstünde ülkeye vizesiz seyahat olanağı sağlıyor. Malta, sadece yatırımcının kendisine değil aynı zamanda tüm aile bireylerine, 26 yaşın altındaki çocuklarına ve 55 yaşın üstündeki ebeveynlerine de vatandaşlık veriyor. Malta, yabancı yatırımcılara çifte vergilendirmeyi önleme garantisi de veriyor.”

ab-vatandasligi

Hazine bonusu alana oturma izni

Avrupa Birliği’nin Schengen bölgesinde vizesiz dolaşım hakkı sağlayan farklı programlardan biri de Macaristan hükümeti tarafından uygulanıyor. Macaristan’da beş yıl vadeli en az 300 bin euro’luk hazine bonosu alanlara, bir kaç hafta içinde kalıcı oturum izni veriliyor. Bu izni almak için sadece bir kez Macaristan’a giriş yapmak yeterli.

Başvuran kişinin yanı sıra, eşi ve 18 yaşından küçük çocukları da bu fırsattan yararlanıyor. Tamer Ulay’a göre, Macaristan’ın bu programı diğer AB ülkeleri ile kıyaslandığında, popülariteden biraz uzak duruyor. Zira Macaristan’dan ömür boyu geçerli kalıcı oturum alınması, vatandaşlık hakkını doğurmuyor. Vatandaşlık edinebilmek için, Macaristan’da uzun yıllar yaşıyor olmak gerekiyor. Ancak bu program, özellikle Macaristan’da çalışmak ya da iş kurmak veya yaşamak isteyenler için ideal olabilir. Sadece bir kaç hafta içinde ömür boyu geçerli kalıcı oturum iznini vermesi ve alınan bu kalıcı oturum ile tüm Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat olanağının olması büyük bir avantaj sağlıyor. Macaristan, diğer AB ülkeleri gibi çifte vergilendirme yapmıyor ve Macaristan dışında elde edilen gelirlere vergi uygulamıyor.

AB ülkeleri, yabancı konut yatırımcılarını markaja aldı. Belirli bir rakamın üzerinde konut alanlara ailesiyle birlikte oturma izni veriliyor. Yunanistan ’dan İspanyaya, Güney Kıbrıs’tan Portekiz’e birçok ülkeyi sizin için araştırdık.

EKONOMİK krizle boğuşan Avrupa, ekonomisini tekrar canlandırmak için çeşitli yollar arıyor. Bunlardan birisi de gayrimenkul yatırımcılarına cazip koşullar sunmak.

Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, yabancı konut alıcılarına oturma izni vermeye başladı. Bu ülkeler, belirli bir rakamın üzerinde ödeme yaparak ev alanlara tüm ailesiyle birlikte oturma izni veriyor. Bazıları vatandaşlık hakkı hatta bir yıllık vergi muafiyeti bile sağlıyor. Yunanistan’dan Ispanya’ya, Güney Kıbrıs’tan Portekiz’e kadar birçok ülke, ev alanlara verdiği oturma izniyle, bu kişilerin aynı zamanda AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı elde etmesini de sağlıyor. 40 bin ila 2.5 milyon euro’ya kadar uzanan miktarları gözden çıkaranlar istedikleri ülkeden oturma izni alabiliyor.

Konut alıcılarına oturma izni veren AB ülkelerini ve bu konuda uyguladıkları prosedürleri araştırdık…

PORTEKİZ
Attı yılda vatandaşlık

Portekiz hükümeti, ülkede en az 350 bin euro’luk konut alanlara, beş yıl süreyle Schengen vizesi veriyor ve ülkede çalışma hakkı sağlıyor. Bu fırsattan yararlanmak için Portekiz’e yerleşmek gerekmiyor. Satın alınan konut, istenirse kiraya verilebiliyor. Konut alanlara çifte vergilendirme yapılmayacağı garantisi de veriliyor. Satın aldığı konutu en az altı yıl süreyle elinde tutanlara, bu süre sonunda Portekiz vatandaşlığı fırsatı da sunuluyor. Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku Firması Yöneticisi Tamer Ulay Portekiz vatandaşlığının, aynen Malta vatandaşlığında olduğu gibi AB vatandaşlığı anlamına geldiğini, bir başka ifadeyle Portekiz vatandaşı olanların, tüm AB ülkelerinde diledikleri gibi serbest dolaşım, yaşama, barınma, eğitim ve hatta devlet yardımlarından yararlanma hakkına sahip olduklarını söylüyor.

İSPANYA
Kalıcı oturma izni

Konut alarak kalıcı oturum uygulamasına katılan ülkelerden biri de İspanya. Ülkede en az 500 bin euro değerinde konut alanlara, ilk başvuruda bir yıllık, uzatım başvurularında ise ikişer yıllık olmak üzere geçici oturum izni veriyor. Beş yıllık geçici oturum izni sonunda, satın aldığı konutu elinde tutması koşuluyla, yatırımcıya, eşine ve 18 yaşından küçük çocuklarına kalıcı oturum izni veriliyor.

Ispanya’da kalıcı oturum izni alanlar, Ispanya’da yaşamak zorunda değiller. Yılda bir kez Ispanya’ya giriş yapmaları yeterli oluyor. Bu kişiler çalışma hakkına sahip olmuyorlar ancak Ispanya’da sağlık sisteminden yararlanıp, devlet okullarında eğitim alabiliyorlar.

Konut alanlara verilen geçici ve kalıcı oturum izinleri, tüm Schengen bölgesinde vizesiz seyahate izin veriyor.

GÜNEY KIBRIS
Hemen vatandaşlık veriyor

Güney Kıbrıs’ta değeri en az 2.5 milyon euro olan konut alanlara, bir kaç ay içinde Güney Kıbrıs vatandaşlığı veriliyor. AB üyesi olan Güney Kıbrıs’tan vatandaşlık alanlar, tüm AB ülkelerinde hiç bir kısıtlama olmaksızın serbest dolaşım, çalışma ve barınma hatta devlet yardımlarından yararlanma hakkına sahip oluyor. Aranılan tek koşul, satın alınan konut veya işyerlerini beş yıl süreyle elde tutmak.

Formalitelerle uğraşmak istemeyen ve AB’de geçerli tam vatandaşlık hakkı kazanmak isteyenler için Güney Kıbrıs vatandaşlığı, tüm dünyada en popüler program olma özelliğini koruyor. Güney Kıbrıs’ın uyguladığı vatandaşlık programının en belirgin özelliklerinden biri geniş aile bireylerini kapsaması. Başvuranın yanı sıra, 28 yaşından küçük çocukları ve 55 yaşından büyük ebeveynler de bu programdan yararlanabiliyor.

YUNANİSTAN
Komşunun kriteri hafif

Ülkede 250 bin euro değerinde konut alanlara, geçici oturum izni veriliyor. Yunanistan’da konut almak kalıcı oturum ve çalışma hakkı vermiyor. Ancak konut elde tutulduğu sürece oturum izni her beş yılda bir uzatılabiliyor. Geçici oturum izni, Yunanistan’da ikamet etmeyi zorunlu kılmıyor. Ancak Yunanistan vatandaşlığı edinmek istiyorsanız, ülkede her yıl en az 183 gün yaşamak zorundasınız. Bu durumda yedi yıl sonra Yunanistan vatandaşlığına başvurmak mümkün. Konut alan yatırımcınm yanı sıra, eşi ve 21 yaşından küçük çocukları da bu haktan yararlanabiliyor.

LETONYA
Kırsalda konut almak avantajlı

Bir Baltık ülkesi olan Letonya, 2010 yılında kabul edilen kanunla sınırları içinde kırsal kesimden en az 71 bin 500 euro, büyükşehirlerden ise en az 143 bin euro değerinde ev alan yabancı yatırımcıya sunduğu olanaklarla adından söz ettiriyor. Avrupa Birliği ülkesi olan Letonya’dan belirlenen fiyat kıstasına göre ev alan yabancılar, AB üyesi ülkeler arasında dolaşım iznini de kazanmış oluyor.

2004 yılında AB üyeliğine kabul edilen Letonya, yaşadığı ekonomik sıkıntıları azaltmak için bu yola başvuran ülkelerden biri. Ülkenin hedefi, yabancı yatırımcı sayısını arttırarak ekonomide canlanma sağlamak.

İRLANDA
Stoğu azaltmak istiyor

Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik darboğazdan nasibini alan ülkelerden biri de İrlanda. Ülke yaşadığı ekonomik sıkıntıyı hafifletmek ve elindeki konut stoğunu (uzmanlara göre 70 binin üzerinde) eritmek için yabancı yatırımcılara kapısını açma kararı verenler arasında. Ülkenin oturum izni vermek için aradığı kriter ise 400 bin euro’luk bir mülk alımı yapılması.

MAKEDONYA
En avantajlı ülke

Makedonya da yabancı yatırımcı sayısını arttırmak için bu uygulamaya başvuran ülkeler arasında. Ülke 40 bin euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara bir yıllık oturum izni veriyor. Bununla da kalmıyor, 400 bin euro değerinde yatırım yapan iş insanlarına vatandaşlık hakkı veriyor.

Durgun ekonomisinde canlılık yaratmak için uygulamayı yürürlüğe koyan Makedonya Hükümeti, böylelikle yabancı yatırımcının AB ülkelerinde serbestçe dolaşmasının da kapısını açıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu